yed300250
הכי מטוקבקות
    פולקסווגן
    כללי • 11.04.2019
    חשמליות ובגדול
    מכרזי התחבורה הציבורית מעירים את שוק ההיסעים, הקניות שלנו את שוק ההובלה ומעבר לפינה נמצאות כבר המהפכה הבאה: ב־2020 צפויות מרצדס, פולקסווגן ומאן להשיק לראשונה בישראל מסחריות חשמליות
    אודי עציון

    כשמדברים על כלי רכב חשמליים מתייחסים בדרך כלל למכוניות עירוניות קטנות, לדגמי יוקרה מהירים ונקיים, או לגל הראשון של המשפחתיות החשמליות. אבל מעבר לרדאר כבר קורמת עוד ותאי סוללה המהפכה החשמלית גם בשוק המסחריות.

     

    ב־2020 צפויים להימכר בישראל לפחות שלושה דגמי מסחריות גדולות וחשמליות, גרסאות נקיות של מרצדס ספרינטר, פולקסווגן קרפטר ומאן TGE. מרצדס השיקה כבר בשנה שעברה פיילוט לספרינטר חשמלי, שמסוגל לנסוע לטווח של 150 ק"מ ועדיין לשאת מטען במשקל טון, למרות משקלו של מארז הסוללות. הדגם הסדרתי, שייחשף עוד השנה, יציע טווח כפול וכושר נשיאה משופר, כאשר יושק בארץ בשנה הבאה. מרצדס מנהחלת שיחות עם טסלה לשיתוף פעולה בתחום, תוך שימוש בידע ובניסיון שצברה היצרנית האמריקאית שמכרה עד היום מאות אלפי מכוניות חשמליות. עוד לפני כן שוקלים בכלמוביל, יבואנית מרצדס, להשיק בארץ את הגרסה החשמלית של הויטו, הקטן יותר.

     

    יש מה לעשות עם רכב מסחרי חשמלי בעל טווח של פחות מ־300 ק"מ?

     

    "רכב חלוקה עירוני עובר מרחק קצר יותר בסיבוב היומי שלו", אומר אמיל קרעין, מנכ"ל קבוצת ההיסעים וההובלה בכלמוביל. "לרכב כזה מעבר לחשמל בהחלט יכול להתאים, כשהיתרונות של הפחתת הרעש והפליטות באזורים עירוניים הוא דרישה גוברת מצד גופים רגולטורים בכל מדינה. אנחנו כבר מנהלים שיחות עם לקוחות שלנו, ויש עניין בכלים החשמליים".

     

     
    מרצדס ספרינטר. מגעים לשיתוף פעולה עם טסלה
    מרצדס ספרינטר. מגעים לשיתוף פעולה עם טסלה

     

    היתרונות הסביבתיים ברורים, אבל ללקוחות חשוב לא פחות החישוב הכלכלי. רכבים מסחרים במשקל של עד 4.5 טון מחוייבים בארץ ב־72% מס קנייה, כך שמס מופחת לכלים החשמליים יכול לאזן חלק גדול מהעלות הבסיסית היקרה יותר של הרכבים האלה. בענף מעריכים שגם העלויות השוטפות יהיו נמוכות יותר, עם צורך מופחת בהחלפת בלמים, שמנים, ועלויות נמוכות יותר לחשמל לעומת מחירי הדיזל - עניין שעשוי להשתנות אם רשות המסים תממש את תוכניתה למסות בצורה או או אחרת את השימוש בחשמל לכלי רכב. גם כאן מדיניות הממשלה והחלטה האם לעודד מעבר של השוק המסחרי לכלים חשמליים יקבעו את הקצב שבו נתחיל לנשום פחות חלקיקים ותחמוצות חנקן ברחובות.

     

    דגמים חשמליים מקבילים יהיו עד לשנה הבאה בייצור סדרתי גם לפולקסווגן קרפטר, אחיו הגדול והמוכר פחות של הטרנספורטר, ולמאן TGE התאום, שמיוצר בידי פולקסווגן עבור מאן שבבעלותה. גם שניהם צפוים לנחות כאן במקביל לספרינטר, כאשר היבואנים מדווחים על עניין בקרב לקוחות, שלא מעט מהם מבקשים בינתיים לרכוש לניסיון כלים חשמליים כדי לבחון את יתרונותיהם. קרפטרים חשמליים ראשונים אמורים להגיע לארץ בסוף השנה, כפיילוט עם חברות שילוח מקומיות. הקרפטר החשמלי הסדרתי צפוי להציע טווח חשמלי של 330 ק"מ.

     

    עבור יבואנית מאן, מכשירי תנועה, מדובר בכניסה ראשונה לשוק הזה, לאחר שעד כה מכרה בארץ רק משאיות ואוטובוסים. הכוונה היא לנצל את החיבור ללקוחות הובלה והיסעים קיימים, ולהציע להם גם מסחריות ומיניבוסים. בינתיים בחודשיים הראשונים של השנה נרשמו במשרד הרישוי רק חמישה רכבי TGE, אולם במכשירי תנועה טוענים כי כמות משמעותית יותר נמצאת כבר בהתקנות, ותירשם בחודשים הקרובים.

     

    בניגוד לשוק הרכב הפרטי והדו־גלגלי שרושמים השנה ירידה, שוק המסחריות צפוי לגידול ב־2019. "יש שני מנועי צמיחה לשוק הזה, לכלים במשקל 3.5 עד 7 טון", מסביר גורם בתחום. "יש גידול בביקוש לרכבי היסעים, בעקבות מכרזי התחבורה למיניבוסים, גם לשירותי ההיסעים לפי דרישה ביחד עם VIA, שיפעילו דן ואגד, וגם על רקע מכרזי מוניות השירות החדשים של משרד התחבורה, שאמורים להוסיף מאות רבות של מוניות שירות לכבישים בקווים חדשים. במקביל יש גידול גם בתחום ההובלה, על רקע המעבר הגובר למסחר אלקטרוני. בכל פעם שאנחנו מזמינים מוצר באלי אקספרס או באמזון, צריך רכב מסחרי שיביא לנו אותו עד הבית".

     

    בענף נרשם גם גידול בביקוש לרכבי הובלה בקירור, עבור רשתות המזון, עבור המשלוחים לבתי הלקוחות שהעדיפו לעשות את הקנייה השבועית מהספה בסלון, במקום להתרוצץ בין המדפים בסופר ולעמוד בתור בקופה. שופרסל יצאה במכרז לרכישת 400 מסחריות קרור, שבו זכתה מרצדס עם הספרינטר, שכ־100 ממנו נרכשו בידי חברת דן, להסעות החדשות לפי דרישה.

     

    הספרינטר הוא הרכב הנמכר בשוק המסחריות בארץ, שבו נמכרו ב־2018 כ־5,300 כלי רכב, ובחודשיים הראשונים של 2019 לבדם עוד 1,111 כלים. השנה מסרה מרצדס 184 כלים בינואר ופברואר, והיא מקדימה את רנו (137), פיאט (109), פיג'ו (64), פולקסווגן (62), איווקו (55) ויונדאי (43).

     


    פרסום ראשון: 11.04.19 , 23:47
    yed660100