רובנו, במהלך חופשה בעולם, נחפש אחר המסעדות ובתי האוכל בהם אוכלים המקומיים, תוך ניסיון להתרחק ממלכודות תיירים כמו מאש. לעומת זאת, כשאנחנו מגיעים ליישובים הערביים, הדרוזיים והבדואים בארץ - הסיפור שונה: כאן, מרביתנו נלך שבי אחר הבנאלי והרגיל - חומוס, שווארמה, עלי גפן, חציל בלאדי ולבנה המוגשים, ודאי כבר ניחשתם, במלכודות התיירים.
את המקומיים, סביר להניח, לא תתפסו אוכלים במקומות האלו, פשוט כי הם מעדיפים את בתי האוכל המשלבים בין תמצית היופי של המטבח הערבי לבין המטבח המודרני יותר, שבשנים האחרונות תפס חזק את הקולינריה הערבית והדרוזית בכלל, ואת המסעדות הערביות והדרוזיות ביישובי הצפון - בפרט.
24 צפייה בגלריה
כפר יאסיף
כפר יאסיף
אסלי וטעים: המתוקים של "אבו אלואליד" בכפר יאסיף
(צילום: יח"צ)
כתבות נוספות בערוץ האוכל שיכולות לעניין אתכם:

יצאנו לסיור קולינרי בין שלושה כפרים סמוכים הנמצאים בגליל המערבי (שלושתם, אגב, נחשבים למועצות מקומיות), בהם במקום עלי גפן מצאנו מאפה קלצונה במילוי אסאדו, ובמקום מג'דרה - זללנו כנאפה במילוי גלידה טורקית, פיצה עם שווארמה עוף מעל ומבחר מאפים שמצד אחד יזרקו אתכם הישר לאיטליה, ומהצד השני - ישאירו אתכם בגליל המערבי. והשוס: כל המנות נמכרות כאן במחירים נמוכים למדי, כאלה שיאפשרו לכם לטעום כמעט מכל מה שמציעים במסעדה.
24 צפייה בגלריה
סיור קולינרי בכפרים ערביים בגליל
סיור קולינרי בכפרים ערביים בגליל
מתכון שעובר מדור לדור: השיפודים של "מזנון מחמוד"
(צילום: לין לוי)


כפר דרוזי קטן בו מתגוררים כ-6,000 תושבים ופועלות כמה מסעדות ביתיות, ועוד שתי מסעדות חדשות (יחסית) ומומלצות במיוחד, אחת מהן משלבת - ובהצלחה רבה, יש לציין - בין המטבח הדרוזי לזה האיטלקי (הרחבה על כל אחת מהן - בהמשך). בכפר עצמו יש סמטאות מפותלות ודו-סיטריות שיאתגרו את יכולת הנהיגה שלכם, אבל אם תצליחו להתעלם מהפרט השולי הזה - תגלו שהן הופכות את הכפר למקום ציורי ויפה.

Biennale Pizza Arte

פיצרייה שנפתחה ממש לא מזמן בלב הכפר ג'וליס, בתוך מבנה עתיק ששימש בעבר כמוסך שטיפל ברכב הראשון שהגיע לכפר. סיינה עאמר ובעלה, אחמד, לקחו את המקום הזה, שיפצו ושיחזרו אותו, הכניסו פנימה טאבון ענק והפכו אותו לפיצרייה מלאת קסם, שבחלקה האחורי מסתתרת חצר קטנה עם שולחנות מעוטרים בפסיפס.
24 צפייה בגלריה
סיור קולינרי בכפרים ערביים בגליל
סיור קולינרי בכפרים ערביים בגליל
(צילום: לין לוי)

סיינה - טבחית במקצועה, שעבדה בעבר, בין היתר, גם במסעדת ״עלי גפן״ המדוברת של השף עומר עילואן - מקדישה כאן את כל כולה לטאבון ולבצק, ומכינה מידי יום מבחר פיצות ומאפים משתנים, בהתאם למצב רוחה ולחומרי הגלם שהגיעו באותו יום למטבחה.
24 צפייה בגלריה
סיור קולינרי בכפרים ערביים בגליל
סיור קולינרי בכפרים ערביים בגליל
(צילום: לין לוי)
24 צפייה בגלריה
סיור קולינרי בכפרים ערביים בגליל
סיור קולינרי בכפרים ערביים בגליל
(צילום: לין לוי)

בין המאפים שתוכלו למצוא שם: מאפי קלצונה במילויים שונים, ביניהם גם במילוי אסאדו שמתבשל במשך שמונה שעות בטאבון; פיצות אישיות עם תוספות שונות, ביניהן פיצה עם סלמון בכבישה ביתית וגבינת מסקרפונה בתוספת עלים רעננים ופלפל חריף, פיצה עם אנטרקוט, עם קבב או עם תערובת גבינות וסלט עגבניות פיקנטי (100-35 שקלים).
24 צפייה בגלריה
סיור קולינרי בכפרים ערביים בגליל
סיור קולינרי בכפרים ערביים בגליל
(צילום: לין לוי)

עוד בתפריט: ארוחת בוקר מלאה ב-35 שקלים, שכוללת גם פוקצ'ה תפוחה בקצוות שנאפית על אבן וקינוח המשתנה כל כמה ימים. ודבר אחד אחרון, אך חשוב מאוד: המקום סגור בימי שלישי.
בוויז: Biennale Pizza Arte ירכא, 04-8841334‏

סטרומבליאנו

מקום נוסף הנמצא גם הוא בכפר ג'וליס וגם בו, בדומה לפיצרייה שבפסקה מעל, ניצב טאבון אבן ולידו תנור אבן נוסף, בהם מכינים את רוב האוכל שמוגש במסעדה. את "סטרומבליאנו" הקימו רואד וליאן חאסן, ואת כל המאפים המוגשים שם מכינה אימו של רואד מידי יום מבצק מיוחד שמצד אחד הוא דק וגמיש, ומנגד - קריספי ורך.
24 צפייה בגלריה
סיור קולינרי בכפרים ערביים בגליל
סיור קולינרי בכפרים ערביים בגליל
(צילום: לין לוי)

על פניו, המקום נראה כמו מסעדה איטלקית, אבל זה לא יהיה מדויק מצידנו להגדיר אותו ככזה, בעיקר לאור העבודה שהתפריט שבו משלב בין המטבח הדרוזי לאיטלקי.
24 צפייה בגלריה
סיור קולינרי בכפרים ערביים בגליל
סיור קולינרי בכפרים ערביים בגליל
(צילום: לין לוי)
24 צפייה בגלריה
סיור קולינרי בכפרים ערביים בגליל
סיור קולינרי בכפרים ערביים בגליל
(צילום: לין לוי)

בין היתר, תוכלו למצוא כאן סלט פאטוש (20 שקלים לקטן או 30 שקלים לגדול) ומאפי סמבוסק במילויים שונים, ביניהם סטרומבליאנו ממולא בעוף, גבינה וירקות (20 שקלים לקטן או 30 שקלים לגדול), סמבוסק במילוי תערובת של עגל וכבש וגם את מאפה הבית - סירת בצק השוחות בתוך רוטב אדום ופיקנטי במילוי בשר עגל ופטרוזיליה (20 שקלים לקטן או 30 שקלים לגדול).
בוויז: סטרמבוליאנו, 054-2553644‏



בכפר יאסיף מתגוררים כעשרת אלפים תושבים, רובם נוצרים והשאר דרוזים ומוסלמים. כמעט בכל בית הנמצא על הרחוב הראשי של הכפר וגם בחלק מהרחובות הצדדיים, יש מסעדה אחת (לפחות) - ואם עוצרים באחת מהן, מתגלה גן עדן קולינרי מגוון במיוחד הנע בין מסעדות פועלים ואוכל רחוב, ועד בתי קפה ומסעדות של ממש. בחלקן, אגב, אפשר למצוא גם אלכוהול.
בין המסעדות היותר מוכרות שפועלות כאן, אפשר למנות את חומוסיית "אבו אדהם", "שווארמה ג'וני", חומוסיית ״אבו פאוזי״ מאפיית "אל-תנור", פלאפל "עדאווי", שווארמה "חזן" ואת מסעדת ״ארבסק״. אנחנו, כאמור, בחרנו לוותר על התותחים הכבדים לטובת ביקור במקומות הפחות מוכרים, אבל ממש לא פחות טובים וטעימים.

שווארמה מוראד כארם

השווארמה הבאה פועלת בתוך חלל קטן הנמצא בלב הרחוב הראשי של הכפר, ויכול להכיל - בלחץ - שישה סועדים בו זמנית. העובדה שהוא קטן למדי, אינה גורעת מהניקיון המופתי ששורר בו ומשווארמת העגל הנפלאה שמוגשת בתוך פיתה בשרנית (לאפות אין במקום).
למעשה, יש הסבורים כי זוהי השווארמה הטעימה ביותר בארץ, המקומיים בטוחים (וכנראה בצדק) שזוהי השווארמה טובה ביותר באזור. עבור מנה אחת תשלמו שם 40 שקלים, וחצי מנה תעלה לכם 22 שקלים. ושימו לב: כששיפוד השווארמה נגמר - המקום נסגר עד ליום שלמחרת, וכדי למנוע מעצמכם עגמת נפש, מומלץ להגיע למקום עד השעה 14:00 לכל היותר.
בוויז: שווארמה מוראד כארם, 04-9965526

Pizza Roy

"פיצה רוי" זהו אמנם שמו הרשמי של המקום (הקרוי על שם בנו של בעל המקום), אך יש לו שני שמות נוספים - "חמאיסה סלים" ו-"סלים הלבנוני", כך שאם נתקלתם באחד מהשמות הללו - אל דאגה, מדובר באותו המקום בדיוק. הוא נפתח בשנת 2000 על ידי תושב הכפר, דור שלישי למסעדנים שלמד את רזי הקולינריה במולדתו, לבנון. ושימו לב, לא מדובר כלל וכלל על פיצרייה, אלא על שווארמייה המציעה שווארמת עוף, לאפות ופיצות הנאפות בטאבון אבן בעת ההזמנה, עם תוספת שווארמה מעל.
24 צפייה בגלריה
סיור קולינרי בכפרים ערביים בגליל
סיור קולינרי בכפרים ערביים בגליל
(צילום: לין לוי)

אבל עם כל הכבוד למאפים ולשווארמה המצוינת שמגישים כאן, גולת הכותרת במקום הוא דווקא רוטב השום נוסף הסמיך שנמרח בנדיבות בתוך הלאפה (אותה אפשר להזמין גם כחצי מנה), ומוסיף טעם משגע לכל המנה. מן הראוי לציין גם את הצ׳יפס הפריך והמתובל שמכינים במקום, אותו מומלץ לטבול ברוטב השום.
24 צפייה בגלריה
סיור קולינרי בכפרים ערביים בגליל
סיור קולינרי בכפרים ערביים בגליל
(צילום: לין לוי)

חצי לאפה עולה כאן 15 שקלים, לאפה שלמה תעלה לכם 30 שקלים. הפיצות מגיעות בגודל אישי (30 שקלים), משפחתי (40 שקלים) וענק (60 שקלים).
בוויז: ״pizza roy״, 052-3646179

מזנון מחמוד

השם הרשמי של המקום הזה הוא אומנם "מזנון מחמוד", אבל המקומיים מכנים אותו פשוט "מג'דוב". בכפר יאסיף פועלים שני סניפים שלו - אחד חדש ומרווח, ואחד קטן ועתיק שפועל במקום מאז שנת 1979. כיום, מנהלים את האימפריה בנו ונכדו של מחמוד - מי שהקים את העסק.
24 צפייה בגלריה
סיור קולינרי בכפרים ערביים בגליל
סיור קולינרי בכפרים ערביים בגליל
(צילום: לין לוי)

השירות כאן ידידותי להפליא, השווארמה עשויה מבשר הודו נקבה, ניצלת על גחלים טבעיים (ולא על שיפוד, כמו ברוב השווארמיות) והיא עסיסית ומצוינת.
24 צפייה בגלריה
סיור קולינרי בכפרים ערביים בגליל
סיור קולינרי בכפרים ערביים בגליל
הבן והנכד, בעלי המקום
(צילום: לין לוי)
למרבה ההפתעה, גולת הכותרת במקום היא דווקא מנה הנקראת "חריפות" ומורכבת משני קבבים חריפים אש בתוך לאפה, שישמחו לשידוך של כרוב וטחינה. את המנה הזו, אפשר גם לקנות הביתה לפי משקל. מחירי כל המנות במקום נעים בין 40-35 שקלים.
בוויז: מזנון מחמוד, 04-9962784‏

גלידת שפרעם

"גלידת שפרעם" התחילה את דרכה, באופן לא מפתיע, בתחילת שנות ה-40 בשפרעם על ידי בני משפחת זייתון. לאור ההצלחה לה זכתה - התרחבה הגלידרייה למקומות נוספות - ביניהם גם כפר יאסיף, וממש בימים אלו עתיד להיפתח הסניף השלישי במספר של הרשת. את הגלידה הביתית, מכינים במקום על פי מתכונים עתיקים שהסבתא של המשפחה (שדמותה מתנוססת עד היום על הלוגו של הגלידרייה) נהגה להכין בשנת 1939 לילדיה.
24 צפייה בגלריה
סיור קולינרי בכפרים ערביים בגליל
סיור קולינרי בכפרים ערביים בגליל
(צילום: לין לוי)

הסניף בכפר יאסיף ממוקם בחלל עצום בגודלו ומעוצב להפליא עם ויטרינה עמוסה בטעמים מיוחדים יותר ופחות, שסביר שרובכם לא תצליחו להישאר אדישים אליה; לצד הטעמים המוכרים, יש שם גם גלידות יצירתיות יותר כמו גלידת חלווה, גלידת מסטיקה (13 שקלים למנה קטנה ו-18 שקלים למנה גדולה), גלידת כנאפה עם שערות קדאיף, אחת נוספת בטעם קינוח "לילות ביירות" המפורסם וגם גלידת בקלאווה הנקראת בתפריט: גלידת "בורמה" (28 שקלים למנה בצלחת). אגב, את שלושת הגלידות האחרונות מייצרים שם בתבניות מרובעות ומגישים בצלחות כקינוח.
24 צפייה בגלריה
סיור קולינרי בכפרים ערביים בגליל
סיור קולינרי בכפרים ערביים בגליל
(צילום: לין לוי)

השירות במקום מאיר פנים, ואם תרצו לקחת גלידה לדרך בכוס אישית - תקבלו כוס פלסטיק עם מכסה ומדבקה, שעליה רשומים הערכים התזונתיים של כל הגלידות הנמכרות במקום.
בוויז: גלידת שפרעם כפר יאסיף, 04-9077751

ממתקי אבו אלוליד

חנות הממתקים הבאה פועלת מאז שנת 1955, ולמרות זאת אל לכם לצפות כאן לממתקים עתיקים או בעלי ערך נוסטלגי משמעותי.
24 צפייה בגלריה
כפר יאסיף
כפר יאסיף
(צילום: יח"צ)

מדובר בחנות מעוצבת, מרשימה, מצוחצחת ומתוקתקת המעניקה שירות מצוין ומגשי בקלאווה וכנאפה מעוטרים בפיסטוק חאלבי מסורתיים שנעשו לפי הספר ושלדברי המקומיים הם הטובים ביותר בארץ, ומי אנחנו שנתווכח עם זה.
24 צפייה בגלריה
כפר יאסיף
כפר יאסיף
(צילום: יח"צ)

המחירים במקום מתחילים ב-20 שקלים למנה, והמלצה שלנו: אל תוותרו כאן על הקפה הערבי שמוגש, כמיטב המסורת, בפינג'אן נחושת קטן.
בוויז: ממתקי אבו אלוליד, 04-9565382‏

אום עיסאם

המקום הבא הוא לא ממש חנות, אבל גם בלתי אפשרי להגדירו כמסעדה. בכניסה אליו יש שלט בערבית שאינו מרמז מאומה בנוגע למה שמתרחש בפנים, ומחוצה לו ישנו טאבון אבן גדול בו אום עיסאם אופה פיתות נהדרות עם תוספות שונות מעל, כשעל הכנת הבצק עצמו אמונות שתי נשים שעובדות בפנים בסינרגיה מושלמת, בזמן שבחוץ הטאבון עובד ללא הפסקה.
24 צפייה בגלריה
סיור קולינרי בכפרים ערביים בגליל
סיור קולינרי בכפרים ערביים בגליל
(צילום: לין לוי)
אז מה אוכלים כאן? פיתה עם רסק עגבניות ובצל, פיתה עם רסק עגבניות וזיתים, פיתה עם גבינה, עם זעתר ועם שומשום. אופציה נוספת היא פיתה עם ממרח לבנה ותירס, ואל תשכחו לקפל את הפיתה לשתיים לפני שאתם נותנים בה את הביס המיוחל, פשוט כי ככה אוכלים אותה כאן וככה היא גם הכי טעימה.
עבור פיתה אחת תשלמו כאן עשרה שקלים בלבד, ובכדי ליהנות ממנה יש להגיע למקום בשעות הבוקר אז הוא פתוח לקבלת לקוחות.
צמוד לאטליז "אלבלד", כפר יאסיף



המועצה האזורית ירכא - המוכרת בעיקר בזכות העובדה שהיא מצוינת לשופינג זול ומהיר - היא, מן הסתם, היישוב הגדול מבין השלושה, ומתגוררים בה כ-20 אלף תושבים - רובם דרוזים. פועלות שם לא מעט רשתות מזון מהיר, ישנם מתחמי קניות ענקיים ולא מעט חנויות בגדים אופנתיות - בקיצור, ה"שדרה החמישית" של האזור. לצד אלו, מצאנו שם גם כמה בתי אוכל טעימים במיוחד שכל פודי שמכבד את עצמו - רצוי שיכיר.

כנאפה קפה

במרכז המסחרי של ירכא, בין סניפי רשתות המזון המהיר הפועלים שם, מסתתרת לה פנינה שחובבי המתוק לא יכולים להרשות לעצמם לפספס. מדובר במקום מהודר ומעוצב בסגנון אוריינטלי עם מנורות פחם, ריהוט כבד ומרופד בקטיפה, ריצוף של אריחים צבעוניים וקירות לבנים.
24 צפייה בגלריה
סיור קולינרי בכפרים ערביים בגליל
סיור קולינרי בכפרים ערביים בגליל
(צילום: לין לוי)

התפריט, שרשום בגדול כבר בכניסה למקום, מציע את מגשי הכנאפה והבקלאווה המוכרים, ובהמשך, קצת יותר פנימה, אפשר למצוא גם את הכנאפה האסלית והמצוינת שעשויה מגבינה ערבית, ונמכרת כאן בכמה אופציות מעניינות במיוחד, ביניהן: כנאפה במילוי גלידה טורקית, במילוי גלידה תאילנדית וכנאפה נאבלסייה ממולאת בגלידה.
24 צפייה בגלריה
סיור קולינרי בכפרים ערביים בגליל
סיור קולינרי בכפרים ערביים בגליל
(צילום: לין לוי)

את מרבית הקינוחים כאן תוכלו לקבל עם הרים של קצפת ועם כמה סוגים של סירופ שוקולד, ואל תשכחו רגע לפני הביס - לצלם לרשתות החברתיות ולסחוט בזכותם כמות לייקים מכובדת ביותר. את כל הקינוחים אפשר לקבל כאן כמנה אישית (40-35 שקלים) או כמנה ענקית שתספיק למשפחה וחצי (80 שקלים). והמלצה שלנו: אל תוותרו על הקפה הטורקי, אתם יודעים, בשביל האיזון של רמת הסוכר בגוף.
בוויז: כנאפה קפה, 04-8282350‏

חומוסיית "בוקר טוב"

החומוסייה הזו היא אמנם הרבה פחות מוכרת מחומוסיית "אבו אדהם" שבכפר יאסיף, המושכת אליה את מרבית המבקרים מבחוץ, אבל אם תשאלו את המקומיים - הם מעדיפים אותה בעיקר בשל העובדה שהיא אינה ממוסחרת, נקייה במיוחד והמנות בה זולות וטעימות.
"בוקר טוב" פועלת מידי יום עד השעה 17:00 בלבד, וחוץ מהחומוס המצוין שמגישים בה יש שם גם שניצל מעולה. החומוס כאן הוא גלילי וסמיך במיוחד, ומומלץ להזמין את הגרסה עם תוספת המסבחה הקטיפתית. כל המנות מוגשות כאן עם כמות מכובדת של שמן זית גלילי מעולה לצד כדורי פלאפל, בצל, עגבנייה טרייה, חמוצים שמכינים במקום, פיתות חמות וטריות וחריף בצד (מחירי כל המנות נעים בין 20-15 שקלים).
בוויז: מסעדת בוקר טוב ירכא, 04-9956214

פיצה פאלה

מסעדה יפהפייה, מעוצבת בטוב טעם ומושקעת מאוד. יש בה פיצות נהדרות, המבורגרים המוגשים על פוקצ'ה ביתית, וגם מנות מהמטבח האיטלקי כמו לזניה, רביולי ופסטה קארבונרה, לצד תבשיל פירות ים, טורטליני בטטה ופיצה עם סטייקים פרוסים מעל.
24 צפייה בגלריה
סיור קולינרי בכפרים ערביים בגליל
סיור קולינרי בכפרים ערביים בגליל
(צילום: יח"צ)

בוויז: פיצה פאלה, 04-6801515‏