שתף קטע נבחר

כך תמנעו את השריפה הבאה בבית שלכם

50 אלף שריפות בשנה: אלו הם המספרים. השבוע קיפחו את חייהם שלושה בני-אדם בביתם. כיצד תוכלו למנוע את האסון הבא? רשות הכבאות וההצלה ו"המקצוענים" עם מדריך להגנה מפני אש והתנהגות נכונה בשעת שריפה

השבוע קיפחו את חייהם שלושה בני-אדם כתוצאה משריפה: גבר כבן 70, בשריפה שפרצה בביתו בירושלים שלשום (רביעי), ושני ילדים, בשריפה שפרצה בחדר שלהם, ביום שישי האחרון.

 

מקרים אלו, הגיעו לאמצעי התקשורת משום שהסתיימו באסון בנפש. ואולם, לפי הסטטיסטיקה העגומה מדובר ב-50 אלף שריפות מדי שנה. מדי יום ישנן 137 קריאות לשירותי הכבאות וההצלה.

 

הסטטיסטיקה המלחיצה הזו מחייבת אחריות חברתית, בייחוד עם התגברות הבנייה הרוויה בשנים האחרונות.

 

כשכל דייר אחראי לא רק לשלומו ולשלום קרוביו, אלא גם לחייהם של מאות דיירים המתגוררים יחד איתו באותו בית משותף, הסיכון עולה. הכוונה לדיירים שמבטלים גלאי עשן, צופרים, מנגנוני טריקה עצמית בדלתות של הרכוש המשותף - כל זאת מבלי שאיש ידע על כך וללא אכיפה. מה תוכלו לעשות בתוך הדירה ומחוץ לה, אילו שלושת אמצעי מיגון הם בבחינת חובה ומה עושים אם נקלעים, חלילה, לשריפה? לפניכם מדריך מציל חיים.

שני ילדים נהרגו בעקבות שריפה בדירה בנתניה (צילום: דוברות כבאות והצלה)
שני ילדים נהרגו בעקבות שריפה בדירה בנתניה (צילום: דוברות כבאות והצלה)

 

רוב השריפות: כתוצאה מהצתות לא מכוונות או כשל חשמלי

המספרים העגומים מצביעים על מציאות מאוד מסוכנת. אמנם מרבית המקרים לא מגיעים לאמצעי התקשורת, שכן אין נפגעים בנפש, אך גם לאבד את כל תכולת הבית זה לא דבר פשוט. אמצעי ההגנה שקיימים כיום, אמורים לספק מענה ולסייע לעצור את התפשטות האש בזמן. ועדיין, אלו המספרים של השנה שחלפה.

 

"בשנת 2018, היו כמעט 50 אלף אירועי דליקה בישראל. 60 אחוז מהם היו בשטחים פתוחים, 33 אחוז בתוך מבנים ו-7 אחוז מהמקרים היו בכלי תחבורה", מוסרים בכבאות והצלה לישראל, "בנוסף, שירותי הכבאות וההצלה נקראו למעל 18 אלף אירועי חילוץ ול-5,500 אירועי חומרים מסוכנים (כמו דליפת אמוניה או דליפת מימן וגז ביתי)".

 

"לצערי, מדי שנה נפגעים עשרות ילדים בשריפות", אומר רב טפסר דדי שמחי, נציב כבאות והצלה לישראל. "חלק מהמקרים, מסתיימת בטרגדיה קשה. אני קורא לציבור להתקין גלאי עשן. התקנת גלאי עשן מצילה חיים. הגלאי מתריע בזמן אמת על הסכנה ומאפשר הימלטות מהירה. זהו מוצר יחסית זול וקל להתקנה, ואין סיבה שלא יהיה בכל בית".

 

אלו הסיבות לאירועי הדליקה

הסיבה העיקרית לאירועי הדליקה היא הצתות. מנתונים שהגיעו ל-ynet מרשות הכבאות וההצלה, רובן המכריע של ההצתות נגרם כתוצאה מרשלנות (35 מהמקרים). הסיבה השנייה לאירועי דליקה היא כשל חשמלי (23 אחוז מהמקרים). הסיבה השלישית היא עבודה עם אש גלויה (10 אחוז מהמקרים).

 

יתר הסיבות: פיצוץ נפחי, תאונת דרכים, פעילות צבאית או ריאקציה כימית (המהווים 6 אחוז מהגורמים לאירועי דליקה), כשל טכני (4 אחוז מהמקרים), תהליכי עבודה וייצור (2 אחוז מהמקרים), עפיפונים או בלוני תבערה (אחוז אחד מהמקרים) ושריפה יזומה (אחוז אחד מהמקרים).

 

בשאר המקרים (7 אחוז מאירועי הדליקה), לא ניתן לקבוע מה הסיבה לדליקה או שלא התבצעה כלל חקירה (כשמידת הנזק קטנה).

  

      (  )
( )

כך תמנעו את השריפה הבאה

הימנעו מאלתורים במערכת החשמל והגז: חל איסור על התקנות ועל תיקונים ברשת החשמל והגז. יש להיעזר בבעלי מקצוע מוסמכים, ולבדוק שהם בעלי רישיון בתוקף. בכתבה נפרדת, הרחבנו על דרכים בהן ניתן למנוע אסון גז. בבית.

 

רכשו ריהוט ומוצרי חשמל בעלי תו תקן: הרצון לחסוך כסף, יכול לעלות בחיי אדם. אם יקיריכם חשובים לכם, הקפידו לרכוש רק מוצרים בעלי תו תקן, עם חומרים מעכבי בעירה.

 

אל תשתמשו במפצילי חשמל וכבלים מאריכים כפתרון קבע: משקל התקעים מושך את המפצל מטה, וגורם למגע חשמל רופף.

 

הקפידו על תחזוקה: שריפות פורצות בעיקר בשל כשל חשמלי או בלאי של אחד ממוצרי החשמל בבית. לכן, חשוב מאוד להקפיד על תחזוקה שנתית, ולהזמין חשמלאי מוסמך לבדיקה תקופתית של תקינות ההארקה ולוח החשמל בבית. מומלץ לעשות זאת בתחילת עונת החורף. בנוסף, אל תדחו תיקון של שקעי חשמל חשופים או שבורים.

 

דאגו לשקעים בטוחים: בבתים עם ילדים הקפידו על מסתמי פלסטיק. זאת, משום שילדים נוטים להכניס את הידיים לחפצים מזדמנים, וחשוב שהשקעים יהיו מכוסים וללא גישה אליהם. בעלות זניחה של שלושה שקלים למסתם, תגנו על חיי יקיריכם. בחדרי רחצה, הקפידו על התקנת שקע מגן מים, כדי למנוע חדירה של מים ואדים אל תוך השקעים.

 

    (צילום: SHUTTERSTOCK) (צילום: SHUTTERSTOCK)
(צילום: SHUTTERSTOCK)

היזהרו מאש דולקת: נרות ללא השגחה יכולים להתלקח גם כשאתם בחדר אחר (במקלחת, למשל). הקפידו להבעיר נרות רק כשאתם בטווח ראייה בטוח מהם. מקמו אותם במקום בטוח, הרחק מחפצים העשויים מעץ או מכל חומר שיכול להתלקח, וכמובן שהרחק מהישג ידם של ילדים ושל בעלי-חיים.

 

כמו כן, הימנעו מהשארת סירים ללא השגחה על הגז, משימוש בתנורי ספירלה (שנחשבים למאוד מסוכנים) ומהשארת מזגן דלוק כשאתם מחוץ לבית. שריפות כתוצאה מהתלקחות של מזגן, לרוב מתרחשות במנוע הממוקם מחוץ לבית.

 

חשוב מאוד להרחיק ילדים מאש ולא לאפשר להם לשחק במצתים וגפרורים, וכן לא להשאיר אותם במקום גלוי. מקמו מצתים וגפרורים במקום גבוה יחסית, כמו ארון עליון במטבח.

 

בעת בישול, הקפידו על השארת מכסה גדול בהישג יד. כך, במקרה שאש פורצת, תוכלו לחנוק אותה מיידית עם מכסה. סגירת הסיר או המחבת עם מכסה, ימנע את כניסת החמצן ואת המשך התפשטות האש.

 

אל תזניחו את הגינה: גם בבית פרטי וגם בבית משותף, חשוב להרחיק צמחייה שהתייבשה. יש לבצע חישוף קרקע וגיזום. החורף האחרון היה מאוד גשום והביא לצמיחה רבה. צמחייה זו התייבשה והיא מאוד מסוכנת ודליקה, ומגדילה את הסיכון להתפשטות שריפות. מומלץ לרכוש חרמש מוטורי ובעזרתו לבצע גיזום וחישוף קרקע.

 

חובה בכל בית: גלאי עשן, מטף כיבוי ומנעול פרפר

ישנם שלושה דברים שהם בבחינת חובה, ולא מותרות: גלאי עשן, מטף כיבוי ומנעול פרפר. הימצאותם בביתכם יכולה להתריע בזמן על שריפה, לכבות אותה או לאפשר לכם פתח מילוט בטוח.

 

התקינו גלאי עשן בחדרים ובמבואה

"גלאי עשן אמנם לא מונע שריפה, אך בהחלט יכול לעורר את תשומת ליבכם בזמן, ולהציל את בני הבית ואת הרכוש שלכם", מסביר חיים גורק, מחברת Telefire למערכות לגילוי אש. "הגלאי מתריע על התפתחות שריפה ופעמים רבות מאפשר כיבוי עצמי, או לכל הפחות מאפשר שהות מספקת להימלטות מהירה מהבית ולהזעקת לוחמי אש".

 

לדברי גורק, "כיום, הוא נחשב לאמצעי היעיל ביותר לגילוי שריפות. בניגוד למטף, שתפקידו לכבות את האש, גלאי מתריע בפני בוא השריפה ומונע את התפשטותה. היא מצילה נפשות, והיא אינה בבחינת מותרות אלא חובה בתוך בית".

 

"ניתן לרכוש גלאי עשן ביתי בכל חנות לחומרי בניין, להתקינו עצמאית בקלות באמצעות קיבוע לתקרה",מסבירים במוקד השירות של אתר "המקצוענים".. "מומלץ למקם את הגלאי רחוק מהמטבח, כדי למנוע התרעות שווא כתוצאה מאדי בישול. חשוב לבצע בדיקת תקינות של הגלאים פעמיים בשנה".

 

מה חשוב לבדוק לפני שרוכשים גלאי?

"חשוב לבדוק שגלאי העשן הוא עם התאמה לתקן הישראלי, כשיש יתרון גדול מאוד לסוללה בעלת אורך חיים של 10 שנים", ממליצים בכבאות והצלה לישראל.

 

הסיבה: סוללות אלו מונעות את הצורך בהחלפה לעתים קרובות של הסוללה, ומקטינות את הסיכוי לכך שבשעת אסון, לא נהיה במצב שבו הגלאי לא פועל משום שהסוללה שבו ריקה.

 

בדיקת הארקה תקופתית וחיזוק חוטים רופפים מצילים חיים ורכוש (צילום: .shutterstock) (צילום: .shutterstock)
בדיקת הארקה תקופתית וחיזוק חוטים רופפים מצילים חיים ורכוש(צילום: .shutterstock)

התקינו מנעול צילינדר פרפר בדלת הכניסה הראשית של הבית

אנו ממליצים על התקנת מנעול פרפר בדלת הבית, המאפשר הימלטות מהירה במקרה של שריפה, או כל מקרה קיצוני אחר שבו יש לצאת מהבית מיידית.

 

מנעול זה הוא מנעול שבו המפתח בחלק הפנימי של הדלת מחובר לצילינדר. כלומר, אין צורך להכניס מפתח לצילינדר מתוך הבית, על מנת לפתוח אותו. במקרי לחץ לא תמיד זוכרים איפה שמנו את המפתחות, ומנעול צינילנדר פרפרי הוא פשוט דרך המילוט הטובה ומהירה ביותר. אמנם בבתים עם ילדים, ישנה סכנה שהם יפתחו את הדלת בעצמם ויצאו החוצה, אך במצב זה ניתן לנעול מבפנים את הבריח העליון, כשנמצאים איתם בתוך הבית.

 

דאגו שיהיה לכם מטף כיבוי בהישג יד

"אמצעי נוסף המציל חיים הוא מטף הכיבוי. למרות שהוא מוכר וידוע לציבור, במרבית הבתים אין לו כל זכר. אמנם בבניינים רבים יש מטפים בחדרי מדרגות, אך יש חשיבות רבה להחזקת מטף בתוך הדירה עצמה", מסביר גורק. "זאת, משום שבמקרה של דליקה, כל רגע הוא קריטי. יש לאחסן אותו במקום נגיש ובקרבה יחסית (אך בטוחה) למקורות אש. בבתים פרטיים עם יותר מקומה אחת, רצוי להחזיק מטף בכל קומה".

 

מהו מטף הכיבוי המומלץ לשימוש ביתי?

"אנו ממליצים על קניית מטף כיבוי מכל סוג שקיים בשוק בעל תקן ישראלי 129, אותו ניתן לרכוש בכל חנויות מסוג 'עשה זאת בעצמך'", אומרים ברשות הארצית לכבאות והצלה. "יש לשים לב לפירוט ולייעוד של כל מטף, עבור השריפה אליה הוא מיועד. קיימת מדבקה על כל מטף עם התאמה לסוגי השריפות. המטפים השונים מבצעים שתי פעולות עיקריות: קירור ומניעת כניסת חמצן".

 

   (צילום: shutterstock)
גלאי עשן - מתריע מפני שריפה: זול, ניתן להתקנה עצמאית וחובה בכל בית(צילום: shutterstock)

אחת הסכנות הגדולות: זהירות, סוללות ליתיום

סיבה נוספת לשריפות - שהולכת ונעשית לצערנו שכיחה יותר ויותר - היא התלקחות של סוללות ליתיום. "דליקות רבות בשנים האחרונות, קשורות לחוסר מקצועיות של חנויות לאופניים חשמליים, שסיפקו לצרכנים סוללות עם מטעינים לא מתאימים", מוסרים ברשות.

 

על מה חשוב להקפיד בעת הרכישה והשימוש של סוללות ליתיום?

שימוש רק במטען וסוללה מקוריים ותואמים: "יש להטעין בהתאם להוראות היצרן ולהשתמש במטען ובסוללה מקוריים בעלי תו תקן, אשר הגיעו יחד עם הסוללה", ממליצים גורמים ברשות.

 

לא להטעין מעבר לקיבולת: אין להטעין מעבר לקיבולת הסוללה, כלומר אסור להשאיר את הסוללה בטעינה לאחר שהגיעה ל-100 אחוז טעינה. כמו כן, חשוב לא לבצע שינויים בקיבולת הסוללה – כלומר, אסור להגדיל את נפח הסוללה, בניסיון לקבל ביצועים טובים יותר.

 

מיקום הסוללה והשגחה בזמן הטעינה: "בזמן הטעינה אין למקם את הסוללה בקרבת חומרים דליקים", ממליצים ברשות. "בנוסף, אסור להשאיר אותה בטעינה ללא השגחה. כלומר, אסור לצאת מהבית ולהשאיר אותה מחוברת למטען, או להשאיר אותה להטענה במהלך הלילה, בזמן שישנים. בכל מקרה, בבתים שבהם יש שימוש בסוללות ליתיום, חשוב במיוחד להקפיד על התקנת גלאי עשן. הם לא מונעים התלקחות, אך בהחלט יכולים למנוע אסון גדול".

 

גרים ברב-קומות? גלו אחריות ובדקו את בטיחות הבניין  

גם אם אינכם חברים בוועד-הבית, גלו אחריות ובדקו שהבניין שבו אתם מתגוררים בטוח מפני שריפות.

 

בתוך הדירה: פעמים רבות, דיירים מבטלים גלאי עשן או מתזים (ספרינקלרים), פשוט מפני שהם לא 'נוחים' להם, מפריעים לצנרת המיזוג או מופעלים בהתראות שווא. ביטול שלהם, לא רק שהוא מפר את תנאי טופס האכלוס, הרי שהוא גם מסכן את דיירי הדירה ואת כל יתר דיירי הבניין.

 

זה בדיוק הזמן לבדוק שמטף הכיבוי שלכם במקום נגיש, ושלא ביטלתם את הצילינדר (מסוג 'פרפר') בדלת הכניסה הראשית. דבר נוסף, שגורם לשריפות רבות הוא התקנת מנגלים הפועלים על גז במרפסות. זאת, בייחוד כשמדובר בהתקנה חאפרית של בעלי מקצוע ללא הסמכה, ללא ניסיון או ללא רישיון לעבודה עם גז.

 

מחוץ לדירה: דיירים חסרי אחריות עושים ברכוש המשותף כבשלהם, ובכך מסכנים את כל דיירי הבניין וכן דיירי הבניינים הסמוכים לו.

 

   (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

כך השכנים מסכנים אתכם: מה חשוב לבדוק?

אם בוטלו מנגנוני טריקה עצמית בדלתות חסינות אש, יש להחזירם לפעילות. אם הוסרו שלטי הכוונה מדלתות האש, יש להחזירם. אם השכנים אחסנו ציוד בחדרי מדרגות, יש לדרוש הוצאתו משם, לצורך השארת מעברי המילוט תקינים. יש לוודא שהמערכות הקריטיות בבניין מתוחזקות כראוי, ולדרוש בדיקת תקינות מחברת הניהול או מנציגות הבית המשותף. מערכות אלו הם מערכות הגנרטורים, הכריזה, גלאי העשן והמתזים (ספרינקלרים).

 

ברבי-קומות, ישנה חשיבות מוגברת על הדרכה של כלל הדיירים עם מדריך טיפול באמצעי הגנה מאש. רוב הדיירים כלל לא מודעים לנושא, ומשאיר את הטיפול לחברות הניהול והאחזקה של הבניין, אשר לא תמיד מבצעות את עבודתן כשורה. זאת, למרות סכומי הכסף הגבוהים שהם מקבלות מדיירי הבניין. בהיעדר מעכב וגילוי אחריות אזרחית, יכול להיגרם אסון בקנה מידה גדול ברבי-קומות.

 

עוד כתבות בנושא:

מאריכים ומפצלי חשמל  

כך תמנעו את פיצוץ הגז הבא בבית שלכם   

שקע ותקע: התנהלות בטוחה עם שקעים ותקעים

 

נקלעתם לשריפה? כך תתמודדו בשעת חירום  

במידה ושריפה פרצה בבית, סגור את הדלת והימלט מיידית החוצה. דרך ההימלטות הבטוחה היא כל דרך המובילה אותך מהמקום בו התגלתה השריפה, אל מחוץ לבית.

 

אחת הבעיות הקשות היא השארת הדלת פתוחה בעת עזיבת הדירה. הדבר גורם לעשן להתפזר ברחבי כל הבניין. עדיף לסגור, אך אין לנעול את הדלת, כדי שלוחמי האש יוכלו להיכנס במהירות אל תוך הדירה שבה התלקחה האש.

 

אם השריפה פרצה בקומה אחרת בבניין שבו הינך מתגורר, מומלץ בשלב ראשוני להסתגר בדירה, לפרוס מגבת רטובה על סף הדלת (חלקה התחתון) ולחכות להוראות עדכניות של כוחות הכיבוי וההצלה.

פורסם לראשונה 23/11/2019 18:05

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: דוברות כבאות והצלה
זירת השריפה בנתניה
צילום: דוברות כבאות והצלה
מומלצים