בלי בשר או חלב, בעונג רב: התאהבו בטבעונות ורוצים שגם אתם תנסו

שונטל עזבה קריירה בתנובה לטובת בישול בריא, אמיר יצא לחפש את המסטיק הטבעוני, ערן הפסיק לאכול בשר בגלל היוגה ושלי רוצה שתנסו מעדנים מטחינה

כל הסיבות להתאהב בטבעונות: שונטל מהלר, אמיר לוי, ערן נוביקוב ושלי ארבל (צילום: טל שחר)
כל הסיבות להתאהב בטבעונות: שונטל מהלר, אמיר לוי, ערן נוביקוב ושלי ארבל (צילום: טל שחר)

שומשום, היפתח

 תשכחו מסויה, קוקוס, שקדים, אורז ואגוזים ותעברו לכוכב הבא בתחום חומרי הגלם של תחליפי החלב: טחינה!

 

מי אני: שלי ארבל, 38, נשואה לנדב, אמא ל־3 בנים קסומים, איתי (8), נועם (5) ורון (2.5), מתגוררת במושב משמר אילון, מנהלת שיווק תחליפי חלב ועסקים חדשים בשטראוס. כשיש לי פנאי צופה בסדרות בבינג' עם עדיפות לדוקו.

 

"חלק מהבשורה של המטבח הישראלי לעולם היא אהבת הטחינה הגולמית". שלי ארבל (צילום: טל שחר)
    "חלק מהבשורה של המטבח הישראלי לעולם היא אהבת הטחינה הגולמית". שלי ארבל(צילום: טל שחר)
     

     

    "במהלך השנים האחרונות טבעונים, שומרי כשרות, אנשים שנמנעים מחלב מטעמי בריאות או כאלה שרק מפחיתים, חברו יחד, במודע או שלא במודע, והפכו לקהל צרכנים מאוחד בעל צרכים מובהקים", אומרת שלי ארבל, מנהלת שיווק תחליפי חלב ועסקים חדשים בשטראוס.

     

    "הטחינה הגולמית היא חומר גלם נהדר בעולם תחליפי החלב הודות למרקמה הקרמי והמפנק"

    "הביקוש הגובר למוצרים ללא חלב מאלץ לא מעט יצרנים לחשוב מחדש על התחום, המתפתח והצומח בצמיחה חסרת תקדים. בשטראוס תמיד מביטים קדימה ומנסים לתת מענה לצרכנים ולרצונות חדשים, ובמסגרת המסע שלנו לתת מענה לצורך הגובר למוצרים ללא חלב שילבנו את המומחיות שלנו במעדנים עם המומחיות שלנו בטחינה. והתוצאה: המותג SOOM - מעדן טחינה טעים במיוחד, והכי חשוב - כשאוכלים אותו לא מרגישים שמתפשרים על הטעם. המעדן המפתיע והייחודי שלנו, שמוצע בארבעה טעמים: שוקולד, נוגט, וניל וטורטית, מתאים לכל מי שמחפש מעדן מפנק ללא חלב, טבעוני, ללא גלוטן. הוא נותן מענה לקשת רחבה של אנשים: למפחיתי חלב, למי שמבקש קינוח פרווה, לטבעונים ולאוהבי מעדנים בכלל".

     

    למה טחינה?

    "חלק מהבשורה של המטבח הישראלי לעולם היא אהבת הטחינה הגולמית והרחבת השימושים בה. הטחינה הגולמית היא חומר גלם נהדר בעולם תחליפי החלב הודות למרקמה הקרמי והמפנק. היא מעדנת, מרככת, מדגישה ומקפיצה את הטעמים כמעט של כל מאכל. אחרי שהיא התחילה כצלוחית קטנה בתחילת הארוחה, ואחרי שהתיישבה גם במנות העיקריות, הטחינה מגיעה סוף־סוף גם לקינוח.

     

    "מעבר לזה, חשוב להדגיש שמדובר בחידוש עולמי בתחום המעדנים על בסיס תחליפי חלב. בעולם קיימים אינספור מוצרים שמבוססים על מקורות צמחיים כמו סויה, שיבולת שועל, שקדים, קוקוס, קשיו, אפונה, אגוזים, אורז ועוד, אבל מעדן על בסיס טחינה אין בעולם".

     

    איך פותח המוצר? האם ניסיתם אותו על קהל של טבעונים?

    "זה לא היה קל, כמו כל לידה של משהו חדש היו הרבה חבלי לידה, אבל המטרה היא שהובילה אותנו. הרעיון למוצר התחיל כפנטזיה על מה שטחינה יכולה להיות ביום חדשנות שהתקיים בשטראוס, ושיתוף הפעולה בין חטיבת המחלבה לחטיבת הסלטים גרם לזה לקרות. המוצר פותח על ידי צוות הפיתוח של מעדני שטראוס, והוא מיוצר במפעל הסלטים בכרמיאל כדי להימנע ממגע עם חלב. לפני השיווק יצאנו למבחן טעימה בקרב צרכני תחליפי חלב (רגישים ללקטוז, אלרגיים, טבעוניים) וגם בקרב צרכני חלב. בשתי הקבוצות התוצאות היו מצוינות".

     

    איך התגובות למוצר עד כה?

    "חיוביות מאוד: 'מוצר טעים' ו'מרקם מעולה', כך מעידים הצרכנים ומוכיחים זאת גם בקנייה חוזרת גבוהה מאוד. מהרגע שהשקנו את המוצר הגדלנו את המכירות של כלל קטגוריית המעדנים ללא חלב ותפסנו נתח שוק של 35% מהמכירות בקטגוריה הזאת. אז תשכחו מכל מה שידעתם על טחינה, ופשוט תנו לה להיות מה שבא לה, או ליתר דיוק: מה שבא לכם".

     

      אנרגיה טבעית

      אחרי סדנת יוגה שעבר החליט ערן נוביקוב שהוא מפסיק לאכול בשר. היום הוא רוצה שכולם יגלו את האנרגיה העצומה שגלומה בחומרי הגלם הטבעיים והטעימים שסידר לנו הטבע

       

      מי אני: ערן נוביקוב, 43, נשוי, אב ל־5 ילדים, מנכ"ל ממה – חטיפי אנרגיה טבעוניים. 

       

      "החזון שלי הוא לגרום לאנשים להרגיש טוב יותר". ערן נוביקוב (צילום: טל שחר)
        "החזון שלי הוא לגרום לאנשים להרגיש טוב יותר". ערן נוביקוב(צילום: טל שחר)

         

        "לפני כמה שנים השתתפתי בסדנת יוגה שעסקה בתזונה יוגית, שהיא תזונה מבוססת צמחים", מספר ערן נוביקוב. "בעקבות הסדנה החלטתי להפסיק לאכול בשר ומשם הדרך לטבעונות הייתה קצרה מאוד. חקרתי את הנושא לעומק, והבנתי שמבחינה בריאותית אפשר - ועדיף - לא לצרוך בשר. הגוף מרגיש הרבה יותר קליל בלעדיו. מעבר לזה יש גם את ההיבט האתי שאי אפשר להתעלם ממנו - אני שמח מאוד שאני לא צריך לפגוע באף בעל חיים כדי להתקיים. בעיניי כולנו צריכים לחיות חיים טובים וכיפיים בלי לפגוע באף אחד – וזה לגמרי אפשרי".

         

        "לדעתי כל מי שינסה טבעונות במשך חודש ירגיש שמשהו שונה קורה לו בגוף - התחושה קלילה יותר, האנרגיות גבוהות, המחשבה בהירה. משהו מתנקה במערכות הגוף בעקבות התהליך הזה"

        היית ממליץ לכולם לעבור לטבעונות?

        "כל אחד צריך לקחת את זה למקום שלו. אני לא אוהב להטיף ולשכנע כי אני מאמין שצריך להגיע למקום הזה בדרך טבעית. עם זאת, מי שינסה להעמיק בנושא יגלה שבשר הוא הגורם מספר אחת למחלות בעולם המערבי. יש תרבויות במזרח שלא מכירות את המחלות האלה כלל. לדעתי כל מי שינסה טבעונות במשך חודש ירגיש שמשהו שונה קורה לו בגוף – התחושה קלילה יותר, האנרגיות גבוהות, המחשבה בהירה. משהו מתנקה במערכות הגוף בעקבות התהליך הזה. העולם הפיזי והמנטלי משתנה ונפתח למתנות חדשות. אגב, הכי חשוב בעיניי לשלב יוגה בכל יום, אפילו אם זה רק חצי שעה בבוקר. מניסיון זה ממש עוזר להתמיד בכל דבר שעושים".

         

        איך נולדה "ממה"?

        "ממה הוקמה לפני שמונה שנים על ידי קרין. הצטרפתי אליה בתור שותף מיד אחרי שעברה מייצור בבית למפעל גדול. נכנסתי לנהל את השיווק ועשיתי המון פיתוח עסקי וכמובן ניהלתי את המכירות בישראל. מחטיף תמרים ואגוזים שהתבסס על מתכון של סבתא התפתח ליין שלם של מוצרים - חטיפים ומארזים משפחתיים העשויים רק מחומרי גלם טבעיים כמו תמרים, אגוזים, קינואה, סילאן טבעי. כולם עשויים בתהליך ייצור ידני ובסיסי, בלי חומרים משמרים ומייצבים, במינימום עיבוד ובאריזות שקופות שמאפשרות לראות דרכן בדיוק מה יש בפנים. אנחנו מפתחים את המוצרים בעזרת טכנולוגים של מזון ונטורופתים, ופיתחנו גם חטיפים המבוססים על מזונות־על כמו ספירולינה, מאצ'ה, גוג'י ברי וקקאו נא.

         

        "הרעיון המרכזי מבחינה שיווקית היה להתחזק בשווקים שלא היו קיימים בהם מוצרים בריאים, כמו am:pm, דור אלון, דלק מנטה, ארומה ישראל ותל אביב, מכללות והמון קיבוצים. המוצרים טעימים מאוד ולכן היה יחסית קל לחדור לשווקים האלה. הגידול היה מהיר, ובמהלך השנתיים הראשונות פתחתנו בערך 1,000 נקודות מכירה. היום יש לנו 2,000 נקודות מכירה בישראל, 350 נקודות באנגליה, ובקרוב נתחיל פעילות גם בארצות הברית".

         

        ומה התוכניות קדימה?

        "החזון שלי הוא לגרום לאנשים להרגיש טוב יותר, להגיע למיינסטרים ולמקומות שלא מוכרים מוצרים בריאים או טבעונים, להציע אלטרנטיבה טובה יותר לאנשים שרגילים לטעמים מתועשים, לתת לצרכן לטעום,

        ולגרום להם להבין שגם חטיפים טבעיים לחלוטין יכולים להיות סופר טעימים".

         

        צידה לדרך: חמישה צעדים לטבעוני המתחיל

        1. לא לפחד לחקור את המזון שאתם אוכלים.

        2. לבחור את המזון שלכם אחרי שחקרתם מאיפה הוא הגיע, מה יש בו ומה הוא עושה לגוף שלכם.

        3. להתייחס בכבוד לגוף שלכם – הוא לא פח אשפה.

        4. לזכור שהמטרה ברורה - לא קשה להתמיד.

        5. להתנסות ולחפש מתכונים חדשים וטעימים – יש המון.

         

        ממה - חטיפי אנרגיה

        אתר: memebar.co.il | טל': 054-9777828 | פייסבוק: ממה חטיפי אנרגיה | מייל: erannovi@gmail.com

         

          ללעוס את זה הלאה

          כשאמיר לוי גילה בשנת 2010 שהדבר היחיד שהיה לא טבעי, לא טבעוני ולא אורגני בבית זה מסטיק, הוא החליט לצאת למסע חיפוש אחר גומי הלעיסה שיתאים למשימה. והוא מצא אותו

           

          מי אני: אמיר לוי, 46, יבואן צ׳יקזה, מסטיק אורגני טבעוני ואקולוגי.

           

          "החלטתי לצאת למסע חיפוש אחר מסטיק אורגני טבעוני". אמיר לוי (צילום: טל שחר)
            "החלטתי לצאת למסע חיפוש אחר מסטיק אורגני טבעוני". אמיר לוי(צילום: טל שחר)

             

            לפני 12 שנה הפך אמיר לוי מאוכל כל לטבעוני. "זה קרה לאחר 20 שנה שבמהלכן ניסיתי להיפטר מפצעים דלקתיים בגב בכל מיני דרכים, אך ללא הצלחה. בשלב מסוים הגעתי ליועץ בריאות טבעי. הוא הביט בגב שלי ואמר מיד: 'אני מניח שאתה אוכל הרבה בשר'. עניתי שכן, והוא אמר לי לנסות לא לאכול בשר במשך שבוע ולראות מה קורה". כעבור ארבעה ימים בלבד הפצעים בגב שלו נעלמו. והשיפור הדרמטי שחווה לא השאיר ללוי מקום לתהיות. "אימצתי מיד אורח חיים טבעוני", הוא מספר. "אבל רק לאחר חצי שנה של טבעונות בריאה הפכתי ער גם להיבט המוסרי ולתרומתי ארוכת השנים לסבל של בעלי החיים. הבנתי מה הטבעונות מייצגת: בריאות, מוסר ואקולוגיה".

             

            "כשמפסיקים לצרוך חלבון מהחי, הבטן נשארת שטוחה לאחר הארוחה, האנרגיה גבוהה, יש תחושה נעימה בגוף והמחשבה הופכת לבהירה וצלולה יותר"

            לוי המשיך להעמיק בתזונה טבעונית בריאה, נגמל מגלוטן, ממתיקים מלאכותיים ומחומרים סינתטיים ודאג לאכול מזון אורגני בלבד. אבל בשנת 2010 הוא גילה שהדבר היחיד שהיה לא אורגני וטבעוני בבית שלו זה מסטיקים. "החלטתי לצאת למסע חיפוש אחר מסטיק אורגני טבעוני", הוא מספר. "שלחו לי כמה חבילות הביתה לטעום וכך הגעתי לצ'יקזה. הוקסמתי מהסיפור המרגש של הקואופרטיב שמציל את יערות הגשם, והבנתי שזו שליחות להביא לארץ את החלופה הבריאה ביותר למסטיק, שהוא גם אורגני גם טבעוני וגם מתכלה".

             

            מה מייחד את צ'יקזה?

            "מרבית המסטיקים הרגילים מבוססים על תוצרי נפט, לנולין, פלסטיק, ג׳לטין, דבקים תעשייתיים, בתוספת ממתיקים מלאכותיים, חומרים משמרים, צבעי מאכל ועוד חומרים סינתטיים, שחלקם קשורים למחלות כמו סרטן, סוכרת ומחלות עצביות. להבדיל מהם, צ׳יקזה מכיל שרף אורגני מיערות בני המאיה במקסיקו, ממתיקים אורגניים ושמנים אתריים אורגניים בלבד.

             

            מעבר לפונקציה שלו כגומי לעיסה, צ׳יקזה מכיל שמנים אתריים המסייעים למניעת בחילות וצרבות ותורמים לחיטוי דרכי הנשימה. מאחר שהטעם שלו מושג באמצעות שמנים אתריים ולא ממתיקים מלאכותיים, בתוספת טעמים כימיים, חוויית הטעם קצרה יותר, אך גם זה מהווה יתרון בריאותי, מאחר שלעיסה ממושכת אינה מומלצת בשל הפרשת חומצות עיכול בחלל הפה והקיבה.

             

            "מעבר לזה, היצרן הוא קואופרטיב מקומי חברתי עם תנאי עבודה טובים יותר פי שישה מסחר הוגן ותרומה עצומה לקהילה ולסביבה. הם נוטעים כמיליון עצים בשנה לשיקום יערות ומגנים מפני בירוא יערות. כמו כן, אם בעלי חיים בולעים את צ׳יקזה, הם אינם נחנקים".

             

            למה כדאי לעבור לטבעונות ואיך היא יכולה לשפר את הוול ביאינג שלנו?

            "יש תחושת קלילות כשעוברים לטבעונות בריאה, במיוחד כשהיא ללא גלוטן ומזונות מעובדים. כשמפסיקים לצרוך חלבון מהחי, הבטן נשארת שטוחה לאחר הארוחה, האנרגיה גבוהה, יש תחושה נעימה בגוף והמחשבה הופכת לבהירה וצלולה יותר. האדם החזק ביותר בגרמניה היום הוא טבעוני ואנו עדים לספורטאים מקצועיים רבים ששיפרו את הביצועים שלהם בעקבות מעבר לטבעונות. בגיל 46 אני יכול לומר שאני מרגיש טוב יותר מלפני 20 ואפילו 30 שנה. מעבר לתועלות הבריאותיות יש כמובן תחושה של אחריות סביבתית ומוסרית כלפי בעלי החיים וכדור הארץ. כשהחברה והסובבים אותך בריאים יותר, כיף יותר לחיות בסביבה כזו".

             

            צידה לדרך: טיפים מנצחים לטבעונות בריאה

            1. להתנסות בכמה שיותר מזונות ולגוון את התזונה כמה שיותר. הגיוון תורם לשיפור פלורת המעיים שכיום ידוע שיש לה תפקיד משמעותי בבריאות הכוללת שלנו.  

            2. לשלב מיצים ושייקים ירוקים. כדאי להתנסות במתכונים ולהמציא חדשים. למשל שייק קל ומהיר המכיל: חסה, תרד, מנגולד, תפוח, תמרים ושקדים. כיום אני מכין שייק ירוק שמכיל 15 רכיבים! 

            3. להתאים את התזונה לאורח החיים. לאכול בחוץ כמה שפחות ולדאוג שתמיד יהיה לכם אוכל מזין, מגוון ובריא בהישג יד. כדאי להצטייד בצידנית קטנה לעבודה או ברכב שבה מאכלים ביתיים שיחזיקו אתכם לאורך היום.

             

            פיור לייף

            אתר:purelife.co.il | טל': 072-2610835 | פייסבוק: CHiCZA - מסטיק אורגני, טבעוני ואקולוגי | מייל: amir@purelife.co.il

             

              צומת מהלר

              מצגת אחת על יבוא עגלים שיגרה את שונטל מהלר אל שדות החוביזה. עכשיו היא רוצה שגם אתם תגלו את טעמה המופלא והמתחשב של הטבעונות

               

              מי אני: שונטל מהלר, 45, נשואה למני, הייטקיסט מקסים, כפר סבאית, בעלת "חוביזה" - קייטרינג וסדנאות בישול טבעוני.

               

              "אני אשפית באוכל טעים שמתאים לכולם, והוא גם טבעוני במקרה". שונטל מהלר (צילום: טל שחר)
                "אני אשפית באוכל טעים שמתאים לכולם, והוא גם טבעוני במקרה". שונטל מהלר(צילום: טל שחר)

                 

                לפני חמש שנים הגיעה שונטל מהלר לעוד יום עבודה שגרתי ביחידת הדוברות של חברת תנובה. "אני מגיעה למשרד, פותחת את המחשב, ומה שיש לי מול העיניים זו בקשה לעזרה במצגת בנושא יבוא עגלים", היא מספרת. "הייתי טבעונית כבר שנתיים וחצי, עבדתי בתנובה עשר שנים וחצי, וכבר עשיתי מצגות בנושא מזון ומוצרי החלב, אבל המצגת הזאת גרמה לי לקבל החלטה: להיות השינוי שאני רוצה לראות בעולם. הקונפליקט בין מקום העבודה לחיי האישיים הוביל אותי למקום שהשינוי האישי הפך להיות הייעוד שלי. החלטתי לוותר על הנוחות, הביטחון הכלכלי־תעסוקתי וההגשמה המקצועית בתפקידי לטובת המסע שלי - שמטרתו לחיות בטבעונות ללא פשרות והחלטתי לעזוב את העבודה".

                 

                איך נולדה "חוביזה"?

                "אחרי שעזבתי את תנובה מצאתי את עצמי מטיילת עם הכלבות קיילה ובובה בשדות חוביזה, קוטפת, עובדת במטבח - המקום שאני הכי אוהבת בבית עוד מילדות - חוקרת וממציאה מתכונים, משתפת ברשת, מטעימה שכנים וחברים. דרך 'חוביזה' אני מגשימה את החיים בטבעונות ללא פשרות: אוכל טעים, קל, מהנה, מוסרי ומפנק, תוך עשייה בתשוקה גדולה לאוכל, להעברת ידע, לעורר את השינוי באהבה - לבעלי החיים, לאנשים, לאוכל, לכדור הארץ שלנו".

                "דרך 'חוביזה' אני מגשימה את החיים בטבעונות ללא פשרות: אוכל טעים, קל, מהנה, מוסרי ומפנק"

                 

                מה קורה בסדנאות הטבעוניות שאת מעבירה?

                "אני אשפית באוכל טעים שמתאים לכולםםםם - והוא גם טבעוני במקרה. בסדנאות שפיתחתי אני מלמדת איך לבשל בקלות אוכל טעים ויפה מהצומח בלבד בעזרת שיטות בישול ושפע טיפים מניסיון של שנים במטבח. למדתי גם אימון לתזונה נבונה, כך שאני מדגישה בסדנאות שתזונה טבעונית נכונה היא מאוזנת ומגוונת, עשירה בירקות, קטניות, פחות מעובדת, פחות ג׳אנק - וכל זה בלי להתפשר על הטעם, המראה והפינוק.

                 

                "הסדנאות הן פרטיות, כל סדנה נבנית כך שתותאם לטעמים, לאורח החיים, ליכולות הבישול של המשתתפים - החל בסדנת צעד ראשון במטבח הטבעוני, דרך סדנה לארוחות מהירות לאמהות ממהרות, ועד סדנאות עונתיות ומיוחדות לחגים וסדנת אירוח מפואר ומסחרר. בקייטרינג אני נותנת פתרונות יצירתיים, איכותיים, מוקפדים ואסתטיים לאירועי בוטיק ואירוח משודרג. הדובדבן שבקצפת הטבעונית הם סלי הפיקניק שלי, שהם חוויה מיוחדת לכל יוזמה רומנטית זוגית או חגיגה משפחתית".

                 

                מה יש לך להגיד למי שעדיין לא עבר לטבעונות?

                "לבחור בטבעונות כדרך חיים זו אחת הבחירות הטובות ביותר שעשיתי - מוסרית, בריאותית ואקולוגית. אנחנו מחויבים להרים את הראש מהצלחת ולקבל שינוי מבורך לטובת בעלי החיים ולטובת כולנו. הבריאות שלי מצוינת, האנרגיה מטורפת, ויש משהו טוב, נקי ונעים בידיעה שכל מה שאני אוכלת, לובשת, חופפת, מתאפרת - לא בא על חשבון פגיעה במישהו, ששילם על כך בחייו".

                 

                צידה לדרך: מיתוסים על בישול, טעמים וטבעונות במבחן המציאות

                1. טבעונות זה יקר. לא נכון. תזונה טבעונית שמתבססת על ירקות, פירות, טופו, קטניות ודגנים היא זולה יחסית וזמינה. מה שיקר הם מוצרי המזון המוכנים כמו שניצלים, המבורגרים או גבינות בוטיק כמו בתזונה הלא טבעונית.

                2.  אין מה לאכול. לא נכון. כל שינוי בהרגלים מאתגר ואולי קשה בהתחלה, אבל קיים שפע של חומרי גלם ותחליפים. בכל רשתות השיווק יש מדפים ייעודיים מלאים במוצרים טבעוניים, וכמובן גם ירקות, קטניות, אגוזים, חומוס, טחינה, אורז מלא, קינואה, בורגול, ירקות ופירות קפואים. מה חסר?!

                3. קשה להגיע לכמות החלבון שהגוף צריך. לא נכון. אם אוכלים רק פסטה פשוטה, סוכרים וקמחים פשוטים אז אין חלבון איכותי ומספק. אבל אם משלבים בתפריט טופו, מנות פסטה עם קטניות ברטבים עשירים, תבשילים של קטניות ודגנים ועוד שפע של אפשרויות - מקבלים תזונה עשירה בחלבון.

                4. זה לא טעים. לא נכון. ואפילו מצחיק. הטעם של האוכל ממש לא קשור לכך שהוא טבעוני או לא, ואני מוכיחה בכל פעם מחדש שאוכל טבעוני משמח את הפה, את הלב ואת הבטן.

                 

                חוביזה - אוכל טבעוני. פשוט. טעים

                אתר:hubeza.co.il | טל': 052-3124401 | פייסבוק: חוביזה – אוכל טבעוני. פשוט. טעים | אינסטגרם: hubeza_vegan |

                מייל: hubeza.vegan@gmail.com

                 

                 

                 
                הצג:
                אזהרה:
                פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד