שתף קטע נבחר

צאצאי נאצים צעדו לצד ניצולי שואה: "אני מבקש סליחה"

כ-400 צאצאי נאצים, ניצולי שואה וחברי הקהילה היהודית צעדו יחד בשטוטגרט: "סבא רבא שלי לא היה איש חביב אלא אנטישמי. אני מבקש סליחה. אני אוהב את ישראל"

צעדה יוצאת דופן נערכה ביום השואה בעיר שטוטגרט בגרמניה. כ-400 צאצאי נאצים, ניצולי שואה, וחברי הקהילה היהודית צעדו ברחובות העיר במצעד העמים "March of life". מאחורי המצעד עומדת תנועה בינלאומית המעודדת את הגרמנים לנבור בעברם המשפחתי ולשבור את השתיקה בנוגע למעורבות אבותיהם בפשעי השואה.

 

 

צאצאי הנאצים מבקשים סליחה מהעם היהודי ומהניצולים, יוצאים להגנת ישראל ואומרים לא לאנטישמיות. המצעד נפתח ברחבת בית הכנסת בשטוטגרט בנוכחות הרבנים הראשיים.

 

ניצולי שואה חלקו את סיפורם בתקופה הזוועות, על חוויותיהם, על טבח ורצח המוני. אחת מהניצולות, רות מיכאל המתגוררת כיום בעיירה הסמוכה לשטוטגרט ביקשה מהנוכחים לדמות את המצב שבו היו רואים את כל בני משפחתם נורים למוות והידיעה שעוד רגע גם אתה תהיה בין המתים. כששבה ב2010 לעיירה Mikuliczyn בפולין מצאה את מקום הטבח והניחה בו מצבה המציינת את המקום בו נרצה משפחתה וכלל הקהילה.

צאצאים של נאצים צעדו בשטוטגרט לצד ניצולי שואה ביקשו סליחה מהעם היהודי ואמרו לא לאנטישמיות ()
מצעד העמים בגרמניה

צאצאים של נאצים צעדו בשטוטגרט לצד ניצולי שואה ביקשו סליחה מהעם היהודי ואמרו לא לאנטישמיות ()
סולידריות עם ישראל לצד חרטה על פשעי הסבים
 

באירוע דיברו צאצאי נאצים שסיפרו על המשבר הנורא שהיה בחייהם כאשר גילו את הסוד המשפחתי שהוסתר שהסבא או הסבא רבא היו פושעים נאצים וכיצד הם מקדישים חייהם לפיוס עם העם היהודי, למאבק באנטישמיות ולהגנה על מדינת ישראל. טוביאס, שסבו היה ראש עיר באזור היער השחור, סיפר שבמשפחה תמיד סיפרו שסבא רבא התנגד למלחמה אך הוא גילה מכתב הערצה שכתב להיטלר. "סבא רבא שלי לא היה איש חביב אלא אנטישמי. אני מבקש סליחה. אני יודע שזה לא יתקן את הנזק אבל המעט שאני יכול להגיד זה שאני אוהב את ישראל ואלחם נגד האנטישמיות", הוסיף טוביאס בדמעות.

 

ניצול השואה שלמה (המר) המאירי שהשתתף באירוע טפח על שכמו: "רציתי לחזק אותו כי צריכים אומץ רב לומר את הדברים". בצעדה שהתקיימה תחת אבטחה כבדה הונפו דגלי ישראל ונוגן המנון התקווה.

 

באירוע נשאה דברים גם חברת הכנסת שרן השכל (הליכוד) וסיפרה על העבר המשפחתי בתקופת השואה: "אני מתרגשת להיות כאן על אדמת גרמניה ביום הזיכרון לשואה ולגבורה. זו ה‏פעם הראשונה שלי על אדמת גרמניה ביום השואה".

 

"המחשבות על סבתי, יעל בן דב גולדבלט שברחה משטוטגרט וסבי צבי בן דב יודקובסקי ששרד את אושוויץ לא עוזבות אותי והדמעות חונקות. אני מתגעגעת אליהם כל כך. המעמד בו אנו זוכרים ומבטיחים לא לשכוח הוא עוצמתי. סמל לחוזקה של מדינת ישראל שממשיכה להילחם באנטישמיות הגואה ברחבי העולם גם בימים אלו", אמר ח"כ השכל.

 

במקביל התקיימו שמונה מצעדים דומים בערי אירופה וארה"ב בהם לייפציג, ציריך, ברגן בלזן בגרמניה ופיטסבורג בארה"ב. בחודש יוני הקרוב יערכו בישראל שלושה ימים של מפגן תמיכה בינלאומי בין ה-18 ל-20 ביוני. תנועת march of life תוביל שלושה מצעדים בערים שונות בצפון, במרכז ובדרום באירועים בהם יכללו מפגשים עם ניצולי שואה ושיח משותף סביב זיכרון השואה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים