ראשי הערים והמועצות שלחו מכתב לראש הממשלה בנימין נתניהו, בו הם דורשים להחזיר כבר בשבוע הבא 50% מהעובדים במשק לעבודה, לפתוח גנים וכיתות א'-ג' ובסוף מאי לפתוח את כל העסקים הסגורים. עוד נכתב, כי כבר בשבוע הבא יש להתיר פתיחה של חניות ומרכזי קניות פתוחים, ולאפשר לציבור לצאת מהבתים לצורך פעילויות שונות מעבר לרכישת מזון.
במכתב שנשלח היום (ה') לראש הממשלה נכתב כי "מאות אלפים הגיעו לקצה גבול היכולת שלהם ואין ביכולתם לגלות עמידות כלכלית לאורך זמן. מאות אלפים מסיימים חודש של חל"ת בתחושת אי ודאות הולכת וגדלה לגבי השתלבותם מחדש במעגל התעסוקה. למעגל החברתי-כלכלי הזה יש השפעה מרחיקת לכת על כלל שרשרת הערך הסוציאלית והאיתנות האזרחית, המקומית והלאומית כאחד".
2 צפייה בגלריה
כבישים ריקים בתל אביב בשל הסגר בצל נגיף הקורונה
כבישים ריקים בתל אביב בשל הסגר בצל נגיף הקורונה
עסקים סגורים בתל אביב בצל הקורונה
(צילום: מוטי קמחי )
עוד נכתב כי "החתומים על המכתב ממליצים על הפעלת מדיניות רפואית הכוללת מעבר לבידוד מלא של חולים, נגישות וזמינות של בדיקות וקיצור זמני ההמתנה לקבלת תשובות. לצד השמירה על מערכת הבריאות ויכולתה לטפל בחולי הקורונה, אל לנו לשכוח שהציות להנחיות גורר השלכות כלכליות וחברתיות כבדות של עוני, עלייה בפשיעה ובאלימות במשפחה ומצוקות נפשיות ופיזיות שלא יכולות להיות מטופלות. ככל שחולף הזמן כך הופכות חלק מההשפעות הכלכליות לבלתי הפיכות".
במכתב הודגש כי הצעד הראשון באסטרטגיית החזרה לשגרה צריך להיות קשור בהשבת הילדים לספסל הלימודים, שכן ללא מסגרות לילדים לא יוכלו ההורים לחזור לעבודתם והמשק לא יצליח להשתקם.
2 צפייה בגלריה
חיטוי נגד נגיף הקורונה ברחובות במודיעין
חיטוי נגד נגיף הקורונה ברחובות במודיעין
במכתב הודגש כי הצעד הראשון באסטרטגיית החזרה לשגרה צריך להיות קשור בהשבת הילדים לספסל הלימודים. חיטוי נגד נגיף הקורונה בבית ספר במודיעין
(צילום: משה מזרחי)

יציאה ב-4 שלבים

אסטרטגיית היציאה המוצעת כוללת ארבעה שלבים. בשלב הראשון, החל מהשבוע הבא ועד ה-3.5 - להפעיל מחדש את מסגרות החינוך המיוחד וגני הילדים, להשיב את כיתות א'-ג' ללימודים, להעלות את מספר העובדים במקומות העבודה ל-50%, להתיר פתיחה מוגבלת של חנויות ומרכזי קניות פתוחים ולאשר לציבור לצאת מהבית שלא רק לצרכי קניית מזון.
בשלב השני, בין התאריכים 3-17.5 - פתיחת הקניונים והשווקים תחת מגבלות. בשלב השלישי, בין התאריכים 17-31.5 - פתיחה מחודשת של מקומות פנאי ובילוי שאין בהם צפיפות רבה כמו מכוני כושר, שמורות טבע, סיפריות מוזיאונים וצימרים - אך לא איצטדיונים, תיאטראות ובתי קולנוע. בשלב הרביעי, החל מה-31.5 ואילך - פתיחה של כלל העסקים הסגורים
על המכתב חתומים שי חג'ג', ראש מועצה איזורית מרחבים ויו"ר מרכז המועצות האיזוריות; רון חולדאי, ראש עריית תל-אביב יפו ויו"ר פורום ה-15; חיים ביבס, ראש עריית מודעין מכבים רעות ויו"ר מרכז השלטון המקומי; בני ביטון, ראש עריית דימונה ויו"ר פורום ערי פיתוח; אלי ברדה, ראש עריית מגדל העמק; מאיר רובינשטיין, ראש עריית בית"ר עילית, ויאיר רביבו, ראש עריית לוד.

ארגוני העצמאים ויועצי המס לרה"מ: החל באסטרטגיית היציאה מהסגר

בתוך כך, גם ארגוני העצמאים ויועצי המס פנו לנתניהו בדרישה שהמדינה תחל באסטרטגיית יציאה מהסגר. בפנייה שנעשתה על ידי מספר גורמים לראש הממשלה, דורשים ראשי הארגונים מנתניהו להקל על ההגבלות שהטיל על המשק.
יועץ המס ירון גינדי, נשיא לשכת יועצי המס, מסר כי "אם חפצי חיים אנחנו, חייבים להחזיר בהקדם האפשרי את המשק לעבודה באופן מדורג ומושכל עם אבני דרך לכל ענף וענף וכמובן בכפוף לעמידה במדדים בריאותיים, שאינם מסכנים את בריאות הציבור בישראל, ותוך ניהול סיכונים מושכל.
"המשך הסגר ללא תוכנית סדורה וללא מתן ודאות למשק, מהווה פגיעה חסרת תקדים בכלכלה הישראלית. מצד אחד אנחנו מתנגדים נחרצות למתווה הפיצויים לעסקים, שהאוצר הציג, ואנו רואים בו טעות מקצועית שתגרום נזק משמעותי לכלכלת ישראל, אך מנגד אנו תומכים בצעדים האופרטיביים ליציאה מהסגר לצורך הצלת הכלכלה, שהציג האוצר לראש הממשלה, מאחר ולעולם לא ניתן יהיה לגשר בין הפיצוי, שהמדינה תיתן, אפילו אם הוא יהיה המיטבי ביותר, לבין האובדן הכלכלי של בעלי העסקים והכלכלה הישראלית".
לדברי עו"ד רועי כהן, נשיא להב: "מאות אלפי עסקים מפרפרים ברגעים אלו ממש בין חיים למוות ומייחלים להחלטת ראש הממשלה לגבי תוכנית יציאה לאלתר, פן נגיע למצב שבו השבר הכלכלי יהפוך להיות האיום האסטרטגי על קיומה של מדינת ישראל. ניתן לעורר ענפים שלמים על מאות אלפי עצמאים העוסקים בהם מבלי שייווצר סיכון בריאותי לציבור, במספר פעולות שהצגנו לבכירי האוצר, הכוללות הנחייה לחזרה לפעילות מדורגת או מלאה של עצמאים ובעלי עסקים מתחומים שונים ובהפעלתם של שירותים ממשלתיים וציבורים שהוקפאו בשל המשבר".