שתף קטע נבחר

"מעודדים ג'יהאד נגד ישראל": האיחוד האירופי יבדוק ספרי לימוד פלסטיניים

בעקבות ממצאים שגילו כי ספרי הלימוד הפלסטינים עברו הקצנה משמעותית ביחס לשנים קודמות, אישרה שרת החוץ של האיחוד: "מתוכנן מחקר בלתי תלוי על הספרים. הסתה לאלימות אינה עולה בקנה אחד עם קידום פתרון שתי המדינות"

האיחוד האירופי יוביל חקירה מעמיקה למציאת תכנים המעודדים הסתה לשנאה ואלימות בספרי הלימוד הפלסטינים (צילום: AFP, מתוך מחקר מכון IMPACT-se)
פדריקה מוגריני לצד דוגמה מתוך אחד הספרים המראה ילדה מחייכת ומצביעה על "כופרים" נשרפים(צילום: AFP, מתוך מחקר מכון IMPACT-se)

שרת החוץ של האיחוד האירופי, פדריקה מוגריני, הודיעה כי האיחוד יוביל חקירה מעמיקה למציאת תכנים המעודדים הסתה לשנאה ואלימות בספרי הלימוד הפלסטינים החדשים מחשש לשימוש לרעה בכספי הסיוע של אירופה.

 

ההצהרה של מוגריני מגיעה בעקבות קמפיין ומחקר של מכון IMPACT-se, שהוצג לבכירים בנציבות ובפרלמנט האיחוד האירופי, אשר מצא שספרי הלימוד הפלסטינים החדשים שיצאו לאור בספטמבר 2018 עברו הקצנה משמעותית ביחס לשנים קודמות, עם מאות דוגמאות קיצוניות שלא הופיעו בעבר המעודדות ג'יהאד, אלימות, דמוניזציה והסתה כנגד ישראל ויהודים, שהוכנסו באופן שיטתי בכל הכיתות ובכל הנושאים לרבות מתמטיקה, מדעים, פיזיקה וביולוגיה. כך על גבי ספר לימוד לכיתה א' למשל, נראתה ילדה מחייכת לצד "כופרים" הנשרפים באש הגיהנום.

 

בתשובה רשמית לשאילתא מטעם חברת הפרלמנט האירופי מריאנה פטיר, אישרה מוגריני את החקירה המתוכננת: "ניתן לאשר כי מתוכנן מחקר אקדמי על ספרי לימוד פלסטיניים. הכספים הדרושים לכך הוקצו בתקציב 2019. המחקר יבוצע על ידי מכון מחקר עצמאי-בינלאומי מוכר. בימים אלו נערכת מסגרת המחקר, במטרה לזהות הסתה אפשרית לשנאה ולאלימות, ולאי-עמידה בסטנדרטים של אונסק"ו לשלום וסובלנות בחינוך. הסתה לאלימות אינה עולה בקנה אחד עם קידום פתרון שתי המדינות, ומחריפה מאוד את חוסר האמון בין הקהילות".

האיחוד האירופי יוביל חקירה מעמיקה למציאת תכנים המעודדים הסתה לשנאה ואלימות בספרי הלימוד הפלסטינים ()
תשובתה של מוגריני

 

הודעת האיחוד האירופי על חקירת ספרי הלימוד הפלסטינים באה בעקבות תגובות ברחבי אירופה לקמפיין של IMPACT-se ועליית המודעות לנושא בקרב מחוקקים. בחודש מרץ הודיעה בריטניה על השתתפותה במחקר של האיחוד האירופי. בינואר העביר הפרלמנט הבריטי בקריאה ראשונה חקיקה המונעת שימוש בכספי מיסים לרשות הפלסטינית ללימוד שנאה. ממשלת גרמניה הודיעה אף היא בדצמבר האחרון על פתיחת חקירה עצמאית על תכני ספרי הלימוד הפלסטינים החדשים.

 

"מאות מיליוני יורו לטובת חינוך לאלימות"

לפי המחקר של מכון IMPACT-se, מהספרים החדשים אף הושמטו במכוון משאים ומתנים קודמים לשלום עם ישראל לרבות מפת הדרכים, הסכם וואי ואפילו הסכם השלום עם ירדן. בנוסף, הושמטו קטעי לימוד שלימדו על נוכחות היסטורית יהודית בירושלים וארץ ישראל. המילה "ישראל" שהופיעה בעבר אף היא על כמה מפות נמחקה באופן מוחלט מהמפות בספרים החדשים.

 

האיחוד האירופי יוביל חקירה מעמיקה למציאת תכנים המעודדים הסתה לשנאה ואלימות בספרי הלימוד הפלסטינים (מתוך מחקר מכון IMPACT-se)
עטיפת ספר כימיה המראה שימוש בתמיסת מים ומלח כדי לעמוד בשביתות רעב בבתי הכלא(מתוך מחקר מכון IMPACT-se)

לדברי מנכ"ל המכון מרכוס שף: "האיחוד האירופי הוא התורם הכספי הגדול ביותר למשרד החינוך הפלסטיני. אבל כספי משלמי המסים האירופאיים והרצון הטוב של האיחוד עוברים התעללות במשך שנים, כאשר דורות שלמים של צעירים פלסטינים עוברים תהליך רדיקליזציה באופן שיטתי. אין תירוץ ואין שום הצדקה. הרשות הפלסטינית לוקחת מאות מיליוני יורו ובתמורה מחנכת מליוני ילדים לאלימות, שנאה וג'יהאד. אנו מקווים שהבדיקה המעמיקה של האיחוד האירופי בנושא, תסייע לשים קץ להתעללות הזו בילדים ותאפשר סוף סוף לפלסטינים צעירים לקבל חינוך משמעותי לשלום וסובלנות".

 

 

בעקבות הקמפיין של IMPACT-se, העביר הפרלמנט האירופי חקיקה חסרת תקדים באפריל 2018 שנועדה למנוע שימוש בכספי סיוע של האיחוד האירופי לרשות הפלסטינית ללימוד שנאה. בספטמבר 2018, ועדת התקציב של הפרלמנט הצביעה בעד הקפאת 15 מיליון אירו של כספי סיוע למשרד החינוך הפלסטיני. בעקבות ההצבעה, יזם האיחוד האירופי דיון נרחב בפרלמנטרי סביב הדו"ח, והזמין את נציגי המכון להציג את ממצאיו לפרלמנט ולערוך עימות עם סגן שר החינוך הפלסטיני.

 

שף הוסיף: "לאחר הבחירות הקרובות לפרלמנט האירופי, המכון יתדרך חברי פרלמנט חדשים ובכירים נוספים בנציבות האירופית בנוגע לתכנית הלימודים החדשה של הרשות הפלסטינית ויפעל שהאיחוד האירופי יפרסם דו"ח הוגן וקפדני על תכני הספרים הפלסטינים שיעלה בקנה אחד עם הערכים האירופים".

 

רוב כספי הסיוע של האיחוד האירופי בסך 360 מיליון אירו של קרן PEGASE מיועדים למשרד החינוך הפלסטיני. בנוסף, האיחוד האירופי תרם בשנה שעברה לאונר"א 178 מיליון דולר. חלק גדול מהכספים מגיעים לבתי הספר של הארגון, המלמדים גם הם את תכנית הלימודים של הרשות הפלסטינית.

  

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מתוך מחקר מכון IMPACT-se
ילדה מחייכת לצד שריפת "כופרים" מתוך ספרי הלימוד
מתוך מחקר מכון IMPACT-se
מומלצים