ציר עצמות - איך מכינים אותו ולמה כדאי גם לכם לשתות אותו בקביעות

לא רק לקטוגנים: מרק עצמות מכיל בתוכו אוצר של חומרים מזינים שיעשו טוב למוח, למפרקים ולמערכת העיכול שלכם. וזה עוד בלי שאמרנו עד כמה הוא ידידותי לדיאטה

ילנה ויינברג

|

19.12.18 | 09:02

המרק אולי אינו פוטוגני אבל סגולותיו מפצות על כך בגדול (צילום: Shutterstock)
המרק אולי אינו פוטוגני אבל סגולותיו מפצות על כך בגדול (צילום: Shutterstock)

מה משותף לסבתות מכל העדות ולשוחרי בריאות וותיקים? הידיעה המוחלטת שמרק טוב - טוב לבריאות. וכיצד מכינים מרק מבריא שכזה? בטוח לא מאבקה או על בסיס מים. המרכיבים המכובדים הראשונים שנכנסים לסיר הם עצמות. בין אם זה עוף, בקר, דגים או שילוב שלהם, הן המעשירות את הטעם, מסמיכות ובגדול הופכות את התבשיל ליותר ממים עם תוספות.

 

בנוסף לטעם, העצמות מעניקות למרק שפע של חומרים מזינים ויתרונות תזונתיים. התועלת אומנם לא הוכחה בצורה חד משמעית וגורפת אך קיימות מספיק עדויות כדי להסיק שצריכת ציר עצמות עושה לנו טוב.

 

מה זה בעצם ציר עצמות?

ציר הוא נוזל בסיס למרקים, רטבים ומנות רבות אחרות. הכנתו כרוכה בבישול של עצמות, בשר, דגים או ירקות, לרוב בתוך מים בתוספת ירקות ארומטיים. ציר עצמות מכינים על ידי בישול של עצמות שונות (מח, רגל, זנב שור, 'סוכר' או מרפקים) בתוך מים עם תוספות שונות לשיפור הטעם ולעיתים אף בלעדיהן. אם ההרכב נשמע לכם הארדקור, תמיד אפשר להתחיל עם ציר עוף.

 

למה זה כדאי?

1) בשתי מילים פשוטות - הציר מזין. העצמות עשירות בסידן, מגנזיום, אשלגן, זרחן ומינרלים אחרים שנחוצים לחיזוק העצמות שלנו. עצמות דגים מכילות יוד, מינרל חיוני לתפקוד תקין של בלוטת התריס וחילוף חומרים. רקמות חיבור מכילות תרכובות טבעיות (גלוקוזמין וכונדרואיטין) המצויות בסחוס וידועות בהשפעת המטיבה על המפרקים. מח עצם יספק לכם ויטמין A, ויטמין K2, מינרלים (כמו אבץ, ברזל, בור, מנגן וסלניום) וחומצות שומן מסוג אומגה 3 ו-6.

 

חלק מהרכיבים מכילים גם קולגן, שהופך לג'לטין שמשפיע על מרקם הציר ותורם חומצות אמינו. בישול ארוך ועדין הופך את כל הרכיבים הללו לזמינים, כך שהגוף שלנו יכול לספוג אותם. אם רשמתם חוסרים ברכיבים אלה, ייתכן וצריכה קבועה של ציר עצמות איכותי תסייע לכם להשלימם, מבלי לקחת תוספים יקרים.

 

2) ציר עצמות מטיב עם מערכת העיכול - הבריאות הכללית שלנו מושפעת במידה משמעותית מבריאות המעי. הרכיבים שבציר נמצאו כמטיבים עם המעיים, מסייעים בריפוי הדפנות הפנימיות שלהם ובעיכול של מזונות אחרים. בגדול הג'לטין שבציר תומך בתהליך העיכול ועשוי להטיב עם אנשים שיש להם בעיות עיכול (כמו המעי הרגיז, קרוהן ומצבים אחרים).

 

3) הציר מסייע כנגד דלקתיות - חומצות האמינו (גליצין וארגינין) המצויות בציר הן בעלות אפקט אנטי דלקתי חזק, במיוחד באנשים עם משקל עודף. דלקתיות כרונית עלולה להוביל למגוון מצבים רפואיים מסוכנים (כגון, מחלות לב, סוכרת, אלצהיימר, סוגי סרטן ועוד) ולכן חשוב לצרוך מאכלים נוגדי דלקות באופן קבוע.

 

4) הרכיבים המזינים שבציר משפרים את בריאות המפרקים - בעת בישול, הקולגן (החלבון שעיקרי המצוי בעצמות וברקמות החיבור) הופך לג'לטין. הג'לטין מכיל חומצות אמינו (פרולין וגליצין), הדרושות לבניית רקמות חיבור. הציר עצמו מכיל גלוקוזמין וכונדרואיטין כנמצאו כמפחיתים כאבי מפרקים ותסמינים של אוסטאוארטריטיס.

 

5) צריכת ציר עשויה לשפר את השינה ואת תפקודי המוח - חומצת אמינו גליצין, יכולה לסייע לכם להירגע, מחקרים מצאו כי היא אכן מקדמת שינה ומשפרת את איכותה. בנוסף, נראה כי גליצין עשוי לשפר את הזיכרון ואת התפקוד הקוגניטיבי.

 

6) הציר ידידותי לדיאטה - למרות שהציר מכיל יחסית מעט קלוריות הוא משביע. צריכתו מקדמת תחושת מלאות ובכך מפחיתה את צריכת הקלוריות הכללית. הג'לטין שבציר נמצא כמקדם שובע בזכות יכולתו לספוח נוזלים ולאזן את התיאבון.

 

השתכנעתם? קבלו טיפים להכנה:

ההכנה עצמה של הציר פשוטה מאוד. חיפוש חטוף באינטרנט יעלה אינספור מתכונים שונים הנבדלים בשיטות הכנה ובמספר המרכיבים, אך בטח תשמחו לדעת שלרוב לא צריך מתכון והמרכיבים החיוניים הם עצמות, מים וחומץ. ככל שתשתמשו ביותר סוגי עצמות, תקבלו ציר מזין יותר. החומץ נחוץ כדי ל'הוציא' את הרכיבים המזינים מן העצמות לתוך המים. שאר המרכיבים הם רק בונוס.

 

אם אתה מאלה שנוגהים לקנות את הבשר שלכם עם העצמות, שמרו אותן, הקפיאו והשתמשו בהן בציר. במידה ואתם נוהגים לרכוש נתחים ללא עצמות, אפשר לרכוש עצמות אצל הקצב במחיר נמוך, או אפילו בחינם אם אתם עושים רכישה גדולה.

 

ציר עצמות

 

מרכיבים

 

  • 4 ליטר מים
  • 2 כפות חומץ תפוחים
  • 2-1 ק"ג עצמות בקר שונות (כאמור: מח, רגל, זנב שור, 'סוכר' או מרפקים) או עוף
  • מלח ופלפל שחור
  • ירקות ארומטיים ומשפרי טעם אחרים (כמו: סצל, סלרי, גזר, פטרוזיליה, טימין, עלי דפנה, פלפל אנגלי וכו')

 

אופן הכנה

  1. מניחים את כל המרכיבים בסיר.
  2. מביאים לרתיחה.
  3. מנמיכים את האש למינימום ומבשלים 24-12 שעות. ככל שהציר מתבשל יותר זמן, כך הוא טעים ומזין יותר.
  4. מניחים לציר להצטנן, מסננים ומעבירים למיכלים אטומים ושומרים במקרר עד 5 ימים או מקפיאים.

 

>> לא חייבים לשתות את הציר כמו שהוא, אפשר להכין ממנו מרקים, רטבים לפסטה ותבשילים שונים.

 

 
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
כשר בשרי
ללא גלוטן
דרגת קושי קלה
דירוג הגולשים (1 מדרגים)
לחצו על הלבבות כדי לדרג