צילום: שי יחזקאל

אדונית התבלינים: במקום "מָרָק כימיקלים" תכניסו את הגינה לצנצנת

אסתר לחמן, היזמית שרקחה מפעל צמחי מרפא מחוכמת נשים עתיקה, מדברת על הצד המלוכלך של עולם היופי ומסבירה למה היא מעסיקה רק נשים אצלה במפעל

אסתר לחמן. "אם ילד נחתך - את יודעת לשלוף את הכורכום שיעצור את הדם, ואם ילד לחוץ לפני מבחן את תרגיעי אותו עם קצת לבנדר"  (צילום: יונתן בלום)
אסתר לחמן. "אם ילד נחתך - את יודעת לשלוף את הכורכום שיעצור את הדם, ואם ילד לחוץ לפני מבחן את תרגיעי אותו עם קצת לבנדר" (צילום: יונתן בלום)
רקיחת מוצרי היגיינה וניקיון מצמחי מרפא דומה הרבה יותר לבישול מאשר לעבודה במעבדה (צילום: יונתן בלום)
רקיחת מוצרי היגיינה וניקיון מצמחי מרפא דומה הרבה יותר לבישול מאשר לעבודה במעבדה (צילום: יונתן בלום)

יותר מכל הזכירה לי השיחה עם אסתר לחמן את ספרה של אניטה דיאמנט: סיפורה של דינה, בתה של לאה, שגודלה על ידי ארבע אמהות באוהלי הנשים של שבט יעקב. הספר שזור בחוכמת נשים כמו גם בשיחות רבות מספור שהתקיימו באוהל שאליו פרשו הנשים בעת נידתן ובו נולדו התינוקות ונחו האמהות. האזכורים הרבים של צמחי המרפא שמהם נהגו הנשים לרקוח מיני תרופות ומשחות ושאת סודותיהן הן העבירו מדור לדור, מהווים את החוט המקשר בין הסיפור הדמיוני והקסום שהתרחש בימים קדומים ובין המפעל הקטן שצמח בביתה של אסתר לחמן כ-4,000 שנה לאחר מכן.

 

הסיפור של "ערוגות" מתחיל בעצם שנים רבות לפני שהחלה לחמן לייצר במטבח ביתה משחות, שמנים ותמיסות מצמחי מרפא לשימושה האישי וכטיפול טבעי בבתה התינוקת. כשלחמן, אמא לחמישה ואחת ממקימות הקהילה היהודית האקולוגית במושב שובה בעוטף עזה, השתחררה מהצבא, היא יצאה לטיול בעולם, שכלל ביקור ב־14 מדינות. בכל מקום שאליו הגיעה, היא העדיפה להימנע מערים גדולות וממקומות מתוירים, ותרה דווקא את הכפרים הקטנים והמסורתיים שקצב החיים המודרני עוד לא ממש נגע בהם.

 

"במקומות המרוחקים שביקרתי בהם מצאתי דפוס שחוזר על עצמו - גם קצב חיים אחר וגם בריאות וחיוניות שאף פעם לא פגשתי בצורת החיים המודרנית המערבית"
המסע הזה הותיר בה רושם עמוק, והיא ספגה בו את הדרך שבה המקומיים (ובעיקר המקומיות) נעזרים בצמחים שבסביבתם כחלק בלתי נפרד מחיי היומיום. "ראיתי איך הצמחים ממלאים את החיים שם", היא משחזרת. "ראיתי איך הם משתמשים באגוזי מלך לבעיות זיכרון, לניקוי רהיטי עץ וגם למאכל. צמחי מרפא תמיד העסיקו אותי, ובמקומות המרוחקים שביקרתי בהם מצאתי דפוס שחוזר על עצמו - גם קצב חיים אחר, איטי יותר, וגם בריאות וחיוניות שאף פעם לא פגשתי בצורת החיים המודרנית המערבית שאנחנו רגילים אליה". את האנרגיה ואת החיוּת האלה החליטה לחמן לקחת איתה כצידה לדרך ולהכניס אותן בהמשך גם לאורח החיים בביתה וגם אל המוצרים שתרקח בעתיד.

 

מהגינה לצנצנת

בשנים שלאחר מכן למדה לחמן נטורופתיה וייעוץ תזונתי ונחשפה לערכי אורח החיים הבריא שמתבססים על תזונה נכונה ואותם גם הנחילה בביתה. רק כעבור כמה שנים, כשהייתה בהיריון עם בתה הבכורה, גילתה את "מרק הכימיקלים שכולנו מכניסים באופן יומיומי לגוף שלנו מהדלת האחורית", כהגדרתה. המוצרים שכולנו משתמשים בהם ביומיום, כמו השמפו, משחת השיניים והמגבונים לתינוקות, מכילים לדבריה רכיבים כימיים אגרסיביים ומזיקים לגוף, בהם חומרים משמרים, מבשמים ומקציפים למיניהם. "רק כשהתחלתי ללמוד רוקחות טבעית", היא מספרת, "גיליתי שיש בטבע את כל המענה והחומרים הפעילים שהגוף שלנו צריך ויודע לספוג בצורה הטובה ביותר".

 

אז התחילה לחמן לייצר מוצרים בביתה לשימושה האישי ולשימוש התינוקת. "גידלתי בגינה קלנדולה, השריתי את הצמחים בשמן זית ומיציתי אותם לתרכיז צמחי מרפא שממנו הכנתי משחת החתלה וסבון. משם נפתח לי עולם שלם של ממלכת הטבע, רוקחות טבעית יומיומית עם חיבור חזק למטבח. רקיחת מוצרי היגיינה וניקיון מצמחי מרפא דומה הרבה יותר לבישול מאשר לעבודה במעבדה. מדובר במוצרים כמו דאודורנט וסבון, למשל, שאפשר בקלות לרקוח ולייצר בעצמנו במטבח הביתי" (באתר של "ערוגות" תוכלו למצוא מתכונים ביתיים לדאודורנט טבעי, משחת שיניים ואפילו חומרי ניקוי לבית).

 

נשים הן כמו עונות השנה (צילום: יונתן בלום)
    נשים הן כמו עונות השנה(צילום: יונתן בלום)

     

    במקביל ללימודי רוקחות טבעית וייצור בשמים טבעיים שלמדה מאמנים בתחומם בצרפת ובארצות הברית, היא בנתה הרצאה תחת הכותרת "הצד המלוכלך של עולם היופי", שעוסקת באופן שבו המוצרים שכולנו משתמשות בהם ביומיום מזיקים לבריאותנו. "משנה לשנה העסק תפס תאוצה", היא מספרת. "כשהמטבח היה קטן מדי עברתי לבקתת עץ ליד הבית, אז כבר היו לי שלושה ילדים, וזה התערבב. הם היו נכנסים, והיו שם חומרים שאסור לגעת בהם, אז שכרנו משק במושב שבו גידלנו את הצמחים בעצמנו, מהגינה לצנצנת".

     

    הוולנס של סבתא

    לפני כחמש שנים הקימה את המפעל בעיר נתיבות והחלה להפיץ את המוצרים שלה בחנויות טבע בכל רחבי הארץ. "הבנתי שיש הרבה מתנות בפריפריה. דווקא שם יש לא מעט נשים שמחפשות עבודה, וזה גרם לי להבין שבאופן עקרוני אני מעסיקה רק נשים למרות האתגר - בכל פעם מישהי מהעובדות או בהיריון או בחופשת לידה. אני פשוט רואה שהאנרגיה הנשית הזאת היא נכונה. אנשים שואלים למה אני לא מעסיקה גברים לפחות בפס הייצור: 'מה הבעיה? זה רק למלא בקבוקים'. אז לא. כי אני אוהבת את זה שכל אחת באה עם מצב הרוח שלה והיום שלה בחודש. כל האנרגיה הזאת נכנסת לתוך המוצרים"

     

    ההחלטה לפתוח את המפעל דווקא בנתיבות - עיר שתושביה לאו דווקא מחוברים באופן טבעי למונחים כמו "קוסמטיקה טבעית" או "רוקחות אורגנית" - יצרה לדברי לחמן חיבור ייחודי שמשפיע על המהות של העסק ושל המוצרים. "הנשים שבאות לעבוד אצלנו, רובן מנתיבות והסביבה, לא הכירו את השפה הזאת, הן לא שמעו אף פעם על שמנים אתריים או ארומתרפיה, ונוצר מפגש מעניין בין תפיסות. מעבר להיותן העובדות שלנו, אפשר ממש לראות איך התפיסה הזאת מחלחלת לחיים שלהן. אם ילד של אחת העובדות חולה, לפני שהיא רצה לאנטיביוטיקה היא פתאום מנסה את שמן האורגנו שלנו. אני מייעצת לה אילו שמנים יכולים לעזור, ובעצם קורה פה משהו מופלא, תהליך שכל אישה שמצטרפת אלינו כעובדת גם עוברת באופן אישי כשהיא נחשפת לעולם הזה של אורח החיים הטבעי, של וולנס אמיתי".

     

    מה פירוש וולנס אמיתי?

    "אני מרגישה שהרבה פעמים המושג וולנס נשחק בתוך כל מיני מוצרים שאנחנו קונים, ושחוכמת הנשים, הידע שהנשים תמיד העבירו, מסבתא, לאמא, לבת, זה הוולנס האמיתי. זאת מורשת טיפול נשי. זאת אחריות אישית"

    "אני מרגישה שהרבה פעמים המושג וולנס נשחק בתוך כל מיני מוצרים שאנחנו קונים, ושחוכמת הנשים, הידע שהנשים תמיד העבירו, מסבתא, לאמא, לבת, זה הוולנס האמיתי. זאת מורשת טיפול נשי. זאת אחריות אישית. כשמישהו חולה, למשל, את לא חסרת אונים, יש לך מה לעשות. אם ילד נחתך את יודעת לשלוף את הכורכום שיעצור את הדם, ואם ילד לחוץ לפני מבחן, את תרגיעי אותו עם קצת לבנדר. החוכמה והידע האלה יקרים יותר מכל דבר אחר, והם חלק מהאנרגיה הנשית כאן. אני מרגישה שהרבה מזה נכנס לתוך המוצרים עצמם, שערוגות היא קרקע פורייה להצמיח בה איכות חיים אחרת, איכות נשית שבאמת צמודה ליומיום שלנו, בדיוק כמו הדאודורנט והשמפו והסבון - הרגלי חיים וידע שאנחנו יכולות לקחת איתנו בתיק לכל מקום ולהעביר מאחת לאחרת".

     

    "בשבועיים האחרונים של המחזור אנחנו נעשה מה שגבר עושה בחודש" (צילום: יונתן בלום)
      "בשבועיים האחרונים של המחזור אנחנו נעשה מה שגבר עושה בחודש"(צילום: יונתן בלום)

       

      עונות האישה

      לדברי לחמן, החודש שלנו כנשים מתחלק לשני חלקים. החלק הראשון הוא השבוע שמתחיל ביום הראשון של הווסת והשבוע שבא אחריו. לתקופה הזאת היא קוראת סתיו־חורף. החלק השני הוא השבועיים האחרונים בכל מחזור, השבועיים הפוריים, שאותם היא מכנה אביב־קיץ. "אנחנו כמו עונות השנה. השבועיים הראשונים במחזור הם הסתיו והחורף שצריך לתת להם מקום, כי אם בחוץ יורד גשם ואת תתעקשי לצאת, את כנראה תירטבי ויהיה לך קר", היא מסבירה. "אחר כך מגיעים האביב והקיץ, שבהם פתאום באים לנו הרעיונות, האסוציאציות, הקשרים ושיתופי הפעולה. באביב ובקיץ יש לנו מבט אופטימי על העולם, הכל נראה לנו אפשרי".

       

      אז איך נכון שנתנהל בעונת הסתיו־חורף של המחזור החודשי שלנו?

      "בחלק הראשון של החודש האנרגיה היא של התכנסות. אנחנו פחות ורבליות, פחות יצירתיות, פחות פרודוקטיביות, כי כל האנרגיה מופנית כלפי פנים. בשבועיים האלה אני ממליצה להיות מרוכזות מאוד במה שאנחנו אוכלות, לצאת לעבודה עם פרי או כוס של שייק בבוקר ולהשקיע בהזנה הפנימית. זה זמן מצוין להרהר בו, לשנות את שולחן העבודה שלנו, את הסביבה הקטנה שמקיפה אותנו בכל יום. להיטיב עם עצמנו בדברים שברמה ההישרדותית נותנים לנו הרגשה טובה, כמו למשל ללבוש בגדים נוחים ונעימים, לעשות הפסקות אוכל מסודרות ולדאוג להיות ליד שירותים שבהם נוח להתפנות.

       

      "מדובר ב־14 ימים שבהם כל הפעילות של הגוף שלנו מתרכזת באזור האגן והרחם. אנחנו נראות פחות טוב פיזית, ויש לנו פחות אסטרוגן בגוף. במקביל יש לנו פחות רצון לתקשר עם העולם, אז רק להיות מודעת לזה כבר משנה את המצב. אני ממליצה לדחות, אם אפשר, פגישות חשובות, הרצאות, מצגות שבהן אתן רוצות להיות במיטבכן לשבועיים האחרונים במחזור שלכן".

       

      ומה עם תקופת האביב־קיץ של החודש שלנו?

      "אלה 14 הימים שבהם רמת האסטרוגן שלנו עולה, העור מבריק, אנחנו נראות טוב יותר, השיער והציפורניים נראים טוב יותר, והאנרגיה שלנו פונה החוצה. אם בשבועיים הראשונים אנחנו נכנסות פנימה, מבשילות את התהליכים, מדייקות את עצמנו ואת מה שמתאים לנו ומה שפחות, השבועיים של האביב־קיץ הם אלה שבהם מגיע הזמן לרכוב על הגל ולהוציא את זה לעולם כשאתן חדות ובהירות. בשבועיים האלה אתן ורבליות יותר, חיוניות ויפות יותר, עם חשק לצאת לעולם. אמנם בכל הפרסומות של המחזור מחנכים אותנו להגיד 'קטן עלי המחזור, אני יכולה הכל', אבל זה לא נכון. יש לנו את האיכויות שלנו. בשבועיים האחרונים של המחזור אנחנו נעשה מה שגבר עושה בחודש".

       

      "בטבע יש המענה והחומרים הפעילים שהגוף שלנו צריך ויודע לספוג בצורה הטובה ביותר" (צילום: יונתן בלום)
        "בטבע יש המענה והחומרים הפעילים שהגוף שלנו צריך ויודע לספוג בצורה הטובה ביותר"(צילום: יונתן בלום)

         

        הטבלה המחזורית

        צמחי מרפא שיעזרו לך להתמודד עם העונתיות של המחזור החודשי

        • לפני המחזור: לזלף שמן מנטה על בד רטוב ולהניח על תחתית הבטן ועל העורף. המנטה מקל על תסמיני PMS ומשחרר תקיעות.
        • בזמן המחזור: לזלף שמן ורדים וחוחובה על נקודות הדופק (כמו בושם), שמסייע באיזון ההורמונלי, מרגיע וגם מריח נפלא; להכין חליטות מצמחים כמו מליסה שהוא אנטי דיכאוני ומאזן הורמונלי, ועשב לימון שמקצר את ימי המחזור ומזרז את ניקוי הרחם.
        • בשבועיים של המחזור: כדאי לעשות יותר אמבטיות ועיסוי בשמנים אתריים אורגניים (לבנדר שמרגיע, תפוז שמרענן, ורדים שמאזן הורמונלית) ולהעדיף אוכל מבושל וחם.
        • בשבועיים הפוריים: לשתות חליטות קלנדולה, ג'ינג'ר ולימון (צמחים אנרגטיים ששומרים על ערנות), ולאכול חלבונים וירקות ("מזון שנותן לי אנרגיה כי אני מוציאה יותר אנרגיה").

          

         

        הגיליון החדש של מגזין מנטה - עכשיו בדוכנים (צילום: שי יחזקאל)
        הגיליון החדש של מגזין מנטה - עכשיו בדוכנים (צילום: שי יחזקאל)
         
        הצג:
        אזהרה:
        פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד