חוזרים לנגב: סוף שבוע של אטרקציות ובילויים בערבה

האביב כאן, והוא מאפשר למטיילים ליהנות מעוד קצת פריחה מדברית ומעוד ימים של מזג אוויר שמתאים לשבילי המדבר. הנה מה שאפשר לעשות בימים אלה בערבה

המדבר התעורר. פריחה מדהימה, בעקבות גשמי החורף (צילום: צביקה בורג)
המדבר התעורר. פריחה מדהימה, בעקבות גשמי החורף (צילום: צביקה בורג)

בסוף שבוע אחד בערבה, אחרי ביקור באטרקציות השונות, במסעדות, בחנויות ובמקומות לינה, פתאום מתבהרת התמונה: הצעירים, מתברר, חוזרים לנגב. בכל מקום כמעט פוגשים באנשים בשנות ה־20 וה־30 לחייהם, שרובם גדלו ביישובי הנגב והערבה, שיצאו לראות עולם וללמוד, שבילו תקופת חיים בעיר הגדולה (תל־אביב, אלא מה?) ועכשיו שבים למרחבי הדרום כדי להגשים חלום: לנהל פאב או מסעדה, להקים משק חקלאי, לארח בצימר, להדריך טיולים.

 

וזה מרתק ומלהיב, ולא מובן מאליו באזור רחוק כל כך, המתאפיין באקלים הפכפך ובמחסור משווע של סיוע, תמיכה והבנה מצד המוסדות הממשלתיים. וכך, כמעט כל המקומות המוצגים פה, לפי הסדר מצפון לדרום, הם פרי יוזמה של צעירים.

 

חול המועד פסח הוא זמן נפלא לרדת דרומה: עדיין לא חם מדי (בעיקר הודות לחורף האחרון, שנראה כאילו אינו מעוניין לפנות את מקומו), ופה ושם תוכלו ליהנות עדיין מהפריחה הנהדרת.

 

בוקר בקפה סיגל

בית קפה באווירה ביתית, בחצר ביתם של סיגל ורן שגב, שעיסוקם העיקרי הוא טיפוח דגי נוי שנמכרים באירופה וגידול תמרים.

המקום פתוח בקושי חודשיים, אבל כבר מהווה מוקד מפגש לתושבי הסביבה ולאורחים בימי שישי ושבת. יושבים בגינת הבית, תחת צל העצים, ונהנים מנשנושי בוקר או צהריים שמכינה סיגל. בתפריט: קישים, מאפים מתוקים ומלוחים, כריכים, שתייה קרה וחמה ובירה. כריך "קרוק־מסייה" עולה 46-33 שקל, טארט לימון - 25 שקל, קרואסון שקדים - 18 שקל ואספרסו -10-8 שקלים.

מיקום: מושב עידן.

פתוח: בשישי ובשבת.

טל': 052-3665912.

טיפ: בתיאום מראש אפשר לבקר בחממת גידול הדגים, לראות ולשמוע על חקלאות מתקדמת במדבר ולצפות בדגים המיוחדים שגדלים בערבה ומגיעים לאקווריומים של חובבי הדגים באירופה ובעולם.

 

 

קישים מתוצרת בית. קפה סיגל, מושב עידן (צילום: צביקה בורג)
    קישים מתוצרת בית. קפה סיגל, מושב עידן(צילום: צביקה בורג)

     

    חקלאות בחממה

    בלא מעט מקומות בערבה מציעים חיבור וגישה לחקלאות המקומית: קטיף עגבניות ופלפלים, סיורים בחממות, ביקור במרכזי מחקר, במטעי תמרים ועוד. אבל חוות בין השיטין (במושב חצבה) היא מקום יוצא דופן.

    מדובר בפרויקט חברתי, השייך לעמותה המפעילה שלוש מכינות ביישובי הערבה, שבהן מתחנכים עשרות בני נוער, והיא גם פועלת כדי להנגיש ולקרב את הערבה ללבם של מתיישבים פוטנציאליים.

    החווה אינה אתר קטיף רגיל. מגיעים (בתיאום מראש), ומשתלבים בעבודה היומיומית: לפעמים אכן קוטפים, אבל יש גם פעולות דילול, שתילה, ניקוי, איבוק וכל מה שצריך. כבונוס – אפשר להכין במקום ארוחה עם ירקות או עלים שקוטפים.

    מיקום: מושב חצבה.

    טל': 052-2181665.

     

    חוות בין השיטין  (צילום: צביקה בורג)
      חוות בין השיטין (צילום: צביקה בורג)

       

      נשנושים במעדנייה

      Route 90 הוא מיזם נהדר, צירוף של מעדנייה המציעה מגוון מטעמים, החל מבשרים איכותיים, דרך רטבים, תבלינים, שמני זית, זיתים, יינות, בירות ומטעמים שונים, לצד סנדוויצ'ייה, דלפק בשרים וטאפאס, וכמובן קפה.

      חלק ניכר מהמוצרים הם מתוצרת יישובי הערבה.

      זה המקום להצטייד לפיקניק או לארוחה עצמאית במקום הלינה (בחאן, בקמפינג או בצימר), וגם לעצור לארוחה מהירה של בשרים מעושנים, כריכים מעניינים ועוד. גם אם אתם בדרך לאילת או בחזרה משם – מדובר בפינת עצירה מומלצת.

      מיקום: צוקים, במתחם העסקים בכניסה ליישוב, צמוד למסעדת "אורסולה" ולמבשלת "בירה ערבה".

      טל': 052-2290560 / 052-8991262.

      פתוח בכל יום.

       

      Route 90. נשנוש לדרך (צילום: שחר איתני)
        Route 90. נשנוש לדרך(צילום: שחר איתני)

         

        יין ביקב מואה

        יין בערבה? ובכן, לא ממש, את הענבים להפקת היין מביאים מכרמים הנטועים בהר הנגב, סמוך למצפה רמון, וכך שומרים פה על השורשים המדבריים של היין.

        היקב ומרכז המבקרים המושקע ממוקמים במושב צופר. בתיאום מראש אפשר להגיע לטעימות, לשלב גם ארוחה וכמובן, לקבל הסברים ולקנות.

        מיקום: מושב צופר.

        טל': 052-3666095.

        פתוח בתיאום מראש.

         

         

        הענבים מהר הנגב. יקב מואה (צילום: צביקה בורג)
          הענבים מהר הנגב. יקב מואה(צילום: צביקה בורג)

           

          בחשיכה עם הכוכבים

          פעילות לילה מעניינת: תצפית בכוכבים, הסברים על השמיים והכוכבים, והכל בלב המדבר החשוך, תוך האזנה לקולות הטבע בלילה.

          הפעילות היא בתיאום מראש עם אלון גולדשטיין, אסטרונום חובב שמביא לשטח טלסקופ, משקפות וכמובן, ערכת תה ומחצלות. שוכבים על אדמת המדבר, מביטים לשמיים החשוכים ולומדים שיש שם דברים רבים שרובנו, בני העיר המוארת מדי בשעות הלילה, לא מכירים.

          טל': 054-5234197.

           

          המבורגר בחצבה

          מופה, פאב־מסעדה באווירה כמעט תל־אביבית הנטוע בין בתי האריזה והאזור החקלאי של מושב חצבה. הבעלים־מנהלים הם זוג צעיר שמצליח להרים תפריט ואווירה כמו שצריך, ובהחלט מגיע להם פרגון.

          אפשר לשבת בפנים, סמוך לבר, ואם לא קר מדי - אפשר להשתרע על מושבי זולה ברחבה הגדולה בחוץ, ויש גם שולחן סנוקר.

          המקום מתאים לכולם: ראינו שם שתי צעירות שהגיעו לחופשה מהצפון ויושבות על הבר, משפחה עם ילדים שהגיעה לארוחת ערב וכמה זוגות חברים שבילו חופשת סוף שבוע בצימרים שבסביבה.

          בתפריט: סלטים, פסטות, שקשוקה, כריכים, כרובית אפויה בתנור, המבורגר (מומלץ), נקניקיות ועוד. בתפריט האלכוהול: מגוון סוגים של וודקה, ערק, קמפרי, וויסקי ובירה (אם תבקשו יפה תקבלו גם קוקטיילים).

          מיקום: מושב חצבה.

          טל': 052-8310994/ 052-6944726.

          סגור בימי ראשון.

           

          לילה בעין־יהב

          "צימרגולה", חדר אירוח מעוצב ומקורי בחצר בית משפחת עפרוני, מסמל את הכיוון החדש שאליו פונה כיום תעשיית הצימרים: לא עוד בתי עץ קובייתיים מחד גיסא או היכלי פאר סופר־מפנקים מאידך גיסא, אלא מוצר יצירתי, מעוצב באיפוק, שמפנק בדיוק במה שצריך ובמחיר הגיוני.

          בצימרגולה תמצאו חדר אירוח יחיד, שנבנה משילוב מקסים ומפתיע של קורות ומעטה פלדה שעוטפים חלל העשוי ומחופה עץ.

          בפנים תמצאו מרחב לינה יפהפה לזוג, מטבח מאובזר לגמרי (ממקרר, דרך כלים ועד מיקרוגל, פינת תה וקפה ותמרים מתוצרת המשק המשפחתי) ואפילו טלוויזיה המחוברת לנטפליקס. את ארוחת הבוקר (במחיר נוסף) מכינה בעלת הבית, שרון עפרוני, שעיסוקה העיקרי הוא קייטרינג בוטיק למטיילים ולמתארחים בצימרים באזור (וגם הפקת אירועים).

          מיקום: מושב עין־יהב.

          טל': 052-3665962.

           

          עיצוב יצירתי, חלל מאובזר.צימרגולה, מושב עין־יהב (צילום: צביקה בורג)
            עיצוב יצירתי, חלל מאובזר.צימרגולה, מושב עין־יהב(צילום: צביקה בורג)

             

            עם הכבשים במדבר

            לעדי אתרוג ממושב צופר יש מקצוע נדיר: היא מאלפת כלבי רעייה. מה זה אומר? לאמן במשך חודשים לא מעטים כלבים מגזע בורדר־קולי להנהיג ולהוביל עדר כבשים או בקר. הלקוחות של עדי מגיעים מקרב הבוקרים ברמת הגולן ובגליל וגם ביהודה ושומרון, ולצד עיסוקה המקצועי (והיא האישה היחידה בישראל שעוסקת בכך) – היא גם מארחת מבקרים וסקרנים לסדנאות ולחוויות עם הכלבים ועדר הכבשים הביתי.

            מה עושים בחווה? צופים בכלבים שמזנקים ממקומם לפקודותיה של עדי, ומזיזים את העדר בהתאם לצורך; מתרגלים באופן עצמאי את הפעלת הכלבים, ואפילו יוצאים עם העדר לשטחי המדבר מסביב. תכלס, מדובר בחוויה בלתי רגילה, פחות שגרתית ומוכרת. מתאימה למשפחות, לקבוצות ולכל מי שהנושא מעניין אותו. בהחלט אחת מהפעילויות המרתקות והמעניינות שתוכלו למצוא בערבה.

            מיקום: מושב צופר.

            הפעילות בתיאום מראש.

            טל': 052-3868909.

            פייסבוק: theworkerdog

             

            חוויה חד־פעמית. עם כלבי הרעייה של עדי אתרוג במושב צופר (צילום: צביקה בורג)
              חוויה חד־פעמית. עם כלבי הרעייה של עדי אתרוג במושב צופר(צילום: צביקה בורג)

               

              עם התמרים בפארן

              My date tree הוא מיזם מגניב שמוביל אבירם מוריס, שגדל בערבה ושב אליה כדי לעסוק בחקלאות.

              מטע התמרים שהוא מטפח יתחיל בשנה הקרובה להניב פרי, אבל בינתיים יזם מוריס פרויקט חובק עולם, שבמסגרתו אנשים "קונים" עצים, מקבלים שילוט אישי לצד העץ וגם דיווח על התפתחותו, ובהתאם למה ששילמו – יכולים לקבל אפילו משלוחי תמרים מהעץ "שלהם".

              אפשר ללמוד על הפרויקט באתר mydatetree.com, ובתיאום מראש גם לבקר במטע. אם יתאפשר – תקבלו הסברים גם על ענפי חקלאות אחרים שבהם עוסקים במושב פארן, בעיקר גידול פלפלים.

              מיקום: מושב פארן.

              טל': 052-3730940.8

              קנו לכם תמר. מיזם התמרים בפארן (צילום: צביקה בורג)
                קנו לכם תמר. מיזם התמרים בפארן(צילום: צביקה בורג)

                 

                 

                מידע נוסף ופעילויות לימי חול המועד: Goarava.co.il

                 

                הגליון החדש של לאשה - עכשיו בדוכנים (צילום: שי ארבל, סגנון: ראובן כהן)
                הגליון החדש של לאשה - עכשיו בדוכנים (צילום: שי ארבל, סגנון: ראובן כהן)
                 
                הצג:
                אזהרה:
                פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד