שתף קטע נבחר

חודשים בלי מקלחת, בשדה התעופה: גורש מישראל ונכלא באתיופיה

עיסא מוחמד, אזרח ניז'ר ששהה בישראל שלא כדין, גורש למדינתו ללא מסמכי נסיעה מתאימים. לאחר שהוחזר, הוטס לשדה התעופה באדיס אבבה, שם הוא כלוא מאז נובמבר, מקבץ נדבות וישן על ספסלים ורצפת המסגד. ברשות האוכלוסין וההגירה ובמשרד החוץ מסירים אחריות

 

 

יותר מחודשיים וחצי, מאז 30 בנובמבר 2018, כלוא עיסא מוחמד, אזרח ניז'ר שגורש מישראל, בשדה התעופה באדיס אבבה שבאתיופיה. זאת לאחר ימי כליאה ממושכים נוספים בשדות התעופה של ישראל וניז'ר ולאחר שספג לטענתו אלימות קשה מצד פקחי רשות האוכלוסין וההגירה בישראל משום שסירב לעזוב את ישראל פעם נוספת ללא מסמכי נסיעה מתאימים. ברשות האוכלוסין וההגירה ובמשרד החוץ מטילים את האחריות זה על זה.

עיסא מוחמד ()
עיסא מוחמד
 

"אני ישן על הרצפה במסגד או על ספסל", תיאר מוחמד בראיון ל-ynet את שגרת יומו הקשה בשדה התעופה. "נותנים לי כרטיס שאיתו אני יכול לקבל מזון, אבל לא תמיד, ואם לא אז אין לי איך לאכול ואני נשאר רעב. אין כאן מקום להתקלח, רק שירותים שבהם אני יכול לשטוף את הפנים והידיים. האנשים כאן בשדה כבר מכירים אותי ולפעמים עוזרים לי בכל מיני דברים. למשל הם נותנים לי בגדים להחלפה, כי אני מסתובב שבועות עם בגדים מלוכלכים ואין לי איך לכבס אותם. אני מרגיש קרוע ושבור. פעם בכמה זמן אני הולך לדלפק של שדה התעופה ומתחנן שיעדכנו אותי מה קורה, מתי זה ייגמר".

 

מוחמד שהה בישראל שלא כדין מאז שנת 2011. ארבע שנים אחר כך הוא ניסה לעזוב את הארץ ולשוב למולדתו, אך לא הצליח להשיג מסמכי נסיעה ממולדתו גם לאחר פנייה לארגון CIMI ולמחלקת העזיבה מרצון ברשות האוכלוסין וההגירה. הוא נעצר בגין שהות שלא כדין ב-2 באוגוסט 2018 ומיד עם מעצרו הבהיר שהוא מעוניין לשוב למולדתו אך אינו מצליח להשיג את המסמכים הנדרשים לכך. מאחר שלישראל אין יחסים דיפלומטיים עם ניז'ר, גם הוא וגם פקחי רשות ההגירה לא הצליחו להסדיר את מסמכי נסיעתו.

עיסא מוחמד ()
כלוא בשדה התעופה. עיסא מוחמד

ב-4 בנובמבר 2018, לאחר שלושה חודשי כליאה, קבע דיין בית הדין לביקורת משמורת כי אם רשות ההגירה לא תצליח להרחיקו עד ליום 25 בנובמבר 2018, הוא ישוחרר בערבות כספית לצורך הסדרת מסמכיו בכוחות עצמו.

 

יומיים לאחר מכן, ב-6 בנובמבר 2018, על אף שלא הצליחו להסדיר עבורו מסמכי נסיעה של מדינת ניז'ר, הנפיקו לו פקחי רשות האוכלוסין וההגירה תעודת מעבר ישראלית וניסו להרחיקו מישראל באמצעות טיסה של חברת התעופה "אתיופיאן איירליינס". מוחמד הגיע לניז'ר שבמערב אפריקה ב-7 בנובמבר, שם לדבריו טענו הרשויות שתעודת המעבר מזויפת והותירו אותו בכלא הניז'רי במשך שמונה ימים, עד ל-15 בנובמבר, אז גורש על ידם חזרה לישראל.

 

ב-16 בנובמבר שב לישראל, כניסתו סורבה והוא נכלא במתקן יהלו"ם למשך 13 ימים עד ל-28 בנובמבר, אז ערכו פקחי רשות האוכלוסין וההגירה ניסיון נוסף להרחיקו לניז'ר. מוחמד טוען שסירב לטוס עם אותו מסמך נסיעה שהביא למעצרו בתנאים קשים בניז'ר ובתגובה לסירובו הוכה קשות על ידי פקחי רשות ההגירה גם במהלך הניסיונות לשכנעו לעזוב מרצונו. הוא הגיע פעם נוספת לניז'ר דרך אדיס אבבה, אך יציאתו לא התאפשרה והוא המשיך לבורקינה פאסו. גם שם סירבו לקבלו והוא הושב לניז'ר שסירבה פעם נוספת לקבלו. מוחמד המשיך לאדיס אבבה, שם נותר כלוא בשדה התעופה עד עתה.

 

"אני אוהב את המדינה שלי ורוצה לחזור אליה, אבל הם לא נותנים לי להיכנס", מוסיף מוחמד. "אני מתגעגע לחיים נורמליים. יותר מחצי שנה אני נזרק ממקום למקום, סופג אלימות ונכלא בכל פעם מחדש. אף מדינה לא מוכנה לקבל אותי ואני כבר לא זוכר מה זה להיות בן אדם חופשי".

המסגד שבו עיסא ישן ()
המסגד שבו ישן מוחמד
  

מאז 30 בנובמבר ועד היום מוחמד כלוא בשדה התעופה באדיס אבבה. לדבריו, הרשויות טוענות שמסמך הנסיעה שלו מזויף ואינן מאפשרות את יציאתו משדה התעופה וגם לא את עלייתו לטיסה נוספת. מאז 6 בנובמבר 2018 לא הצליח מוחמד להתקלח, ובהיעדר מזומנים, הוא חי ממזון שהוא מקבץ מאנשים בשדה התעופה.

 

סיגל רוזן, מנהלת מדיניות ציבורית במוקד לפליטים ולמהגרים, פנתה בנושא למנכ"ל רשות האוכלוסין וההגירה, פרופ' שלמה מור יוסף. רוזן כתבה כי "עדותו של עיסא מוחמד אינה חריגה. מהגרים שגורשו מישראל עם תעודות מעבר ישראליות למדינות שאינן מקיימות יחסים דיפלומטים עם ישראל נכלאו במדינות מוצאם או במדינות שבדרך, בטענה שתעודת המעבר הישראלית מזויפת. כך על פי עדויות חבריהם, או עדויות שנגבו בעקבות שיחות טלפון שערכו מאוחר יותר עם עורכי דינם בישראל.

 

"מהגרים רבים אחרים שגורשו בדרך זו, נעלמו עקבותיהם מבלי שנדע אם הגיעו למולדתם בשלום. רשות האוכלוסין וההגירה ממשיכה לשלח מהגרים עם תעודות מעבר ישראליות למדינות עמן אין לישראל יחסים ואשר אין ביכולתה להבטיח את קליטתם של אותם מהגרים ביעד אליו הם נשלחים".

 

רוזן הוסיפה כי "לאור כישלונה הברור של ישראל להבטיח את השבתו למולדתו של עיסא מוחמד, ולאור האלימות הקשה שלדבריו ספג במהלך המאמצים לגרשו מהארץ, נבקש להחזירו בהקדם האפשרי לישראל. השבתו לישראל הכרחית על מנת לבחון את טענותיו בגין אלימות פקחי רשות ההגירה נגדו וכן על מנת לנסות ולסייע לו להסדיר מסמכי נסיעה של מולדתו ניז'ר, באופן שיבטיח את קליטתו במדינת מוצאו".

 

מרשות האוכלוסין וההגירה נמסר כי הנושא תחת אחריות משרד החוץ. "מדובר באזרח זר שהורחק מישראל והגיע לניז'ר וסירב לשתף פעולה לגבי זהותו. כרגע הוא נמצא באדיס אבבה ואינו באחריות הרשות".

 

ממשרד החוץ נמסר כי הנושא אינו באחריותם, אלא באחריות רשות האוכלוסין וההגירה.

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים