כשגשם ורוח פוקדים את תל אביב, צפון הנגב יבש יותר ושמש נעימה מאירה את הדרום. בעוד שבמרכז הימים יפים למגפיים, הם הרבה פחות מבטיחים לאיכר המייחל למים בעוטף. ועדיין, מיעוט המשקעים בנגב משרת היטב את התיירות באזור. ככל שמתרחקים ממזג האוויר החורפי דרומה ומזרחה, היישובים הירוקים פורחים בססגוניות צבעונית, האוויר נקי ובשׂום, ושטחי החקלאות מתפקעים מפלפל, עגבניות ומרבדי כלניות אדמדמות אדמוניות. דווקא בחורף, צפון הנגב מתון וידידותי. אפילו הקור מתחשב.
ממש בימים אלו ועד סוף פברואר מתקיימות חגיגות פסטיבל דרום אדום השנתי, וזו הזדמנות מצוינת להגיע אל חבל הארץ היפהפה הזה עם המשפחה והילדים, ליהנות ממופעים, ירידים ואירועים בסופי השבוע, להתמסר למזג האוויר המקומי, המבלבל את סדר העונות, ולהתמזג עם הטבע.
8 צפייה בגלריה
פסטיבל דרום אדום 2020
פסטיבל דרום אדום 2020
פסטיבל דרום אדום 2020
(צילום: חיים הורנשטיין)
הפסטיבל מתבסס ברובו על תיירות כפרית שמתפתחת באזור, יוצר חיבורים בין חקלאות לתיירות ומציע לקהל המבקרים טיולים בחיק הטבע, שוקי איכרים ולינה כפרית. אבל דרום אדום הוא גם - ובעיקר - פלטפורמה נהדרת לחיזוק היצרנים והיוצרים המקומיים, מסבירי הפנים ומכניסי האורחים, שמציעים תוצרת מעולה ואיכותית במחירים סבירים.
יש מעט עיסוקים שהם גם אורח חיים. בצפון הנגב יקב הוא אחד מהם, וגם מזקקות ומחלבות, בתי בד ובתי מאפה, ערוגות קטיף ומטעי עצים אקזוטיים – כולם-כולם פותחים שערים, שולחנות, בתים ודוכנים בתקופה התוססת הזאת, שמחברת את האדם למקורותיו. זוהי חוויה פסטורלית שורשית הכוללת פועלים בשדות, טרקטורים בכבישים, חקלאות אורגנית ויזמות חובקת כל. בזכותם דרום אדום הוא לא רק נוף מנוקד כלניות ותותים, אלא אנשים ונשים יוצרים ויצירתיים עם סלים וארגזים, חזון וכישרון. כדאי ורצוי לשלב אותם במסלול הטיול.

גילו לי, צוחר

פעם זה היה בית הספר של ילדי היישובים מבטחים וצוחר. היום הפכה כיתת המדעים שלו לבית קפה חברתי, צבעוני ומצויץ, עם שלטים ופתגמים על אהבה ונתינה, מפות סרוגות על השולחנות ופרפרים עליזים סביב־סביב. במטבח הקטן, תחת השלט הישן "לבורנטית", הופכת גלית בשארים (טיבולי) את החצילים של אביה החקלאי לקישים, את העגבניות של הבעל החקלאי לשקשוקות ואת המלפפונים של הדוד והחסות של השכן לסלטים רעננים.
8 צפייה בגלריה
גילו לי, צוחר
גילו לי, צוחר
גילו לי, צוחר
(צילום: גדי קבלו)
הסיפור שלה כואב, אבל גם מעורר השראה. כשבנה גיל היה בן שמונה, גילו אצלו סרטן ברגל. אמו סגרה את בית המאפה שפתחה באותה שנה במושב ישע, והתמסרה לטיפול בילד הסובל. שלוש שנים תלתה על חלונות חדרו בבית החולים שלטים עם מסרים של אהבה ותקווה. שניהם היו אופטימיים כמו הפרפרים שהדביקה על מכשירי האינפוזיה שלו. ביום ההולדת הראשון לאחר הגילוי עשתה לו מסיבת החלמה גדולה. אבל הסרטן חזר. והתעקש להישאר גם אחרי שכרתו לו את הרגל.
לפני שנתיים הוא נפטר. וגלית, ששאלה את עצמה איך מתרוממים מפה, מצאה את הכיתה הנטושה ופתחה בית קפה חברתי ושיפצה במו ידיה וקישטה את הכניסה והקירות בכל האיחולים והפרפרים והאהבה שהרעיפה על בנה החולה. פחות משנה עברה מאז נפתח המקום הזה, שמציע בתפריט גם מנה במתנה לחיילים, לנשים לאחר לידה ולמשפחות גדולות. "קיבלנו כל כך הרבה", אומרת גלית בפשטות, "שרצינו להחזיר".
התפריט שלה מבוסס על גידולים מקומיים. בטטה מצוחר, כרוב מתלמי אליהו. ולצד האוכל המעולה גם מחבקים פה ומוכרים 15 סוגים של עוגות ועוגיות. בימי שישי יש בופה חגיגי של סלטים, מטבלים, גבינות, מאפים ופשטידות.
כתובת: צוחר, מתחם אשכול מרקט, ליד מועדון מופת.
מחיר: ארוחת בוקר - 62 שקל ליחיד, 108 שקל לזוג.
שעות פתיחה: ב'-ה' 09:00־20:00, ו' 09:00־14:00
טלפון: 08-9950155

בחצר של אורה, כפר מימון

120 עצי פרי מזנים שונים ומשונים, חלקם נדירים ואקזוטיים עד מאוד, פורחים בבוסתן המרהיב של אורה וראובן רוזנבלט בכפר מימון. זהו אחד המקומות שבו הבעלים מרתקים לא פחות מהחוויה עצמה. מדובר בזוג פנסיונרים בני 85, הוא ניצול שואה, היא צעירה שעלתה עם משפחתה מתימן ברגל בדרך נדודים שארכה שלוש שנים והגיעה לבדה - הוריה לא שרדו את המסע. בצבא נפגשו בעת הקמת גרעין כרם שלום. "באה חיילת יפהפייה עם מגש אוכל וכד מים על הראש לבור שישבתי בו", מספר ראובן בעיניים בורקות, "מצרי כיוון אליה רובה אז היא קפצה לבור עם המגש, ומאז הכל היסטוריה".
השניים חולשים ביד רמה על החצר הירוקה, מספרים על העצים, מציעים טעימות, סוחטים מיצים. המבקרים מתוודעים לפרי המרולה שתוסס בתוך עצמו. הוא התגלה כשצעירים שיצאו לטרק בג'ונגל פגשו עדר פילים שיכור שפשט על חורשת עצי מרולה. הפילים, אגב, חוזרים לשם מדי שנה. יש את עץ הספוטה, שפריו הכרסתני הופך בקיץ לכלי קיבול עם קליפה דקה כנייר ובתוכה ממרח שוקולד מוכן שאוכלים מתוכו בכפית. ועץ הלונגן - פרי אקזוטי עגלגל שטעמו ומרקמו מזכירים את פרי הליצ'י. וגולת הכותרת - עץ שעועית הגלידה, שבתרמיליו מסתתר צמר גפן לבן ומתוק בטעם גלידת וניל.
8 צפייה בגלריה
בחצר של אורה, כפר מימון
בחצר של אורה, כפר מימון
בחצר של אורה, כפר מימון
(צילום: מיטל סטרז)

בין העצים גם צמחי מרפא ותיבול, ושיחי צבר שמוצאם ממקסיקו ושמעליהם הבשרניים מכינים שניצלים, שקשוקה, סלט ואפילו ריבה. אבל העץ היפה ביותר לטעמי במטע הוא עץ המשפחה, עשוי ברזל, ועל כל ענף מענפיו המרובים חקוקים שמות בני המשפחה. בכל פעם שמתווסף נכד או נין, מגיע חרש הברזל ומצמיח ענף חדש. בסך הכל, מחייכים בני הזוג רוזנבלט, חסרים לנו רק עוד שני ענפים ל-80 בני משפחה.
כתובת: כפר מימון
מחיר: 30 שקל לסיור לאדם. 140 שקל לתוספת ארוחה תימנית מקורית.
שעות פתיחה: בתיאום מראש. סגור בשבתות וחגים. נגיש לנכים. כשר.
טלפון: 08-9941285

אורי תותים, מושב ישע

גלית ואורי פטקין, היא מהגרת מהמרכז, הוא בן ממשיך לדורות של חקלאים מהדרום, התחילו בכלל מפרחים. הוא משקה, מעדר, גוזם ומטפח, והיא צובעת את הליזיאנטוסים בטכניקה מיוחדת שגורמת להם לפרוח בגוונים מרהיבים שמתחרים עם הטבע. אבל הסיבה האמיתית לביקור במשק פטקין היא התות התלוי באדניות על מצע מנותק. הפרי האדום, מתוק מאוד, בשל ועסיסי, צומח בצפיפות בשיטת גידול תלוי שמונעת ממזיקים וחרקים להגיע אליו.
8 צפייה בגלריה
אורי תותים, מושב ישע
אורי תותים, מושב ישע
אורי תותים, מושב ישע
(צילום: גדי קבלו)
השיטה הזאת לא רק חוסכת הדברה, בריאה וסוציאלית יותר לעובדים במלאכת הקטיף (העובדים קוטפים בזקיפות קומה, ללא צורך בכריעה לאורך שעות) - היא גם מזמינה חוויית קטיף בגובה העיניים לכל הגילים, שכן התותים תלויים בגבהים שונים. יש בחממות שפע בלתי רגיל של פרי כרסתני עסיסי ממגוון זנים, ומכיוון שהשטח מקורה, הקטיף מתאים גם לימים גשומים. אפשר לנצל את הסיור ולהסביר לילדים על שיטת הגידול באדניות, שהן ידידותיות לסביבה, חוסכות במי השקיה ומאפשרות מחזור של המים להשקיית גידולי הפרחים.
בכל סוף שבוע לכל אורך החורף והאביב פותחים בפטקין את חממות הענק, 16 דונם של קירות ושמיים אדומים. ריח התות עמוק ומכה באוויר, יש אווירת חג, מוזיקה טובה, כל המשפחה עובדת, גם הסבתא והנכדים. קוטפים, אוכלים או אורזים הביתה. משך הקטיף אינו מוגבל בזמן, ואין צורך לתאם הגעה מראש.
כתובת: חבל הבשור, מושב ישע.
מחיר: קטיף ואכילה במקום: 25 שקל, סלסילה גדולה: 20 שקל.
שעות פתיחה: שישי ושבת, 09:00־14:00
טלפון: 072-3304689

יקב גלאי, מושב ניר עקיבא

גלאי הוא יקב בוטיק משפחתי שמתקיים בנחלה הביתית במושב ניר עקיבא. אסף גלאי מייצר אלפים בודדים של בקבוקי יין כמעט במו ידיו. הוא מגדל את הענבים בחלקת הכרם הצמודה, עשרה דונם של פרי באדמת לס עם מעט גיר, ואקלים מיטבי עם הבדלי טמפרטורה בין היום והלילה שתורמים להבשלה אופטימלית של הענבים. בפסטיבל דרום אדום גלאי מזמין לסיור בכרמים, מעביר הסבר מפורט על סוגי וזני הענבים, מוביל את אורחיו לחביות עץ דשנות מלאות בנוזל האדום ומלווה בסיפור תהליך הכנת היין, השפייה (הפרדת היין מהמשקעים) והמזיגה. אחר כך ממשיכים לטעימות של כחמישה מסוגי היינות שזכו בפרסים. אפשר גם לקנות סל פיקניק בהרכבה עצמית עם גבינות, לחמים וכמובן יין. את הכוסות מקבלים במתנה. זהו ביקור שאינו מתאים לילדים, שכן הכניסה למתחם היא מגיל 18 בלבד.
כתובת: מושב ניר עקיבא
מחיר: 34 שקל לסיור וטעימות
שעות פתיחה: בתיאום מראש
טלפון: 054-2166321

שוקולד קפה, קיבוץ מגן

במרכז הקהילתי נווה אשכול, סמוך לקיבוץ מגן, פתח דביר קרפ מקום קטן וחמים, ביתי כמעט, שמציע קפה, כריכים ובייחוד שוקולד. קרפ מכין בעיקר פרלינים בודדים מסוגים שונים אבל גם במארזי חיסכון או מארזי מתנה. השוקולד איכותי מאוד בעבודת יד. חומרי הגלם בסיסיים, פשוטים ונקיים וכוללים תוספת נוסטלגיות כמו תות או ופל. לצד השוקולד יש קפה משובח של סגפרדו, שייק פירות, כריכים וסלטים קלים, ובתיאום מראש גם סדנאות שוקולד. אפשר לשבת במתחם הפנימי הממוזג או במרפסת מקורה.
8 צפייה בגלריה
שוקולד קפה
שוקולד קפה
שוקולד קפה
(צילום: גדי קבלו)
כתובת: מרכז קהילתי נווה אשכול, סמוך לקיבוץ מגן
מחיר: פרלין בודד - 4 שקלים. מארז של 4 יחידות - 22 שקל
שעות פתיחה: א'-ה' 8:30־15:00. ו' 8:30־14:00
טלפון: 08-9722929

מסעדת קרוואג'ו, מושב כוכב מיכאל

קרוואג'ו היא מסעדה מעולה לארוחת סיכום טיול בדרום. בהתאם לשמה, במקום מוגשות מנות אסתטיות מאוד, אבל גם גדולות, נדיבות, משביעות ובמחירים סבירים. הבעלים הוא אופה, השף הוא מקומי, והתוצרת היא מגידולים חקלאיים באזור. הלחמים והפיצות נאפים בשיטה ייחודית בתנור אבן, הבשר מתובל בסגנון אישי והתוספות מגוונות ומקוריות. המקום עצמו גדול מאוד, קמין עצים חמים במרכזו, ובפינותיו אזורי ישיבה והפעלה לילדים, זולה קטנה ומקסימה ואפילו ספרייה קטנה לקריאה קצרה בין העיקרית והקינוח. זוהי מסעדה כפרית ונעימה שמגישה הכל: פיצות, פסטות, בשרים, מאפים, סלטים וכריכים. בימי שישי מוכרים במקום חלות, לחמי בוטיק ועוגות שמרים.
8 צפייה בגלריה
מסעדת קראווג'ו, מושב כוכב מיכאל
מסעדת קראווג'ו, מושב כוכב מיכאל
מסעדת קראווג'ו, מושב כוכב מיכאל
(צילום: לבנת גיזנבורג)
כתובת: מושב כוכב מיכאל, צמוד לשוק האיכרים
מחירים: פיצת ארטישוק גדולה - 58 שקל. לחמי מחמצת - 20 שקל לכיכר
שעות פתיחה: ב'-ה' 12:00־21:00, ו' 09:00־15:00, שבת 12:00־16:00
טלפון: 077-5603065

שוק מעצבים ואיכרים, מושב כוכב מיכאל

במתחם ששימש בעבר כבית אריזה, פתחו האחיות מור וגל בז'יז'ינסקי שוק איכרים ויוצרים על טהרת התוצרת המקומית. בתוך שנתיים הפך המקום לחגיגה שוקקת של קונים ומוכרים ממיטב תנובת השדה, ירקות ופירות טריים היישר מהמטעים, דוכני אוכל מקומי כמו פסטות, מאכלי עדות, לחמים, גבינות, ממרחים וריבות, עוגות ועוגיות. אפילו בירה בטעמים מציעים שם, לצד דוכני מעצבים של תכשיטים, מוצרי ילדים, פרחים, פריטי נוי לבית, עבודות עץ ושלל מוצרי אומנות נוספים.
8 צפייה בגלריה
שוק האיכרים כוכב מיכאל
שוק האיכרים כוכב מיכאל
שוק האיכרים כוכב מיכאל
(צילום: לבנת גינזבורג)
השוק, הפעיל בימי שישי בלבד, עצום בגודלו, רק התקרה מתנשאת לגובה שבעה וחצי מטר. יש בו עשרות דוכנים אבל אין צפיפות. הולכים בנחת, מלקטים אל הסל, ריח של אדמה וגשם, וגם בישולים ובעלי דוכנים שמחליפים ביניהם תפוז תמורת ממרח, כוס מיץ רימונים בעד שתי קובות. הסיפור פה הוא יותר מיזם חברתי מאשר עסק כלכלי. יצרנים זעירים וחקלאי המושבים הסמוכים משלמים מחיר סמלי לדוכן, מקבלים במה לאומנותם ומתפרנסים בכבוד. האחיות מעודדות גם זמרים ומוזיקאים מתחילים להופיע במקום ולערוך היכרות עם התושבים. לאחרונה נכנס משרד החקלאות לתמונה וסייע למימון הוצאות הבסיס, אבל הרוח נותרה כשהייתה: חברתית, מסבירת פנים, ביתית כמעט ותוססת מאוד. האנרגיות טובות, הכניסה חינם והחניה בשפע.
כתובת: מושב כוכב מיכאל, צמוד למסעדת קרוואג'ו
שעות פתיחה: ימי שישי 09:00־14:00
טלפון: 077-7295874

מבשלת ISIS, מושב דקל

איציק לוי, מעצב גנים במקור, התאהב באמנות הבירה וייסד את המבשלה הקטנה על שם אלת השפע והפריון המצרית. המקום מציע שלל בירות בוטיק למבקרים, בירה שחורה או עונתית ובירה בהזמנה מיוחדת. בבירגארדן שנמצאת בחצר המבשלה אפשר גם ליהנות מפינות ישיבה נוחות, כיבוד קל והופעות.
כתובת: מושב דקל, משק 22
שעות פתיחה: שישי 11:00-16:00, באמצע השבוע בתיאום מראש
טלפון: 077-7295890
8 צפייה בגלריה
מבשלת ISIS, מושב דקל
מבשלת ISIS, מושב דקל
מבשלת ISIS, מושב דקל
(צילום: לבנת גינזבורג)