שתף קטע נבחר

הטיפול השגוי בגיורא איילנד: כך לא תגיעו למצב הזה

אחת המסקנות החשובות ביותר שיש להסיק מספורו האישי של גיורא איילנד, אשר נחשף בתוכנית המקור היא שכדי לוודא שאנו אכן מקבלים את הטיפול הרפואי הטוב ביותר, אנו מוכרחים לקחת אחריות, לפקוח עיניים ולשאול את השאלות הנכונות

זה לא מכבר נחשפנו לסיפורו של ראש המל"ל לשעבר, גיורא איילנד, על התמודדותו עם מחלת סרטן הערמונית ועל הכשלים בהתנהלות של מערכת הבריאות בישראל עם מחלתו.

 

איילנד מספר בתוכנית "המקור" על תהליך אבחוני בעייתי וכואב, על המלצה חד משמעית לעבור ניתוח להסרת הגידול אשר בדיעבד נמצא כי סיכויי ההצלחה שלו היו נמוכים, ועל הכאבים והנזק הגופני מהם הוא סובל מאז הניתוח ועד היום.

 

התוכנית העלתה שאלות רבות בדבר כשלים בתהליכי האבחון והטיפול בחולי סרטן. סיפורו היכה גלים בתקשורת וברשת החברתית, כעת עלינו להבין מה אפשר ללמוד מהסיפור של איילנד ואיך למעשה אנחנו יכולים לשמור על עצמנו כדי להימנע ממצבים דומים.

 

הכינו את עצמכם לקראת המפגש עם הרופא (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
הכינו את עצמכם לקראת המפגש עם הרופא(צילום: shutterstock)

 

1. התכוננו לקראת המפגש עם הרופא

מפגש עם רופא מומחה הוא אירוע אשר מטבעו טעון רגשית ועם זאת מוגבל בזמן. ריבוי הנתונים ואפשרויות הטיפול עלולים לגרום לתחושה של לחץ ומבוכה ולהקשות על החולה להכיל את הנתונים, לעבד אותם ולקבל בסופו של דבר החלטה מושכלת. על כן חשוב להתכונן לפגישה כראוי, לקרוא חומרי רקע ולהכין שאלות לברור.

 

2. בדקו מהי האבחנה המדויקת

יש לבדוק מה האבחנה המדויקת ולהבין אותה, כולל האם המחלה מסוכנת /תורשתית/ מדבקת/ ממאירה. אם האבחנה איננה ברורה חשוב לברר אילו בדיקות נוספות יש לבצע והאם קיימות בדיקות בשיטות שאינן פולשניות, בכלל זה גם כאלה אשר טרם נכללו ב"סל הבריאות".

 

3. בחנו את אפשרויות הטיפול הקיימות

כדאי לברר מהם הסיבוכים, הסיכונים ותופעות הלוואי, מהם הסיכויים והסיכונים של הטיפול המומלץ לצד אחוזי ההצלחה של כל אחת מאפשרויות הטיפול. חשוב גם לשאול על כל החלופות הטיפוליות לבעיה, וגם על אלו שאינם נכללות בסל הבריאות.

 

4. ודאו את האבחון וההמלצות לטיפול

כאשר הרופא מציע לכם את אפשרויות הטיפול, חשוב שתוודאו כי בין החלופות הטיפוליות הרופא יציג גם את החלופות שאינן כלולות בסל הבריאות. כמו כן חשוב לברר האם יש מקום מועדף לביצוע הטיפול, האם קיים מומחה לנושא ומיהו.

 

5. בקשו חוות דעת נוספת

במקרים מורכבים אל תהססו לפנות לקבלת חוות דעת שנייה שתסייע בקבלת תמונה מלאה באשר לחלופות הקיימות לדרכי האבחון והטיפול במחלה (במיוחד ניתוחים). רפואה איננה מדע מדויק ולעיתים לשני רופאים יש דעות שונות הן לגבי האבחון והן לגבי הטיפול המומלץ.

 

רצוי שחוות הדעת השנייה לא תהיה אצל רופא המבצע הטיפול (לדוגמא, עדיף להתייעץ עם רופא "גסטרו" או פנימאי מנוסים, לפני שמקבלים הצעה של כירורג לכרות איבר מן הבטן או חלקו).

 

חוות דעת שנייה תאפשר לכם לקבל מידע רב יותר על אודות המחלה ודרכי הטיפול וזאת לשם קבלת ההחלטה הנכונה לכם. זכרו כי החוק לצדכם והוא מחייב את בתי החולים לשתף פעולה ולאפשר לכם להזמין מומחה חיצוני להיוועצות.

 

לבקש חוות דעת שנייה לפני שמחליטים על טיפול (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
לבקש חוות דעת שנייה לפני שמחליטים על טיפול(צילום: shutterstock)

 

6. קבלו חוות דעת נוספת במסגרת השב"ן של הקופה (הביטוח ה"מושלם")

שימו לב כי במסגרת השב"ן אתם רשאים לפנות 3 פעמים בשנה לקבלת חוות דעת ממומחים הנמצאים בהסדר עם הקופה תמורת השתתפות עצמית של כ-

 200 שקלים (תלוי בקופה).

 

כמו כן, קיימת רשימת "מומחי על" שפניה אליהם מחייבת תשלום מלא, תוך החזר חלקי מהשב"ן (פרט ללאומית שמאפשרת פניה כמעט לכל רופא מומחה, ללא הגבלה, וקבלת השתתפות הקופה).

 

7. בררו מה יקרה אחרי הניתוח / טיפול

תשאלו את הרופא האם תישאר נכות או פגיעה באיברים כאלו ואחרים, מה תהיה ההשפעה על התפקוד שלכם בכל התחומים? האם תזדקקו לטיפול משקם? מהו פרק הזמן הצפוי להחלמה או לחזרה לתפקוד סביר?

 

8. קראו היטב את טופס ההסכמה מדעת

חשוב מאוד שתקראו בעיון את טופס הסכמה מדעת, ואם יתאפשר לכם אל תחתמו עליו במעמד הביקור אצל הרופא אלא קחו אותו לעיון בביתכם ולמדו היטב את המשמעויות השונות.

 

ודאו כי הבנתם כל משפט וכל סעיף בטופס ההסכמה וכי קיבלתם את המידע הנדרש. כך למשל, בטופס ההסכמה לניתוח בלוטת הערמונית שבשימוש 'כללית' כתוב כך:

 

"כמו כן, ניתן לי הסבר על דרכי הטיפול החלופיות האפשריות בנסיבות המקרה ובהתאם למצבי, לרבות מעקב אקטיבי, קרינה חיצונית, ברכיתרפיה (הקרנה פנימית), טיפול תרופתי וכן, הסיכויים והסיכונים הכרוכים בכל אחד מהטיפולים הללו. .... "הובהר לי כי פגיעה בתיפקוד מיני, בדרגה כזו או אחרת, עלולה להיות קבועה ולהצריך טיפול תרופתי או אחר".

 

גיורא איילנד, כמו רבים אחרים במצבו, לא הבין כנראה את המשמעויות הרחבות והמינוחים של הכתוב. ייתכן כי לו היה ער לכל הדקויות ומתעקש לקבל הבהרות לכל משפט בטופס ההסכמה, היה יודע מראש מהם סיכויי ההצלחה בניתוח שעבר, וכפי שטען בתוכנית היה ככל הנראה מסרב לעבור את הניתוח.

 

חובתכם להיות אקטיביים בשמירה על בריאותכם - תתכוננו היטב לקראת הביקור אצל הרופא, אל תהססו לפנות לקבלת חוות דעת נוספת, אם נדרש, קראו היטב את טופס הסכמה מדעת ותתעקשו להבין כל סעיף וסעיף כי על הבריאות שלנו צריך לשמור .

 

שמוליק בן יעקב הוא יו"ר האגודה לזכויות החולה

 

השאלות שחובה לשאול את הרופא בביקור:

 

  

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: תומריקו
גיורא איילנד
צילום: תומריקו
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים