קרובה, זולה ומאוד מפנקת: חופשת קיץ בערי הריביירה הבולגרית

רק שעתיים טיסה ואתם בוורנה, נסבר או בורגס הממוקמות על חופי הים השחור, עם שפע של ירוק מהמם חושים, מתחמי מים, בתי מלון מפנקים ומחירים שווים

קסם של עיר. נסבר, בולגריה  (צילום: trabantos / Shutterstock)
קסם של עיר. נסבר, בולגריה (צילום: trabantos / Shutterstock)
הצצנו בנתונים והופתענו: לא פחות מ־515 אלף נוסעים טסו בשנת 2018 בין נתב"ג לנמלי התעופה של בולגריה – סופיה, ורנה ובורגס. רובם המכריע ישראלים, שקפצו למדינה הלא רחוקה (כשעתיים טיסה) למטרות נופש, חופש והנאה. הצטרפנו אליהם, והספיקו לנו ימים ספורים בערי הנופש הבולגריות כדי להבין שמאות אלפי הישראלים הללו לא טועים: בולגריה מעניקה תמורה מצוינת לכסף. שיא העונה עכשיו בבולגריה, מזג האוויר מושלם וזה אמור להימשך ככה עד אמצע ספטמבר לפחות. בחורף, כדאי לדעת, צונחות הטמפרטורות אל מתחת לאפס. בתי המלון, הערוכים לעונת התיירות הקצרה יחסית (מאי עד ספטמבר), יפים ונוחים, ומצוידים בכל מה שחשקה נפשו של התייר הישראלי: פארק מים, ספא, חמאם ועוד.

 

נוחתים

לעיר הנמל ורנה (Varna) הגענו בשעת בין ערביים. זוהי העיר השלישית בגודלה במדינה הסימפטית, ונעים היה לצעוד במדרכות השקטות של מרכז העיר, לשתות קפה ולטייל בפארק פרימורסקי, גן העיר היפה, המשתרע לאורך שמונה ק"מ מחופי הים השחור. למשפחות המגיעות לחופשת קיץ מציעה ורנה אפשרויות בילוי אינסופיות כמעט. אפשר להתחיל באופציה הכיפית של טיול משפחתי עם הילדים, באזור הטיילת והפארק. תמצאו שם דוכנים של מאכלי רחוב, מיצגי תיאטרון, פסלים אנושיים ונגנים, וגם טבע שופע המתפרץ לתוך העיר. בפארק אפשר לבלות בנעימים גם בפלנטריום, בלונה פארק או בגן חיות, ולהתרשם מהאנדרטאות ההיסטוריות הרבות הפזורות שם. במרכז העיר תמצאו מקומות בילוי רבים לצעירים, בתי קפה ומועדונים. ביקרנו בפיאנו בר "סינטרה", הממוקם בקומה 15 של מגדל גבוה, שם רוקדים לצלילי שירים נוסטלגיים; אכלנו במסעדה מעולה בשם "קפטן קוק", ובמסעדת דגים טובה המכונה – איך לא – "נמו". התפריט לרוב הוא ים־תיכוני (ירקות, שמן זית, גבינות) לצד מנות בינלאומיות.

 

הרבה אופציות לבילוי וטיולים
    הרבה אופציות לבילוי וטיולים
     

    מתמקמים

    התיירנים הבולגרים מודעים לנוכחות ולכוח הכלכלי של האורחים מישראל, יודעים פה ושם לתקשר עם האורחים בעברית, וגם מודעות בשפה שלנו תלויות שם. במלון "פרסטיז' אקווה־פארק", למשל, שמציע חופשת הכל כלול גם למשפחות עם ילדים קטנים, תוכלו לקבל אוכל במשך כל שעות היום (יש גם דוכן עוגות ומתוקים חופשי), וליהנות מג'ימבורי וממגלשות מים לילדים. במלון "הוואנה" השקפנו ממרפסת הקומה ה־10 על צלע הר מיוער, ואם חם מדי, אפשר לקחת את ארוחת הבוקר אל היער הקריר הסמוך, לשבת שם על ספסלי העץ וליהנות מכל רגע. לטובת שומרי הכשרות, יש במלון פינת בישול עם כלים חד־פעמיים.


    פארק מים כמעט בכל מלון
      פארק מים כמעט בכל מלון

       

      מטיילים

      הכל ירוק עכשיו בוורנה, מלבלב ופורח. סיור בוקר בכפרי הסביבה הקרובה הביא אותנו – ממש במנהרת זמן - אל פטר, יצרן חביות יין מסורתי (כאביו וכאבי אביו לפניו) בכפר בשם צארכא, שפירוש שמו הוא כנסייה, ואל מרכז מבקרים בכפר סמוך, שם קיבלו את פנינו בשירה ובריקודים פרדי קזנובה, אשתו קמילה והכלב המזמר פברוטי. פרדי ניגן לכבודנו מחרוזת שירים ישראליים בכלי נגינה עתיק בשם גאידה, שנשמע כמו חמת חלילים, וקמילה כיבדה בבאניצה, שזה מאפה גבינה בולגרי מסורתי. אמרנו "נאזדרבה" (לחיים) ושתינו רקיה (משקה אלכוהולי שמכינה כל משפחה לעצמה מפירות העצים בחצר, ומתברר שנהוג לשתות אותו גם בשעת בוקר מוקדמת). בכל בית תמצאו שיחי ורדים פורחים, וזה המקום לדעת, שבולגריה היא מעצמת ורדים, וחברות הקוסמטיקה הגדולות משתמשות בשמן הוורדים שמייצרים במדינה מעלי הכותרת של הפרחים, שאותם קוטפים עם שחר.

       

      געגועים לברית המועצות. מוזיאון הרטרו
        געגועים לברית המועצות. מוזיאון הרטרו

         

        מה עוד אפשר לעשות בוורנה?

        שיט בים השחור בסירת מנוע, שיוצאת מהגדה ומאפשרת מבט מהים אל העיר. למשל, אל גשר אספרוך, שהוא הארוך ביותר בבולגריה

        (2.5 ק"מ), ואל השכונות הגדולות של העיר. השקיעה, למרבה ההפתעה, יורדת על בתי העיר (הנמצאים במערב) ולא בים השחור.

        חולות הזהב מצפון לוורנה, אזור המלונות והמסעדות, שם תמצאו פארק מים, משחקים ומתקני ספורט מים.

        מוזיאון הרטרו. למרבה התדהמה, הזמנים שלפני נפילת השלטון הקומוניסטי עוררו דמעות של געגועים בעיני המדריכה המקומית שלנו. המוזיאון – שממוקם ב"גראנד מול", קניון גדול ויפה, שבו תמצאו גם סניפים של מותגים בינלאומיים - מציג דברים שאפיינו את הימים ההם: מכוניות, מכשירי חשמל, פוסטרים, סיגריות ואפילו משחקי קופסה, והכל מתועד בקפדנות ובאהבה. אגב, באותו קניון גיליתי את פניה היפות של גל גדות על שלטים, דלתות של מעליות ופוסטרים.

         

        קופצים לנסבר

        כשעתיים נסיעה מוורנה נמצאת נסבר (Nessebar) שבמחוז בורגס, אזור תיירות שבישראל מכירים בעיקר כאתר בילוי הולל לצעירים. נסבר הוכרזה כאתר מורשת עולמית על ידי אונסק"ו. העיר העתיקה, שמוכרת בשם "כפר הדייגים", נוסדה לפני יותר משלושת אלפים שנה וסיור ברחובותיה הצרים מגלה מבנים עתיקים מהתקופות ההלניסטית, הביזנטית, הצלבנית והעות'מאנית. פריט טריוויה מעניין: אחד השליטים העות'מאנים אסר בתקופה מסוימת להציב צלבים בחזיתות הכנסיות ואף ציווה שגובה המבנים לא יעלה על זה של פרש על סוסו. כיום מלא מרכז העיר העתיקה בחנויות למזכרות.

        שיא העונה עכשיו בבולגריה, מזג האוויר מושלם ואמור להימשך ככה עד אמצע ספטמבר

        רצועת "חוף השמש" משתרעת בין נסבר העתיקה והחדשה, והיא אזור תיירותי מושקע ובו מגוון של מאות בתי מלון לכל סוג של חופשה, כולל זוגות או משפחות עם ילדים. ברוב המלונות תמצאו פארקי מים, ובחלקם גם קזינו. במלון "אקווה פרדייז", למשל, הבטתי בהתפעלות במגלשות מים מפתות בעלות שמות מצמיתים כמו "פאנטום", "נפילה חופשית", "אנקונדה" ו"חור שחור", ובמתקני מים שנועדו לקטנים ולגדולים על פי דרגת הנועזות והיכולת שלהם. מלון יוצא דופן הוא "רויאל קאסל", שמתאפיין בעיצוב גרנדיוזי, הכולל בריכות שיש מפוארות וספא מעורר חשק, וקנאה. הגודש הוויזואלי מקשה לעקוב אחר קו עיצובי מסוים, כי אין כזה בנמצא. יש בו מגוון מוטיבים משלל תקופות ואזורי חיוג, החל משטיחים וכיסאות מעורות של בעלי חיים, דרך פסלים בסגנון בארוקי, אולמות אבירים שכאילו נלקחו מסיפורי אגדות, אלמנטים א־סימטריים ממתכת, כמו מעקות של מרפסות א־לה גאודי, וילונות ממזוודות עור במראה מיושן ועוד. הכל גדול, מוגזם, מבלבל ומסחרר חושים. חיי לילה? במרכז הבילויים של בורגס, כ־30 ק"מ מנסבר, שוקקים חיי לילה רוויי אלכוהול. מוזיקה אלקטרונית מהדהדת ומועדונים למבוגרים פועלים עד השעות הקטנות.

         

        להתמכר לשמש בחופים החוליים
          להתמכר לשמש בחופים החוליים

           

          לא רק חופים

          כמו ברוב אתרי הנופש, גם בוורנה, נסבר ובורגס מוצעים לנופשים מישראל סיורים, טיולים ואטרקציות, כדי לעורר עניין ולהעניק ערך מוסף לחופשה. דוגמאות?

          טיול ג'יפים באזור הגבעות סמוך לריביירה הבולגרית; שיט על ספינת מסיבות; סיור בכפרים אותנטיים; יום פעילות הכולל רכיבה על סוסים ונהיגה בטרקטורונים; ערב בילוי בטברנה בכפר בולגרי; ביקור בכפר דייגים מקומי; קפיצה לעיר הנמל קונסטנסה, השוכנת ברומניה השכנה ועוד. המחירים זולים למדי, לילדים ניתנות הנחות ניכרות ופרטים והרשמה – אצל הנציגים המקומיים של חברת התיירות או בבתי המלון.

           

          כמה זה עולה?

          כידוע, המחירים בתעשיית התיירות גמישים למדי ונוטים לשינויים תכופים בהתאם להיצע ולביקוש. ובכל זאת, קיימים מחירונים, והם מעניקים בסיס התייחסות לרמות המחירים ולמגוון ההצעות. כאן – חבילות הכוללות טיסה, העברות ומלון, בהרכב של זוג ושני ילדים.

          ורנה: מלון הוואנה, הכל כלול, מ־399 דולר לאדם; Prestige Hotel and Aquapark, הכל כלול, מ־399 דולר לאדם;

          בורגס: מלון רויאל קאסל, חצי פנסיון, כולל פארק מים, מ־499 דולר לאדם; מלון פרימיום, חצי פנסיון, מ־379 דולר לאדם; מלון קובן, הכל כלול, מ־479 דולר לאדם; מלון פלנטה, הכל כלול, מ־399 דולר לאדם; מלון אקווה פרדייז, הכל כלול, כולל פארק מים, מ־499 דולר לאדם.

           

          הכותבת הייתה אורחת "השטיח המעופף" (flying.co.il) בבולגריה

           

          הגליון החדש של לאשה - עכשיו בדוכנים (צילום: שי ארבל, סגנון: ראובן כהן)
          הגליון החדש של לאשה - עכשיו בדוכנים (צילום: שי ארבל, סגנון: ראובן כהן)
           
          הצג:
          אזהרה:
          פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד