5 מתכונים לקציצות עסיסיות מכל הסוגים, אבל בכלל בלי טיגונים

אחרי שהות ארוכה בבתים, הגיע הזמן לחשוב על אסטרטגיית יציאה מהמקרר, וחזרה לגזרת הטרום-קורונה. קבלו רעיונות חדשים לקציצות אפויות, מבושלות ואפילו מאודות

קציצה לכל סגנון (צילום: דניאל לילה, סגנון: נעמה רן)
קציצה לכל סגנון (צילום: דניאל לילה, סגנון: נעמה רן)

חמישה רעיונות חדשים וטובים לקציצות מכל הסוגים, אבל בלי טיגונים.

 

מתחילים בטיפ: איך שומרים על עסיסיות הקציצות?

נמנעים מבישול או אפיית יתר, במיוחד בקציצות עוף ודגים שלרוב מספיקות להן 10 דקות בישול. דואגים שיהיו בתערובת ירקות (שמוסיפים רטיבות) וקמח או לחם (שסופגים נוזלים מיותרים).

 

אסייתי, בשרי: קציצות קיפודים מאודות

קציצות טעימות במראה מקסים. אם טרם אימצתם סיר אידוי במבוק – כדאי לעשות זאת ולחנוך אותו עם הקציצות האלה. האידוי משאיר את הקציצות עסיסיות ועל הדרך מבשל את האורז.

 

קציצות קיפודים מאודות  (צילום: דניאל לילה, סגנון: נעמה רן)
    קציצות קיפודים מאודות (צילום: דניאל לילה, סגנון: נעמה רן)

     

    המרכיבים (15-12 יחידות)

    לציפוי:

    • 2 כוסות אורז
    • מים רותחים

     

    לקציצות

    • 500 גרם הודו טחון או חזה עוף טחון
    • 2 כפות ג'ינג'ר מגורר
    • 4 שיני שום, כתושות
    • 4 כפות רוטב סויה
    • 2 כפיות שמן שומשום
    • 1/3 כוס עירית או בצל ירוק קצוצים דק
    • 3 כפות מים
    • 1 כף קמח (טפיוקה, תפוחי אדמה או קורנפלור, או קמח לבן – לגרסה עם גלוטן)

     

    הכנה

    1. שמים את האורז בקערה, מכסים במים רותחים ומשהים כשעה. מסננים.

    2. בינתיים, מכינים את הקציצות: מערבבים היטב את כל מרכיביהן ומאחסנים במקרר כשעה, לייצוב (עד לילה).

    3. מפזרים את האורז בצלחת שטוחה. יוצרים מעיסת הקציצות כדורים בגודל אגוז מלך ומגלגלים באורז.

    4. מכינים את כלי האידוי על הכיריים. שמים בו נייר אפייה ומחוררים אותו. מניחים את הכדורים בכלי ומאדים כ־ 30 דקות, עד שהאורז רך. מגישים חם.

    • איך שומרים? עד 3 ימים, במקרר.

     

    הכי לילדים: קציצות עוף ותירס אפויות בצורות

    הציעו לילדים את הקציצות האלה (שתפו אותם בהכנה!), שנראות כמו מנה מתועשת (אצל הילדים זה נחשב מחמאה), אבל הן ביתיות ומחומרי גלם טובים.

     

    קציצות עוף ותירס אפויות בצורות  (צילום: דניאל לילה, סגנון: נעמה רן)
      קציצות עוף ותירס אפויות בצורות (צילום: דניאל לילה, סגנון: נעמה רן)

       

      המרכיבים (20-15 יחידות)

      • 1 בצל, קלוף
      • 2 שיני שום, קלופות
      • 2 פרוסות חלה או לחם, רטובות וסחוטות
      • 1 ביצה או 1/3 כוס בטטה מבושלת ומעוכה
      • 1/2 כפית חוויאג' למרק או כורכום
      • 1/2 כפית פפריקה מתוקה
      • 3/4 כפית מלח
      • 500 גרם בשר עוף טחון
      • 1 כוס גרעיני תירס טרי, מופשר או משומר ומסונן

       

      לציפוי

      • 1 כוס פירורי לחם, מומלץ פנקו מוזהבים (אפשר ללא גלוטן)
      • 1/2 כפית מלח
      • 1/2 כפית פפריקה מתוקה
      • לאפייה: תרסיס שמן זית 

       

      ההכנה

      1. שמים בקערת מעבד המזון את הבצל, השום, הלחם, הביצה (או הבטטה) וכל התבלינים ומעבדים למחית אחידה. מוסיפים את העוף ומעבדים לעיסה אחידה. מעבירים לקערה, מוסיפים את התירס ומערבבים. מאחסנים במקרר שעה לפחות, לייצוב (עד לילה).

      2. בינתיים, מכינים את הציפוי: מחממים את התנור ל-200 מעלות ומרפדים תבנית בנייר אפייה.

      3. מפזרים את פירורי הלחם בתבנית ואופים כ־5 דקות, עד הזהבה קלה. מוציאים ומצננים קלות. לא מכבים את התנור.

      4. הכנת הקציצות: מערבבים את פירורי הלחם האפויים עם המלח והפפריקה ומפזרים בצלחת שטוחה. משמנים קורצני עוגיות. מניחים אותם על פירורי הלחם וממלאים אותם, בדחיסה, בעיסת הקציצות. הופכים, כך שגם הצד השני יצופה בפירורי לחם, ומהדקים קלות. מחלצים את הקציצות מהקורצנים ומניחים בתבנית. אם רוצים, מהדקים פירורי לחם גם לצדי הקציצות. מרססים את הקציצות בשמן זית.

      5. אופים כ־ 10 דקות, עד שפנים הקציצה לבן (אין צורך להפוך). מוציאים, מצננים קלות ומגישים.

      • איך שומרים? עד 3 ימים, במקרר 

       

      קציצות בקר מבושלות ברוטב קארי ירוק וחלב קוקוס

      מנה כיפית עם המון טעמים שמכינים בקלות. אלתיבהלו מרשימת המרכיבים הארוכה - כולם זמינים בכל רשתות השיווק. 

       

      קציצות בקר מבושלות ברוטב קארי ירוק וחלב קוקוס  (צילום: דניאל לילה, סגנון: נעמה רן)
        קציצות בקר מבושלות ברוטב קארי ירוק וחלב קוקוס (צילום: דניאל לילה, סגנון: נעמה רן)
         

         

        המרכיבים (15-12 יחידות)

        לרוטב:

        • 1/2 1 כוסות דחוסות עלי פטרוזיליה
        • 1/2 1 כוסות דחוסות עלי כוסברה
        • 2/3 כוס דחוסה עלי נענע
        • 1/2 1 כוסות דחוסות עלי בזיליקום
        • 6 בצלים ירוקים (כל הגבעול, כולל החלק הלבן)
        • 5 ס"מ שורש ג'ינג'ר, קלוף
        • 6 שיני שום, קלופות
        • 1/2-1/4 פלפל חריף ירוק
        • 3 כפות רוטב דגים
        • 2 כפות רוטב סויה

         

        לקציצות
        • 500 גרם בשר בקר טחון
        • 1 ביצה או 1/3 כוס בטטה מבושלת מעוכה
        • 4 כפות מים
        • 3 כפות מחוקות קמח (לבן, טפיוקה, תפוחי אדמה או קורנפלור, ואפשר גם פירורי לחם)
        • 1/2 כפית מלח

         

        לבישול
        • 1 כף שמן
        • 1/2 כוס מים
        • 1 כוס נוזל ("חלב") קוקוס
        • 2 כפות מיץ לימון

         

        ההכנה

        1. הרוטב: שמים בקערת מעבד המזון את מרכיבי הרוטב ומעבדים למחית. מעבירים 1/4 כוס מהמחית לקערה נפרדת.

        2. הקציצות: מוסיפים ל־ 1/4 כוס המחית שבקערה את הבשר ומערבבים. מוסיפים את הביצה (או הבטטה), המים, הקמח והמלח ומערבבים לעיסה אחידה. מאחסנים במקרר כשעה (עד לילה).

        3. בינתיים מבשלים את הרוטב: מחממים בסיר את כף השמן. מוסיפים את המחית שנותרה ומטגנים־מאדים כדקה. מוסיפים את המים ואת נוזל הקוקוס ומביאים לסף רתיחה (אפשר להכין עד יום מראש ולאחסן במקרר. מחממים לפני שמכניסים את הקציצות).

        4. מכינים קציצות מהעיסה ומניחים ברוטב החם. מכסים את הסיר, מנמיכים את הלהבה ומבשלים כ־ 30 דקות, עד שהקציצות עשויות. במהלך הבישול מטלטלים מדי פעם את הסיר בעדינות, כדי שהקציצות יכוסו ברוטב. בסיום הבישול מוסיפים את מיץ הלימון.

        5. מגישים חם, מומלץ עם אורז לבן.

        איך שומרים? עד 3 ימים, במקרר

         

        לבחירתכם: קציצות דג ותרד ב-3 צורות הכנה

        קציצות עדינות שאפשר להכין בכמה צורות: אידוי, בישול או אפייה. אישית, אני מעדיפה לאדות או לבשל אותן – כך הן נשמרות עסיסיות יותר - אבל הכל הולך. כשהן מאודות או אפויות, אני מצרפת להן רוטב יוגורט עז טעם (ראו מטה). בבישול, כדאי להכין אותן עם רוטב אסייתי כמו הקארי הירוק (ראו במתכון לקציצות הבקר המבושלות) או ברוטב עגבניות פשוט, שאני מוסיפה לו שום וג'ינג'ר ו־ 1/2-1/4 כוס חלב קוקוס.

         

        קציצות דג ותרד  (צילום: דניאל לילה, סגנון: נעמה רן)
          קציצות דג ותרד (צילום: דניאל לילה, סגנון: נעמה רן)

           

          המרכיבים (כ־ 15 יחידות)
          • 1 תפוח אדמה גדול
          • 1 כוס עלי תרד
          • 1/3 כוס בצל ירוק קצוץ
          • 1/3 כוס עלי כוסברה או פטרוזיליה
          • 1/4 פלפל חריף
          • 3 שיני שום, קלופות
          • 1 כף קליפת לימון מגוררת
          • 1 כפית מלח
          • 1/2 כפית פלפל לבן
          • 600 גרם (נטו) פילה דג טרי (קרפיון, לברק, דניס, מוסר או בס), ללא עור, טחון


          אפשרות להגשה: רוטב יוגורט

          טוחנים 1 גביע (200 מ"ל) יוגורט, 1/2 כוס עשבי תיבול (כוסברה, בזיליקום, פטרוזיליה – לפי הטעם), מלח ופלפל שחור.


          ההכנה

          1. מבשלים את תפוח האדמה בסיר עם מים, עד ריכוך. מצננים, קולפים ומגררים דק או מועכים במזלג.

          2. שמים בקערת מעבד המזון את כל שאר מרכיבי הקציצות, למעט הדג, ומעבדים בהפסקות (פולסים) לתערובת קצוצה דק מאוד.

          3. מעבירים את התערובת לקערה, מוסיפים את תפוח האדמה והדג, ומערבבים היטב (בידיים) לעיסה אחידה. מאחסנים במקרר כחצי שעה, לייצוב (עד 8 שעות).

          4. יוצרים מהעיסה קציצות עגולות או מוארכות.

          5. אם אופים: מחממים את התנור ל־ 250 מעלות. משמנים מעט את הקציצות בשמן זית (הכי קל: לשמן את הידיים ו"ללטף" אותן) ומניחים בתבנית מרופדת בנייר אפייה. צולים 15-10 דקות, עד שהקציצה עשויה מבפנים (בדקו שחתיכות הדג לבנות).

          אם מאדים: מניחים את הקציצות בסלסילת אידוי מרופדת בנייר אפייה מחורר ומאדים 15-10 דקות.

          אם מבשלים: מכינים רוטב (אסייתי או רוטב עגבניות, ראו בהקדמה למתכון), מביאים לרתיחה, מנמיכים את הלהבה ומכניסים את הקציצות לבישול של 15-10 דקות, עד שהן מוכנות.

          • איך שומרים? עד 3 ימים, במקרר.

           

          טבעוניות: קציצות בטטה, ג'ינג'ר, אגוזים ועדשים אפויות

          קלות להכנה, עשירות בטעמים ונהדרות קרות או חמות, עם תוספות או בתוך פיתה. שימו לב, יש להשרות את העדשים 5 שעות לפני ההכנה. 

           

          קציצות בטטה, ג'ינג'ר, אגוזים ועדשים אפויות  (צילום: דניאל לילה, סגנון: נעמה רן)
            קציצות בטטה, ג'ינג'ר, אגוזים ועדשים אפויות (צילום: דניאל לילה, סגנון: נעמה רן)

             

            המרכיבים (כ־ 20 יחידות)
            • 1 כוס עדשים ירוקות
            • 1 בטטה בינונית, קלופה
            • 1 בצל, קלוף
            • 1 כפית ג'ינג'ר טרי מגורר דק
            • 1/2 כוס אגוזי מלך טבעיים
            • 1 כף צימוקים, בהירים או כהים
            • 1/3 כוס כוסברה או פטרוזיליה קצוצות דק
            • 1 כפית קליפת לימון מגוררת
            • 1/4 כפית פלפל שחור
            • 1/2 כפית מלח
            • אפשרות: 1 כפית זרעי כוסברה טחונים
            • 2 כפות מים
            • 5 כפות קמח עדשים או קמח חומוס
            • תרסיס שמן זית 

             

            ההכנה

            1. שמים בקערה את העדשים, יוצקים מים ומשרים 5 שעות, עד שהעדשים הופכות נגיסות. מסננים.

            2. שמים בקערת מעבד המזון את הבטטה והבצל, האגוזים והצימוקים, הכוסברה הקצוצה, קליפת הלימון, כל התבלינים והמים ומעבדים בהפסקות (פולסים) לחתיכות קטנות, בדומה לגודל העדשים. מוסיפים את העדשים וטוחנים שוב, בהפסקות, לתערובת קצוצה דק. מוסיפים

            את הקמח ומעבדים עד שהוא מתפזר ונטמע בתערובת. מאחסנים במקרר כשעה, לייצוב (ועד לילה).

            3. מחממים את התנור ל־ 200 מעלות ומרפדים תבנית בנייר אפייה.

            4. יוצרים מהעיסה כדורים קטנים (בגודל אגוז מלך) ומניחים בתבנית. מרססים בשמן זית.

            5. אופים כ־ 25 דקות, עד שהקציצות משחימות (אין צורך להפוך). מגישים חם או קר, מומלץ לצד טחינה או יוגורט.

            • איך שומרים? עד 3 ימים, במקרר.

             

            הגליון החדש של לאשה - עכשיו בדוכנים (צילום: שי ארבל, סגנון: ראובן כהן)
            הגליון החדש של לאשה - עכשיו בדוכנים (צילום: שי ארבל, סגנון: ראובן כהן)
             
            הצג:
            אזהרה:
            פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד