yed300250
הכי מטוקבקות
    "אני ומקל הליכה? לא יקרה". חנה מגורי
    זמנים מודרנים  • 10.06.2019
    ממהרים למפרק ב'
    ניתוחי החלפת מפרק ירך היו בעבר נחלתם של מבוגרים בלבד, אך לא עוד. בשנים האחרונות צעירים רבים נזקקים להחלפת מפרק בעקבות פעילויות ספורט עצים, ובמקביל חל שיפור בטכנולוגיית המשתלים. לאחרונה נכנס לשוק (בינתיים בניסוי), מפרק מלאכותי חדש ומשוכלל
    אריאלה איילון ׀ צילום: שרון צור

    "אני רוצה בריאות, עצמאות ואיכות חיים טובה, ולכן, מיד כשהבנתי שמפרקי האגן שלי, משני הצדדים, נשחקו ופגעו לי ביכולת התנועה, החלטתי על ניתוח, ועכשיו. לא דחיתי את ההחלטה אפילו בשנייה כי רציתי להיפטר כמה שיותר מהר מההרגשה המגבילה הזו, שאני נאלצת להנמיך את קצב ההליכה הטבעי שלי, לסבול כאב, לחפש משענות אחיזה מחשש שאפול, והכי מפחיד - להתהלך מחוץ לבית בעזרת מקל. אמרתי לעצמי: עד כאן. אני ומקל הליכה? לא יקרה".

     

    חנה מגורי (63) אמרה - ועשתה. בטווח זמנים של חצי שנה היא עברה שני ניתוחים להחלפת שני מפרקי הירך שלה. מגורי, ביבליותרפיסטית ומרפאה בעיסוק, גרושה, אם לחמישה וסבתא ל־11 נכדים, לקחה את העניין ברצינות. היא החליטה לחקור את כל גישות הניתוח ולבחור, ככל שיתאפשר לה, בזו שנראית לה ביותר.

     

    "באחד מהמאמרים נכתב על משתל פלסטי ייחודי שפותח בבית החולים 'העמק', ורמת השחיקה שלו היא הנמוכה ביותר מבין כלל המשתלים", היא מספרת. "קבעתי פגישה עם הרופא ועשיתי את כל הדרך מירושלים כדי לשמוע הכל אודות הטכנולוגיה החדשה". להפתעתה, נאמר לה באותו מפגש שההליך עדיין ניסיוני. במקום, בלי להתלבט, היא הסכימה שהוא יושתל בגופה.

     

    "הניתוח שבמהלכו קיבלתי את השתל הניסיוני בצד ימין של האגן נערך באוקטובר האחרון. כבר למחרת בבוקר ניסו להקים אותי מהמיטה, ורק בגלל שאני סובלת מלחץ דם נמוך החזרה שלי לתנועתיות התעכבה ביום נוסף", היא מספרת. אחרי שקמה מהמיטה וישבה מעט בכורסה סמוכה, התחילה מגורי להתהלך בחדר, בזהירות ובקצב איטי. "אבל כבר בהמשך אותו יום, בהדרכת פיזיותרפיסט צמוד, עברתי להתהלך בעזרת הליכון לאורך מסדרון המחלקה", היא מתארת את תחילת הליך השיקום המהיר שחוותה.

     

    מהאשפוז, שארך כשבוע, היא הועברה למחלקת השיקום, שם עברה פיזיותרפיה עם מכשור ייעודי. לפעילויות היומיום, למשל להתלבש ולהתקלח באופן עצמאי, היא חזרה בהדרגה. "ידעתי מראש, וגם הקפידו להזכיר לי את זה בשיקום, שהמטרה היא להחזיר אותי בהתחלה לעצמאות חלקית ובהמשך למלאה - והכל, כמה שיותר מהר. לכן לא חסתי על עצמי. תירגלתי ככל שיכולתי", היא מספרת.

     

    כשמיצתה את השיקום הראשוני וחזרה לביתה, הקפידה מגורי לחזור בהדרגה לפעילות גופנית. "ככל שחלף הזמן מצב הרגל בצד המנותח השתפר פלאים", היא אומרת, "טווח התנועה שלה מצוין, וככל שיעבור הזמן והשרירים יתחזקו, היא עוד תשתפר".

     

    אולם מה שהפריע לתחושת ההחלמה המלאה הייתה רגל שמאל, שגם עצם האגן שלה והסחוס נשחקו. "הרופא המליץ לי על המתנה של חצי שנה בין שני הניתוחים", היא משחזרת, "בינתיים חזרתי לשחות, להתאמן ולחזק את הרגל המנותחת".

     

    תוצאות הניתוח היו כל כך טובות, שמגורי שכחה לנקוט באמצעי הזהירות המתבקשים. "זמן קצר אחרי הניתוח 'תפסנו' אותה בחדר כושר ונאלצנו לדרוש ממנה שתמתן את הקצב, שתאט, כיוון שהעצם עוד צריכה לגדול לתוך המשתל ואסור לאמץ אותה יתר על המידה", מספר ד"ר דן דבי, מנהל המרכז להחלפת מפרקי ירך במערך אורתופדיה ושיקום של המרכז הרפואי "העמק".

     

    לפני כשלושה שבועות, בדיוק חצי שנה אחרי ההליך הראשון, מצאה עצמה מגורי פעם נוספת על שולחן הניתוחים. "אלא שהפעם, בגלל בעיה מבנית, השתילו לי המנתחים את המשתל הסטנדרטי ולא את קודמו החדשני והניסיוני", היא מספרת. "למרות זאת, כל הליך ההחלמה והשיקום לגמרי זהה. אני מאמינה שאתחזק הפעם מהר יותר ואחזור בקרוב לרקוד ולרוץ אחרי הנכדים שלי. כאישה דתייה התפללתי לאלוהים ששליחיו הרופאים יהיו טובים ואני שמחה שתפילתי נענתה". *

     

    a@yediot.co.il־ariela

     

    החלפת מפרק ירך: אלפי ניתוחים בשנה

     

    אלפי ישראלים, רובם בגילי 80־40, עוברים מדי שנה ניתוחים להחלפת מפרקי ירך. אצל חלקם אלה ניתוחים חוזרים. מדובר בשכיח ביותר מכלל הניתוחים האורתופדיים המתוכננים.

     

    "אם בעבר זה היה ניתוח של בני הגיל השלישי בלבד, הרי שבעשור האחרון עוברים אותו יותר צעירים, שסובלים משחיקת סחוס בעקבות ספורט עצים, חבלות ספורט, טראומות ותאונות", מסביר ד"ר דן דבי מבית החולים "העמק". לדבריו, "הגילים ירדו גם בגלל השיפור העצום שחל בפיתוח המשתלים המלאכותיים ותוחלת החיים הארוכה שלהם. בעבר, נהגנו להגיד לחולה בן 40, 'חכה 20 שנה, אתה עוד צעיר ותחיה עם מה שיש', כדי שלא יצטרך ניתוחים חוזרים. כיום, אנחנו מעודדים ללכת לניתוח כמה שיותר מהר על מנת לאפשר גם לצעירים להחזיר לעצמם את איכות החיים ולחזור לפעילות גופנית מהר ככל שניתן".

     

    הניתוח מתבצע כשהחולה תחת הרדמה כללית או אפידורלית. "המנתח מבצע חתכים בעור שהינם קטנים בהרבה מבעבר, ודרכם מוחדרים כלי ניתוח בין השרירים עד הגעה למפרק", מסביר ד"ר דבי, "אני מפרק אותו, מוציא את ראש עצם הירך מהמכתש, נכנס לעצם הירך, מוציא את העצם השחוקה ומחדיר את המפרק המלאכותי.

     

    "כיום עומד לרשותנו ארסנל משתלים נרחב, והיצע החלופות למנותחים רק עולה. הסוגים העיקריים הם המשתל הקלאסי, העשוי סגסוגת טיטניום ואלומיניום. העצם גדלה עליו, הוא נחשב עמיד ואורך חייו הוא 20 שנה בממוצע. קבוצת משתלים אחרת שמודבקת לעצם ומייצבת אותה חזק יותר כללה בעבר חלק זז עשוי פלסטיק, שהוחלף בהמשך בקרמיקה מחוזקת בברזל. המשתל נתן טווח תנועה טוב יותר אבל נאלצנו להזהיר את המושתלים מתנועתיות יתר בשל חשש לשבירת הקרמיקה. לפני כשנתיים פותח חומר עם תכונות עידון של הפלסטיק אבל עם מקדם שחיקה כשל חרסינה, זאת אומרת לא שביר".

     

    השיפור באיכות המשתלים ומזעור חתכי הניתוח מובילים להחלמה מהירה יותר. "עם השנים גם למדנו שמתן נוגדי דלקת וכאב כבר לפני הניתוח, לאורך האשפוז ואחריו, מונעים כאב ומאפשרים למנותח להגיע להחלמה וליכולת לתרגל את האיבר מהר יותר", מספר ד"ר דבי.

     

    ניתוחים להחלפות מפרקי ירך מתבצעים במרבית המרכזים הרפואיים, הציבוריים והפרטיים. השתלת המשתל החדש מתבצעת בבתי החולים העמק ורמב"ם, בהליך ניסיוני.

     


    פרסום ראשון: 10.06.19 , 22:24
    yed660100