מעוגיות קוואקר עד עוגת בננות: קינוחים מופחתי סוכר לבן

בסוכר לבן אין שום דבר טוב (חוץ מזה שהוא טעים), אבל זה לא אומר שאי־אפשר ליהנות מקינוחים. פשוט מכינים אותם בעזרת פירות (או, לפחות, עם כמה שפחות סוכר)

קוגלהוף שמרים וצימוקים מופחתת סוכר  (צילום: בועז לביא סגנון: נעה קנריק)
קוגלהוף שמרים וצימוקים מופחתת סוכר (צילום: בועז לביא סגנון: נעה קנריק)

בסוכר לבן אין שום דבר טוב (חוץ מזה שהוא טעים), אבל זה לא אומר שאי־אפשר ליהנות ממתוקים וקינוחים. פשוט מכינים אותם בעזרת פירות (או, לפחות, עם כמה שפחות סוכר). יעל גרטי מוכיחה שזה אפשרי.

 

האם יש הבדל בין סוכר לבין, למשל, דבש? המומחית שלנו, הדיאטנית הקלינית טובה קראוזה מסבירה:
"סוכר מוסף, כלומר כל סוכר שמוסיפים לאוכל ואינו חלק ממנו באופן טבעי – וזה לא משנה אם מדובר בסוכר לבן, דבש, מייפל, סילאן, אגבה או כל ממתיק אחר - מוגדר כיום כאחת הסיבות להשמנה, לסוכרת סוג 2, לכבד שומני, למחלות לב וכלי דם, ללחץ דם גבוה, להאצת תהליכי זקנה ועוד. בסוכר מוסף אין שום ערך והוא אינו חיוני לתזונה שלנו. מערכת העיכול יודעת להפיק את הסוכר לו אנחנו זקוקים מפירוק של מזונות עמילניים ואין צורך ביותר מזה".

 

אז גם דבש וסירופ מייפל זה לא טוב?

"יש בהם קצת מינרלים וויטמינים, אבל הנזק בסוכר שבהם עולה בהרבה על התועלת המזערית שהם מציעים. לעומת זאת, לסוכר שמקורו בפירות טריים יש ערך מוסף: בפירות יש סיבים תזונתיים, ויטמינים ומינרלים".

 

ומה עם ממתיקים מלאכותיים?

"בטיחותם נקבעה על סמך מחקרים שנעשו על בעלי חיים, לכן אם צורכים מהם, עדיף לעשות זאת במתינות".

 

אז מה, לא לאכול אף פעם קינוח או מאפה מתוק?

"הכל עניין של תדירות, כמות ואיכות. בכל מקרה, כדאי תמיד להעדיף קינוחים שאין בהם סוכר מוסף, כלומר, שהמתיקות שלהם מבוססת על הסוכר שנמצא בפירות באופן טבעי".

 

מתכונים

=======

כדורי שזיפים מיובשים וגרעינים ללא אפייה (טבעוני וללא גלוטן!)

במתכון זה, שמצריך מעבד מזון, המרכיב המתוק הוא שזיפים מיובשים (טיפ: אפשר לקנות שזיפים מיובשים מגולענים, ולא לטרוח על הגלעון).

 

כדורי שזיפים מיובשים וגרעינים ללא אפייה  (צילום: בועז לביא סגנון: נעה קנריק)
    כדורי שזיפים מיובשים וגרעינים ללא אפייה (צילום: בועז לביא סגנון: נעה קנריק)

     

    המרכיבים (כ־18 כדורים קטנים) 

    • 250 גרם שזיפים מיובשים מגולענים (משקל נטו, לאחר גלעון)
    • 2 כפות (30 מ"ל) מים
    • 2 כפות שומשום מלא או לבן
    • 3 כפות גרעיני חמנייה קלופים טבעיים
    • 1 כף זרעי פשתן שלמים (או עוד כף שומשום)
    • 2 כפות גרעיני דלעת קלופים

     

    ההכנה

    1. שמים את השזיפים והמים בקערת מעבד המזון עם להב המתכת ומעבדים למחית. מוסיפים את כל הגרעינים ומעבדים בקצרה.

    2. יוצרים מהעיסה כדורים בקוטר כ־3 ס"מ. מניחים בקופסה (אם מניחים בשכבות, יש להפריד בין הכדורים בנייר אפייה או ניילון). אפשר להגיש מיד אך מומלץ לאחסן כשעה במקרר (או כחצי שעה במקפיא) לפני ההגשה.

    איך שומרים? עד שבוע במקרר או עד חודש במקפיא.

     

    עוגיות קוואקר, דבלים ואגוזים (פרווה!) 

    עוגיות ללא סוכר: הממתיק כאן הוא הפירות היבשים. איך קוצצים אגוזים בקלות? שמים בשקית ודופקים עליהם בצנצנת כבדה.

     

    עוגיות קוואקר, דבלים ואגוזים  (צילום: בועז לביא סגנון: נעה קנריק)
      עוגיות קוואקר, דבלים ואגוזים (צילום: בועז לביא סגנון: נעה קנריק)

       

      המרכיבים (כ־35 עוגיות)

      • 250 גרם דבלים (תאנים מיובשות)
      • 1/2 כוס (120 מ"ל) שמן קנולה
      • 1/2 כפית תמצית וניל
      • 1 ביצה גדולה
      • 1 כוס פחות 2 כפות (100 גרם) קמח כוסמין מלא
      • 1/2 1 כוסות (120 גרם) שיבולת שועל מהירת הכנה (קוואקר)
      • 1 כפית אבקת אפייה
      • 2/3 כוס (65 גרם) אגוזי פקאן או מלך, קצוצים גס

      אפשרות לעיטור: כ־35 חצאים של אגוזי פקאן או מלך

       

      ההכנה

      1. מחממים את התנור ל־170 מעלות בתוכנית טורבו. מרפדים שתי תבניות תנור בנייר אפייה.

      2. מסירים את הפטוטרות מהדבלים ומעבירים אותן למעבד המזון. מוסיפים את השמן ומרסקים היטב. מוסיפים את הווניל והביצה ומעבדים לאיחוד. מערבבים בקערה נפרדת את הקמח, שיבולת השועל ואבקת האפייה. מוסיפים למעבד המזון ומעבדים רק עד שמתקבלת עיסה אחידה ולא יותר. עוצרים, מוסיפים את האגוזים הקצוצים ומערבבים ידנית לפיזור אחיד.

      3. יוצרים מהעיסה כדורים בקוטר כ־3 ס"מ ומניחים בתבנית במרווחים זה מזה. נועצים בכל כדור חצי אגוז. אופים 15-10 דקות (מומלץ כל תבנית בנפרד), עד שהעוגיות מתייצבות. מוציאים ומצננים. מגישים.

      איך שומרים? עד יומיים, בטמפרטורת החדר או עד חודש במקפיא.

       

      קוגלהוף שמרים וצימוקים מופחתת סוכר

      במתכוני עוגת קוגלהוף יש בדרך כלל סוכר בבצק ועוד סוכר שהעוגה המוכנה "שותה" כסירופ או לאחר שמברישים אותה בחמאה. אנחנו נסתפק במעט סוכר בבצק – ועדיין תתקבל עוגת מתקתקה, שהיא במיטבה כשהיא ממש טרייה.

       

      קוגלהוף שמרים וצימוקים מופחתת סוכר  (צילום: בועז לביא סגנון: נעה קנריק)
        קוגלהוף שמרים וצימוקים מופחתת סוכר (צילום: בועז לביא סגנון: נעה קנריק)

         

        המרכיבים (תבנית קוגלהוף בקוטר 23 ס"מ ובגובה 13 ס"מ)

        • כ־3/4 כוס (כ־80 גרם) צימוקים בהירים/ כהים
        • כ־3 כפות (50 מ"ל) משקה רום או ברנדי
        • 1/2 2 כוסות (350 גרם) קמח
        • 12 גרם שמרים טריים (משקית) או 1 כפית (5-4 גרם) שמרים יבשים
        • 5 כפות (60 גרם) סוכר
        • 1/4 כפית קליפת לימון או ליים מגוררות
        • 2 ביצים גדולות + 1 חלמון
        • 80 גרם (1/2 גביע) שמנת חמוצה 15% שומן
        • 150 גרם חמאה, רכה/ מומסת

         

        לתבנית:

        • 30 גרם חמאה, רכה
        • כ־1/4 כוס (25 גרם) פרוסות שקדים מולבנים

        ההכנה

        1. משרים את הצימוקים ברום (או בברנדי) ומניחים בצד עד להמשך השימוש. מערבבים מדי פעם.

        2. שמים בקערת המערבל עם וו הלישה את הקמח, השמרים, הסוכר וקליפת הלימון ומערבבים לפיזור אחיד. טורפים בקערה נפרדת את הביצים, החלמון, השמנת והחמאה. מוסיפים לקערת המערבל ומערבלים במהירות אטית (מסייעים במרית לאיחוד החומרים) עד לקבלת בצק אחיד וחלק. לשים 5 דקות בדיוק ועוצרים. מכסים את הקערה בניילון נצמד או במגבת לחה ומתפיחים כשעה וחצי, עד שהבצק תופח לפחות ב־60 אחוז.

        3. התבנית: משמנים את התבנית בחמאה בנדיבות ומפזרים את פרוסות השקדים (רובם יגיעו לתחתית התבנית, זה בסדר).

        4. מסננים את הצימוקים ונפטרים מהנוזל.

        5. טופחים על הבצק להוצאת אוויר. מוסיפים לו את הצימוקים ולשים ידנית לפיזור אחיד. מעבירים את הבצק לתבנית ומיישרים. מכסים שוב בניילון נצמד או במגבת לחה ומתפיחים עוד כשעה וחצי־שעתיים, עד שנראית תפיחה נאה.

        6. מחממים תנור ל־175 מעלות בתוכנית טורבו.

        7. אופים את העוגה כ־30 דקות, עד שהיא מזהיבה היטב. מוציאים, מצננים 60-30 דקות ומגישים.

        איך שומרים? העוגה במיטבה כשהיא טרייה. אפשר לפרוס אותה ולשמור בהקפאה, ולהפשיר בתנור שחומם לחום נמוך.

         

        אגסים צלויים עם קרם מסקרפונה־יוגורט

        קינוח אלגנטי וטעים במיוחד. הממתיק כאן הוא הסוכר שנוצר באגסים כשהם נצלים בחום גבוה (ותוספת של מעט מאוד מייפל בקרם). אפשר להכין את הקרם עם גבינה לבנה 9%-5% שומן, אבל התוצאה תהיה כמובן עשירה פחות.

         

        אגסים צלויים עם קרם מסקרפונה־יוגורט  (צילום: בועז לביא סגנון: נעה קנריק)
          אגסים צלויים עם קרם מסקרפונה־יוגורט (צילום: בועז לביא סגנון: נעה קנריק)

           

          המרכיבים

          • 7-6 אגסים בינוניים
          • 1 קופסה (250 גרם) גבינת מסקרפונה
          • 300-250 גרם יוגורט, 7%-3% שומן
          • 2 כפות שטוחות סירופ מייפל טבעי או דבש

          ההכנה

          1. מחממים את התנור ל־210 מעלות בתוכנית טורבו. מרפדים תבנית תנור בנייר אפייה.

          2. חותכים את האגסים (בקליפתם) לרבעים, מגלענים אותם וחוצים כל רבע לאורכו (כך שיתקבלו 8 שמיניות מכל אגס).

          3. מניחים בתבנית וצולים 25-20 דקות, עד שנראים בהם סימני צריבה. מוציאים.

          4. בינתיים, שמים את המסקרפונה בקערת המערבל ומקציפים לקרם חלק. מוסיפים את היוגורט ומערבלים קצרות. מוסיפים את המייפל או הדבש ומערבלים קצרות למרקם אחיד.

          5. מחלקים את האגסים לצלחות, יוצקים על כל אחד מהם מהקרם (לחלופין, אפשר ליצור מהאגסים והקרם קינוח שכבות בכוס אישית). מגישים.

          איך שומרים? את האגסים – עד 6 שעות בטמפרטורת החדר. את הקרם – עד יום במקרר.

           

          עוגת בננות במתיקות טבעית

          במתכון זה הבננה, רסק התפוחים והחמוציות תורמים מתיקות והתוצאה היא עוגה במתיקות עדינה מאוד. חשוב לפזר את החמוציות באופן שווה, כדי שיהיו מהן בכל פרוסה. את אגוזי הלוז אפשר להחליף באגוזי פקאן.  

           

          עוגת בננות במתיקות טבעית  (צילום: בועז לביא סגנון: נעה קנריק)
            עוגת בננות במתיקות טבעית (צילום: בועז לביא סגנון: נעה קנריק)

             

            המרכיבים (תבנית אינגליש קייק באורך 30 ס"מ)

            • 2 בננות קטנות ובשלות (כ־170 גרם משקל נטו, ללא קליפה)
            • 2 ביצים גדולות
            • 1/3 כוס + 1 כף (100 מ"ל) שמן קנולה
            • 1 כפית תמצית וניל
            • 1/2 4 כפות (70 גרם) רסק תפוחי עץ ללא תוספת סוכר
            • 1/2 כוס + 1 כף (70 גרם) קמח כוסמין מלא
            • 1/2 כוס (70 גרם) קמח לבן
            • 1 כפית אבקת אפייה
            • 1/2 כוס (כ־60 גרם) חמוציות מיובשות ללא תוספת סוכר

            לעיטור: אגוזי לוז, שבורים גס

             

            ההכנה

            1. מחממים את התנור ל־170 מעלות בתוכנית טורבו ומשמנים את התבנית.

            2. שמים בקערה את הבננות ומועכים אותן למחית (במזלג או במועך פירה). מוסיפים את הביצים וטורפים. מוסיפים את השמן, הווניל ורסק התפוחים וטורפים למרקם אחיד. מערבבים בקערה נפרדת את שני סוגי הקמח ואבקת האפייה. מעבירים לקערת הבננות ומערבבים רק עד שמתקבל מרקם אחיד ולא יותר.

            3. יוצקים מחצית מהעיסה לתבנית ומפזרים עליה באופן אחיד מחצית מהחמוציות. יוצקים את יתרת העיסה ומפזרים את יתרת החמוציות. מפזרים את אגוזי הלוז.

            4. אופים כ־30 דקות, עד שהעוגה מזהיבה היטב ומתייצבת וקיסם הננעץ במרכזה יוצא יבש. מוציאים, מצננים ומגישים.

            איך שומרים? עד יום, מכוסה בטמפרטורת החדר או עד 5 ימים במקרר (לא מומלץ להקפיא).

              

             

            הגליון החדש של לאשה - עכשיו בדוכנים (צילום: שי ארבל, סגנון: ראובן כהן)
            הגליון החדש של לאשה - עכשיו בדוכנים (צילום: שי ארבל, סגנון: ראובן כהן)
             
            הצג:
            אזהרה:
            פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד