כך תעברו בשלום את מה שנשאר מהחג בלי לספור קלוריות או חרדות

המחשבה מה יהיה המשקל שלכם אחרי החג מחרידה אתכם? יש לנו שלושה טיפים שיתקנו את המצב ויעזרו לכם לצלוח את השבוע ללא חרדות

סיון ורקר-פלג

|

20.04.19 | 17:14

אם כבר חופש, אז שיהיה לא רק חופש מעבודה אלא גם לנפש, לגוף ולמוח (צילום: Shutterstock)
אם כבר חופש, אז שיהיה לא רק חופש מעבודה אלא גם לנפש, לגוף ולמוח (צילום: Shutterstock)

מה נשתנה הלילה הזה? אני מקווה שבין היתר זאת הגישה שלכם לגבי המשקל. חגים ארוכים שמגיעים עם מספר לא מבוטל של ימי חופשה, מביאים עמם לא פעם, גם דאגה שתעלו במשקל. וכך, לא משנה כמה אתם מחכים לחופשה ולמנוחה, לא בטוח שהמוח יידע ויאפשר לנוח באמת.

 

לאחרונה במהלך כל פגישה בקליניקה, אני שומעת את השאלה, "אבל מה עם פסח?" לרוב, אני עונה בשאלה חוזרת, "מה איתו? מה המשמעות שלו עבורך?" והתשובות הן כמובן מגוונות ומעניינות.

 

אז החג הזה, במקום שתחכו למושיע חיצוני שיוציא אתכם מעבדות לחירות בנושא השמירה על המשקל, בואו נלמד לעשות את זה כל אחד עבור עצמו. זהו לא סוד שכדי לרדת במשקל ההוצאה הקלורית צריכה להיות גדולה מההכנסה הקלורית. יחד עם זאת, ספירת קלוריות לאורך זמן, ככל הנראה נועדה לכישלון אצל רוב האנשים. יש גבול לאורך זמן במהלכו אדם יכול לחיות תחת משמעת קפדנית.

 

אם לא מספיק לכם לשמוע את זה ממני, אולי תאמינו למאמר שהתפרסם בכתב העת הנחשב JAMA בשנת 2018. כותבי המאמר בחנו את הספרות המחקרית שעסקה בספירת הקלורית. אחד המחקרים שציינו היה ניסוי שבוצע על קבוצה של 30 סטודנטים שסבלו מהשמנה. החוקרים בדקו את תגובתם של המשתתפים כלפי תמונות של מזון עתיר קלוריות, לעומת מזון הנחשב בריא יותר. תגובתם של המשתתפים אשר סבלו מהשמנה כלפי תמונות של מזונות עתירי קלוריות, הייתה דומה לתגובתם של מכורים, בהשוואה לתגובתם של אנשים עם משקל תקין.

 

בסיכומם ציינו החוקרים כי תהיה זו טעות להתייחס לנושא ספירת הקלוריות כפעולה פשוטה לכל אדם וכי יש מקום למחקר מעמיק יותר באשר לסיבות האמיתיות הקשורות להשמנה. אם ניקח זאת בחשבון, עלינו לשאול את עצמנו, כמה כבר אפשר לדבר על כך שמצה אחת שווה שתי פרוסות לחם, על כך שהחרוסת מלאה סוכר ומה נעשה עם כל התירוש שחייבים לשתות בשביל הברכה?

 

אז בואו נעשה את זה יעיל, קחו נשימה וקחו שלושה טיפים קצרים, פרקטיים ושפויים:

 

1. (עכשיו זה כבר לא יפתיע אתכם) הפסיקו לספור קלוריות בחג

כלומר, אם אתם מרגישים שזה עובד לכם ולא מכניס אתכם לסחרחורת של מתח ועצבים, לכו על זה. אבל אם עבורכם זה תיק כבד שרק מקשה על החיים בתקופה מלחיצה, מציעה לכם בחום להניח לזה. שיטת הפרויקטים אולי עובדת בהייטק, אבל פחות על המוח האנושי. ולכן ספירת קלוריות בחג הפסח כנראה לא תתרום לכם. במקום לדאוג מההכנסה הקלוריות, פשוט דאגו להוצאה גדולה יותר ושמרו על פעילות גבוהה בחג על ידי ספורט וטיולים.

 

2. הפסיקו לייחס משמעות הרת גורל לארוחות החג

ליל הסדר הוא אולי המועד החשוב אליו אנו מתכוננים בהמוננו זמן רב מראש, אך יש לזכור שאחרי הכול, מדובר על ארוחה אחת. נכון שהיא עשויה להימשך מספר שעות ארוך מהרגיל, אך היא אחת  ודי. ולכן, גם אם תגזימו ותאכלו מעבר למה שאתם רוצים או רגילים, אין שום סיכוי שתעלו במשקל רק בגללה.

 

3. צאו מהקופסא במטבח

אם אתם מאלו שפסח עבורם שווה למצות, תפוחי אדמה וצורות שונות של מצה בריי, הסעיף הזה הוא בשבילכם. חשבו על זה לרגע לעומק, גם אם אתם מקפידים מאוד על הימנעות מחמץ, יש עוד כל כך הרבה דברים שאתם יכולים לאכול. פתחו את הרשת וחפשו מתכונים שמבוססים על ירקות, מתכונים ללא גלוטן ואחרים. תתפלאו כמה דברים אפשר להכין, מבלי שבכלל תכננתם. ואז, אם תרחיבו את האפשריות הניצבות בפניכם, תופתעו לגלות עולם שלם ללא מצות, שהוא למרבה המזל גם דל קלוריות, בריא טעים.

 

וכך, אם נבין לעומק את כל הנאמר, הרי שחג הפסח הינו עוד אפיזודה בחיים, ואין סיבה לייחס לו כל כך הרבה משמעות מבחינת שמירה על משקל תקין. ולא פעם התגלית הגדולה היא, שדווקא השיגרה היומיומית היא המאתגרת בשמירה על משקל.

 

סיון פלג היא דיאטנית קלינית המתמחה בירידה במשקל ובתזונת נשים הרות ולאחר לידה

 

    שני מתכונים של סיון להמשך בריא של החג

     

    לחצו על התמונה כדי להגיע למתכונים (צילום: אבירם פלג)
    לחצו על התמונה כדי להגיע למתכונים (צילום: אבירם פלג)

     

     

     
    הצג:
    אזהרה:
    פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד