שתף קטע נבחר

מהן עסקאות ריפו?

הכל על הלוואת בין בנקים והתערבות פדרלית

בשיתוף מימון ישיר

 

עסקאות ריפו, קיצור של ריפרצ'ס אגרימנט, או בעברית הסכמי רכישה מחדש, הן מהכלים הפיננסים הפחות סקסיים שיש לעולם שוק ההון להציע. ובכל זאת, בשבועות האחרונים הנושא עלה לכותרות באתרים של חובביי הג'אנר, בעקבות התערבות חריגה שעשה הבנק הפדרלי של ארצות הברית בשוק זה.

 

דולרים (צילום: shutterstock)
אילוסטרציה(צילום: shutterstock)

 

אז מה זה למעשה ריפו? השם המלא די רומז על התשובה. מדובר למעשה בהלוואות לזמן קצר שמעניקים מוסדות פיננסים שונים ברחבי העולם האחד לשני. מוסדות פיננסיים אוהבים מאוד אפיקים יציבים, ולכן מדובר במערכת שמורידה את הסיכון שבהלוואה למינימום.

 

כך זה עובד: בנק א' נותן לבנק ב׳ הלוואה לטווח קצר. בנק ב', לבקשתו של בנק א', מעביר לו שלל סוגי ביטחונות בתמורה, ומתחייב להחזיר את ההלוואה תוך זמן קצר ומוגדר מראש.

 

בעת החזר ההלוואה, בנק ב' מחזיר לבנק א' את ההלוואה פלוס תוספת ריבית, ואילו בנק א' משחרר לבנק ב' את הביטחונות שהמציא לו. ומה קורה אם לבנק ב' אין את הכסף להחזיר לבנק א'?

 

אז בנק א' יילך ויממש את הביטחונות שבנק ב' נתן לו. לכן, מכיוון שמדובר בכלי מגובה ביטחונות, מדובר בכלי בעל ריביות נמוכות בדרך כלל - שכן תמיד הצד שנתן את ההלוואה יוכל לממשן. כך, למעשה, המוסדות הפיננסים בעולם יכולים לנהל את הנזילות שלהם. לאחד הבנקים חסר קצת כסף בכיס, אז הוא מבקש מבנק עמית שיסדר אותו בתמורה לעמלה סמלית.

 

עם זאת, באמצע החודש קפצה ריבית הריפו בארצות הברית תוך לילה אחד מ-2.2% לעשרה אחוזים, בגלל שלל סיבות והנחות, דבר שהמערכות הפיננסיות היו מתקשות להתמודד איתו לאורך תקופה. בכל מקרה, העלאת הריבית אותתה לעולם הוא שהמערכת הפיננסית בארצות הברית נמצאת במצוקת נזילות.

 

אז מה עשה הבנק המרכזי של הדוד סם כדי לטפל בעניין? התשובה היא די אינטואיטיבית, שכן כשיש בעיית נזילות, פשוט מציפים את השוק בשטרות הירוקים. הוא עשה זאת דרך מתן הלוואות לדילרים של אגרות חוב שהיו זקוקים למזומן הזה, גם כן תוך מתן הלוואות קצרות מועד. הערכות הן שהבנק עזר לשוק באותו מיני משברון בהיקף של עשרות מיליארדי דולרים.

 

בשיתוף מימון ישיר

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים