מכאן אפשר רק לעלות? כך תשמרו על המשקל בסוף דיאטה מוצלחת

ההגעה ליעד אינה פוטרת מאחריות: גם בסוף התהליך מומלץ לשמור על יחסים טובים עם הדיאטנית, עם משקל האמבטיה וגם עם הנפש - כדי לא לחזור לנקודת ההתחלה

סיון ורקר-פלג

|

08.04.19 | 08:40

מה עושים כדי לא לחזור למשקל הקודם? (צילום: Shutterstock)
מה עושים כדי לא לחזור למשקל הקודם? (צילום: Shutterstock)

עברתם תהליך (בריא ושפוי אני מקווה) לירידה במשקל ועכשיו נשאלת השאלה הבלתי נמנעת: איך שומרים על ההישג החדש ומעכבים את העליה החוזרת כמה שיותר? אז ראשית, כפי שנרמז מהמשפט הראשון, הסיכוי הטוב ביותר לשמור לאורך זמן על המשקל, הוא מעבר תהליך מאוזן ומבוקר, שלא כלל שיקויי קסמים למיניהם. ואם כך עשיתם, קבלו מספר טיפים לשמירה על המשקל החדש:

 

1. הישארו במעקב תזונתי מסודר

אם החלטתם להיעזר בדיאטנ/ית קליני/ית, כדאי מאוד שלא תפרשו כנפיים ותפרשו מהטיפול כל כך מהר. במחקרים רבים ומגוונים נצפה כי ליווי ארוך טווח עוזר לשמור על התוצאות למשך פרקי הזמן הארוכים ביותר. הדבר נכון גם אם עברתם תהליך ייחודי לירידה במשקל, כמו ניתוח בריאטרי למשל. מנותחים אשר המשיכו להגיע לדיאטנית לאורך שנים לאחר הניתוח, שמרו על התוצאות היפות שלהם למשך הזמן הרב ביותר.

 

2. בדקו איזו מערכת יחסים יש לכם עם משקל האמבטיה

בעבר נהגתי לבקש מכלל מטופליי להימנע משקילות חוזרות ונשנות, ובטח באופן יומיומי. כיום, אני מבינה שעבור חלק מן האנשים, מעקב הדוק אחר משקלם עוזר להם להישאר בשליטה על מצבם ועל התהליך. כל זה טוב ויפה, כל עוד מבינים וזוכרים שהמשקל הינו מספר בלבד, ובהרבה מקרים הוא אינו מייצג את המציאות. דוגמאות לכך הינן מצבים של אגירת נוזלים הנפוצים במהלך הווסת/ביוץ, ארוחות עתירות מלח ועוד. בדומה לכך גם שקילות לפני או אחרי ארוחה או לפני או אחרי ביקור בשירותים, שקילה לאחר מחלה יכולות לגרום להופעת מספרים מפתיעים לכאן או לכאן.

 

אנא זכרו כי גוף האדם הינו מורכב ודינמי, בעוד המשקל הינו מכשיר אלקטרוני בלבד. כך שההמלצה הכי טובה שאוכל לתת בנושא זה היא, שאם העלייה על המשקל עוזרת לכם לקבל מושג כלשהו על מצבכם, לכו על זה. כל עוד אתם לא נבהלים במידה והתוצאה אינה מתיישבת עם מה שציפיתם ומבינים שהמספר שאתם רואים, לא בהכרח משקף ירידה או עלייה במשקל.

 

3. היו מוכנים לשינויים בתצרוכת הקלורית

תהליך הירידה במשקל הינו מורכב ומושפע ממספר גורמים. ביניהם חילוף החומרים, הצריכה האנרגטית ועוד. יחד עם זאת, ייתכן מאוד שכמות הקלוריות אותה צרכתם בתחילת התהליך, תהיה שונה בסופו. דוגמא מצוינת לכך הינה ירידה במשקל אשר בה מעורבת גם פעילות גופנית לשיפור הכושר. לא מן הנמנע שעם העלייה בדרגת הפעילות, תידרש גם תוספת קלורית, על מנת לתת לגוף את אבני הבניין הדרושים לו למניעת פציעות ספורט והמשך הירידה במשקל.

 

דוגמא נוספת היא, 'תקיעות' בתהליך. לעיתים כאשר הגוף מתרגל לכמות נמוכה יחסית של קלוריות, הוא הופך לחסכוני יותר ו'מתקשה' לוותר על המאגרים שלו. תוספת קלורית ולו קטנה בלבד, עשויה לעשות את ההבדל. נשמע לכם קצת הזוי שיש לאכול יותר בשביל לרדת? לעיתים זה ממש כך. כמובן שכדי לדעת בדיוק האם וכמה צריך להוסיף או להוריד, יש להתייעץ עם דיאטנ/ית קלינית.

 

4. חיו בשלום עם התוצאה

זה בטח נשמע מוזר, הרי ירדתם במשקל ואולי אפילו הגעתם למשקל היעד שלכם, אז למה שלא תחיו עם המצב בשלום? ובכן, לא סתם רובנו יודעים כבר כי בכ-90% מן המקרים 'דיאטות אינן עובדות' או במילים אחרות, קיים קושי לשמור על התוצאות שהושגו לאורך זמן. כבר דיברנו על התרומה של תהליכים קצרי טווח לעניין, אך גם אם בחרתם בתהליך איטי, שפוי ומבוקר, מטופלים רבים מעידים כי ההגעה למשקל בו הם מרוצים, מהווה עבורם גורם מתח ולחץ. זאת מאחר והם מפחדים שהמצב ישתנה וכי כל ביס נוסף יגרום להם לעלות בחזרה במשקל. אם אכן כך הדבר, שאלו את עצמיכם, האם כך אתם מעוניינים להמשיך לחיות? בסבל ובפחד מעלייה חוזרת במשקל? קחו בחשבון את עניין דינמיות גוף האדם והרשו לעצמכם טווח עלייה סביר שתוכלו לחיות עמו בשלום. זאת כמובן מאחר ואתם שומרים על קיום על הסעיפים הקודמים.

 

5. קחו בחשבון את הקשר גוף-נפש

מכירים את אלו אשר בתקופות קשות נוטים לאכילה מוגברת ולעליה במשקל? ולעומתם את אלו שתאבונם נעלם ולכן הם דווקא יורדים במשקל בצורה דראסטית בתקופות מסוג זה? ובכן, השפעת מצבנו הנפשי על אופן האכילה נכון גם כשמגיע הזמן לשמור על משקל חדש. ייתכן מאוד שככל שתתאמצו לשמור על התוצאות החדשות שהשגתם, במידה ותתחיל תקופה לחוצה בחייכם, ישתנו פני הדברים. חשוב להיות מודעים לנושא, על מנת שאם החיים יקרו בדרך, תדעו לקחת נשימה ולהתמודד. כמובן שכאן המקום להזכיר שלאכילה שלנו יש היבט נפשי בלתי מבוטל, ולכן ליווי רגשי אינו רעיון רע בחלק מן המקרים.

 

סיון פלג היא דיאטנית קלינית המתמחה בירידה במשקל ובתזונת נשים הרות ולאחר לידה

 

    נמצאים באמצע התהליך? הנה שש טעיות להימנע מהן:

     

    לחצו על התמונה כדי להגיע לכתבה (צילום: Shutterstock)
    לחצו על התמונה כדי להגיע לכתבה (צילום: Shutterstock)

     

     

     
    הצג:
    אזהרה:
    פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד