yed300250
הכי מטוקבקות
    |
    חדשות • 24.09.2019
    בלוק חוסם אחדות
    מיד עם צאתו מהפגישה עם בני גנץ קיים ראש הממשלה שיחת ועידה עם כל ראשי מפלגות הימין • "אני מחויב למה שהבטחתי לכם", הרגיע נתניהו את חבריו לבלוק שהקים • אל מול עמדת כחול לבן שמכוונת לשינויים מהותיים בנושאי דת ומדינה זה נראה כמכשול בלתי פתיר
    עמיחי אתאלי, מורן אזולאי וענבר טויזר

    אמש, זמן קצר לאחר שהסתיימה פגישתו עם יו"ר כחול לבן בני גנץ, ערך ראש הממשלה שיחת עדכון עם שותפיו לגוש הימין, שעימם הקים בלוק כבר ביום שלמחרת הבחירות.

     

    לשיחת הוועידה צורפו כל ראשי המפלגות בבלוק מחנה הימין: יעקב ליצמן, אריה דרעי, איילת שקד, רפי פרץ, בצלאל סמוטריץ ונפתלי בנט, ששמעו כולם את נתניהו מתאר כיצד הדגיש בפגישה שהוא מייצג את כל המחנה הלאומי, פועל בשמו ומנהל את המשא ומתן מטעם הבלוק כולו. "אני מחויב למה שהבטחתי לכם", חזר ואמר נתניהו בשיחת הטלפון, אבל בקרב חברי הבלוק בן 55 הח"כים היו אמש גם חששות שבסופו של דבר נתניהו יפקיר אותם. היחיד מבין חברי הבלוק שתמך במוצהר באחדות היה נפתלי בנט שאמר: "גם אם באינטרס הפוליטי שלנו זה פחות טוב, בנסיבות שנוצרו ממשלת אחדות רחבה היא הדבר הנכון לישראל".

     

    חששם העיקרי של חברי סיעות הבלוק הוא מממשלת אחדות שתורכב על ידי הליכוד וכחול לבן בלעדיהם, או בצירופם כשהם מוחלשים. גורם ביהדות התורה אמר אמש: "אנחנו מצפים לעמידה בסיכום שהושג במסגרת הבלוק בימין". ביהדות התורה הדגישו אמש שקיים תיאום מוחלט של הסיעה עם סיעת ש"ס והוסיפו: "אפשר לראות אותנו כ־17 מנדטים יחד".

     

    גם בימינה היה מי שהביע חשש אבל נכון לאתמול רוב הפוליטיקאים לא רצו להיות מצוטטים בנושא.

     

    עמדת נתניהו, שלדבריו הושמעה גם בשיחה עם גנץ ושמהווה תנאי יסוד למו"מ, מהווה למעשה מכשול גדול כשלעצמו עוד לפני שאלת הרוטציה והסוגיה שבעקבותיה: מי יוביל ראשון.

     

    נתניהו ביצר גוש ימין ואם אכן יתעקש להגיע עם ראשי הגוש בכל תרחיש, הרי שמדובר במכשול כמעט בלתי פתיר.

     

    בכל קמפיין הבחירות ובפרט במצע שלהם הבהירו אנשי כחול לבן שבכוונתם לפעול לשינוי מהשורש של סוגיות רבות בנושאי דת ומדינה ומערכת המשפט.

     

    כך לדוגמה: שינוי חוק המרכולים, חוק גיוס חדש, נישואים אזרחיים, חיזוק בית המשפט, הגבלת כהונת ראש ממשלה, קידום זכויות הלהט"ב ועוד. אלא שכעת ברור שממשלה שתקום עם החרדים ומפלגות הימין לא תקדם את ליבת האג'נדה שהבטיח גנץ במסגרת הקמפיין: ממשלת אחדות חילונית.

     

    במערכת הפוליטית יש שמסבירים את הצעד של נתניהו בכך שהוא ביצר סביבו גוש ימין־חרדים כדי לא לאפשר לגנץ להקים ממשלה עם מישהו מהם ולכן נתן להם התחייבות בשלב כל כך מוקדם.

     

    יחד עם זאת, יש במערכת הפוליטית גם מי שמעריכים שנתניהו יצר את הגוש הימני במכוון כי ידע שמדובר בתנאי מקדים שגנץ לא יסכים לו ובשל כך הפלונטר הפוליטי יסתיים בסיבוב בחירות נוסף, דבר שנתניהו אולי מעוניין בו כדי לשפר את התוצאה שרשם בבחירות האחרונות.

     

    אתמול בצהריים כינס נתניהו את סיעת הליכוד לישיבה בכנסת, לאחר שקיבל 55 ממליצים להרכבת הממשלה לעומת 54 לגנץ והפך למועמד המוביל במרוץ. נתניהו, שישב בין יו"ר הכנסת יולי אדלשטיין לשר התקשורת דוד אמסלם, פתח בברכות לקראת ראש השנה ואמר שצו השעה כעת הוא לפעול לאחדות. "בואו נדבר דוגרי", אמר. "רצינו להקים ממשלת ימין ולצערנו זה לא התאפשר. לא קיבלנו מספיק מנדטים כדי לעשות זאת".

     

    לגבי גנץ אמר נתניהו: "הוא רצה להקים ממשלה מהצד השני, וגם לא קיבל מספיק מנדטים. לכן הממשלה היחידה שאפשר להקים בנסיבות הללו זו ממשלת אחדות רחבה בינינו, והדרך היחידה להגיע לממשלה כזו היא להגיע ולדבר כדי להגיע לאחדות ופשרות בין המחנה הלאומי בראשותי שמאוחד כאיש אחד".

     

    yed660100