"המלצת משרד הבריאות כי יש להימנע מנסיעות לחו"ל היא הווירוס שיש להתגונן מפניו". כך אמר ל-ynet רונן קרסו, סמנכ"ל חברת התיירות איסתא, שיוצאת בביקורת חריפה נגד המשרד. "מה שקרה אתמול לא קרה ב-30 שנה האחרונות", הוסיף קרסו. "ההמלצה היא על דעת משרד הבריאות בלבד".
לדבריו, מדובר בהמלצה "חסרת אחריות שסוגרת את השערים של המדינה. הכי קל להגיד - אל תטוסו לחו"ל, אבל זה לא ריאלי ולא ניתן לעמוד בזה: אנשים חיים, אנשים עובדים וחייבים לטוס, יש גם צעירים שנוסעים לטיול אחרי צבא. אי אפשר לעצור את החיים. זה לא שאנחנו חיים לפני 1,000 שנה, כשאנשים רק ישבו מסביב למדורה".
קרסו הוסיף: "מי שקיבל את ההחלטה היה צריך להבין את המשמעות ההרסנית על הכלכלה ולחשוב על המחיר שנשלם מעבר למספר הנדבקים. אני מקווה שיבינו את גודל הטעות וירדו מהעץ כי המשק לא יעמוד בזה. אין אף מדינה שנקטה במדיניות מחמירה כמונו".
1 צפייה בגלריה
שאלנו טסים לחו"ל על החששות בעקבות נגיף הקורונה
שאלנו טסים לחו"ל על החששות בעקבות נגיף הקורונה
נתב"ג השבוע
(צילום: משי בן עמי)
אתמול, כאמור, פורסמה אזהרת מסע כוללת לאיטליה, ובמשרד הבריאות מסרו כי "לנוכח התחלואה שם - אנו קוראים לתושבי ישראל לא לנסוע לאיטליה". בהמשך המליץ המשרד לשקול נסיעות לחו"ל, וכך הפך את ישראל למדינה הראשונה בעולם שממליצה לאזרחיה לא לטוס: "הערכת המצב במשרד הבריאות היא שיש סיכוי גבוה לכך שהתחלואה התפשטה באזורים נוספים באירופה ובמקומות רבים אחרים בעולם, ועל כן משרד הבריאות קורא לציבור לשקול נחיצות נסיעות לחו"ל באופן כללי, מעבר לחובת הבידוד לשבים ממדינות ספציפיות", נמסר.
נוסף על כן ציינו במשרד כי "יש להימנע מנסיעות לכנסים, כינוסים והתקהלויות בינלאומיות אחרות, ובכלל זה גם נסיעה לאירועים בעלי אופי דתי בהם מתכנסים אנשים ממדינות רבות. כמו כן, יש להימנע מקיום כנסים בינלאומיים בישראל".

אשת טורס: "בשום מדינה לא ננקטו צעדים כאלה"

נשיא התאחדות התעשיינים, רון תומר, ביקר גם הוא בחריפות את ההמלצה ואמר כי "למרות ההבנה לשיקולים של משרד הבריאות, אני מרגיש שהאירוע לא מנוהל והחלטות שמתקבלות מסבות נזקים גדולים להתנהלות העסקית. אנחנו מקבלים עשרות פניות מחברות שמקבלות סירובים של עובדים לנסוע לחו"ל, ביטולי הגעה של לקוחות ועוד".
הוא הוסיף כי "הפגיעה בפעילות העסקית ובמקומות העבודה צריכה להיות חלק חשוב בקבלת ההחלטות - ונראה שהמצב אינו כך. אנחנו דורשים שבטרם יתקבלו החלטות דרמטיות; הממשלה תדע מה המשמעויות שלהן תוך היוועצות עם המגזר העסקי. באשר להמלצת משרד הבריאות להימנע מטיסות – אנחנו מבקשים לקבל הנחיות ולא המלצות ואז יהיה ניתן להפעיל מנגנוני פיצוי קיימים".
טלי ייטיב, בעלת ספיריט הפקות עולם, התייחסה גם היא להמלצת משרד הבריאות וטענה כי "מדובר בהחלטה שעלולה להנחית מכה אנושה על ענף התיירות ועל העוסקים בו, ובהם סוכנים, חברות תעופה, בתי מלון ועוד ובאופן שעשוי להשליך על הכלכלה הישראלית כולה. יש לפעול במשנה זהירות כדי למנוע את התפשטות הקורונה אך עם זאת, יש לנקוט באמצעים מדודים והגיוניים שלא ימיטו אסון כלכלי שההתאוששות ממנו תמשך שנים".
גם בחברת התיירות אשת טורס לא חסכו בביקורת כלפי משרד הבריאות. מנכ"ל החברה, אפרים קרמר, ציין כי "בשום מדינה לא ננקטו צעדים שאינם מידתיים כפי שננקטו בישראל, בלי תיאום ועבודת מטה סדורה עם משרדי התיירות, התחבורה והאוצר".
לדבריו, "עברנו ממצב של משבר נקודתי למצב חירום. אם חברות התיירות לא יגובו בידי הממשלה - אלפי עובדים בתעשיית התיירות והמלונאות עלולים להיות מפוטרים. קרמר קרא לראשי משרד הבריאות להגדיר מחדש את המדיניות של ישראל מול התפשטות הקורונה –-בהתאם לנהוג במדינות מערביות ברחבי העולם, וזאת "בטרם ההשפעות הכלכליות והדיפלומטיות של המהלך הנוכחי יצאו מכלל שליטה".

סוכני הנסיעות: "שממה" מצד הלקוחות

בתוך כך, סוכני הנסיעות דיווחו ל-ynet על "שממה" מצד הלקוחות וסיפרו כי חדלו לקבל שיחות. גם נמל התעופה בן גוריון היה היום כמעט ריק מנוסעים. מנכ"לית התאחדות סוכני הנסיעות, טלי לאופר, אמרה בשיחה עם ynet כי אלפים מעובדי הענף צפויים לצאת לחופשות.
חברת איסתא עצמה כבר הודיעה בתחילת השבוע שהיא מוציאה עובדים לחופשה ומצמצמת שכר בכירים, וכך גם סוכנויות נסיעות אחרות דיווחו כי הן נערכות להוצאה של עובדים לחופשה ללא תשלום.
מאימייל ששלח מנכ"ל איסתא, אסף גורן, לעובדים עלה כי אנשי המכירות עשויים לצאת לחופשה שתימשך כחודש - לפחות עד שענף התיירות הבינלאומית יוכל להתאושש. הוא הדגיש כי למרות המצב, החברה אינה מפטרת עובדים והדגיש כי הבכירים ישאו בקיצוץ שכר בשיעור של עד 25%, אך שכר העובדים לא יפגע.