בימים משוגעים אלה, של ריחוק חברתי ואווירה אפוקליפטית כללית על רקע משבר הקורונה, מטבע הדברים אנחנו מוצאים את עצמנו הרבה יותר מול טכנולוגיה ומסכים. בתוספת ערימות של זמן פנוי, אפשר בהחלט להתפנות ולהכיר פלטפורמות חדשות - כמו טלגרם למשל, שהפכה בחודש האחרון לפופולרית במיוחד בזכות ערוץ העדכונים של משרד הבריאות. הוויכוח הנצחי בשאלה איזו פלטפורמת מסרים טובה יותר - וואטסאפ או טלגרם, עשוי להיות לא רלוונטי, שכן בעיני רבים מדובר בפלטפורמות משלימות. לכל אחת סט היתרונות והחסרונות שלה, ובמובנים רבים הן מצליחות לפצות אחת על השנייה.
3 צפייה בגלריה
אפליקציית טלגרם
אפליקציית טלגרם
נעים להכיר. אפליקציית טלגרם
(צילום: shutterstock)
שתי החוזקות הגדולות ביותר של וואטסאפ הן בעובדה שמדובר בפלטפורמה הפופולרית ביותר - כך שתתקשו למצוא אנשים שאין להם את האפליקציה מותקנת בטלפון, ושהשיחות מוצפנות מקצה-לקצה כברירת מחדל. מה שאומר שלפחות ברמת ההצהרה - אף אחד לא יושב בתווך שביניכם לבין הנמענים שלכם ואוסף מידע או מנטר את התכנים. בזמן שוואטסאפ התגאתה לאחרונה בציון הדרך של 2 מיליארד משתמשים, בטלגרם המספרים הרשמיים עומדים באזור ה-300 מיליון. השיחות בטלגרם גם לא מוצפנות כברירת מחדל, וכדי ליהנות מאבטחה שלמה תצטרכו לנהל את השיחה בפיצ'ר הצ'אט הסודי - שידובר בהרחבה בהמשך.
אם אתם לא מכירים את הפלטפורמה בכלל, כדאי לקחת בחשבון שטלגרם היא פלטפורמה שמכילה הרבה תכונות של רשת חברתית, לצד תכונות שמקדשות פרטיות. המנעד שלה רחב יותר מזה של וואטסאפ, ולכן היא מכילה צורות מגוונות יותר של תקשורת - אישית וקבוצתית, פרטית וציבורית. אלה כמה יתרונות טכניים שיש לטלגרם, שכדאי להכיר.
לא רק טלפון: נכון שאפשר להתחבר לוואטסאפ ווב ולהתכתב מהדפדפן, אבל מכשיר הטלפון שלכם - המחובר לחשבון הוואטסאפ, מוכרח להיות במרחק נגיעה ומופעל. בטלגרם תוכלו להתחבר מכמה מכשירים שתרצו בו-זמנית לאותו החשבון, אפשר להתחבר גם מהדפדפן, ויש גם אפליקציה ייעודית לדסקטופ. בשום שלב לא תצטרכו להיות צמודים לסמארטפון בשביל להתחבר ממכשירים אחרים.
3 צפייה בגלריה
סטיקרים של קורונה בטלגרם
סטיקרים של קורונה בטלגרם
סטיקרים של קורונה ותזכורות עצמיות
גיבוי: הגיבוי של שיחות וואטסאפ עדיין מצריך פעולות יזומות מצד המשתמשים, בייחוד במקרה של מעבר ממכשיר למכשיר. התקשורת בטלגרם לעומת זאת, מתנהלת כולה על גבי הענן. הגיבוי נעשה בצורה אוטומטית כל הזמן, כך שלא תאבדו את תוכן השיחה שלכם. גם במעבר מהטלפון למחשב, ההודעות מסונכרנות בזמן אמת.
מדיה וקבצים: העברת קבצים בוואטסאפ נעשית בכפוף למגבלות מסוימות: סרטונים שצולמו באמצעות וואטסאפ מוגבלים ל-16MB בלבד (כדקה וחצי), ועל העברת קבצים יש מגבלה של עד 100MB. בטלגרם לעומת זאת, המגבלה עומדת ב-1.5GB, שיספיקו לכם גם להעברת סרט באורך מלא ובאיכות טובה. תוכלו גם לבחור בעת שליחת תמונות אם לכווץ אותן ולשלוח "כתמונה", או אם לשלוח כקובץ להורדה באיכות מלאה.
קבוצות: מאפיין מובחן נוסף בין שתי הפלטפורמות נוגע לקבוצות ולצ'אטים מרובי משתתפים. בוואטסאפ ניתן ליצור קבוצה ולהוסיף אליה עד 256 משתתפים. מי שיצורף לקבוצה - מספר הטלפון שלו יהיה אוטומטית חשוף ליתר המשתתפים, והתכנים בקבוצה יהיו זמינים עבורו רק מרגע ההצטרפות. קבוצות בטלגרם מוגדרות עד 200 משתתפים, ואם רוצים יותר מגדירים כ"סופר גרופ" (בתפריט ההגדרות של הקבוצה) ויכולים לצרף עד 100 אלף משתתפים. מי שיצורף לקבוצה יראה את כל התכנים מרגע שהיא הוקמה, ורק שם המשתמש שלו יהיה חשוף ליתר המשתתפים.
ערוצים: מדובר בסוג של רשימת תפוצה מתעדכנת, שבה רק מנהל הערוץ משתף תכנים. ערוצי טלגרם יכולים להיות כאלה של גופי תקשורת רשמיים - כמו הערוץ של ynet, ערוצים של כתבים בתחום ספציפי - בערוץ הטלגרם של עמית סגל למשל יש כמעט 75 אלף מנויים, ערוצים של עיריות ומועצות, או ערוץ העדכונים של משרד הבריאות שרוחש במיוחד בתקופת משבר הקורונה. אפשר ליצור ערוצים לחברים ולבני המשפחה בהיקפים קטנים יותר כמובן. ההצטרפות מתאפשרת באמצעות קישור ישיר לערוץ (או לקבוצה), או בשדה החיפוש לפי נושאים או מילות מפתח.
חיפוש: עוד מאפיין ייחודי לטלגרם, הוא שדה החיפוש הפומבי. אם לא הגדרתם קבוצה, ערוץ או קהילה כפרטיים - הם יהיו זמינים בחיפוש פשוט. בהיסטוריה הרחוקה שלנו, כשהשמיים היו פתוחים וכולנו עסקנו במרדף אחר הדיל הבא לחו"ל, חיפוש הביטוי "טיסות סודיות" היה מביא אתכם ישירות לאחד הערוצים הפופולריים בטלגרם הישראלי, עם יותר מ-100 אלף מנויים.
3 צפייה בגלריה
תיקיות בטלגרם
תיקיות בטלגרם
תוספת מלהיבה. תיקיות בטלגרם
אם כל זה לא מספיק, יש בטלגרם שורה של פיצ'רים שכדאי לפחות להתנסות בהם. בסוף השבוע שעבר שחררה הפלטפורמה עדכון חדש - בדיוק בזמן לימי קורונה. בטלגרם הוסיפו חבילת סטיקרים חמודה בכיכובו של הנגיף המאוייר, עם מסכות פנים, במרחק של שני מטרים, ועם הפצרות להישאר בבית. אבל העדכון היותר משמח היה בתוספת של תיקיות. מעכשיו בטלגרם תוכלו לארגן את השיחות שלכם לפי נושאים - שימושי במיוחד כשיש גם שיחות פרטיות עם חברים קרובים, גם שיחות וקבוצות עבודה, וגם מעקב אחרי ערוצים.
בגזרת המוכרים והאהובים - אולי הפיצ'ר הפופולרי ביותר בטלגרם, הוא זה של צ'אט סודי. בגלל שהוא נשען על אבטחה מקצה-לקצה, הוא זמין רק באפליקציית המובייל ולא בשימוש מהמחשב. כל מה שצריך לעשות הוא לפתוח את תפריט ההגדרות באפליקציה, ולבחור ב"צ'אט סודי חדש". משם תבחרו את איש הקשר הרלוונטי, והשיחה שלכם תופיע עם סמל המנעול. בתוך הצ'אט הסודי תוכלו להגדיר שכל ההודעות יימחקו אוטומטית אחרי זמן מוגדר מראש (בשניות, דקות או שעות). אפשר גם כמובן להשאיר אותן שם לדיראון עולם. שימו לב שאם התחלתם צ'אט סודי עם איש קשר מסוים, יהיו לכם בעצם שני חלונות שיחה איתו - סודית ורגילה. והנה עוד כמה פיצ'רים שימושיים:
גיבוי ותזכורות: חפשו בשדה החיפוש את הביטוי Saved Messages, ופתחו את חלון השיחה. זהו צ'אט עם עצמכם - המקום המושלם להעברת קבצים זריזה ממכשיר למכשיר, למשל, או לקבלת תזכורות. הקלידו את התזכורת הרלוונטית, ולחצו לחיצה ארוכה על מקש השליחה. כאן תיפתח לכם אפשרות להגדרת תזכורת. סמנו את התאריך והשעה הרלוונטיים וחכו להתראה.
הודעות מתוזמנות: כמו בשיטה הקודמת - רק בשיחה עם אנשים אחרים. נכנסים לחלון השיחה ומקלידים את ההודעה הרלוונטית. לחיצה ארוכה על מקש השליחה תפתח תפריט עם שתי אפשרויות. בחרו בתזמון ההודעה, והכדירו את התאריך והשעה.
הודעות מושתקות: לפעמים אנחנו רוצים לשלוח הודעה, אבל אין בה שום דבר דחוף לצד השני. אפשר להתחשב ולהגדיר שליחת הודעה מושתקת. מקלידים את הטקסט הרלוונטי ולוחצים לחיצה ארוכה על מקש השליחה. בתפריט בוחרים ב"שלח ללא צליל" - וההודעה תגיע ליעדה, רק בלי כל הרעש.
נראו לאחרונה: בטלגרם אפשר להגדיר מי חשוף למידע הרגיש על מתי נראיתם לאחרונה - עד רמת איש הקשר. נכנסים לתפריט הכללי, ומשם להגדרות. גוללים ל"פרטיות ואבטחה", ובוחרים מי יכול לראות. אחרי שבחרתם בין "כולם", "רק אנשי קשר" או "אף אחד", תוכלו לבצע החרגות ולסמן אנשי קשר ספציפיים.
סקרים: גם כאן מדובר בפיצ'ר פופולרי למדי, שלא תלוי בגודל הקבוצה, ושמכיל בתוכו הרבה אפשרויות נחמדות. נכנסים לחלון השיחה של הקבוצה, ובוחרים בצירוף קובץ. משם ניגשים ל"משאל", ומתחילים לבנות אותו. אפשר להגדיר שהוא יהיה אנונימי - וכך חברי הקבוצה יוכלו להשיב לו בלי זיהוי, אפשר להגדיר מענה של יותר מתשובה אחת, ואפשר גם לעבור למצב "קוויז", וליצור חידון עם תשובה נכונה.
מקום לחרטה: כשוואטסאפ השיקה את הפיצ'ר של מחיקת הודעות - העולם עצר מלכת. אבל בטלגרם אפשר היה למחוק הודעות לכל הצדדים בשיחה הרבה קודם, בלי קשר להאם הנמען ראה את ההודעה, או לכמה זמן עבר מרגע שהיא נשלחה. למשתמשי וואטסאפ זה אולי נשמע דמיוני, אבל בטלגרם אפשר גם לערוך הודעות שנשלחו.