שתף קטע נבחר

מדריך: כך תשמרו על חיות המחמד בעת חירום

עקב ההסלמה במצב הבטחוני, במשרד החקלאות ובארגון הרופאים הווטרינרים ברשויות המקומיות מפרסמים הנחיות לבעלי חיות המחמד כיצד לטפל בבעלי החיים במרחב המוגן ובעת פינוי חירום

בעקבות ההחמרה במצב הבטחוני בדרום ובמרכז הארץ, במשרד החקלאות ובארגון הרופאים הווטרינרים ברשויות המקומיות, מרעננים את הנחיות הסיוע והטיפול בבעלי חיים במרחב המוגן ובעת פינוי חירום.


כלב וחתול (צילום: shutterstock)
כלב וחתול(צילום: shutterstock)


ד"ר אבי צרפתי, יו"ר ארגון הרופאים הווטרינרים ברשויות המקומיות הסביר בהודעת הארגון כי "היערכות מראש להגנה על בעלי החיים בעת חירום כמו מתקפת טילים, מלחמה או עימות תאפשר לנו להגן עליהם טוב יותר ולמנוע את נטישתם בשטח. מרחב מוגן שהוכן על פי הנחיות פיקוד העורף יספק הגנה טובה הן לבני הבית והן לחיות המחמד השוהות בו".

 

על פי משרד החקלאות וארגון הרופאים הווטרינרים ברשויות המקומיות, "בעלי החיים הביתיים הם חלק בלתי נפרד מהאוכלוסייה, יש לנהוג בהם כבשאר בני המשפחה, ולהקצות להם מקום במרחב המוגן. יש להכין את המקום לשהייתם בו".

 

במרחב המוגן כדאי להכין כלי למים, כלי למזון, עיתונים ושקיות אשפה לסילוק הצרכים של הכלב / חתול. מומלץ להצטייד במזון שיאפשר הזנת בעל החיים ל-48 שעות בשקית אטומה וכן בבקבוק / מיכל מים אטום שיספיק ל-24 שעות.

 

במידה וחיית המחמד אינה מוחזקת בכלוב נשיאה, ניתן להיעזר ברצועה הולכה קצרה לכלב ולחתול. לכלבים יש להיעזר במחסום פה במיוחד אם אתם שוהים במרחב מוגן ציבורי עם אנשים נוספים, וזאת כדי למנוע מקרה של נשיכה בשוגג עקב בהלה וצפיפות במקום.

 

ערכת חירום לחיות המחמד (צילום: shutterstock)
ערכת חירום לחיות המחמד(צילום: shutterstock)

 

במשרד החקלאות ממליצים להיעזר ולהצטייד מראש בכלוב נשיאה או כלוב טיסה בהם ישהו בעלי החיים, שיסייעו בהרגעתם, במיוחד בעת לחץ במהלך אירוע חירום.

 

"בזמן חירום גם חיית המחמד השלווה ביותר עלולה להילחץ, כלוב סגור דומה למאורה, כך שהכנסת בעל החיים לכלוב תאפשר לו להרגיש מוגן ובטוח. במקביל, חשוב לזכור, כי שהות ממושכת במרחב המוגן עם כלב או חתול עצבני, המיילל ומתרוצץ מצד לצד, עלולה להוביל לפגיעה בבעל החיים עצמו ובסובבים אותו, כך שהכנסת בעל החיים לכלוב מגינה עליו ועלינו מפני פגיעות מיותרות", מסבירים במשרד החקלאות.

 

במהלך השהייה במרחב המוגן יש להקפיד שהכלב או החתול יהיו בתוך כלובי הנשיאה ולוודא שיש להם מים בכלוב. את הכלוב אפשר לפתוח רק לאחר שהתקבלה הוראת פיקוד העורף לצאת מהמרחב המוגן. חשוב מאוד לשמור על אווירה רגועה במהלך השהייה במרחב המוגן לטובת כולנו. תחושת לחץ וחרדה משפיעה הן על בני המשפחה והן על בעלי החיים שאתנו.

 

כלב וחתול (צילום: shutterstock)
כלב וחתול(צילום: shutterstock)
  

 

במידה ויש צורך להתפנות מהמקום עם חיית המחמד בעת חירום, ניתן יהיה לקחת את מלאי המזון והמים שהכנת לחיית המחמד מבעוד מועד. 

 

במשרד מדגישים כי "יש להרגיע את בעל החיים בדרכים שבהן אתם מרגיעים את בעל החיים בשיגרה. לחץ המשפחה, המוקרן לבעל החיים, עלול לגרום לו מתח מיותר ובלתי רצוי. במקרה של נפילת טיל או פצצת מרגמה בקרבת מקום, יש להמשיך ולהרגיע את בעל החיים ולהמתין להוראות כוחות הביטחון".

 

על פי מדריך החירום שנכתב על ידי אנשי משרד החקלאות, כדי להרגיע את חיות המחמד יש "להימנע מתחושת לחץ" מאחר "וחיות המחמד רגישות מאוד למצב הרוח של בעליהן ומושפעות ממנו. אדם מפוחד יגרום לתגובה דומה אצל הכלב או החתול, שיקשרו מהר מאוד את תחושת הפחד עם המיקום – המרחב המוגן. במצב כזה בעל החיים יחשוש להיכנס למרחב המוגן. הכנה מוקדמת של המרחב המוגן לשהות משותפת היא הגורם העיקרי, שימזער את החשש לפגיעה בחיות המחמד". 

 

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

 

בכלוב הנשיאה יש להקפיד כי השם המלא של הבעלים וחיית המחמד יהיו כתובים באמצעות טוש לא מחיק ועמיד. יש לכתוב את כתובת המגורים, שם חיית המחמד ושנת לידתו, מספרי טלפון סלולריים של בעלי ובני המשפחה, וכן פרטי קשר של הווטרינר המטפל, ומספר שבב הזיהוי של הכלב. יש לציין כי אין חובה בחוק לשבב את החתולים בשבב זיהוי, אך מומלץ לעשות זאת כדי להקל בהליך מציאת החיה האבודה.

 

מכרסמים ובעלי כנף ניתן להכניס למרחב המוגן בכלובים תוך הקפדה על סיכוי הכלובים בבד או בסדין, שיאפשר לחיות להרגיש ביטחון בסביבה החדשה והזרה.

 

(צילום ועריכה: דותן גור, קריינות - חיים משעלי, הפקה- FOXMED. הסרטון באדיבות: איידוג – קורס החייאה לכלבים - בשיתוף אלישע הדרכות רפואה) למדריך המלא

 

שימוש בתרופות הרגעה אינו מומלץ על ידי משרד החקלאות, שם ממליצים להיעזר בהן במקרים קיצוניים של חתול וכלב הנוטים לתגובות קיצוניות. "ניתן להיעזר בתרופות טבעיות ובכל מקרה, כיוון שכל תרופה עלולה לגרום נזק – יש להיוועץ ברופא הווטרינר המטפל".

 

כיום ישנם בשוק תכשירים הומופאתיים ופרחי באך שמסייעים להרגעת חיות המחמד, ויש להיוועץ ברופא הווטרינר המטפל לגבי הרכב החומרים המתאימים לכל חיה. בכל מקרה של חיה מבוהלת, יש לזכור שחל איסור לתת לה תרופות הרגעה המיועדות לבני אדם.

 

מומלץ לוודא כי יש ברשותכם את מלא התרופות הנחוץ לחיות המחמד בימי השיגרה, כדי שיתאפשר שימוש בהם גם בעת חירום. כדאי להקפיד כי בעלי החיים יהיו מחוסנים בכל החיסונים הנדרשים לשמירה על בריאותם ועל בריאות הציבור.

 

כלב בכלוב טיסה / כלוב אילוף (צילום: shutterstock)
כלב בכלוב טיסה / כלוב אילוף(צילום: shutterstock)
 

 

במקרים בהם כלבים אבדו לבעליהם, ניתן לסרוק את השבב אצל וטרינרים פרטיים ורשותיים או בעמותות למען בעלי חיים. בנוסף לשבב, ניתן להוסיף דיסקית, שניתן לרכוש אותה עם חריטה בחלק מחנויות לממכר ציוד לחיות מחמד או בחנויות מקומיות המתמחות בחריטה. בירור קצר ברשת עשוי לסייע לכם להגיע לחנות הקרובה למקום מגוריכם.

 

אם לא הספקתם לרכוש דיסקית, ניתן ליצור אחת במהירות בבית באמצעות חיבור פיסת קרטון לקולר של הכלב ובעזרת טוש עמיד ולא מחיק, לכתוב את השם המלא של הבעלים, כתובת מגורים ומספר טלפון. אפשר גם לכתוב זאת על הקולר במידת הצורך. 

 

 

באמצעות אתר המרכז הארצי לרישום כלבים או חיפוש רופאים וטרינריים במאגר הרופאים באתר משרד החקלאות והשירותים הווטרינריים, ניתן לאתר את בעלי הכלב, במידה ופרטיו המעודכנים רשומים במערכת באמצעות הזנת השם המלא הבעלים או מספר השבב.

 

במשרד החקלאות ממליצים לבעלי הכלבים להזין ולעדכן את פרטיהם המעודכנים של הכלבים ובעליהם, כך שבמידה והכלב אבד, ניתן היה לדווח על היעלמותו או לדווח על מציאתו. ניתן ליצור קשר בטל': 03-9681610 ובאתר .

 

חתול (צילום: ארז ארליכמן)
להקפיד לצאת למרחב הציבורי עם רצועת הולכה(צילום: ארז ארליכמן)

 

בשנים האחרונות נפוצים סורקים לקריאת שבבים בקרב מתנדבים למען בעלי חיים, כדי לסייע לכלבים שאבדו למצוא שוב את בעליהם, במיוחד במועדים בהם אין אפשרות לקבל סיוע מווטרינרים או גופים רשותיים. ניתן להיעזר בקבוצות הפייסבוק: הסורקים - סריקת שבבים לכלבים ובקבוצת אבידות / מציאות של בעלי חיים, בהן אפשר לדווח על כלבים שאבדו, נמצאו או הושבו לבעליהם.

 

"במידה והוחלט על פינוי או שהחלטתם באופן פרטי לעזוב את האזור, יש לקחת את חיות המחמד עמכם. אם אין לכם אפשרות לפנות את חיות המחמד יש למצוא להן מחסה חלופי ולא לנטוש אותן",מסכם ד"ר צרפתי. "ישנן כלביות ברחבי הארץ, הפותחות את שעריהן לאימוץ זמני של חיות אלה, עד שתשובו הביתה בשלום".

 


פורסם לראשונה 26/03/2019 15:11

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
גם בעלי החיים בחרדה
צילום: shutterstock
מומלצים