נשק יום הדין של רשתות הקמעונאות במאבק מול הקניונים: חוות דעת משפטית שנתן בסוף השבוע עו"ד מתן מרידור ממשרד עו"ד אגמון ושות', ולפיה משבר הקורונה והוראת המדינה לסגור את הקניונים על כל החנויות הפועלות בהם הם כוח עליון, וככזה הוא מאפשר לרשתות להתיר את החוזה שלהן מול הקניונים.
אם קבוצות הקניונים הגדולות, מליסרון שבשליטת ליאורה עופר ועזריאלי שבשליטת דנה עזריאלי, לא ייענו לדרישות ויתבעו את הסוחרים שלא יפתחו חנויות או יפעילו את הערבות האישי שקיבלו מהסוחרים כחלק מתנאי הסכם השכירות בקניון, שוכרי החנויות יוכלו להתגונן בהליך משפטי מול הקניונים בטענה של כוח עליון.
1 צפייה בגלריה
קניון מלחה ריק מאנשים בעקבות הנחיות משרד הבריאות
קניון מלחה ריק מאנשים בעקבות הנחיות משרד הבריאות
קניון עזריאלי במלחה, ירושלים, בימים אלה
(צילום: גיל יוחנן)
400 רשתות הקמעונאות שהתאגדו כעת תחת נציגות אחת שמובילים הראל ויזל מפוקס ויעקב הלפרין מאופטיקה הלפרין, דורשות מהנהלות הקניונים לשנות בראשונה את שיטת שכר הדירה ודמי הניהול - מתשלום סכום חודשי קבוע לתשלום על פי אחוזים מהפדיון.
הרשתות מאיימות כי לא יפתחו חנויות אם לא תתקבל דרישתם. עד כה נענו לדרישה חברת ביג מרכזים מסחריים שבשליטת האחים נפתלי, צים סנטר מרכזים מסחריים שבבעלות רני צים, דיזנגוף סנטר בניהול משפחת פילץ, קבוצת הקניונים של בירם, חברת מגה אור, בעלת מרכזים מסחרים בשליטת צחי נחמיאס ושותפים, קבוצת מבנה בשליטת דוד זבדה ועוד.
מדובר במהפך בתשלום שכר הדירה לקניונים, שבשנים האחרונות טענו הסוחרים שהיה גבוה, ללא התחשבות בשינויים שחלו במשק, בירידה בביקושים, בקניות בנסיעות לחו"ל, בפטור ממע"מ לקניות באינטרנט ועוד. הבעיה היא ששתי קבוצות הקניונים הגדולות והמשמעותיות ביותר, מליסרון עזריאלי, עדיין לא הגיבו לדרישה לבקשת הנציגות להיפגש. גם מוטי בן משה, בעלי קניון TLV בתל אביב, טרם הגיב.
שחר תורג'מן, בעלי קבוצת בריל המפעילה 220 סניפים בקניונים ובמרכזי קניות, החבר בנציגות, אמר כי לנוכח אי ההיענות של שתי הקבוצות, "ההגינות העסקית של מליסרון ועזריאלי מוטלת בספק. ביום שאחרי, סביר שהתנועה בקניונים תפחת, סביר שיגבילו את מספר הנכנסים לקניון, אז למה אני אשלם אותו הדבר? אם לא ישנו את שכר הדירה לא אפתח. גמרנו לסחוב על הגב שלנו את נזקי הקורונה, השמיים הפתוחים והקניות בחו"ל. כללי המשחק השתנו".