שתף קטע נבחר

צילום: AFP, MCT

"כוחות משימה מיוחדים": לקראת הגבלות ברמדאן

רגע לפני צום הרמדאן מתחילה המדינה לסמן את יישובי המגזר כמוקד רגיש להתפרצות, והבוקר דווח על אחת כזו ליד כרמיאל. עלייה מדאיגה גם באום אל-פחם. במערכת הביטחון מתכננים כוח משימה ייעודי וערוכים להטיל איסורים ברמדאן, "שיהיו שונים מהסגר בפסח". מוקש מרכזי: מזרח ירושלים

על רקע הטענות במגזר הערבי למחדל בטיפול של המדינה לבלימת התפשטות הנגיף ביישובים הערביים, הבוקר (ד') נראה שגם במשרד הבריאות כבר מבינים את חומרת המצב בהם, ופרסמו הודעה חריגה שבה דווח על רמת תחלואה "גבוהה מאוד" בכמה יישובים ליד כרמיאל, בעיקר בדיר אל-אסד. התושבים ביישובים אלו התבקשו להסתגר בבתים.

 

 

 
 

 

סיוע אזרחי בכפר דיר אל אסד (צילום: דובר צה
כוחות פיקוד העורף מסייעים בדיר אל-אסד(צילום: דובר צה"ל)

סיוע אזרחי בכפר דיר אל אסד (צילום: דובר צה
סיוע של פיקוד העורף בדיר אל-אסד(צילום: דובר צה"ל)

סיוע אזרחי בכפר דיר אל אסד (צילום: דובר צה
דאגה וסיוע בדיר אל-אסד(צילום: דובר צה"ל)

סיוע אזרחי בכפר דיר אל אסד (צילום: דובר צה
סיוע אזרחי מפיקוד העורף בדיר אל-אסד(צילום: דובר צה"ל)
 

גם ביישובים ערביים נוספים - אום אל-פחם, ג'סר א-זרקא ודבורייה - זוהתה בשבוע האחרון עלייה מדאיגה בכמות הנדבקים בנגיף. יש לציין כי למרות ההודעה על התפרצות אפשרית בדיר אל-אסד, שם יש כעת 23 חולים מאובחנים (עם "מאות מגעים פוטנציאליים" לפי משרד הבריאות), מנתוני מרכז השליטה של משרד הבריאות וגופי הביטחון עולה כי הכפר השתייך לקבוצת הערים והכפרים הערביים שהיו ברמת תעדוף שנייה, כזו שבה החשש להתפרצות היה עד כה נמוך יותר. ברמת התעדוף הראשונה היו ג'סר א-זרקא, דבורייה, רהט, אום אל-פחם, באקה אל גרביה, גת וטמרה.

 

אחת הביקורות שנמתחו על טיפול משרד הבריאות במניעת ההתפשטות הנגיף במגזר היא הגעה מאוחרת של תחנות הבידוק של מד"א וקופות החולים ליישובים הערבים, אם כי יש לציין כי מזה למעלה משבועיים מתקיימות בדיקות כאלה. הנחיות משרד הבריאות בדבר הסגר על הערים בהם רוב יהודי בשבוע שעבר והיום, בעקבות חג הפסח, לא חלו על היישובים הערביים, והם יכלו לנוע בין היישובים באין מפריע.

תושבי מזרח ירושלים נזהרים מהתפשטות נגיף הקורונה (צילום: גיל יוחנן)
המוקד המרכזי. עם מסכות במזרח ירושלים(צילום: גיל יוחנן)

עמדת
עמדת "היבדק וסע" במזרח ירושלים(צילום: AFP)

באשר לנוהלי משרד הבריאות בנוגע לרמדאן, הם טרם גובשו באופן סופי. רק בימים האחרונים החלו רשויות המדינה לסמן את המגזר הערבי כמוקד רגיש להתפרצות, כזו שעלולה להביא לאובדן שליטה. מדיון שנערך השבוע עולה כי כעת מתחילים להגות צוותי פעולה ליישובים הערביים ועורכים להטיל איסורים ברמדאן "שיהיו שונים מהסגר בפסח". במערכת הביטחון ובמועצה לביטחון לאומי מרוצים אמנם משמירת ההגבלות במגזר הערבי, אך מאידך, חוששים מהתרופפות המשמעת הציבורית בקרבו - בדומה לזו הקיימת בציבור הכללי בימים האחרונים.

 

המוקש: מזרח ירושלים

המוקד שממנו חוששים במיוחד במערכת הביטחון הוא מזרח ירושלים. העוני והצפיפות בשכונות מזרח ירושלים, שבשבועות האחרונים אירעו בחלקן עימותים אלימים בין שוטרים לתושבים, "לא נופלים" מזה הקיים בשכונות מאה שערים. אלא שהמתח הלאומני התמידי לצד אכיפת סגר מהודק - אם יוחלט להטילו - בשכונות ערביות במזרח העיר ולא ביתר חלקי הארץ, עלול לעורר התרופפות משמעת שתאפשר את התפשטות הנגיף במקרה הטוב, ופרץ של התנגדות אלימה או חיכוכים עם המשטרה במקרה הרע.

 

בניגוד לשכונות יהודיות בהם חיילים נכנסים עם מדים, תחת פיקוד העורף, כדי לחלק אלפי חבילות מזון לאזרחים הנצורים בביתם, לא כך הדבר במזרח ירושלים. החיילים נמנעים בהגדרה מלעשות זאת, מניחים את חבילות המזון בנקודות חלוקה ומשם הן נאספות ע"י מתנדבים או עובדי רווחה מקומיים, למחנות הפליטים או לשכונות שמעבר לקו התפר. החשש ממתיחות ביטחונית בעיר ניכר גם על פלוגות הלוחמים שהוקפצו לבירה למשימות הסיוע למשטרה: בניגוד לחבריהם בבני ברק, בתל אביב או בחיפה, הם כן נושאים נשק באופן מלא, ולא רק דרגי הפיקוד שבהם.

 בדיקת קורונה במתחם היבדק וסע ביישוב בענה (צילום: דוברות קופת חולים כללית)
טענות להזנחה בטיפול. עמדת "היבדק וסע" בבענה(צילום: דוברות קופת חולים כללית)

בדיונים שנערכו השבוע בין נציגי הרשויות במרכז השליטה הלאומי נגד הקורונה בתל השומר, הוחלט להגות כוח משימה ייעודי כמענה לכלל המגזר הערבי. מאחורי ההחלטה עומדת ההנחה שצה"ל היום נמצא בכל פינה במאבק בקורונה - חייליו מאבטחים, מחטאים ומתשאלים בכניסות ליותר מ-400 בתי אבות ברחבי הארץ, וכן משנעים תרופות ומזון לנזקקים לכך. ספק רב אבל אם כוח המשימה לכך במגזר הערבי, שטרם נקבעה זהותו, יוכל להכיל חיילי צה"ל, על מדים, בהיקפים של אלפים, בטח ובטח בתוך שכונות מזרח ירושלים.

 

הגבלות ברמדאן לצד הקלות בערים היהודיות

גם ההגבלות שהוטלו על אזרחי ישראל בחג הפסח, מהן נבדלה האוכלוסייה הערבית, יהיו שונות בחג הרמדאן, שיהיה ארוך פי ארבעה ויותר מימי חול המועד פסח, ויכלול רכיבים דתיים, חברתיים ונפשיים שיאותגרו השנה ביתר שאת, כמו ארוחות שבירת הצום בחיק המשפחות, היציאה החוצה לפנות ערב והתענית שגוזרים על עצמם המוסלמים לאורך היום.

 

גם האכיפה לאורך הרמדאן תעמוד במבחן, שכן ביתר חלקי ישראל, בערים יהודיות, לאורך חודש מאי יימשכו ההגבלות אך הן צפויות להתרכך כחלק מ"אסטרטגיית היציאה": במרכזי הערים תיראה תנועה אנושית רחבה יותר וייתכן שגם חנויות ייפתחו מחדש.

חיילים מחלקים מזון לחג שני של פסח בצל הקורונה (צילום: דובר צה
ספק רב אם החיילים ייכנסו כך למזרח ירושלים. מחלקים מזון לחג שני של פסח(צילום: דובר צה"ל)

חיילים מחלקים מזון לחג שני של פסח בצל הקורונה (צילום: דובר צה
(צילום: דובר צה"ל)

אם כיום גורמים חרדיים רבים מאשימים את הממשלה ביצירת "גטאות" בשל הגדרת מוקדי תחלואה קשים כבני ברק וירושלים כ"אזורים מוגבלים" שסגורים ברובם, אזי עלולה לעלות טענה זו גם מקרב גורמים ערביים בחודש הבא, במהלך הרמדאן - דבר שיחייב הסברה ממוקדת ומוגברת לציבור הערבי בשלב המאתגר ביותר של ההתמודדות עם הקורונה (בצה"ל שלב זה מוגדר "חיים בנוכחות") ושיתוף פעולה בתכנון ובביצוע עם פרנסי וראשי המגזר - כבר בימים אלה.

 

"מלונות קורונה" נוספים בצפון

"אנחנו בודקים באופן יומיומי מה הסטטוס של כל יישוב ויישוב, מה עולה מהשטח ומרכזים את כל המידע הזה בחמ"ל שלנו בשפרעם", אומר איימן סיף, לשעבר מייסד הרשות לפיתוח כלכלי של המיעוטים, שכיום עומד בראש מטה משרד הפנים לטיפול במשבר הקורונה במגזר הערבי, ומפרט כיצד ייראה הטיפול באזרחים הערבים בזמן הקרוב.

 

"אני לוקח את הדברים האלה למשל"ט בתל השומר. המטרה לקראת הרמדאן היא להגביר את הציות של האנשים. אני רואה התרופפות בציבור הערבי בימים האחרונים, בעיקר בקרב צעירים שפחות מצייתים. כל המסרים שעברו לאוכלוסייה היהודית לקראת פסח הם המסרים שנרצה להעביר לקראת הרמדאן, וניתן הנחיות לרשויות המקומיות איך לפעול במהלך הרמדאן. המטרה שלנו כרגע היא להתמקד ביישובים שיש בהם התפרצויות של חולים והמגמה שלנו היא לעודד את התושבים לצאת לבתי מלון".

 

 

סיף מספר כי במשל"ט יתמקדו בימים הקרובים בהוצאת המבודדים ששוהים בבתיהם של החולים ואין ביכולתם לשמור על ריחוק מהם לאכסניות, ואילו את החולים יוציאו לבידוד בבתי מלון. לדבריו, ייפתחו "מלונות קורונה" נוספים בצפון, במטרה לתת מענה גם לחברה הערבית, ובהם מלון קרלטון בנהריה, אכסניות בחיפה ומלונות באזור טבריה. "דאגנו שיוקצו אזורים נפרדים במלונות הללו גם לנשים שיבחרו בכך", הוא מספר.

 

"במסגרת מינויו של השר דרעי כאחראי על הטיפול במגזר החרדי והערבי, זיהינו במשרד הפנים מזמן את האתגר שמציב בפנינו חג הרמדאן ואת פוטנציאל הנפיצות שלו בחברה הערבית", אמר מנכ"ל משרד הפנים, מרדכי כהן. "נקטנו מספר צעדים שהיוו יצירת תשתית והיערכות לחג, על מנת שהרשויות הערביות יהיו מוכנות לתרחישים השונים. בין השאר, סייענו בהקמת חמ"ל בשפרעם שבו יושבים ועד ראשי הרשויות הערביות ואיימן סייף, ראש מנהלת קורונה בחברה הערבית מטעם שר הפנים".

 

כהן הוסיף ופירט: "יצאנו בקמפיין הסברה ברשויות הערביות הקורא להתפנות מרצון למלוניות החולים והמבודדים שהממשלה הקימה, דאגנו להקדים את מענקי האיזון והפיתוח על מנת שהרשויות יוכלו לשמור על הרציפות התפקודית שלהן בשעת חירום זו ולהמשיך ולספק לתושבים את השירותים החיוניים, הקמנו מוקדים עירוניים ברשויות שבהן לא היו כאלה. אנו מסייעים כל העת לפיקוד העורף בחלוקת מנות מזון ובפינוי חולים ומבודדים מביתם למלוניות, מעניקים הדרכה, ליווי והכוונה לעובדי הרשויות בהתמודדותם מול המשבר ועוד".  

 

 

 

הבוקר הצטרף מפקד פיקוד העורף, אלוף תמיר ידעי, למפקד מחוז צפון בפיקוד העורף, אלוף-משנה גיא ברגר ולמפקד נפת גליל מערבי, אלוף-משנה (מיל') רז קרני בשפרעם ובדיר אל אסד ועמד על מאמצי הפיקוד באזור. קרני פנה בסרטון לתושבי הכפרים דיר אל אסד, בעינה ומג'ד אל-כרום והפציר בהם להישאר בבית: "חליק פי אל-בית. אנחנו בעיצומו של אירוע מורכב בכפר דיר אל אסד, יש לנו כרגע 25 חולים ויחד עם כוחות ההצלה ובעיקר משטרת ישראל בהובלת הרשויות המקומיות מטפלים באירוע בנחישות. אנחנו מפנים כרגע אנשים על פי הסכמתם לבתי מלון בתל אביב ובנהריה. כל מי שחולה חייב ללכת לבית מלון כדי להחלים בבית המלון. אנשים שמבודדים, ויש כאן הרבה מאוד אנשים שצריכים להיות בבית, נדרשים להישאר בבית. יש לנו אפשרות להציל חיים. אם כולם יתנהגו בצורה טובה וייענו להנחיות של משרד הבריאות ומשטרת ישראל והמועצה המקומית אנחנו נהיה במקום יותר טוב בעוד שבוע. סומכים עליכם, אנחנו כאן בשבילכם, פיקוד העורף".

 

יו"ר הרשימה המשותפת ח"כ איימן עודה כרז היום לתושבי דיר אל אסד להישאר בבתיהם. הוא הגיע לשטח כדי להתעדכן עם ראשי הרשויות וקרא לתושבים לנהוג באחריות ולהישאר בבתים.

 

ממשרד הבריאות לא התקבלה תגובה לידיעה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: דובר צה"ל
כוחות פיקוד העורף מסייעים בדיר אל-אסד
צילום: דובר צה"ל
מומלצים