צילום: שי יחזקאל

ארבעה צמחי מרפא מחזקים שכדאי לכולם להוסיף עכשיו לתפריט

ארבעת צמחי המרפא שלפניכם נחקרו ונמצאו כיעילים לחיזוק מערכת החיסון גם לצורך הגנה והפחתת הסיכון לחלות וגם לקיצור משך המחלה והפחתת התסמינים

לחיזוק מערכת החיסון: חליטות אסטרגלוס וקודונופסיס (צילום: דניאל לילה, סגנון: נעה קנריק )
לחיזוק מערכת החיסון: חליטות אסטרגלוס וקודונופסיס (צילום: דניאל לילה, סגנון: נעה קנריק )

למרות יעילותה הרבה, יש מומחים הטוענים שיש השתמש באכינצאה למשך זמן מוגבל, כלומר בעת מחלה ממש ולא כמניעה, וזאת כדי להימנע מ"ניצול היתר" כפי שקרה בעקבות השימוש הנרחב באנטיביוטיקה
אכינצאה: התמצית שהצליחה לבלום התפתחות של נגיפי שפעת

אכניצאה נחשב לצמח הידוע והמוכר ביותר לחיזוק הגוף ולטיפול במחלות חורף. בשנים האחרונות הראו מחקרים שתמצית אכינצאה מגבירה את פעילותם של תאי NK, שפועלים מטעם מערכת החיסון. כך לדוגמה, בסקירת מחקרים שפורסמה בכתב העת היוקרתי Lancet ב-2007 ובחנה 14 מחקרים, נמצא שהצמח הפחית תחלואה בשפעה ובהצטננות ב-59%. במחקר אחר, שפורסם ב-2009 בכתב העת Virology Journal נמצא שתמצית אכינצאה הצליחה לבלום התפתחות של נגיפי שפעת, כולל שפעת העופות ושפעת החזירים.

 

במחקר שפורסם ב-2009 בכתב העת Virology Journal נמצא שתמצית אכינצאה הצליחה לבלום התפתחות של נגיפי שפעת, כולל שפעת העופות ושפעת החזירים (צילום: דניאל לילה, סגנון: דיאנה לינדר)
    במחקר שפורסם ב-2009 בכתב העת Virology Journal נמצא שתמצית אכינצאה הצליחה לבלום התפתחות של נגיפי שפעת, כולל שפעת העופות ושפעת החזירים(צילום: דניאל לילה, סגנון: דיאנה לינדר)

     

    למרות יעילותה הרבה, יש מומחים הטוענים שיש השתמש באכינצאה למשך זמן מוגבל, כלומר בעת מחלה ממש ולא כמניעה, וזאת כדי להימנע מ"ניצול היתר" כפי שקרה בעקבות השימוש הנרחב באנטיביוטיקה.

     

    אסטרגלוס: משפיע לטובה גם על מערכת הנשימה

    החומרים הפעילים בצמח מחזקים את מערכת החיסון בזכות הגברת הפעילות של הלימפוציטים, שנחשבים ל"חיילים" של מערכת החיסון. בנוסף, האסטרגלוס משפיע לטובה גם על מערכת הנשימה, משפר את מצב הרוח ותורם לחיזוק הגוף באופן כללי.

     

    אוניה דה גטו (אונקריה/ ציפורני חתול): אנטיביוטיקה טבעית

    נחשב לאנטיביוטיקה טבעית בפרו, שם הצמח פופולרי מאוד. במחקר שפורסם ב-2001 בכתב העת Phytomedicine הוא נמצא יעיל להגברת פעילות מערכת החיסון. הוא ידוע כאנטי חיידקי ואנטי דלקתי ומגביר את פעילות המקרופאג'ים.

     

    סמבוק שחור: קיצור משך השפעת

    יעילות הסמבוק השחור נבדקה במהלך התפרצות שפעת עונתית והחוקריםם מצאו הפחתה ניכרת בתסמינים. בקרב הקבוצה שנטלה את הסמבוק השחור, החום נמשך יומיים בלבד, לעומת שישה ימים בממוצע בקבוצת הביקורת
    צמח זה משמש ברפואה הטבעית כבר מאות שנים לטיפול בהתקררות, בשפעת ובמחלות של דרכי הנשימה. מחקר ישראלי שנערך על ידי חוקרים מבית החולים הדסה ופורסם כבר ב-1995 בכתב העת Journal of Alternative and Comlementary Medicine, מצא שהסמבוק השחור מעכב ופוגע בפעילות של כמה נגיפים. ממצאים אלה גרמו לחוקרים לבדוק את יעילותו במהלך התפרצות שפעת עונתית. הם מצאו הפחתה ניכרת בתסמינים. בקרב הקבוצה שנטלה את הסמבוק השחור, החום נמשך יומיים בלבד, לעומת שישה ימים בממוצע בקבוצת הביקורת שקיבלה פלצבו.

     

    שיפור ניכר נראה גם בתסמינים נוספים של הקבוצה שנטלה את הסמבוק השחור לעומת הפלצבו. משך ההחלמה מהמחלה היה 2-3 ימים בקבוצת הסמבוק, לעומת 6 ימים בקבוצת הפלצבו. הפעילות של הסמבוק השחור דומה לזו של Tamiflu, תרופה המיועדת לטיפול בשפעת.

     

    *את צמחי המרפא אפשר ליטול בצורת חליטות, טינקטורות (מיצוי) או כמוסות. הכמויות הן לפי הריכוז והמלצת היצרן. לחיזוק מערכת החיסון רצוי להשתמש בשילוב של כמה צמחי מרפא ובהתייעצות עם איש מקצוע.

     

    3 חליטות מחזקות

    אייל שפרינגר, אחראי תחום תזונה אינטגרטיבית ביחידה לרפואה משולבת משלימה למטופל האונקולוגי במרכז הרפואי תל אביב, מנדב שלושה מתכונים לחליטות צמחים מחזקות:

     

     (צילום: דניאל לילה, סגנון: דיאנה לינדר)

      חליטה עם אפקט מחטא לדרכי הנשימה העליונות

      • 1 כף אסטרגלוס
      • 1 כפית עלי טולסי (או תיון)
      • 1 ליטר מים רותחים

      מערבבים את כל המרכיבים בתרמוס ושותים במהלך היום.

       

      חליטה ישראלית למניעת זיהומים ויראליים

      • 12 עלים טריים של עץ זית
      • זעתר לפי הטעם (עלים טריים או מיובש כתבלין)
      • 1 ליטר מים רותחים

      חותכים את עלי עץ הזית למיצוי מקסימלי, מערבבים בתרמוס ושותים במהלך היום.

       

      חליטה לחיזוק כללי

      • 1-2 כפיות קודונופסיס (Codonopsis)
      • 10 יחידות גוג'י ברי
      • ג'ינג'ר טרי לפי הטעם

      מערבבים את כל המרכיבים בתרמוס ושותים במהלך היום.

       

      *את המרכיבים ניתן להשיג בבתי הטבע; השימוש בתרמוס עם מים רותחים מגביר את מיצוי הצמח שמועבר לנוזל

       

      שמונה חליטות בדוקות ויעילות, עם המלצה מרופא >>> 

      שבע חליטות לוהטות מהרפואה המסורתית לחיזוק הגוף >>>

       

       ייעוץ מקצועי: פרופ' מיכל שוורץ, חוקרת במחלקה לנוירוביולוגיה במכון ויצמן; ד"ר מיכאל ויינפאס, רופא מומחה לרפואת המשפחה והרבליסט קליני; ד"ר מינה פארן, חוקרת ומומחית לצמחי מרפא; אייל שפרינגר, אחראי תחום תזונה אינטגרטיבית ביחידה לרפואה משולבת משלימה למטופל האונקולוגי במרכז הרפואי תל אביב (איכילוב); ד"ר אסתר גלילי, מומחית ברפואת המשפחה ומנהלת המרכז לבריאות התא.

       

       

      הקליקו בחזרה לפרויקט
      הקליקו בחזרה לפרויקט

       

       

      הגיליון החדש של מגזין מנטה - עכשיו בדוכנים (צילום: שי יחזקאל)
      הגיליון החדש של מגזין מנטה - עכשיו בדוכנים (צילום: שי יחזקאל)
       
      הצג:
      אזהרה:
      פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד