צילום: שי יחזקאל

להיטיב עם הכיב: אילו תוספי תזונה יסייעו להקלה ולריפוי כיב קיבה?

כמה שיני שום מומלץ לאכול ביום, האם כדאי לצרוך פרוביוטיקה, ואיך כורכום, שוש קרח, אלוורה ומסטיקא יכולים לעזור למי שסובל מאולקוס?

10-15 אחוזים מהאוכלוסייה יסבלו בשלב כלשהו בחייהם מאולקוס (צילום: Shutterstock)
10-15 אחוזים מהאוכלוסייה יסבלו בשלב כלשהו בחייהם מאולקוס (צילום: Shutterstock)

הליקובקטר פילורי הינו חיידק שכיח הנמצא אצל 50% מהאוכלוסייה בעולם המערבי והימצאותו בקיבה מאובחנת באמצעות תבחין נשיפה. ההליקובקטר שורד בחומצות הקיבה, נצמד לתאי האפיתל ויוצר סביבו תהליך דלקתי המוביל ליצירת פצע (כיב). מאחר שהחיידק עמיד בפני מספר רב של סוגי אנטיביוטיקה, הטיפול הרפואי בו נעשה באמצעות מתן של שלושה סוגי אנטיביוטיקה יחד עם סותרי חומצה.

 

10-15 אחוזים מהאוכלוסייה יסבלו בשלב כלשהו בחייהם מאולקוס. מה אפשר לעשות מעבר לטיפול תרופתי? הנה חמישה תוספי תזונה שיסייעו להקלה ולריפוי כיב קיבה:

 

שוש קרח (ליקוריש)

נמצא שמתן מיצוי ליקוריש בשילוב עם הטיפול האנטיביוטי המקובל בהליקובקטר הביאה בתום שישה שבועות למיגור החיידק ב־83.3% מהמשתתפים

מחקרים קליניים הדגימו את יעילותו של הטיפול בצמח הזה בפצעים ובכיבים במערכת העיכול ובהפחתת תסמיני צרבת וכאבים בקיבה בזכות יכולתו להאיץ שיקום רקמות ולמגר חיידקים, בהם ההליקובקטר פילורי. כך לדוגמה, במחקר שפורסם בכתב העת The Brazilian Journal of Infectious Diseases ב־2016, נמצא שמתן מיצוי ליקוריש בשילוב עם הטיפול האנטיביוטי המקובל בהליקובקטר הביאה בתום שישה שבועות למיגור החיידק ב־83.3% מהמשתתפים (לעומת 62.2% בקרב אלה שקיבלו טיפול אנטיביוטי בלבד). התוסף אינו מומלץ לכל אחד, ובייחוד לסובלים מיתר לחץ דם, ולכן לפני נטילתו יש להיוועץ עם איש מקצוע.

 

כורכום

הכורכומין מגן על רירית הקיבה ומעכב את צמיחת ההליקובקטר פילורי (צילום: Shutterstock)
    הכורכומין מגן על רירית הקיבה ומעכב את צמיחת ההליקובקטר פילורי(צילום: Shutterstock)

     

    מחקרים מהשנים האחרונות מצביעים על יכולתו של הכורכומין, החומר הפעיל בצמח הכורכום, לעזור במניעה ובטיפול בכיבים שונים, בהם כיבי קיבה, ובהפחתת תסמינים של כיב קיבה. מכיוון שתאי רירית הקיבה נפגעים מהנזק החמצוני, יכולת זו נובעת ככל הנראה מתכונותיו נוגדות הדלקת והחמצון. נוסף על כך, במחקר שפורסם ב־2015 בכתב העת Carbohydrate Research נמצא שהכורכומין מגן על רירית הקיבה ומעכב את צמיחת ההליקובקטר פילורי.

     

    מסטיקא

    מחקרים הראו שצריכת התבלין, המופק משרף אלת המסטיק, מביאה בתוך שבועיים להקלה משמעותית בתסמיני כיב קיבה, ובאחוז גבוה מהמקרים אף לריפוי שלו. כך לדוגמה, במחקר שפורסם בכתב העת Clinical and Experimental Pharmacology and Physiology ב־1984 נמצא ריפוי מוכח של הכיבים בבדיקת אנדוסקופיה בקרב 80% מהמטופלים בגרם אחד של מסטיקא ביום במשך שבועיים.

     

    אלוורה

    הטיפול במיצוי אלוורה עוזר להפחית את רמות חומצת הקיבה (צילום: shutterstock)
      הטיפול במיצוי אלוורה עוזר להפחית את רמות חומצת הקיבה(צילום: shutterstock)

      צמח האלוורה משמש כבר מאות שנים ברפואה המסורתית לריפוי פצעים, כוויות וכיבים, ומחקרים רבים הדגימו את תכונותיו נוגדות הדלקת, את יכולת השיקום שלו ואת יכולתו להאיץ את ייצור הרירית. מחקרים שונים הוכיחו שטיפול בכיבים באמצעות מיצוי אלוורה היה יעיל במידה דומה לטיפול התרופתי בסותר החומצה אומפרזול (אומפרדקס) ועזר להפחית את הרמות של חומצת הקיבה.

       

      פרוביוטיקה

      אף על פי שהטיפול הפרוביוטי לבדו אינו יכול להביא להכחדת ההליקובקטר פילורי, מחקרים מהעשורים האחרונים מראים שזני חיידקים פרוביוטיים מסוימים מסייעים להכחדת החיידק ומשפרים את סיכויי ההחלמה של הכיב. כמו כן נמצא שצריכת פרוביוטיקה (בתוסף ובתזונה) עוזרת למנוע הידבקות בחיידק ומעודדת את ההיווצרות של רירית הקיבה.

       

       

      טיפ: שלבו בתפריט היומי שלכם גם שום טרי

      צריכת שתי שיני שום טריות ביום הפחיתה את כמות חיידקי ההליקובקטר פילורי בקיבה (צילום: Shutterstock)
        צריכת שתי שיני שום טריות ביום הפחיתה את כמות חיידקי ההליקובקטר פילורי בקיבה(צילום: Shutterstock)
         

         

        במחקר שפורסם בכתב העת Avicenna J Phytomed ב־2016, נמצא באמצעות תבחין נשיפה למשתתפים שצריכת שתי שיני שום טריות ביום הפחיתה את כמות חיידקי ההליקובקטר פילורי בקיבה. זאת ככל הנראה הודות לתכונות האנטי בקטריאליות והתכונות נוגדות הדלקת ונוגדות החמצון שיש לשום.

         

         

        הגיליון החדש של מגזין מנטה - עכשיו בדוכנים (צילום: שי יחזקאל)
        הגיליון החדש של מגזין מנטה - עכשיו בדוכנים (צילום: שי יחזקאל)
         
        הצג:
        אזהרה:
        פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד