שתף קטע נבחר

מחליפים דוד שמש? דברים שכדאי לבדוק לפני

מה צריך להופיע בהצעת המחיר, מה משך האחריות שמגיעה לכם ואילו אביזרים משלימים יגנו עליו לאורך זמן? אתר "המקצוענים" עם הטיפים

לא תמיד משתלם להשקיע בתיקון הדוד, שכן הגיע הזמן להחליפו. אם תתעקשו לתקן אותו בכל זאת, זה אולי ידחה מעט את ההחלפה, אך בחישוב כולל לא בטוח שיהיה יותר כלכלי עבורכם. דוד שאינו פועל ביעילות אנרגטית, יעלה לכם הרבה יותר בחשבון החשמל. אז מתי הגיע הזמן להחליף אותו, ומה חשוב לברר לפני? לפניכם המדריך.

 

      (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

מתי להסתפק בתיקון ומתי להחליף?

לעתים, מספיק להחליף את הפלאנג' (המערכת החשמלית של הדוד), ואין טעם למהר להחליף את כולו, שכן הוא יוכל להמשיך לעבוד בצורה תקינה למשך עוד כמה שנים. פלאנג' הוא למעשה רכיב שכולל את דוד החימום והתרמוסטט, והוא ממוקם בתחתית הדוד.

 

כשהוא מתמלא באבנית, הוא מתבלה, ולעתים בשל מצב של בלאי של גומיית האטם, הוא מתחיל לנזול. אם מקור נזילת המים הוא בפלאנג', החלפה שלו תפתור את הבעיה.

 

לעומת זאת, אם הבלאי הוא של גוף הדוד עצמו, אין טעם להשקיע בהחלפת פלאנג', שכן דוד חדש ממילא יגיע עם פלאנג' חדש. וזו בבחינת הוצאה מיותרת. לדוד יש ציפוי אמייל פנימי, ובמקרה שהוא נסדק והמתכת שמתחתיו נחשפת, המים שיזרמו ממנו יהיו חלודים. במצב של סדקים חמורים יותר, תסבלו מנזילות מים שיובילו לקצרים. לעתים, כשל האיטום של הדוד הוא בשל ברגים ישנים ורופפים שהחלידו. במקרה כזה, תיאלצו להחליף את כל הדוד.

 

ומה עושים במקרה שמקור התקלה הוא בפלאנג', אבל הדוד בשימוש כבר לא מעט שנים?

גם במקרה כזה משתלם יותר להחליף את כל הדוד, שכן סביר להניח שהוא כבר מלא באבנית, ושזה רק עניין של זמן שתצטרכו להחליף גם אותו. הכל תלוי בסוג הדוד, במספר השנים שהוא אצלכם ובמידת השימוש בו.

 

מה חשוב לבדוק כשמחליפים דוד?  

פעמים רבות, יש צורך להתאים את גודל הדוד לצרכים שלכם, שייתכן שהשתנו בשנים שחלפו מאז רכשתם את הדוד הקודם.

 

גודל הדוד: הבחירה בגודל הדוד, היא בהתאם לכמות האנשים הנוכחית בביתכם, ובצפי להישארותם בעשור הבא. אם מדובר בדירה קטנה ובמה מתגורר זוג צעיר, ניתן יהיה אף להסתפק בדוד חשמלי בגודל של 60 ליטר בלבד, או בדוד שמש בגודל של 80 ליטר. ואולם, אם הכוונה היא להרחיב את המשפחה בקרוב, שווה להשקיע בדוד גדול יותר, שימשיך אתכם הלאה, ולא תצטרכו להחליף אותו כעבור שנתיים.

 

עבור משפחה בת 4 נפשות, יספיק דוד של 120 ליטר, עבור משפחה בת 5 נפשות – מומלץ להתקין דוד בגודל של 150 ליטר. משפחה גדולה יותר? תוכלו להתקין דוד של 180 ליטר.

 

כמות קולטי השמש ומיקומם: ישנו קשר ישיר בין נפח הדוד לבין כמות קולטי השמש. ככל שהוא גדול יותר, כך גם קולטי השמש אמורים להיות בעלי הספק גדול יותר. אם תבחרו בהתקנה של קולטי שמש קטנים יותר, ותמקמו אותם במקום שלא חשוף לשמש ישירה מספיק שעות ביום, תיאלצו להפעיל את הדוד על חשמל במשך שעות ארוכות יותר, ולשלם חשבון חשמל גבוה יותר. מעבר לכך, זה יגרום לבלאי מואץ יותר של גוף החימום, מה שיחייב אתכם להחליף אותו לעתים תכופות יותר.

 

חומרים: קיים מגוון של דודים בשוק, אך אחד הדברים הכי חשובים מבחינתכם, הוא לוודא שאתם רוכשים דוד המצופה בשכבת אמייל, שנחשב להרבה יותר עמיד. כך, תבטיחו שהוא יחזיק מעמד לאורך זמן רב יותר, וכי המים שבתוכו יהיו נקיים יותר מחלודה. לגבי תושבת הדוד, הרי שגם בכך לא כדאי להקל ראש, ולהתקין תושבת מברזל מגלוון, שיהיה עמיד בפני היווצרות קורוזיה. ברגע שהתושבת נאכלת, יציבות הדוד נפגעת, ובמצבים קיצוניים הוא יכול פשוט לקרוס ולסכן עוברים ושבים ואת הרכוש שלכם. אל תתפשרו על דוד שאינו כולל תו תקן ישראלי, וזכרו שמדובר במוצר שמשלב מים וחשמל, וחשוב מאוד שהוא יהיה בטיחותי.

 

אחריות: יש הבדל במשך האחריות שתקבלו מהחברה היצרנית. כמובן, שעדיף לרכוש מחברה שמעניקה לכם אחריות ארוכה יותר, שכוללת כיסוי נרחב יותר לתקלות. ודאו שהאחריות מלאה ושלא תהיו מחויבים בדמי השתתפות עצמית במקרה של תקלה.

 

   (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

מה חשוב לוודא לפני ההתקנה?

האם הצעת המחיר מפורטת? אל תסתפקו בהצעה כללית, משום שזה בדיוק המתכון לתוספות מפתיעות במחיר בשלב ההתקנה. ודאו שהמחיר כולל את עלות החומרים, העבודה, ההובלה, ההתקנה, ניקיון הגג, פינוי הדוד הישן וכמובן שכולל מע"מ. בשלב ההתקשרות, אתם יכולים להשיג את אותו המחיר בדיוק כולל מע"מ. לאחר שסגרתם, זה יכול לשמש את המתקין ככלי מיקוח להעלאת המחיר, או כדי לנסות לגרום לכך לרכוש ללא חשבונית. במקרה של תקלה, זכרו שלא תהיה לכם כתובת ומצבכם יהיה הרבה יותר גרוע מאשר לפני. באותו סכום תוכלו לקבל את כל התוספות הנדרשות לרבות תיעוד בכתב, זה פשוט עניין של משא ומתן וקבלת הצעת מחיר משניים-שלושה מתקינים לפני שאתם סוגרים התקשרות.

 

האם יש צורך להחליף את גם את קולטי השמש? לא חייבים שקולטי השמש והדוד יהיו מאותו הסוג. אם הקולטים הישנים במצב טוב, אל תמהרו להחליף אותם. חשוב רק לוודא שההספק שלהם תואם, כדי שהיעילות האנרגטית של הדוד תהיה מקסימלית.

 

כמה זה יעלה לכם? למחירון המלא, לחצו כאן.

 

מה כדאי לדעת על האביזרים הנלווים?

שסתום פורק לחץ: נקרא גם שסתום ביטחון, והוא הכרחי שכן תפקידו לשחרר לחץ עודף מהדוד, ולמנוע ממנו להתפוצץ בשל עודף לחץ.

 

שסתום אל-חזור: זהו שסתום חד-כיווני שתפקידו למנוע את חזרת המים החמים אל צנרת המים הקרים. בכך, הוא מונע מצב של הפעלת גוף החימום במצב שבו אין מים בדוד.

 

עוד כתבות בנושא:

מתי מומלץ להחליף את דוד השמש?  

עובש במקלחת? התקינו ונטה   

להתקין דוד שמש במקום דוד חשמל - זה כדאי?

 

תושבת לדוד: התושבת היא אותו מעמד מברזל שעליו הדוד ממוקם. חשוב לוודא שהוא עשוי מברזל מגולוון, כדי שהוא יהיה עמיד לאורך שנים. זה קריטי בישראל, שבה הפרשי הטמפרטורות בין קיץ לחורף מאוד גבוהים, מה שגורם לו להתבלות מהר יותר, בייחוד באזורים עם לחות גבוהה, ליד מישור החוף.

 

מאיץ חום: זהו רכיב שכבר מגיע לרוב אוטומטית עם מרבית הדודים. למרות החיסרון של הגברת קצב הצטברות האבנית, הוא מאפשר למים להתחמם במחצית הזמן, ומאפשר נוחות גבוהה יותר וחיסכון בחשמל.

 

מסנן אבנית: כמות האבנית הגבוהה שנמצאת במים בישראל, גורמת לבלאי מואץ של גוף החימום. זאת, משום שהאבנית מצטברת על גוף החימום ובתוך דוד השמש, ומהווה מעין שכבת בידוד, שגורמת לגוף החימום לחמם את המים במשך זמן רב יותר. לכן, כדאי מאוד להתקין מסנן שיפחית את הצטברות האבנית, שמגיעה בסופו של דבר גם לשפופרת המים במקלחת שלכם. אפשרות נוספת, היא להתקין מסנן אבנית בשעון המים הראשי של הבית, ולהקפיד על החלפת הפילטרים בזמן.

 

צריכים מתקין דודי שמש? לחצו כאן

  

ynet הוא שותף באתר "המקצוענים" 

פורסם לראשונה 06/02/2020 12:56

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים