שתף קטע נבחר

היסטוריה בכנסת: צריכת זנות נאסרה בחוק

2,000 שקלים קנס לעבירה ראשונה, 4,000 שקלים לעבירה חוזרת - ואפשרות להגיש גם כתבי אישום בהליך פלילי: הכנסת אישרה סופית את החוק האוסר על צריכת זנות והימצאות במקום המשמש למעשים כאלה

מליאת הכנסת אישרה היום (ב') בקריאה שניה ושלישית את הצעת החוק להטלת קנסות על צרכני זנות . להצעת החוק תתלווה גם תכנית שיקום שתאושר בקרוב בממשלה. המטרה היא שילוב בין צמצום משמעותי של צריכת הזנות לבין טיפול יסודי במי שנפל למעגל הזנות. יוזמות ההצעה הן שרת המשפטים איילת שקד, החברה מהשבוע ב"הימין החדש", חברת סיעתה, שולי מועלם, וח"כ עליזה לביא (יש עתיד).

 

החוק קובע איסור פלילי על צריכת מעשה זנות ואיסור על הימצאות במקום המשמש למעשי זנות, במטרה לצרוך מעשה זנות. לפי החוק, מי שנמצא במקום המשמש בעיקר למעשי זנות (כגון בית בושת) יחשב כמי שמטרתו לצרוך מעשה זנות.

 

הצעת החוק גובשה בעקבות המלצות של הוועדה הבינמשרדית לבחינת כלים לצמצום תופעת הזנות, בראשות מנכ"לית משרד המשפטים, שהמלצותיה הוגשו לשרת המשפטים בתחילת שנת 2018. ישראל היא המדינה העשירית בעולם שאוסרת צריכת זנות בחוק.

 

העלאה לקריאה שנייה ושלישית של חוק פיזור הכנסת במליאה (צילום: אלכס קולומויסקי)
מליאת הכנסת (ארכיון)(צילום: אלכס קולומויסקי)

על פי הצעת החוק, העבירה הפלילית תחשב לעבירה מנהלית שבצידה קנס בגובה של 2,000 שקל, ובעבירה חוזרת בתוך שלוש שנים – 4,000 שקל. עם זאת, התביעה רשאית במקרים המתאימים להגיש כתב אישום בעבירה בהליך הפלילי הרגיל, אז יהיה העונש המקסימלי קנס בגובה 75,300 שקל.

 

לאחר אישור החוק, שרת המשפטים תהיה רשאית לקבוע בתקנות אמצעי חלופי לתשלום הקנס, כמו יציאה לסדנה שתגביר את המודעות בנוגע לנזקים הנגרמים לאנשים במעגל הזנות והקניית ידע בנושא כדי למנוע את הישנות העבירה.

 

 

שרת המשפטים, איילת שקד אמרה לאחר אישור החוק: "צריכת זנות היא מעשה פסול מוסרית שפוגע קשות במעמד האשה. גוף האשה אינו חפץ הניתן לכל המרבה במחיר. בחוק חשוב זה המדינה מתנערת באופן מובהק ממעשה פסול זה. אני מודה לחברתי למפלגה, ח"כ שולי מועלם, על תמיכתה והובלתה את הנושא בכנסת".

 

עו"ד ניצן כהנא, מנהלת שותפה במטה למאבק בסחר בנשים ובזנות אמרה: "שנת 2018 מסתיימת בבשורה לכל נשות ישראל. עם אישור החוק לאיסור צריכת זנות מקיימת הכנסת את התחייבותה לפעול בכל הכח למיגור מעגל הזנות. 11 שנים חיכינו בקואליציה למאבק בזנות לרגע הזה ופעלנו בכל הכוח, בשותפות אדירה עם חברות וחברי כנסת רבים, ובמיוחד חברת הכנסת לשעבר זהבה גלאון וחברות הכנסת שולי מועלם ועליזה לביא. הבטחנו שנפסיק את הניצול לזנות, שמטיל קלון חברתי על כולנו ומאפשר להכניס צעירות רבות לעולם שכולו ניצול ואלימות והיום עשינו צעד היסטורי".

 

ניצן כהנא (צילום: אביגיל עוזי)
ניצן כהנא(צילום: אביגיל עוזי)

יו"ר ועדת המשנה למאבק בסחר בנשים ובזנות, ח"כ ד"ר עליזה לביא אמרה: "זוהי שעת רצון יוצאת דופן שתוביל לשינוי דרמטי. רגע מרגש, ערכי ומכונן המגדיר את מדינת ישראל כחברה, מי אנחנו ומה הערכים שלנו. ישראל מצטרפת לשורה של מדינות שהבהירו שצריכת זנות היא נורמה פסולה, שהשלכותיה הרסניות. החוק יתקן עוול שנמשך שנים רבות מדי ויסייע בצמצום הביקוש לזנות שהוא הגלגל המניע את התעשייה, בשיקומן ובשילובן מחדש בקהילה של נשים ונערות הלכודות על רצף הזנות".

 

ח"כ שולי מועלם רפאלי הוסיפה: "מדינת ישראל קבעה היום קביעה מוסרית היסטורית בה אנו מוקיעים זנות ופועלים לשיקום נשים גברים ובני נוער שנקלעו למעגל של תעשיית הניצול הקשה הזו".

 

יו״ר מרצ, ח״כ תמר זנדברג: "חוק איסור צריכת זנות הוא הישג הסטורי שמוכיח שכל מאבק מתחיל במה שנראה מוזר וקיצוני ולאחר מאבק נחוש ועיקש הופך לקונצנזוס. זה לא היה קורה בלי ההובלה של זהבה גלאון שהתחילה לפני עשור יחד עם שותפות ופעילות עקביות ונחושות מהחברה האזרחית. אז לא רבים הבינו אותו אבל היום רשמנו הישג אדיר לטובת כלל הנשים בישראל שמוכיח שמאבק נחוש וערכי בסוף מביא לתוצאות".

 

גם הצעת חוק השמות עברה היום בקריאה שנייה ושלישית במליאת הכנסת. על פי הצעת החוק לא יתאפשר למי שהורשע בביצוע עבירת מין בהיותו בגיר לשנות את שמו אלא אם שוכנע שר הפנים שאין בשינוי כדי להטעות את הציבור או לפגוע בתקנת הציבור. 

 

יוזם החוק, ח"כ מוטי יוגב אמר: "החוק הזה לא ישנה את האדם ששינה את שמו , הוא ואופיו עלולים להישאר אותו הדבר. אבל הוא בא לשנות תכלית שתמנע פגיעות חוזרות ונשנות מאותו אדם כי המנגנונים לא תמיד עובדים. החוק הזה יאפשר לקורבן להתגונן וימנע מפגש בלתי רצוני עם העבריין".

 

אמיר אלון השתתף בהכנת הידיעה
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אלכס קולומויסקי
מליאת הכנסת
צילום: אלכס קולומויסקי
מומלצים