7 צפייה בגלריה
נרקיסים באחו נוב בגולן
נרקיסים באחו נוב בגולן
נרקיסים באחו נוב בגולן
(צילום: לימור הולץ)
הנרקיסים, מהידועים שבפרחי הארץ, הפתיעו השנה עם מרבדי פריחה צפופים באתרים רבים. הנרקיס המצוי פורח מתחילת נובמבר ועד אמצע פברואר בשטחים סלעיים בהרים, באזורים לחים ובביצות.
ריחו הנעים והחזק הפך בעבר את הנרקיס לאחד הפרחים המבוקשים והנקטפים ביותר בארץ, וכן צמצום שטחים פתוחים וייבוש שטחים לחים שהיו בית הגידול העיקרי של "מלך הביצה" – הביאו להתמעטותו.
בשנתיים האחרונות הייתה פריחת הנרקיסים מאכזבת, אך בזכות החורף הגשום בשנה שעברה – השנה הפריחה בשיאה. ריכזנו לכם כמה המלצות לאתרים שבהם תפגשו את הפרחים היפים. אך זכרו: מדובר בפרח מוגן! אין לגעת בפרחים ובוודאי שאסור לקטוף אותם. אפשר להתקרב מאוד בזהירות כדי להריח.
כותרת ביניים צפון

תל אנפה

שמורת תל אנפה שבעמק החולה היא גבעה בזלתית שנוצרה כתוצאה משבר גיאולוגי – אשר יצר שורה של גבעות במורדות הגולן ובמזרח העמק. בשמורה שרידי יישוב קדום מהתקופה ההלניסטית, אך האטרקציה המרכזית שבה היא פריחת הנרקיסים המרשימה בחורף. עדות לכך שפעם הייתה פה ביצה.
השמורה צמודה לכביש 918, מדרום לקיבוץ כפר סאלד. מרחבת החנייה שממערב לכביש יוצא שביל הליכה משולט ומעגלי באורך של כחצי ק"מ. הכניסה ללא תשלום.
7 צפייה בגלריה
נרקיסים בתל אנפה
נרקיסים בתל אנפה
נרקיסים בתל אנפה
(צילום: תקשורות יעל שביט)

אחו נוב

שמורת אחו נוב שבדרום רמת הגולן מתפרסת על פני מישור ביצתי ייחודי לאזור, ובה פריחה מרשימה כמעט לכל אורך השנה. בעונה זו, השמורה מהווה מוקד עלייה לרגל לצורך צפייה בפריחת הנרקיסים ובקרוב יפרח כאן גם אירוס הביצות הנדיר שנמצא בסכנת הכחדה חמורה.
ההגעה לשמורה היא מכביש הגישה של חיספין: כ-200 מטרים לאחר הצומת, פונים שמאלה למגרש חניה מוקף גדר. בשמורה מסלול מעגלי באורך של כקילומטר, אשר מתחיל בחניון ומסתיים כ-200 מטר צפונית לו. מומלץ להגיע למקום עם מגפיים ונעליים וגרביים להחלפה. הכניסה ללא תשלום.
7 צפייה בגלריה
אלפי נרקיסים באחו נוב
אלפי נרקיסים באחו נוב
אלפי נרקיסים באחו נוב
(צילום: מאיר חמוז)

מצוק הארבעים

מצוק הארבעים בכרמל, בשוליה הדרומיים של חיפה, משקיף על המפרץ, על עמק זבולון ועל פסגות הגליל התחתון. המסלול מתאפיין בפריחה רבה בסתיו, בחורף ובאביב – ובעונה זו פורחים לאורך צנירי האבן הדרמטיים שפע של נרקיסים. זאת, לצד המוני רקפות, כרכומים וגם אירוס הסרגל הנדיר.
7 צפייה בגלריה
נרקיסים במצוק הארבעים
נרקיסים במצוק הארבעים
נרקיסים במצוק הארבעים
(צילום: גלעד כרמלי)
היציאה אל המסלול היא מחורשת הארבעים אשר נמצאת מול אוניברסיטת חיפה. שביל ההליכה מסומן בסימון שבילים כחול, אך סוף המסלול חסום לעתים בעקבות פעילות צבאית – ואז ניתן לעקוף את החסימה דרך שביל צדדי לא מסומן. המצוק תלול מעט, ואין לטייל במקום מיד לאחר הגשמים בשל סכנת החלקה. הכניסה ללא תשלום.
אתרי פריחה מומלצים נוספים בצפון: תל קשיש ליד יקנעם, נחל אורן בכרמל.
כותרת ביניים מרכז

חורבת מלח

סמוך לאור עקיבא נמצא אתר ארכיאולוגי שככל הנראה שימש כמחצבה שממנה נחצבו האבנים ששימשו את המלך הורדוס לבנייתה של העיר קיסריה. אולם בסתיו, בחורף ובאביב מתמלא האתר בפריחה יפה וייחודית. כעת ניתן לפגוש במקום ריכוזי נרקיסים מרשימים, וכן אירוס ארצישראלי וכלניות שכבר החלו לפרוח.
האתר צמוד לאזור התעשייה של אור עקיבא. בהגעה מכביש 4, פונים ימינה בכיכר הראשונה אל רחוב האילן וממשיכים עד סופו. שם חונים, והולכים בשביל החולי עד שמבחינים בגבעה קטנה מצד ימין – ועליה ריכוזי הפריחה. הכניסה ללא תשלום.
7 צפייה בגלריה
נרקיסים בחורבת מלח
נרקיסים בחורבת מלח
נרקיסים בחורבת מלח
(צילום: גלעד כרמלי)

עמק גלילות

במרחק של כמה דקות הליכה מרחובותיה הצפוניים של תל אביב נמצא שדה הנרקיסים השני בגודלו במדינת ישראל. עמק גלילות, אשר מכונה "עמק הנרקיסים", נמצא ממש בגבול בין תל אביב לרמת השרון. בעוד שרוב הנרקיסים במישור החוף נכחדו, בעמק גלילות הם נשמרו דווקא בזכות האיסור שחל על בנייה באזור בתקופה שמתקן פי גלילות פעל בסמוך. עם זאת, תוכניות בנייה נרחבות מאיימות בימים אלו להרוס גם אותו. הפריחה במקום עוד ממש בראשיתה, אך בשבועות הקרובים צפויים לפרוח כאן מאות אלפי נרקיסים. אם יתמזל מזלכם, אולי תפגשו גם בבעלי החיים שמאפיינים את המקום – ארנבת השדה, דרבנים ואף טריטון הפסים שנמצא בסכנת הכחדה.
הגעה רגלית מתל אביב: במפגש הרחובות דרזנר וגרונר ברמת אביב ג' יש גן ציבורי קטן עם עצים. מעבר לגן משתרע שטח פתוח ובו כמה שבילים. פונים אל השביל הימני וממשיכים בהליכה צפונה, עוברים את אתר מערות אפקה ולאחר מכן חוצים את אפיק נחל אחיה. לאחר ימים גשומים, הנחל עלול להיות עמוק מדי ובלתי-עביר. בזמן פריחת הנרקיסים השדה עלול להיות מאוד בוצי, ומומלץ להצטייד במגפיים ובנעליים וגרביים להחלפה.
7 צפייה בגלריה
נרקיסים בעמק גלילות
נרקיסים בעמק גלילות
נרקיסים בעמק גלילות
(צילום: גלעד כרמלי)

פארק קנדה

פארק קנדה, או בשמו המלא פארק איילון-קנדה, משתרע על פני 12 אלף דונם מצפון לכביש 1, בקטע שבין מחלף לטרון לשער הגיא. בפארק כמה אתרים מעניינים כמו "עמק המעיינות" ובו שתי אמות מים, בית מרחץ רומי, המבצר הצלבני "קסטלום ארנולדי" ואתרי עתיקות נוספים – ובשולי הדרכים ובפרט באזורים הטרשיים של הפארק פורחים בעונה זו נרקיסים רבים.
הגישה לפארק היא ממחלף לטרון בכביש 1 – פונים לכיוון מודיעין, ולאחר כמה מאות מטרים מגיעים לכניסה הראשית. הכניסה ללא תשלום.
אתרי פריחה מומלצים נוספים במרכז: יער הקדושים, יער בן שמן, נחל כסלון.
כותרת ביניים דרום

יער המלאכים

"יער המלאכים" הסמוך לקריית גת, ששמו הרשמי הוא יער שחריה, מעוטר בימים אלו בפריחת נרקיסים מרשימה. דרך היער הראשית, שאורכה כ-4 ק"מ, מתחילה בכניסה ליער והיא חד סטרית וסלולה לכל אורכה. הדרך מקיפה את היער במסלול טבעתי וחוזרת לנקודת המוצא.
הכניסה ליער נמצאת כארבעה ק"מ ממזרח לקריית גת, דרך כביש 35. הכניסה ללא תשלום.

נחל חצץ

בנחל חצץ, מזרחית לשדה בוקר, יש בדרך כלל יותר מים מהממוצע בנחלי האזור. זאת בזכות משטחי הסלע בערוץ הנחל. התנאים הללו מאפשרים פריחת נרקיסים במקום, ובימים אלו הפריחה מרשימה במיוחד. הטיול אל הנרקיסים בנחל חצץ הוא קל יחסית, אך מצריך הליכה של כ-6 ק"מ בסך הכל, כ-3 ק"מ לכל כיוון.
7 צפייה בגלריה
נרקיסים בנחל חצץ
נרקיסים בנחל חצץ
נרקיסים בנחל חצץ
(צילום: ליאור אבן)
כדי להגיע למקום, יש לנסוע על כביש 40 עד לצומת חלוקים (סמוך לשדה בוקר), ושם לפנות צפונה על כביש 204 לכיוון ירוחם. משם נוסעים כ-3.5-4 ק"מ, חולפים על פני מרחב עם, וממשיכים עוד כ-300 מטרים עד שמגיעים לפנייה מזרחה לנחל חצץ – שם מחנים את הרכב במשטח המסודר והולכים עם הסימון השחור לכיוון בורות חצץ. בנקודה שבה הנחל נסגר והופך לסלעי וצר – תמצאו את מקבצי הנרקיסים. אין לטייל במסלול בימים שבהם קיימת סכנת שיטפונות. המסלול עובר בשטח אש צבאי, ולכן הביקור אפשרי רק בתיאום עם צה"ל או בסופי שבוע. הכניסה ללא תשלום.
אתרי פריחה מומלצים נוספים בדרום: יער המגינים, נחל אשלון ליד דימונה, נחל מסעד.