הסכסוך המשפטי בין ענקית הטכנולוגיה פייסבוק, לבין חברת הסייבר ההתקפי הישראלית NSO, ממשיך לייצר עניין: שופט בית המשפט המחוזי בתל-אביב, רחמים כהן, החליט היום (ג') לחייב את פייסבוק להשיב את החשבונות הפרטיים של עובדת החברה אורית עזרזר לפעילות מלאה, עד מחר בשעה 14:00. בהחלטתו כתב: "אף שאין להקל ראש בטענות פייסבוק בדבר הנזק שעלול להיגרם לה ולמשתמשיה, לא הנוחה תשתית ראייתית לכאורית לטענותיה. פייסבוק כלל לא טענה שהמתקפה נגד שירות וואטסאפ בוצעה באמצעות החשבונות הפרטיים של עובדי NSO".
1 צפייה בגלריה
משרדי NSO ופייסבוק
משרדי NSO ופייסבוק
משרדי NSO ופייסבוק
(צילום: אוראל כהן, shutterstock)
עזרזר היא חלק מקבוצה הכוללת שישה עובדים בהווה ושני עובדים בעבר ב-NSO - להם כבר הוחזרו חשבונות הפייסבוק והאינסטגרם הפרטיים. עובדי NSO פנו אל בית המשפט בחודש נובמבר האחרון, לאחר שגילו כי חשבונותיהם הפרטיים ברשת החברתית נחסמו ללא התראה מוקדמת. משביקשו הסברים, קיבלו הודעה על כך שחשבונותיהם נחסמו בעקבות הליך ליטיגציה מול חברת NSO. עזרזר היא היחידה שהגישה תצהיר, ולכן בית המשפט דן בבקשתה בלבד. מדובר בצו מניעה זמני, עד להכרעה בתיק. חסימת החשבונות התרחשה ביום שבו וואטסאפ, הנמצאת בבעלות פייסבוק, הגישה תביעה כנגד חברת NSO בטענה כי החברה ניצלה לרעה חולשת אבטחה באפליקציית המסרים הפופולרית ושתלה באמצעותה רוגלות ששימשו למעקב. מפייסבוק נמסר בתגובה: "NSO ביצעה מתקפות סייבר נגד פעילי זכויות אדם, עיתונאים ודיפלומטים. אנו נמשיך לנקוט בצעדים הנדרשים כדי להגן על המשתמשים שלנו ואנחנו מצפים להמשך הדיונים בבית המשפט בהם נציג כיצד NSO מאיימת על ביטחונם של המשתמשים וצריכה לתת על כך דין וחשבון".
בסוף השבוע האחרון התייחס מארק צוקרברג, מנכ"ל ומייסד פייסבוק, לתביעה המתנהלת נגד NSO. "הנושא נמצא כעת בפתחו של בית המשפט, ואם NSO חושבת שמעשיה חוקיים - שתגיע לבית המשפט ותוכיח זאת", אמר במהלך ועידת הביטחון במינכן.
בחודש שעבר הופנתה אצבע מאשימה כלפי NSO גם במסגרת סיפור הפריצה לטלפון האישי של ג'ף בזוס, מייסד אמזון. הפריצה, משנת 2018, בוצעה באמצעות קבלת סרטון בוואטסאפ מחשבונו האישי של יורש העצר הסעודי. אנשי NSO טענו בתגובה כי אין לחברה שום קשר לאירוע הפריצה ההוא, וכי גורמים עוינים לישראל הם העומדים מאחורי הטענות הללו. ארגון זכויות האדם אמנסטי עתר לפני כחצי שנה כנגד משרד הביטחון, בבקשה לבטל את רישיון הייצוא של חברת NSO, שלטענתו הביא לתקיפת אדם מצוות הארגון.
לפני כשנתיים דווח כי עובד NSO לשעבר גנב את רוגלת פגסוס - כלי מעקב בפיתוח החברה, והעמיד אותה למכירה ברשת האפלה. במסגרת הסדר טיעון נגזרו עליו חמש שנות מאסר.