שתף קטע נבחר

מוציאים שם טוב למדינה

מייסד צ'ק פוינט גיל שוויד, מאמן הכדורסל דיוויד בלאט, השף והמסעדן אסף גרניט ומעצבת הבגדים של "משכית", שרון טל, זכו ב"אות מיתוג ישראל" במהלך ועידת "האנשים של המדינה". הרעיון: להוקיר ישראלים שמצליחים בחו"ל, לא מסתירים מאין הם באו (ואפילו מתגאים בכך) ומשפרים את תדמית המדינה. "הבחירה בי מרגשת ומחמיאה", אומר גרניט

בשיתוף Vibe Israel

 

בין הפגנות אנטי־ישראליות, סיקור פוליטי שלילי וסנקציות שמנסה לקדם ארגון BDS, יש לא מעט ישראלים בעולם שמשפרים את המוניטין של ישראל לאין ערוך - כמעט בלי להתכוון לכך. ארבעה מהם קיבלו במהלך ועידת "האנשים של המדינה", שבה ציינו 80 שנה לק"ידיעות אחרונות", את "אות מיתוג ישראל" מטעם עמותת Vibe ישראל.

 

דיוויד בלאט, גיל שוויד, שרון טל ואסף גרניט מגיעים מתחומים שונים לחלוטין, אך הצלחתו של כל אחד מהם במישור הבינלאומי משפרת את תדמיתה של ישראל העולם. "אני חושב שדווקא בגלל שאני אומר: 'אני אסף גרניט, אני ירושלמי וישראלי וזה הסיפור שלי', זה מייצר את השגרירות הכי נכונה למדינה", אומר גרניט, "זה שאף אחד לא שלח אותי, אלא פשוט נולדתי בירושלים, אני חי בישראל ואני מוציא את זה החוצה, זו השגרירות הכי מוצלחת שיכולה להיות".

אסף גרניט מקבל את הפרס מג'ואנה לנדאו  (צילום: אלכס קולומוי)
אסף גרניט מקבל את הפרס מג'ואנה לנדאו (צילום: אלכס קולומוי)

המסעדות של גרמיט פרושות עכשיו ברחבי העולם. ומתברר שזה לא ממש הפתיע אותו. "פתחנו מסעדה צנועה, שלושה שותפים, בשוק מחנה יהודה. זה היה בזמנו מקום לא אידיאלי לפתיחת מסעדה אבל רצינו לקחת את חומרי הגלם הכי טריים בשוק ולבשל בעצמנו כל יום. ויז'ן סופר צנוע. ביום שנגמרו השיפוצים לבשנו את הסינרים הלבנים, עמדנו לפתוח את המסעדה והסתכלנו עליה מבחוץ. לא יודע למה זה יצא לי מהפה, אבל אמרתי לשותפים שלי שהם יראו שמהר מאוד נפתח את הדבר הזה בכל עיר גדולה בעולם. וזה לפני שהיה עוד סועד אחד", הוא מספר.

 

גיל שוויד, מייסד ומנכ''ל חברת צ'ק פוינט, מסכים: "גם אני מרגיש שגריר וגאה בזה שאנחנו ישראלים. אנחנו כבר שנים גדלים על האתוס של המדינה, של מלחמות ושל חלוציות, ודווקא בפרס הזה של 'וייב ישראל' אנחנו מקבלים הוקרה על משהו אחר שאנחנו מסמלים. בסוף, כמעט אף אחד לא מתעניין בהיסטוריה שלנו, אלא מה אנחנו מסמלים. אם נסמל מלחמות זה יצבע אותנו באור מסוים. אם נרצה להפוך סמל לדברים אחרים כמו ספורט או אוכל או טכנולוגיה, אנחנו צריכים פשוט לעשות את זה - וטוב".

"בסוף, כמעט אף אחד לא מתעניין בהיסטוריה שלנו, אלא מה אנחנו מסמלים". גיל שוויד (צילום: מיכל בן עמי) (צילום: מיכל בן עמי)
"בסוף, כמעט אף אחד לא מתעניין בהיסטוריה שלנו, אלא מה אנחנו מסמלים". גיל שוויד(צילום: מיכל בן עמי)

המעצבת הראשית של בית האופנה "משכית", שרון טל, ידעה מהרגע הראשון שהיא מכוונת לבינלאומיות: "אם לא הייתי צופה לנו עתיד מזהיר בחו''ל, לא הייתי נכנסת ל'משכית'. כל הרעיון שלנו זה הישראליות, ערב תרבויות, לצאת לשוק הבינלאומי ולתת להם משהו שהוא טיפה שונה, עדכני, שיכול לדבר אליהם בצורה מאוד ישראלית - שהם לא מכירים".

 

אות ההוקרה שקיבלה ריגש אותה. "במשכית, חלק מהעקרונות שלנו הם לא לצעוק, לעשות רעש ולהתפאר. אז כשאנשים רואים את הערך למרות שאנחנו מאוד בשלנו, זה כיף ומרגש", היא אומרת.

שרון טל עם ג'ואנה לנדאו  (צילום: אלכס קולומוי)
שרון טל עם ג'ואנה לנדאו (צילום: אלכס קולומוי)

דיוויד בלאט הפך עם הזמן לאחת הדמויות הכי ישראליות, אבל הוא בכלל לא נולד כאן. "אני כבר שנים מרגיש מאוד ישראלי" סיפר בלאט, שלא יכול היה להגיע לטקס כי הוא בחו"ל, בשיחת טלפון, "העובדה שלא נולדתי כאן לא משנה אצלי את ההרגשה הזאת. קבלת האות נותנת לי סיפוק וגאווה על זה שאני מצליח לייצג מדינה שאני כל כך אוהב ולתמוך בה. מי שעוקב אחרי הקריירה שלי שמע אותי אומר לא פעם שניצחונות או הישגים הם לא הדברים החשובים ביותר, אלא לקרב בין עמים, בין אנשים, לתפקד כסוג של שגריר דרך הספורט".

דייויד בלאט על הקווים (צילום: EPA)
"לתפקד כסוג של שגריר דרך הספורט". דייויד בלאט על הקווים(צילום: EPA)

שוויד מציין ש"בתחילת ימי צ'ק פוינט לא הדגשנו את העובדה שאנחנו ישראלים, לא כי התביישנו, אלא כי חשבנו שמה שאנחנו צריכים להראות הוא שיש לנו טכנולוגיה טובה ואנו צריכים להוביל בזכותה. 20 שנה אחרי, כיף לראות שהתדמית של ישראל הפכה ממשהו שהוא עול, או נייטרלי, למשהו חיובי. יש לנו ברנד חיובי. אנשים מדברים על תעשיית הסייבר והטכנולוגיה שלנו באופן חיובי. זה לא נובע מהסברה או ציונות, אלא בגלל שחברות ישראליות הוכיחו שאנחנו יכולים להיות טובים".

 

גרניט מוסיף ש"השימוש שלנו בתדמית הישראלית לא מאולץ. התפריטים שלנו מלאים במילה ירושלים, מילים אחרות בעברית. הם משקפים את הדרך שבה גדלנו ואת האוכל שאנחנו יוצרים ואנחנו לא מחביאים את זה. מצד שני זה גם לא העניין: אנחנו מסעדנים ושפים, ואנחנו במקרה גם ישראלים אז זה עובד מצוין".

 

חשבת שיגיע היום שתקבל אות הוקרה רשמי על תפקידך הפטריוטי?

"כרגע אני רק חושב אם אקבל כוכב מישלן או לא. זה האוסקר שלנו, ההכרה שלנו. אני עסוק בזה בטירוף ופתאום בא הדבר הזה מכיוון אחר לגמרי, ואני חייב להגיד שזה לא פחות מרגש ומחמיא. באמת".

ג'ואנה לנדאו היא מנכל''ית ומייסדת עמותת Vibe Israel, ששמה לה למטרה להפוך את ישראל למותג נחשק ברחבי העולם. כשהיא נשאלת מדוע נבחרו דווקא הארבעה האלה לקבל את הפרס, היא מסבירה ש"הרעיון הוא להוקיר ישראלים שנמצאים בעולם, עושים את מה שהם עושים הכי טוב ולא מצניעים את העובדה שהם ישראלים".

גיל שוויד עם ג'ואנה לנדאו  (צילום: אלכס קולומוי)
גיל שוויד עם ג'ואנה לנדאו (צילום: אלכס קולומוי)

אז למה לא לתת את האות לאנשים שעובדים בלשפר את תדמית ישראל?

"מי שמקבל את הפרס הוא לא שגריר. בעמותה שלנו כולם עובדים ביומיום בלהיות שגרירים, אבל אני רוצה לעודד אנשים שלא עובדים בזה, שיבינו שהם יכולים לוודא שישראל תהיה מדינה מוערכת ומוכרת בעולם. בהייטק אנחנו עושים את זה בצורה נפלאה אבל בתחומים אחרים צריך לעשות את זה יותר. אוכל, אופנה, ספורט. מכירים את ישראל בעולם העסקי הבינלאומי, אבל צעירים שאינם נמצאים בתחום הזה לא מכירים את ישראל בכלל. האות שהענקנו יהפוך שנתי. אנחנו רוצים לייצר 10,000 כמו אלה שזכו, שכל אחד מהם מספר סיפור ישראלי, שיהיו המון שגרירים בעולם שלא עובדים בזה, אבל כשהם עושים את מה שהם עושים - שיחשבו גם על זה שהם מייצגים את ישראל".

 

מה זה נותן לישראל?

"כל מדינה עושה לעצמה מיתוג, ואנחנו מתייחסים לישראל כאילו שהיא מוצר שצריך לשווקו. צריך להגיד בקול רם מי אנחנו ובמה אנחנו טובים, עם הרבה גאווה. בכל פעם שישראל נמצאת בקדמת הבמה מהסיבות הנכונות, העולם מתעניין. לא צריך להתמקד כל היום בסכסוך הישראלי־פלסטיני".

אסף גרניט (צילום: מיכה לובטון)
"אני ירושלמי וישראלי וזה הסיפור שלי". אסף גרניט. (צילום: מיכה לובטון)

בשיתוף Vibe Israel

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים