לא רק אנטי: הפתרון לתופעות הלוואי של האנטיביוטיקה

אנטיביוטיקה היא האמצעי היעיל ביותר למלחמה בחיידקים, אבל השימוש בה גורם גם לתופעות לוואי לא נעימות. אז מה הפתרון? פרוביוטיקה השומרת על החיידקים הטובים

האנטיביוטיקה עוזרת לנו להילחם בחיידקים, אבל היא פוגעת גם בחיידקים הטובים   (צילום: Shutterstock)
האנטיביוטיקה עוזרת לנו להילחם בחיידקים, אבל היא פוגעת גם בחיידקים הטובים (צילום: Shutterstock)
החורף בעיצומו, וחוץ מהמעלות הטובות שלו, כמו עליית מפלס הכנרת, הנחלים השוצפים והחרמון שנצבע לבן, בעונה זו רבים גם הסיכויים ליטול אנטיביוטיקה. אם כבר לקחתם את התרופה בעבר, סביר להניח שחשתם היטב את תופעות הלוואי המציקות שלה.

 

אין אדם כמעט שלא קיבל אנטיביוטיקה לפחות פעם אחת בחייו. רק בישראל ניתנים מיליוני מרשמי אנטיביוטיקה בשנה. אולי לא רבים יודעים זאת, אבל משמעות המילה "אנטיביוטיקה" היא "נגד החיים", והיא אכן, ללא ספק, האמצעי היעיל ביותר במלחמה מול חיידקים וזיהומים שאינם ויראליים. עם זאת, מעבר ליתרונותיה, לאנטיביוטיקה יש גם צדדים שליליים. אחד מהם נעוץ בעובדה שהשימוש בה גורם לתופעות לוואי שונות ולא נעימות, הכוללות, בין היתר, כאבי בטן, שלשולים, בחילות, הקאות וזיהומים בנרתיק.

 

תופעות אלו נפוצות מאוד. למעשה, מדי שנה מגיעים לחדרי המיון יותר ויותר אנשים המדווחים על תופעות לוואי הנובעות משימוש בתרופות, רבות מהן קשורות באופן ישיר לאנטיביוטיקה. ממחקר שנערך בארה"ב עולה שלפחות אחד מכל חמישה מטופלים באנטיביוטיקה סובל מתופעות לוואי. ואם אתם רוצים לדעת מה המצב בארצנו הקטנה, אז גם בישראל הנתונים לא מעודדים ומראים שכ-20% מהמטופלים באנטיביוטיקה מדווחים על תופעות לוואי. אם כך, עולה השאלה מדוע הן נגרמות וכיצד ניתן למנוע אותן?

 

חיידקים טובים VS. חיידקים רעים

התרופה האנטיביוטית נלחמת בחיידקים ובמזהמים מחוללי מחלות והורסת אותם, ומכאן חשיבותה הרבה. הבעיה היא שבדרך להשמדת החיידקים המזהמים, תוקפת האנטיביוטיקה כל מה שנקרה בדרכה ללא הבחנה. מלבד הפגיעה שלה בחיידקים הרעים, היא פוגעת גם בקבוצה נוספת של "חיידקים טובים" במערכת העיכול, שתפקידם לסייע בהגנה הכללית של הגוף ובהתמודדות עם זיהומים ומחלות. אותם חיידקים טובים נקראים פרוביוטיקה וכתוצאה מהפגיעה בהם, נפגע האיזון החיידקי באזור המעיים, מה שבסופו של דבר מביא לתופעות הלוואי המוכרות של האנטיביוטיקה.

 

הפרוביוטיקה שומרת על איזון החיידקים הטובים באופן רציף ובכך למעשה מסייעת לנטרל את הנזק שגורמת האנטיביוטיקה ואת תופעות הלוואי הנלוות לה  (צילום: iStock)
    הפרוביוטיקה שומרת על איזון החיידקים הטובים באופן רציף ובכך למעשה מסייעת לנטרל את הנזק שגורמת האנטיביוטיקה ואת תופעות הלוואי הנלוות לה (צילום: iStock)

     

    מה אפשר לעשות?

    מאחר שאת האנטיביוטיקה סביר להניח שלא נפסיק לקחת, חשוב שתדעו שיש דרך למתן, ואף למנוע, את תופעות הלוואי שלה באמצעות החזרת המאזן החיובי של החיידקים הטובים לגוף. הדרך לעשות זאת היא להוסיף פרוביוטיקה לתזונה שלנו. המשמעות של "פרוביוטיקה" ביוונית היא "למען החיים", ובעוד שהאנטיביוטיקה פוגעת באוכלוסיית החיידקים הטובים במעי, הפרוביוטיקה שומרת על איזון החיידקים הטובים באופן רציף ובכך למעשה מסייעת לנטרל את הנזק שגורמת האנטיביוטיקה ואת תופעות הלוואי הנלוות לה. לכן, נטילת פרוביוטיקה בזמן טיפול אנטיביוטי תסייע להחזרת האיזון הנחוץ לגוף כדי להחלים באופן מיטבי.

     

    השילוב הנכון בין פרוביוטיקה לאנטיביוטיקה

    עד לאחרונה, את האנטיביוטיקה והפרוביוטיקה אסור היה ליטול במקביל, וההמלצה הייתה להפריד ביניהן ולקחת את הפרוביוטיקה כשעתיים אחרי נטילת התרופה. עם זאת, התפתחות תחום הפרוביוטיקה הביאה לגילוי זנים חדשים וכיום ידוע על זנים פרוביוטיים ייחודים, דוגמת s.boulardii, שהם עמידים לאנטיביוטיקה ולא נפגעים ממנה, מה שמאפשר טיפול מקביל בזמן הטיפול האנטיביוטי, ללא צורך בהמתנה. הייחודיות הנוספת של s.boulardii היא שהוא עוזר מאוד להפחית את תופעות הלוואי של האנטיביוטיקה ובכך מאפשר את השלמת הטיפול התרופתי בקלות רבה יותר. מחקרים מראים כי s.boulardii מפחית כאבי בטן, שלשולים ואי-נוחות שנגרמת בגלל הטיפול האנטיביוטי.

     

    נטילת פרוביוטיקה בזמן טיפול אנטיביוטי תסייע להחזרת האיזון הנחוץ לגוף כדי להחלים באופן מיטבי  (צילום: iStock)
      נטילת פרוביוטיקה בזמן טיפול אנטיביוטי תסייע להחזרת האיזון הנחוץ לגוף כדי להחלים באופן מיטבי (צילום: iStock)

       

      חשוב לדעת, מומחים רבים ממליצים להמשיך ליטול פרוביוטיקה גם לאחר סיום הטיפול האנטיביוטי כדי להחזיר למעי את החיידקים הטובים ולשמור על איזון החיידקים בגוף לאורך זמן. אז אם החלטתם לצרוך פרוביוטיקה, חשוב שתדעו שהחיידקים הפרוביוטיים רגישים ונהרסים בקלות כשהם באים במגע עם אנטיביוטיקה ואפילו עם חום וחומציות. על כן יש להקפיד במהלך הטיפול האנטיביוטי על נטילה של שמרים פרוביוטיים, כגון s.boulardii, ומיד לאחר סיום הטיפול - על פרוביוטיקה ייעודית בטכנולוגיה מתקדמת, שמוודאת שכמות וסוג החיידקים שאתם מקבלים יישמרו ולא ייהרסו בדרך.

       

      חברת סופהרב, היצרנית הישראלית המובילה בתחום תוספי התזונה, שמה לה לדגש לפתח את תחום הפרוביוטיקה. יחד עם צוות מומחים ועל פי מחקרים עדכניים היא יצרה סדרת פרוביוטיקה ייעודית המספקת את המענה הטוב ביותר בתחום והיחידה שמציעה פרוביוטיקה המאפשרת שימוש בצמוד לאנטיביוטיקה!

       

      אז בפעם הבאה שאתם לוקחים אנטיביוטיקה, זכרו - לא רק אנטי, הכניסו גם קצת פרו.

       

      למידע נוסף באתר סופהרב

       

       

      הגליון החדש של לאשה - עכשיו בדוכנים (צילום: שי ארבל, סגנון: ראובן כהן)
      הגליון החדש של לאשה - עכשיו בדוכנים (צילום: שי ארבל, סגנון: ראובן כהן)
       
      הצג:
      אזהרה:
      פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד