חבל ולוניה שבבלגיה: מפעלים שהפכו לטיילת ומעלית אוניות

חופשה בחבל ולוניה שבבלגיה מיועדת למי שכבר ראו אטרקציית תיירות אחת או שתיים וכעת מחפשים ליהנות מחוויות מעשירות יותר: אוכל טוב, בירה נהדרת, נופים ירוקים ואינספור פעילויות רגועות

גנט - ונציה של בלגיה. לאנשים שכבר ראו כמה אטרקציות תיירותיות  (צילום: Shutterstock)
גנט - ונציה של בלגיה. לאנשים שכבר ראו כמה אטרקציות תיירותיות (צילום: Shutterstock)

כשמדובר באחד הביקורים הראשונים שלכם בחו"ל, סביר להניח שבלגיה לא תהיה הבחירה הראשונה. מן הסתם תעדיפו להשקיע כסף וזמן במרוץ אחרי אתרי חובה ואטרקציות מפורסמות, מהסוג שלפחות פעם בחיים חייבים לסמן עליהם וי: מגדל אייפל בפריז, ארמון בקינגהאם בלונדון, השדרה החמישית בניו־יורק או הקניונים והשווקים של בנגקוק. בלגיה לא התברכה באטרקציות כאלה. למעשה, אם תפשפשו בזיכרונכם סביר להניח שתגלו שבירת בלגיה, בריסל, נקשרת אצלכם לפסלון הקטן של "הילד המשתין"; שהעיר ברוז' זכורה לכם בזכות הרחובות הציוריים והבתים העתיקים שלה ושעיר הנמל אנטוורפן ידועה כעיר שיש בה קהילה יהודית גדולה, שרבים מחבריה מתמחים בסחר ביהלומים.

 

כל זה כמובן נכון: קשה למצוא בבלגיה אטרקציה שמולה משתרך תור ענק של תיירים או אתר שחייבים להזמין בו מקום חודשים רבים לפני הביקור. אבל לבלגיה יש גם צד אחר, מעניין לא פחות, כי היא חזקה בתיירות מסוג שונה: של מטיילים שכבר ראו דבר או שניים ברחבי העולם, שעשו את הסלפי המתבקש מול הלוקיישנים המפורסמים, שנעצו דגל במקומות הנחשבים. אלו תיירים ומטיילים שמחפשים דברים אחרים - תרבות, אמנות, קולינריה ואדריכלות; שמתלהבים מאטרקציות צנועות ו"קטנות" יותר כמו גשר בן מאות שנים בקצה כפר עתיק, מסעדה שמציעה תפריט מקורי, לוקיישן היסטורי עם סיפור טוב, מוזיאון המתמחה בנושא שלא קיים במקומות אחרים, בקיצור – בפרטים הקטנים, באלה שהופכים טיול לחוויה, למשהו שזוכרים לתמיד.

 

נוף ירוק. סוסים רועים באחו בחבל ולוניה  (צילום: צביקה בורג)
    נוף ירוק. סוסים רועים באחו בחבל ולוניה (צילום: צביקה בורג)
     

     

    קחו למשל את חבל ולוניה (Wallonia) שבדרום בלגיה. זהו אזור מישורי ברובו, שמוכר בעיקר בזכות אזור הארדנים שבחלקו המערבי (ראו מסגרת) וגם בגלל "הקרב על הבליטה" שהתרחש בו בשלהי מלחמת העולם השנייה, בדצמבר 1945, והיה הניסיון האחרון של צבא גרמניה הנאצית להדוף את בעלות הברית. ולוניה הוא בדיוק אזור כזה, של פרטים קטנים, שמושכים מטיילים ותיקים ומנוסים, של ערים עם סיפור, של כפרים עם היסטוריה, של מסעדות עם מאכלים מיוחדים.

     

    תעלת המים

    דוגמה לאתרים כאלה: יש בוולוניה תעלות מים עמוקות ורחבות שמחברות בין הנהרות הגדולים החוצים את המדינה – סכלדה ומז – והן משמשות כנתיבי מים להעברת סחורות על גבי דוברות.

    Canal du Centre היא תעלת מים כזאת, ומה שמעניין בה הוא הדרך שבה מתגברים על הפרשי הגובה בין הנהרות השונים: מעליות ענק נושאות את הספינות והדוברות למפלסים גבוהים או נמוכים יותר. מדובר בפרויקטים הנדסיים מעוררי השתאות, שיש בהם מרכזי מבקרים המאפשרים לראות מקרוב את המערכות השונות ולהבין כיצד הכל פועל.

     

    לאיזה קומה אתם צריכים? מעלית האוניות Strépy-Thieu  (צילום: צביקה בורג)
      לאיזה קומה אתם צריכים? מעלית האוניות Strépy-Thieu (צילום: צביקה בורג)

       

      המעלית בתעלה, Strépy-Thieu funicular lift, נחשבת למעלית האוניות השנייה בגובהה בעולם – למעלה מ־73 מטר. מרפסת התצפית של מרכז המבקרים ממוקמת בגובה של כמאה מטר מעל פני האדמה, והמראה מלמעלה לא פחות ממרהיב.

      מידע ופרטים: bit.ly/2YSyqet (שימו לב למועדי פעילות אתר המבקרים. הוא אינו פעיל בחלק מחודשי השנה, אבל תמיד אפשר להתרשם מהמערכת מבחוץ).

       

      טיפ: במספר מוקדים לאורך התעלה פועלות ספינות תיירים, שלבד משיט רגוע לאורך הגדות הירוקות תמיד של התעלה, מאפשרות גם הן חוויות של עלייה וירידה במעליות דומות. מומלץ בחום (מידע נוסף: bit.ly/2NeFyKD).

      רעיונות נוספים, מידע, פרטים והצעות למסלולי טיול תוכלו למצוא באתר התיירות של האזור: walloniabelgiumtourism.co.uk

       

      אפוקליפסה עכשיו

      קשה להגדיר את שרלרואה (Charleroi) - העיר הגדולה בוולוניה, עם כ־230 אלף תושבים ועוד כ־200 אלף בערי הפרברים שלה – כעיר יפהפייה וקסומה וכאתר תיירות שאסור להחמיץ, אבל מומלץ לבקר בה בגלל הסיפור המעניין שלה.

      שרלרואה ממוקמת בלב אזור עשיר במכרות פחם, והחל מתקופת המהפכה התעשייתית הייתה מרכז לתעשיות כבדות – בעיקר פלדה, ברזל וזכוכית - שנזקקו לחומר הגלם השחור. אבל המעבר של הייצור לארצות שבהן כוח האדם זול יותר כמו סין, אינדונזיה והודו, חיסל את הענפים הכלכליים האלה בשרלרואה. מכמאה אלף עובדים שהועסקו בהם בראשית שנות ה־70 של המאה שעברה נותרו אלפים בודדים, בכמה מפעלים קטנים.

       

      מפעל הזכוכית והקריסטל Val Saint Lambert למשל, שנוסד בשנת 1826, העסיק בשיאו כ־5,000 עובדים מיומנים, ותוצרתו יוצאה לעולם כולו. כיום עובדים בו כ־20 איש בלבד (אבל יש להם מרכז מבקרים שחבל להחמיץ ביקור בו.

      אתר: val-saint-lambert.com/en). המפעלים הענקיים, שיצאו מתוצרתם לכל רחבי העולם - ננטשו ונסגרו. העיר דעכה, האבטלה גאתה ואלפי משפחות עזבו לערים ואף לארצות אחרות.

       

      מעט עובדים אבל יש מה לראות. מפעל הזכוכית Val Saint Lambert  (צילום: צביקה בורג)
        מעט עובדים אבל יש מה לראות. מפעל הזכוכית Val Saint Lambert (צילום: צביקה בורג)

         

        את תוצאות המשבר הכלכלי הזה רואים באזור התעשייה של שרלרואה, והמראה אפוקליפטי ממש: לאורך כמה קילומטרים מזדקרים אל על האנגרים הרוסים בחלקם, גשרים שאיש לא דרך עליהם זה שנים, קונסטרוקציות מתכת חלודות, צנרת מסועפת ומחוררת, מסועים, רציפי טעינה ופריקה, מנופים דוממים וארובות שלא פלטו עשן יותר משנות דור. קומפלקס עצום שחי ונשם פחם וברזל במשך עשרות שנים שומם כיום לגמרי, חלוד, מט ליפול, אבל אמיתי לגמרי ומעורר יראת כבוד, חרדה ורחמים גם יחד. אם רוצים לדמיין כיצד ייראה העולם לאחר שואה גרעינית או קוסמית – זה כנראה המקום.

         

        אפוקליפסה עכשיו. מראות מהממים בשדרת המפעלים הנטושים בעיר שרלרואה  (צילום: צביקה בורג)
          אפוקליפסה עכשיו. מראות מהממים בשדרת המפעלים הנטושים בעיר שרלרואה (צילום: צביקה בורג)

           

          הטיילת שלאורך שדרת המפעלים הנטושים הפכה לאתר תיירות מאולתר ומסקרן ולאטרקציה לחובבי צילום. אפשר לעשות את המסלול לבד, ברגל (המרחק ממרכז העיר אינו עולה על רבע שעה הליכה) ואפשר להיעזר בהדרכה מקצועית, שתוסיף מידע, רקע ואווירה, כולל הסברים על יצירות גרפיטי המצוירות לאורך הדרך ועוסקות בתהליכים שעברה החברה השבורה של שרלרואה מאז אותן שנות משבר. מידע לגבי סיורים ניתן לקבל בלשכת התיירות העירונית, כמו גם בחברת Charleroi Adventure שמציעה סיור המכונה "ספארי עירוני" (charleroiadventure.com/en).

           

          חופשה משפחתית

          מגיעים עם ילדים? חפשו את Eau d'Heure Lakes. זהו מערך מלאכותי של סכרים ואגמים שנבנו לצורך אגירת מים, ייצור חשמל והשקיה, והפכו במהלך השנים גם לאתר טבע ונופש פעיל. סביב האגמים נבנו כפרי נופש ובתי מלון, יש אפשרויות לספורט מים ולטיולים באופניים וברגל, ואפשר גם לבקר במערכת הסכרים המנהלת את הפרויקט. מרתק, גם לילדים. מומלץ, כמובן, בעיקר לעונת האביב והקיץ.

          מידע נוסף: bit.ly/2JeKyO6

           

          מערך של סכרים ואגמים שנבנו לאגירת מים והפכו לאתרי טבע ונופש. Eau d'Heure Lakes  (צילום: צביקה בורג)
            מערך של סכרים ואגמים שנבנו לאגירת מים והפכו לאתרי טבע ונופש. Eau d'Heure Lakes (צילום: צביקה בורג)

             

            עוד אתר שיעניין ילדים ומבוגרים הוא אזור Ramioul, הנחשב לאתר הגדול באירופה שבו התגלתה פעילות ענפה של האדם הקדמון. במקום פועלים פארק פעיל ומוזיאון מרתק, ויש אפילו מערה אפלולית לגמרי, שאפשר להיכנס אליה ולראות היכן וכיצד חיו שם אבותינו הקדמונים לפני אלפי שנים. במציאות זה מעניין הרבה יותר ממה שזה נשמע כאן, בכמה שורות מודפסות.

            מידע נוסף: bit.ly/2Lzg5tb

             

            עוצרים בבריסל

            לבירת בלגיה כדאי להקדיש לפחות 72 שעות. על הפרק: מוזיאונים נהדרים (הרשימה ארוכה: המוזיאון המלכותי לאמנויות, מוזיאון הקומיקס והקריקטורה, מוזיאון המכוניות, מוזיאון השוקולד, מוזיאון הבירה, מוזיאון הטבע ויש עוד); אינספור גלריות וחנויות לענתיקות ולפריטי וינטג'; מסעדות וקונדיטוריות המתמחות במיטב של בלגיה – צדפות ומאכלי ים, בירה ושוקולד וגם גנים ירוקים ופארקים וכמובן, רחובות העיר העתיקה הסובבים את הכיכר המרכזית, Grand Place, שהיא עצמה יצירת מופת של ארכיטקטורה.

            מידע נוסף: visit.brussels/en

             

            תרבות, אמנות והרבה מזה. המוזיאון המלכותי בבריסל  (צילום: צביקה בורג)
              תרבות, אמנות והרבה מזה. המוזיאון המלכותי בבריסל (צילום: צביקה בורג)

              עיר של תרבות וקולינריה. בריסל  (צילום: צביקה בורג)
                עיר של תרבות וקולינריה. בריסל (צילום: צביקה בורג)

                 

                קצת היסטוריה, מעט פוליטיקה

                לבלגיה אין מורשת היסטורית ארוכת שנים כמו לכמה משותפותיה באיחוד האירופי ובהן ספרד, צרפת, בריטניה או הולנד. למעשה, רק במחצית השנייה של המאה ה־19 התגבש, מסיבות פוליטיות, איחוד בין כמה מחוזות וחבלי ארץ הממוקמים בין צרפת, גרמניה והולנד לכדי ישות מדינית שקיבלה את השם בלגיה, כינוי שהוענק לאזור בתקופת האימפריה הרומית.

                 

                בלגיה של ימינו מורכבת משלושה מחוזות שונים: פלנדריה (Flandre) בצפון והערים המרכזיות בה הן אנטוורפן, ברוז' וגנט; ולוניה  (Wallonie) בדרום, שהערים המרכזיות בה הן ליאז', שרלואה ונאמור; ובריסל – שהיא הבירה וגם מקום משכנם של רוב מוסדות האיחוד האירופי ומטה ברית ההגנה נאט"ו, מה שמעניק לעיר נופך קוסמופוליטי ומעמד עצמאי ויש האומרים אפילו – מתנשא.

                 

                בין המחוזות השונים קיים מתח אתני, מעמדי וכלכלי. השפה המדוברת בפלנדריה היא פלמית, הקרובה להולנדית, וזהו אזור עשיר ומפותח יותר מוולוניה הדרומית, הדוברת צרפתית. המתח האתני והכלכלי בין המחוזות מביא למחשבות על פירוקה של בלגיה למדינות נפרדות. מפלגה התומכת בכך אף זכתה ברוב קולות בבחירות האחרונות בפלנדריה, כך שעתיד המדינה המאוחדת לא מובטח, וכרגע נסמך בעיקר על תמיכת הבלגים כולם בבית המלוכה הלאומי.

                 

                הגעתם לטיול ארוך?

                אנטוורפן. עיר נמל השוכנת בשפך נהר סכלדה. מגוון האטרקציות בעיר מאפשר לבלות בה יומיים לפחות, והוא כולל גלריות לאמנות ומוזיאונים, מדרחוב ארוך המלא וגדוש בחנויות מקוריות לצד סניפים של רשתות בינלאומיות וכמובן, אינספור אופציות לטעימת בירה ושוקולד – שבלגיה מתמחה בייצורם.

                מידע נוסף: visitantwerpen.be/en

                 

                ברוז'. עיר עתיקה ששומרת היטב על האדריכלות המקורית מתקופת ימי הביניים. סוג של "ממתק" תיירותי, שאסור להחמיץ. טיפ: כדאי לטייל ברחבי העיר וסביבתה ברכיבה על אופניים.

                מידע נוסף: visitbruges.be/en

                 

                גנט. עיר יפהפייה, ציורית ממש, המפורסמת בבתיה העתיקים ובתעלות מים רבות בסגנון ונציה.

                מידע נוסף: visit.gent.be/en

                 

                הארדנים. חבל ארץ הררי ומיוער בדרום־מערב בלגיה המלא וגדוש באטרקציות לכל המשפחה בסגנון המזכיר את היער השחור בגרמניה או את חבלי טירול וזלצבורג שבאוסטריה. מומלץ ביותר לחופשת קיץ.

                מידע נוסף: bit.ly/2CD1LOs

                 

                מקומות נוספים שכדאי לבקר בהם. למעלה מימין בכיוון השעון: אנטוורפן, גנט, הארדנים, ברוז'  (צילום: Shutterstock)
                  מקומות נוספים שכדאי לבקר בהם. למעלה מימין בכיוון השעון: אנטוורפן, גנט, הארדנים, ברוז' (צילום: Shutterstock)

                   

                  אתם בסביבה?

                  צמד המוזיאונים ב־Louvian-la-Neuve

                  היא עיר אוניברסיטאית שנוסדה בשנות ה־60 של המאה שעברה במרחק כ־30 ק"מ מדרום לבריסל, בעקבות מאבק תרבותי־דתי־אקדמי בין הפלמים (דוברי השפה הפלמית־הולנדית) לבין הוולונים (דוברי השפה הצרפתית), שגרם לפיצול מוסד אקדמי ותיק. לטובת הוולונים ב־Louvian-la-Neuve הוקמו אוניברסיטה גדולה, מעונות סטודנטים, מערכות תומכות של מסעדות, חנויות ושירותים נוספים, והקומפלקס צמח לכדי עיירה לא קטנה.

                   

                  אוסף של אוספים. מוזיאון L ב-Louvian  (צילום: צביקה בורג)
                    אוסף של אוספים. מוזיאון L ב-Louvian (צילום: צביקה בורג)

                     

                    הסיפור הפנים־בלגי הזה לא ממש מעניין אותנו, התיירים, אלא שני מוזיאונים הממוקמים בעיר. האחד, The L Museum, שמכיל אוסף עצום ומגוון ביותר של פריטים שנשמרו באוניברסיטה, אצל מרצים וסטודנטים, וגם אצל אזרחים שתרמו ועדיין תורמים למוסד. יש בו הכל מכל: חפצי אמנות נדירים, פריטי וינטג' של אופנה, עיצוב ואפילו גאדג'טים, אוספים של אמנות אפריקאית ואירופאית ועוד. כדאי להזמין מראש הדרכה לסיור במקום, כדי להבין טוב יותר מה רואים. אם הסיור המודרך מוצלח – הביקור פשוט מרתק.

                    מידע נוסף: bit.ly/35XupGw

                     

                    האיורים של Herge. במוזיאון ב־Louvain  (צילום: צביקה בורג)
                      האיורים של Herge. במוזיאון ב־Louvain (צילום: צביקה בורג)

                       

                      The Hergé Museum הוא המוזיאון השני, המוקדש למאייר ולמעצב הבלגי ג'ורג' רמי (Georges Remi) המוכר יותר בשם Herge שהתפרסם כמי שיצר את הדמות המאוירת של טינטין, גיבור הקומיקס הבלגי.

                      המוזיאון שוכן במבנה חדיש, מרשים ומעוצב היטב. לא להחמיץ.

                      מידע נוסף: museeherge.com/en

                       

                      מקומות ללון

                      רומנטיקה וספא. Château des Thermes de Chaudfontaine, מלון ספא מפנק ומתוקתק, באזור כפרי טובל במים וירק, לא הרחק משרלרואה. מקום להירגע בזוג, לאכול היטב, להתפנק בספא. לא זול, אבל שווה.

                      אתר: chateaudesthermes.be

                       

                      מלון הספא Château des Thermes de Chaudfontaine  (צילום: צביקה בורג)
                        מלון הספא Château des Thermes de Chaudfontaine (צילום: צביקה בורג)

                         

                        בוטיק עירוני. Made in Louise, מלון בוטיק בלב בריסל, במרחק הליכה ממרכז העיר, מאזורי השופינג ומהעיר העתיקה, בלב אזור העשיר במבנים בסגנון אר־דקו המאפיינים את בריסל של פעם. מקום שקט, חמוד, באווירה מיוחדת.

                        אתר: madeinlouise.com/en

                         

                        איך מגיעים?

                        4-3 טיסות ישירות מתבצעות בכל יום בין נתב"ג לבריסל, באמצעות בריסל איירליינס ואל על. אפשר לטוס גם ליעדים סמוכים, כמו איינדהובן שבהולנד (עם חברת טראנסאוויה) ובקרוב גם לדיסלדורף שבגרמניה (עם אל על), ולהמשיך לתחומי בלגיה.

                        אופציה מעניינת לא פחות מציעה ענקית הלואו־קוסט ריאנאייר, שהחלה ממש לאחרונה לטוס ישירות בין תל־אביב

                        לשרלרואה שבחבל ולוניה, פעמיים בשבוע. מחיר: החל מ־70 דולר, ללא מזוודה, בעונת החורף.

                        זכרו, לא חייבים לטוס הלוך ושוב עם אותה חברה ואפילו לא לשוב מאותו נמל תעופה. אפשר לבחור כל כיוון בנפרד, לפי המחיר, בחברות תעופה שונות ומיעדים שונים.

                            

                         

                        הגליון החדש של לאשה - עכשיו בדוכנים (צילום: שי ארבל, סגנון: ראובן כהן)
                        הגליון החדש של לאשה - עכשיו בדוכנים (צילום: שי ארבל, סגנון: ראובן כהן)
                         
                        הצג:
                        אזהרה:
                        פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד