שתף קטע נבחר

אכזבה ברשות מפגישת פאוול-ערפאת ברמאללה

מפגינים תומכי עיראק קיבלו את פניו של מזכיר המדינה האמריקני שהגיע לפגוש את יו"ר הרשות ברמאללה. הפלסטינים אמרו כי התרשמו שהממשל האמריקני החדש מעדיף את המסלול העיראקי על פני המסלול הישראלי - פלסטיני. ערפאת מצידו סירב להשיב לדרישת פאוול לחדש את שיתוף הפעולה הבטחוני

אכזבה ברשות הפלסטינית מדבריו של מזכיר המדינה, קולין פאוול, ליו"ר הרשות, יאסר ערפאת, בפגישתם היום (א') בלשכת ערפאת ברמאללה. עם צאתו של פאוול מהפגישה המתינה לו הפגנה סוערת בה נשמעו קריאות תמיכה בעיראק ונשרפו דגלי ארצות הברית.
מקורות פלסטינים אומרים כי למרות הבטחה כללית שנתן פאוול לפלסטינים כי האמריקנים ימשיכו לפעול כדי לקדם את תהליך השלום, הרושם הכללי שקיבלו הוא שתהליך המדיני יהיה בעדיפות משנית אצל הממשל האמריקני החדש שמעדיף את המסלול העיראקי.
פאוול וערפאת שוחחו למעלה משעה בלשכתו של ערפאת ברמאללה. בשיחה ביקש ערפאת מפאוול שארצות הברית תפעל להקלת המצב הכלכלי בשטחים ותנסה לשכנע את ישראל לכבד את ההסכמים החתומים ואת ההבנות שהושגו בין הצדדים בשארם א-שייח ובטאבה.
מקורות פלסטינים אמרו ל-ynet כי ערפאת לא השיב לפאוול בנוגע לדרישה הישראלית לחדש את שיתוף הפעולה הביטחוני. מהצד הפלסטיני השתתפו בפגישה השר לתכנון בינלאומי, נביל שעת', סאיב עריקאת ונביל אבו רודיינה, יועצו של ערפאת.
מקורות פלסטינים אומרים כי בפגישה הציג ערפאת לפאוול ארבעה תנאים להסכם שלום עם ישראל שלמעשה דורשים נסיגה ישראלית לקווי 67', הקמת מדינה פלסטינית בשטחים אלה, הכרה בזכות השיבה של הפליטים הפלסטינים ומתן זכות הבחירה לכל פליט לגבי מימוש זכות השיבה.
במסיבת העיתונאים המשותפת אמר פאוול כי על הצדדים לעשות את המאמצים להגיע לשלום. לדבריו, ארצות הברית תתמוך במאמצים אך האחריות העיקרית נופלת על הישראלים ועל הפלסטינים שחייבים להמשיך לחיות ביחד. "אנחנו לא יכולים לרצות להגיע לשלום יותר מהצדדים עצמם" אמר פאוול. מזכיר המדינה האמריקני אמר כי על הצדדים לעשות הכל כדי להרגיע את השטח והביע את צערו על כל אובדן חיים, הן של ישראלים והן של פלסטינים. הוא הדגיש שחשוב שישראל תקל כלכלית על הפלסטינים, שכן לחץ כלכלי גורר החרפה של המצב.
ערפאת אמר לפאוול כי השלום הוא הבחירה האסטרטגית של הפלסטינים וכי המוסדות המרכזיים הפלסטינים הצביעו בעד השלום.
ערפאת אמר כי הפלסטינים מקווים שארצות הברית תמלא תפקיד פעיל בשיחות. "אני בטוח שהנשיא בוש ימשיך את מה שאביו התחיל במדריד ואת מה שהמשיך הנשיא קלינטון, וזאת כדי לבסס את תהליך השלום שאינו תהליך ערבי או ישראלי בלבד אלא תהליך בינלאומי", אמר ערפאת.
המפתח לחידוש המשא ומתן, לדברי ערפאת, הוא להמשיך אותו מן הנקודה שבה הופסק. ערפאת זעם על אחת העיתונאיות ששאלה אותו מה הוא מתכוון לעשות כדי למלא את חלקו בהחזרת השקט לשטחים. "האם אנחנו הם אלה ששולחים טנקים, נגמ"שים, מטוסים ופצצות ונשק אסור בינלאומי? האם אנחנו עושים את כל זה?", שאל ערפאת, והמליץ לעיתונאית "להיות מדויקת ולא לחזור על דברים שאת שומעת פה ושם".
ערפאת אמר כי הוא יוכל לשלוט בשטח, אם ירשו לו הישראלים להשתמש ברכב שלו כדי לנוע בין הערים הפלסטיניות. הוא אמר כי ישראל לא הירשתה לו להשתמש במטוסו כדי להגיע מירדן לשטחים ורק התערבות המלך הירדני, עבדאללה השני, שהסכים להעניק לערפאת את מטוסו הפרטי איפשרה את נחיתתו של ערפאת בעזה. בתוך כך אומר אבו מאזן כי שלושה נציגים פלסטינים בכירים שוהים בארצות הברית כדי לנהל מגעים עם הממשל האמריקני במטרה להחיות את תהליך השלום.
באופוזיציה הפלסטינית האשימו היום את ערפאת כי בפגישתו עם פאוול הסכים ערפאת למספר תנאים שיש בהם כדי להחליש את האינתיפאדה. האופוזיציה הפלסטינית גם מאשימה את ערפאת כי "עמדתו בנוגע להסכם ביניים ולקץ הכיבוש הישראלי לא הייתה ברורה". בחמאס ובג'יהד אומרים ל-ynet כי אין כל שינוי במדיניות האמריקנית שבמרכזה שמירת המשך עליונותה של ישראל על שכנותיה ואין לעם הפלסטיני סיבות לתלות תקוות באמריקנים ויש להמשיך באינתיפאדה ובהתנגדות - שהן הכלי היעיל ביותר לסיום הכיבוש.

שרון: "מו"מ - רק אם תופסק האלימות"

מזכיר המדינה האמריקני, קולין פאוול, נועד הבוקר עם ראש הממשלה הנבחר, אריאל שרון לארוחת בוקר.
במסיבת עיתונאים משותפת לאחר הפגישה אמר שרון: "הצגתי בפני פאוול את המחוייבות שלי ואת תוכניתי להשגת ביטחון ושלום. אמרתי לו שהרשות צריכה לפעול להפסקת הטרור והצגתי את הצעדים הכלכלים שאנקוט בהם כדי להקל על הפלסטינים, אם זו תפעל נגד הטרור. ישראל מחוייבת לשלום. כדי שאפשר יהיה להקל על הפלסטינים ישנם צעדים שערפאת יצטרך לנקוט בהם. הצעדים הללו הועלו היום בשיחה. לישראלים יש זכות מלאה לחיות חיים שלווים ושקטים. אנו המדינה הדמוקרטית היחידה באיזור, וזה המקום היחידי שבו העם היהודי יכול להגן על עצמו - בעצמו, ועלינו לשמר את זה. יש להגיע להפסקת האלימות - וזה צריך להיות ברור. לא ננהל מו"מ תחת לחץ של אלימות. כולנו מחוייבים לשלום, שלדעתי ניתן להשיג אותו. בראש ובראשונה מה שאזרחי ישראל צריכים אותו זה ביטחון מלא. נחדש את המו"מ עם הפלסטינים כשיופסקו פעולות האיבה. זו הדרך הנכונה. כרגע לא מתנהל מו"מ עם הרשות, אבל יש צינורות קשר, שדרכם אנו מעבירים להם מסרים. בעתיד אנהל מו"מ עם ערפאת, אבל רק כשתיפסק האלימות".
פאוול אמר כי: "היחסים בין ארה"ב לישראל הם בלתי שבירים. אנו מצפים להמשיך ולעבוד עם הממשלה החדשה להשגת יציבות באיזור. ארה"ב תומכת במו"מ ישיר בין ישראל לפלסטינים על בסיס החלטות האו"ם. יש להשיב מייד את בניית האמון ושיתוף הפעולה בין הצדדים. אנו לא יכולים לעשות זאת בעצמנו, אבל נוכל לסייע". בעניין האיום העיראקי הוסיף פאוול כי "הדיווחים האחרונים מוכיחים שעלינו ליישם את החלטות האו"ם שהתקבלו לאחר מלחמת המפרץ, להחזיר את הפיקוח ולמנוע את פיתוח הנשק המסוכן שלו, שמכוון לאנשים שחיים באיזור הזה. סדאם הוא איום לכל תושבי האיזור. שוחחתי עם עמיתי הישראלים בעניין. אני מצפה מהישראלים שיקדישו את כל זמנם למשבר עם הפלסטינים. הייתי מוטרד מהדיווח שקיבלתי מהרמטכ"ל הישראלי על המצב באזור. על כולנו לעבוד קשה כדי לעצור את מעגל האלימות".
אתמול נפגש פאוול עם ברק, שאמר לו, כי על ארה"ב לדרוש מערפאת להוריד את רמת האלימות, להילחם בטרור ולהפסיק את ההסתה. ברק אמר עוד, כי יש להבהיר לערפאת כי אם לא ישנה את דפוסי התנהגותו, הוא ישלם על כך מחיר. ברק הדגיש כי הרעיונות שעלו בשנה האחרונה במשא ומתן המדיני בטלים, ואינם מחייבים את הממשלה הבאה. כמו כן, ביקש ברק לבחון מחדש את אופי עבודת ועדת מיטשל, לאור העובדה ששאר הבנות שארם אינן מקוימות.
לטענת לשכת ראש הממשלה, אמר פאוול כי ארה"ב תבחן את עניין ועדת מיטשל. בנוסף, הוא סיפר כי בשיחה שקיים מוקדם יותר עם שר החוץ הרוסי, איגור איבנוב, הוא הבהיר שארה"ב תעקוב אחר העברת נשק לאיראן, העשויה לפגוע ביציבות באזור. בפגישה מסר הרמטכ"ל, שאול מופז, סקירה לפאוול על המצב הביטחוני.

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום ערוץ 2
פאוול ושרון בפגישתם הבוקר
צילום ערוץ 2
לא לשיתוף הפעולה הבטחוני. ערפאת
צילום איי אף פי
קבלת פנים "חמה" לפאוול ברשות
צילום איי אף פי
מומלצים