שבת תרבות: 17 המלצות נהדרות לבילוי סוף שבוע בגליל המערבי

הגליל המערבי מציע נוף יפהפה לצד שפע של אטרקציות: טיולים מודרכים, מוזיאונים, סדנות יצירה ומסעדות נפלאות. הנה כמה מקומות שאסור לכם להחמיץ

להתענג על הנוף של הגליל המערבי (צילום: צביקה בורג)
להתענג על הנוף של הגליל המערבי (צילום: צביקה בורג)

מתי בפעם האחרונה יצאתם סתם כך, לחופשה ספונטנית בישראל? מתי התעוררתם בחמישי בבוקר, העפתם מבט מהחלון והחלטתם לוותר על יום העבודה, לארוז תיק קטן וכלי רחצה, ולבלות סוף שבוע בצימר או במלון קטן בגליל?

 

חופשה אינה דבר שחייבים תמיד לתכנן אותו מראש. זהו גם היתרון של חופשה בישראל. כמעט תמיד, למעט כמה מועדים "צפופים" בחגים, תוכלו למצוא מקום ללון בו, שולחן פנוי במסעדה, מסלול טיול (אפילו עם הדרכה) או חוף ים לשבת ולהתפנק בו מול השמש השוקעת. אז למה לא?

 

כמה טיפים לפני שיוצאים 

קחו את הזמן. אספנו כאן 17 כתובות, מובן שאי־אפשר וגם לא כדאי לפקוד את כולן בסוף שבוע אחד. בחרו מה שנראה לכם ומה שאפשר, קחו את הזמן, התענגו על האוכל, הבירה והנוף, דברו עם האנשים. למה ולאן למהר?

צאו לדרך מוקדם. אם בחרתם בסוף שבוע שמתחיל מחמישי בצהריים – צאו לדרך מוקדם ככל האפשר. למרות כביש 6, למרות מנהרות הכרמל, למרות התשתיות המשופרות – הפקקים מאזור המרכז ועד עכו, נהריה או שלומי

עלולים להיות מייאשים.

שלבו בין אטרקציות. רצוי ליהנות מכל העולמות: קצת נוף, אחד טיול, פעם אחת מוזיאון או סדנה, ואוכל בהתחלה ובסוף. לא רצוי לעשות דברים שכולם מסוג אחד, למשל, להתמקד רק באוכל .

 

אז הנה, כמה רעיונות משובחים באזור הגליל המערבי ואפילו העליון: צאו לדרך.

 

מה לראות?

======== 

ברזל: סטודיו קובי סיבוני, לוחמי הגטאות

קובי סיבוני, בוגר לימודי עיצוב תעשייתי בבצלאל, יוצר בסטודיו אלמנטים אמנותיים ו/או מעוצבים על בסיס חוטי ברזל. העבודות מקוריות ומיוחדות: מדיוקנאות דרך חפצים ועד דגמי נשק ובעלי חיים. מקסים ויוצא דופן.

מיקום: לוחמי הגטאות. פתוח: 14:00-11:00 (שבת), אפשר לתאם מראש מועדי ביקור אחרים, בטל' 050-9726194. אתר: kobysibony.com

 

מכופף הברזל. קובי סיבוני, לוחמי הגטאות (צילום: ליאור חורש)
    מכופף הברזל. קובי סיבוני, לוחמי הגטאות(צילום: ליאור חורש)
     

     

    עץ: רם יצירה בעץ, גשר הזיו

    לרם זוננשיין הייתה קריירה ארוכת שנים במשטרה, משם פרש אחרי 33 שנה בדרגת סגן ניצב. יצירות בעץ החלו אצלו כתחביב ועם השנים הפכו לאהבה ולהתמחות. בסטודיו שלו יש מגוון עבודות: שעונים, מזוזות, דיוקנאות, דמויות. לראות, להתרשם וגם לקנות.

    מיקום: גשר־הזיו. טל' 050-3272878 (בתאום מראש). פייסבוק: "סדנאות אומנים גשר הזיו".

     

    לאשה (צילום: צביקה בורג)
      לאשה(צילום: צביקה בורג)

       

      שיכר: שיכר הכפר, געתון

      מגוון מעניין של שיכר פירות מייצרים ב"שיכר הכפר" שבקיבוץ געתון: פסיפלורה, רימון, ליצ'י, דובדבן, תמר, שקד ועוד. תהליך הייצור ידני, ללא חומרים מלאכותיים, ומתבסס על מיצוי פרי טרי והוספת שמרים וסוכר.

      מיקום: געתון. ביקור, טעימות וקניות בתיאום מראש, בטל' 052-8698051. אתר: fruit9.co.il

       

      היסטוריה: האטליה של שמואל כץ, געתון

      "דירה להשכיר", "חסמבה", "מר קשקש", "אגדות אנדרסן" – את כל ספרי הילדים והנוער האלה אייר שמואל כץ (2010-1926), שהיה ממקימי קיבוץ געתון. כץ, קריקטוריסט, צייר ואף רשם צבאי, שתיעד חלקים נכבדים בהיסטוריה המוקדמת של מדינת ישראל וכן אינספור ספרים, מגזינים ועיתונים, ועשה הכל בעבודת יד, לפני העידן הדיגיטלי־ממוחשב.

      בבית הצנוע שבו מתגוררת אשתו נעמי נשמרו הסטודיו שלו, שולחן העבודה העמוס וסקיצות לציורים מפורסמים. כדאי לבקר, לראות ולשמוע על כץ ועבודתו.

      מיקום: געתון. לתיאום ביקור ומפגש עם נעמי: טל' 052-8669149 (דיצה). פייסבוק: "שמואל כץ סטודיו גלריה".

       

      נוטלגיה והיסטוריה. נעמי כץ, באטליה של שמואל כץ, געתון  (צילום: צביקה בורג)
        נוטלגיה והיסטוריה. נעמי כץ, באטליה של שמואל כץ, געתון (צילום: צביקה בורג)

         

        שופינג: מרכז המבקרים ד"ר דבור, בית־ג'אן

        מעבדה למוצרי קוסמטיקה טבעית ומרכז מבקרים. הבעלים, ד"ר זיאד דבור, לשעבר הרוקח הראשי בצה"ל ומומחה לצמחי מרפא, משלב וממזג מסורת עם ידע מדעי למיצוי ולהפקת תכשירים טבעיים.

        במקום: סיור מודרך, הרצאה וחנות למוצרי המעבדה.

        מיקום: בית־ג'אן. פתוח: כל יום, מ־10:00 עד 16:00. טל' 04-9803711 / 052-7816111. אתר: drdabour.co.il

         

        לילה: פאב הפרה, שבי־ציון

        אתרים המתמחים בחיי לילה היו לבטח מכנים את "הפרה" כ"מקום הכי חי באזור הכי מת". זה אולי יעליב את חיי הלילה בגליל המערבי, אבל זה לא רחוק מהמציאות. "הפרה" הוא אכן מקום תוסס, מלא וגדוש, המשלב אלכוהול, נשנושים ומופעים, ומהווה מוקד לחיי הלילה באזור,

        בעיקר בסופי שבוע אבל לא רק.

        רשימה חלקית של מופעים בשבועות הקרובים: ירמי קפלן, מיקה קרני, רן דנקר, עידן רפאל חביב, מאור כהן ורבים אחרים.

        מיקום: שבי־ציון. פרטים: טל' 079-7023226. אתר: parabar.co.il

         

         

        איפה לטייל?

        ========= 

        תרשיחא

        הכפר הגדול, שמאז שנת 1955 מהווה חלק מהעיר השכנה מעלות, שימש במהלך הדורות צומת דרכים ונקודת מפגש לסוחרים ולנוסעים בדרכים שבין לבנון, ארץ ישראל, ירדן ומצרים. כאן היה מרכז גידול הטבק הגלילי, כאן התנהל (ועדיין מתקיים, מדי שבת) שוק הירקות והסחורות האזורי.

        תרשיחא כיום הוא כפר מעניין, שמשלב ישן וחדש. כאמור, השוק של שבת בבוקר מפורסם, ידוע והומה מבקרים וקונים, אבל כדאי להגיע דווקא ביום אחר, בלוויית מורה דרך שמכיר את הסמטאות, הבתים והאנשים, ולשמוע על ההיסטוריה של הכפר והסביבה.

        טיילנו בתרשיחא עם מדריכת הטיולים אבירמה האריס (טל' 054-2203810 / 077-9964659. פייסבוק: "אבירמה האריס"), שדומה שמכירה כל בית וכמעט כל תושב. שיחה מעניינת גלגלנו עם האב ישראל עבליני, כומר הכנסייה האורתודוקסית היפהפייה, טעמנו גלידה ב"בוזה" וגם פלאפל מקומי (יש שניים מתחרים, הממוקמים זה מול זה). מסעדות פופולריות ביישוב הן "אלומה" הוותיקה ו"טרנסילבניה" הרומנית.

         

        שיחה על עולם ודת. האב ישראל עבליני, תרשיחא (צילום: צביקה בורג)
          שיחה על עולם ודת. האב ישראל עבליני, תרשיחא(צילום: צביקה בורג)

           

          חורפיש

          הכפר הדרוזי הגדול המשתרע סביב כביש מס' 89, בין מעלות למירון, מלא וגדוש בעסקים מקומיים, בבתי קפה ומסעדות וגם באטרקציות. למשל, הר נבי סבלאן הקדוש לדרוזים, מצפה הר אדיר ועוד.

          סיירנו בכפר ובאתריו עם חסן עאמר (טל' 050-8676768/ 077-2304338. פייסבוק: "חסן עאמר", אתר: (tiulimveteimot.com, מדריך טיולים ששולט באזור ובסיפורים המקומיים.

          טיפ: רשימת מורי דרך בגליל המערבי:

          ozrothagalil.org.il/attractions

           

          איפה לאכול?

          ==========

           

          קפה ומאפה: לחם טנא, גשר־הזיו

          דוד אמזל נולד באילת, גדל בקיבוץ, למד אפייה בסן־פרנסיסקו ופתח את לחם טנא בגשר־הזיו. מתנור האבן מפיקים שם לחמי מחמצת ממגוון קמחים, וגם לחמי כוסמין, פולנטה, חמוציות ואגוזים ומאפי בוקר מתוקים. ברוב ימות השבוע משמש המקום בעיקר מאפייה וקונדיטוריה לתושבי האזור, אבל בשישי מתקהלים במקום רבים לחטוף לחמים לשבת וגם ליהנות מקפה טוב, מכריכים ועוד.

          מיקום: גשר־הזיו. פתוח: שני-חמישי, מ־7:00 עד 15:30, בשישי עד 14:30. טל' 052-6639913. פייסבוק: "לחם טנא אפייה כפרית"

           

          קפה ומאפה בשישי בבוקר. לחם טנא, גשר הזיו (צילום: צביקה בורג)
            קפה ומאפה בשישי בבוקר. לחם טנא, גשר הזיו(צילום: צביקה בורג)

             

            בראנץ': קפה יודפת, יודפת

            המיקום מרהיב: במרכזון המסחרי הקטן של היישוב יודפת, על פסגת הר הצופה לנוף, צמוד ליער הקופים הוותיק, ולצד מגוון חנויות מיוחדות ששוות ביקור, כמו "חלב עם הרוח" (גבינות), "הגר" (בוטיק יד שנייה), "המלבושיה" (ביגוד), "הולך בתל" (מוצרים מקומיים), "לחם עשהאל" ועוד.

            מה בקפה? מסעדה חלבית, ירקות מהסביבה, דגים בתנור, קינוחים, יינות ובירות מהגליל ("דלתון", "מלכה") והרבה אווירה. מקום מפגש קבוע לתושבי חבל משגב ולאורחים. בסופי שבוע – ערבי פיצה, הרצאות ומופעים. אם אתם מתארחים בסביבה, כדאי להתעדכן בפייסבוק של הקפה.

            מיקום: יודפת. פתוח: ראשון-רביעי ושישי, מ־8:00 עד 15:00, בחמישי עד 21:00, בשבת מ־9:00 עד 17:00. פייסבוק: "קפה יודפת"

            אתר המתחם כולו: visityodfat.com

             

            טווסים ביער הקופים. יודפת (צילום: צביקה בורג)
              טווסים ביער הקופים. יודפת(צילום: צביקה בורג)

               

              טרנדי: אדלינה, כברי

              מסעדה ותיקה, מתוקתקת, מסודרת, מנוסה, שמתמחה במטבח ים־תיכוני־ספרדי, בבשרים, בדגים, בפירות ים וביינות האזור. בימים שני עד חמישי מוגשות ארוחות עסקיות (מ־85 שקל), בשישי בבוקר - בראנץ' עשיר (מ־80 שקל לסועד), ואם מגיעים בערב, כדאי לנסות את ארוחת הטעימות המגוונת (מ־320 שקל לזוג). בהחלט תחנת חובה קולינרית בגליל המערבי.

              מיקום: כברי. פתוח: שני-חמישי, מ־10:00

              עד 22:00, בשישי מ־13:30 עד 16:00 ומ־18:30

              עד 23:00, שבת מ־10:30 עד 23:00.

              טל' 04-9523707. אתר: adelina.org.il

               

              אותנטי: אמאל דבור, בית־ג'אן

              אם מסעדות כבר משעממות אתכם, אם אתם מחפשים אוכל גלילי מסורתי, אותנטי, אמיתי, באווירה ביתית – סעו להתארח אצל אמאל דבור בבית־ג'אן.

              ממטבח אחד, ותחת ידי בשלנית מוכשרת אחת, יוצאים כאן תבשילים וסלטים מסורתיים, טעימים מאוד, מדויקים להפליא. רשימה חלקית: מקלובה, מנסף אורז עם בשר כבש ושקדים, לוביה ברוטב עגבניות, חומוס ביתי, קישוא עם ביצה ושום, כרובית בטחינה, חציל קלוי עם עגבנייה, חוביזה, קציצות בורגול עם בצל, מג'דרה עם בורגול, בצל ושמן זית, סינייה, פרגית ממולאת, סלט ביתי, פלפלים אדומים קלויים, בורגול חריף עם ירקות, מתוקים מסורתיים ועוד.

              מחיר: כמאה שקל למבוגר, כ־65 שקל לילד, לארוחה הכוללת 15-10 סלטים ומנות שונות. אפשר לסכם מראש על תפריט. אין אלכוהול ("זה לא מסתדר עם המסורת הדרוזית, אבל אפשר להביא"), ואין "על האש" ("זה לא מיוחד ולא מקורי").

              מיקום: בית־ג'אן, לב הכפר. הזמנות: טל' 077-9964557/ 050-9805359. אי־מייל:

              bit.ly/2Ho5XEa

               

              כשר: 300 גרם, בצת

              מסעדה בשרית, כשרה, מתמחה בנתחי בשר מיושנים ומעושנים, לצד מנות פתיחה, סלטים ויש גם אופציות לצמחונים.

              מיקום: מושב בצת. פתוח: ראשון-חמישי, מ־12:00 עד אחרון הלקוחות, בשישי מ־11:00 עד שעתיים לפני כניסת השבת, במוצ"ש משעה אחרי צאת השבת ועד אחרון הלקוחות.

              טל' 072-2570362. אתר: gram.co.il003

               

              מטבח כשר. 300 גרם, בצת (צילום: גלעד הר שלג)
                מטבח כשר. 300 גרם, בצת(צילום: גלעד הר שלג)

                 

                מתוק: קפה נסים, חורפיש

                כנאפה חמה מהתנור, סמבוסק, מאפים טריים וקפה, שילוב של מסורת וחדשנות, לצד כביש מס' 89 (בין מעלות למירון), באזור המסעדות של חורפיש. תחנה מתוקה נהדרת באמצע הדרך, וגם מקום להצטייד בעוגה לשבת – כשאתם בדרך לצימר.

                מיקום: חורפיש, כביש מס' 89. כל יום מ־10:00 עד 22:00. טל' 050-6690540, 04-9978573. פייסבוק: "קונדיטוריה קפה נסים".

                 

                חם מהתנור. קפה נסים, חורפיש (צילום: צביקה בורג)
                  חם מהתנור. קפה נסים, חורפיש(צילום: צביקה בורג)

                   

                  דרינק: חצר מלכה, יחיעם

                  בירה מלכה החלה דרכה כמבשלה מקומית בקיבוץ יחיעם, והפכה למותג בירה גדול ומבוקש. המבשלה נדדה זה מכבר לאתר גדול בתפן, וביחיעם, סמוך למבצר הצלבני, נותר הפאב הכמעט מיתולוגי – חצר מלכה - שבסופי שבוע (שישי ושבת), הופך למקום מפגש למקומיים, למטיילים ואפילו לתיירים ששמעו.

                  מה במקום? ברזי בירה מלכה, פיצות, נשנושים וארוחות קלות. אפשר גם להביא אוכל מהבית, לפרוש שמיכה בשולי היער הסמוך הצופה לנוף, ולהצטייד בקנקני בירה צוננת. כיף של מקום, יופי של אווירה.

                  מיקום: יחיעם. פתוח: שישי ושבת, מ־12:00 עד 18:00. טל' 04-9941577. אתר: malkabeer.co.il

                   

                  בירה ופיצה. חצר מלכה, יחיעם (צילום: צביקה בורג)
                    בירה ופיצה. חצר מלכה, יחיעם(צילום: צביקה בורג)

                     

                     

                    איפה ללון?

                    ========

                     

                    מלון בוטיק: אחוזת ניאה, שבי־ציון

                    מלון בוטיק שקט ומקסים סמוך לחוף הים במושב שבי־ציון: 74 חדרים בשלושה מתחמים, בהם 45 במבנה מרכזי, 23 במבנה הספא (לבני 16 ומעלה בלבד), שיש בו גם בריכה מחוממת, ועוד כמה וילות אירוח פרטיות מול החוף, מצוידות בבריכה פרטית צמודה.

                    הספא שבמלון מציע מגוון טיפולים, וארוחת הבוקר היא חוויה של ממש, עם תפריט גלילי אמיתי, עגלת גבינות עשירה והמון לחמים וסלטים. יש אפשרות לשאול אופניים לרכיבה בסביבה, חוף הים נמצא במרחק דקות הליכה ספורות ובשבת בבוקר אפשר להשתתף בסדנת יוגה.

                    בילוי ערב: מפאב "הפרה" הסמוך, דרך העיר העתיקה של עכו מדרום ובתי הקפה של נהריה מצפון, ועד ערב סולידי בחדרים השקטים. כל זוג והעדפותיו.

                    מיקום: שבי־ציון. טל' 04-9958888.

                    אתר: nea.co.il

                     

                    שקט וקרוב לים. מלון ניאה, שבי ציון (צילום: צביקה בורג)
                      שקט וקרוב לים. מלון ניאה, שבי ציון(צילום: צביקה בורג)

                       

                      צימר קלאסי: חלום בירוק, נתיב־השיירה

                      חמש בקתות בנויות עץ ואבן טבעית, פזורות בשולי מטעי אבוקדו במושב נתיב־השיירה שממזרח לנהריה.

                      הבתים נקיים מאוד, מאובזרים מאוד, עם כלי מטבח ומכונת אספרסו וארוחת בוקר (בתשלום נוסף) שמביא שף ממושב סמוך. וכמובן, הג'קוזי שהוא חלק בלתי נפרד ומרפסת עץ קטנה מול העצים.

                      המרחק בין הבקתות מאפשר פרטיות, אבל אם באים בקבוצה משפחתית או כמה זוגות של חברים – ניתן להתאסף ברחבה מרכזית שם יש מקום להכנת ארוחות וגם שולחן גדול. צימרים קלאסיים, בדיוק כמו שרוצים כשמחפשים מקום לינה.

                      המחירים לא בשמיים, ולרוב נעים בין 450 ל־600 שקל לזוג ללילה (ללא ארוחה).

                      מיקום: נתיב־השיירה. טל' 054-4255002.

                      אתר: greendreamzimmer.co.il 8

                       

                      בלב מטע האבוקדו. חלום בירוק, צימר בנתיב השיירה (צילום: צביקה בורג)
                        בלב מטע האבוקדו. חלום בירוק, צימר בנתיב השיירה(צילום: צביקה בורג)

                         

                        הגליון החדש של לאשה - עכשיו בדוכנים (צילום: שי ארבל, סגנון: ראובן כהן)
                        הגליון החדש של לאשה - עכשיו בדוכנים (צילום: שי ארבל, סגנון: ראובן כהן)
                         
                        הצג:
                        אזהרה:
                        פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד