שתף קטע נבחר

משבר הבריאות: "אנחנו שני סטאז'רים לבד במחלקה"

בכנסת התקיים כנס חירום בהשתתפות בכירים במערכת הבריאות, ארגוני רופאים וחולים. במוקד: העומסים הכבדים ונטל העבודה על הצוותים. יו"ר ארגון המתמחים: "המצב קטסטרופה, אני צריכה לקבל החלטות כשאני שיכורה מעייפות ומחוסר ריכוז". יו"ר ארגון הרופאים: "צריך מבוגר אחראי"

 

 

 

"בחורף הקרוב ימותו יותר אנשים בבתי החולים מאשר בתאונות דרכים". חברי הכנסת קיימו היום (ג') כנס חירום בנושא המשבר במערכת הבריאות, שבו השתתפו בכירים במערכת הבריאות, ארגוני רופאים וחולים. המשתתפים הציגו את המצב לפיו עומסים כבדים נרשמים בבתי החולים ובמחלקות הפנימיות וקראו למציאת פתרון חירום למצב הקשה.

 

כנס חירום בעקבות המשבר במערכת הבריאות ()
"המערכת קורסת". ניצן עטיה

 

 

ד"ר ריי ביטון, יו"ר ארגון המתמחים 'מרשם' אמרה: "אנחנו לא מוכנים לקחת אחריות על המצב הנוכחי בחדרי המיון ובמחלקות. במשך שני שליש מהיממה כל הרפואה הציבורית מונחת על כתפי המתמחים. המצב הוא קטסטרופה – חדרי המיון מפוצצים ועולים על גדותיהם כך שזמן ההמתנה יכול להגיע עד לשמונה שעות. רופא שעובד 26 שעות ברצף, מסור ככל שהוא יהיה הוא רק בן אדם. ב-04:00 לפנות בוקר, כשאני צריכה לקבל החלטות גורליות, אני מרגישה שיכורה מעייפות ומחוסר ריכוז".

כנס חירום בעקבות המשבר במערכת הבריאות ()
ח"כים בדיון החירום

במהלך הדיון התייחסה ניצן עטיה, סטאז'רית בבית החולים רמב"ם, לסיפורה של ויקטוריה דואק בת ה-97, ששהתה 48 שעות במיון וסיפורה פורסם ב"ידיעות אחרונות": "פגשתי את המטופלת הזו בבית החולים. אנחנו שני סטאז'רים שנמצאים לבדנו במחלקה, בעוד שהסטאז' אמור להיות תקופת ההכשרה. הרופאים מתנצלים בפנינו שאין להם זמן ללמד, אבל העומס לא מאפשר זאת.

 

"ויקטוריה, ששהתה במשך יומיים במיון, הגיעה לבסוף למחלקה - ושם היא פגשה בסטאז'ר. אפשר לדבר על תוספת מיטות, אבל לרופאים אין פתרון. מצפים מאיתנו למתוח את השעות ביום עד קצה גבול היכולת שלנו וזה צריך להשתנות. אני רק סטאז'רית וכבר יש לי לא מעט חברים שמדברים על לעזוב את התחום, כי הם לא מוכנים להתקרב לעבודה בבתי החולים בשל המצוקה".

כנס חירום בעקבות המשבר במערכת הבריאות ()

אחות שהשתתפה בדיון: "הכול מתמוטט, המערכת קורסת"

מיכל ברמי, אחות שהשתתפה בדיון, סיפרה גם היא: "הכול מתמוטט. מערכת הבריאות לא בדרך לקריסה - אלא כבר קורסת וגוססת. מדינת ישראל אשמה בכך ש-5,000 בני אדם מתים מזיהומים בבתי החולים בכל שנה. כשמגיע אלינו חולה שמקורב לחבר כנסת כלשהו - פתאום יש חדר בשבילו; ואם הוא מחסידות גור? אפילו שלושה חדרים יש בשבילו. לא יכול להיות שזה מתרחש בזמן שאנשים מתים".

 

רביד אדרי, חולה במחלה כרונית שהגיעה גם היא לדיון, אמרה: "אני חולה באנדומטריוזיס - מחלה גניקולוגית שיכולה להביא אותי עד לכדי קריסת מערכות. אחת מכל עשר נשים חולה במחלה הזו, אבל המחלה שלנו שקופה. נכון להיום, אין שום תרופה או טיפול ממוקד במחלה בשל מחקר לא מספק. ישנם צעדים שצריך לנקוט ומשאבים שיש להשקיע כדי שחולות כמוני יאובחנו בזמן ויקבלו טיפול".

 

אתמול הוחלט בוועדת הכספים של הכנסת על העברת 40 מיליון שקלים ממשרד האוצר אל משרד הבריאות עבור ההיערכות לחורף. לצד זאת, במסגרת הקיצוץ הרוחבי, צפויה מערכת הבריאות לספוג הפחתה של עשרות מיליוני שקלים.. "על חברי הכנסת להיאבק כדי שהקיצוץ הרוחבי לא יחול על משרד הבריאות", אמרה ח"כ רויטל סויד (העבודה-גשר). רן סער, מנכ"ל "מכבי", אמר: "יש חוסר איזון כלפי מערכת הבריאות. משרד האוצר חזק מדי על החולים ועלינו. אנשי האוצר מצדיקים לפעמים את ה'שחיטה' התקציבית בבריאות בכך שזה 'לא כלכלי' לטפל באנשים חולים. זה עולה כסף - וקל לוותר על החולים כי אין להם קול פוליטי ומכיוון שאנשים בריאים לא יוצאים לרחובות עבור החולים".

 

1 (צילום: נחום סגל)
48 שעות במיון. ויקטוריה דואק(צילום: נחום סגל)

יו"ר ארגון רופאי המדינה: "לשנות את השיטה, צריך מבוגר אחראי"

ח"כ יעל גרמן (כחול-לבן), אחת מיוזמות הדיון, אמרה: "אנחנו שומעים על זמני המתנה בלתי רגילים בחדרי המיון, על מצוקה וצפיפות בחדרי האשפוז ועל המצב בבתי החולים הפסיכיאטריים. בתקופה רגילה היה מתקיים דיון בוועדת הבריאות ומנהלי קופות החולים, ארגוני הרופאים והחולים היו מעידים על מה שמתרחש בשטח. החלטנו למלא את היעדרה של ועדת הבריאות ולתת במה לעדכון של חברי הכנסת וכלל הציבור במצב מערכת הבריאות".

 

ח"כ איציק שמולי (העבודה-גשר) אמר בפתח הדיון: "התמונות שאנחנו רואים בבתי החולים מאוד מדאיגות. הן פוגעות ביכולת של מדינת ישראל לדאוג לבריאות האזרחים שלה. חולים מאושפזים במסדרונות וזה מתחיל להתקדם לחדרי המדרגות וחדרי האוכל, ועוד מעט יעלו על הגג. אנחנו ניצבים מול מערכת פוליטית משותקת ואתה אומר לעצמך, 'מה צריך לקרות כדי שאנשים מכל המפלגות יבינו את עוצמת המשבר?'".

 

לפני כארבעה חודשים הגישה ועדת טור-כספא (לשיפור מערך האשפוז הפנימי בישראל) את מסקנותיה. אלא שההמלצות מתעכבות, בין השאר לנוכח המצב הפוליטי המורכב. פרופסור אבישי אליס, יו"ר האיגוד הישראלי לרפואה פנימית ומנהל מחלקה ג' בבילינסון, אמר: "לצערנו, ביצוע ההמלצות מתעכב עקב המצב הפוליטי והאתגרים התקציביים. אנו סבורים שלא כך צריכים להתנהל הדברים, האיום הביטחוני מצפון ומדרום אינו עולה על המשבר במערכת הבריאות ובמחלקות הפנימיות".

 

ד"ר זאב פלדמן, יו"ר ארגון רופאי המדינה ומ"מ יו"ר ההסתדרות הרפואית, אמר: "אתמול בבוקר, במחלקה עם 34 מיטות, שכבו 50 חולים. חלקם שכב במסדרון אחרי ניתוח ואחר כך מתפלאים שאנחנו נתקלים בתופעה של זיהומים בבתי החולים. קיימת בעיה בסיסית בשיטה: הקופות ובתי החולים נזרקים ל'קולוסיאום' ואומרים לנו להילחם אחד בשני. אלה בגירעון ואלה בגירעון - וכל שנה הוא רק מעמיק. צריך לשנות את השיטה ולתקן את חוק הבריאות הממלכתי, אנחנו צריכים מבוגר אחראי שייקח את המושכות ויעשה סדר במערכת".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים