צילום: שי יחזקאל

עד מתי אלכוג'ל? איך נצטרך לשמור מעתה על ההיגיינה בבית וגם בחוץ

צריך לכבס את הבגדים אחרי כל גיחה החוצה? מתי חייבים לשטוף ידיים? כפפות עדיפות? ומה לעשות עם המשלוח? בררנו את הניוז מהפייק וחזרנו עם תשובות

20 שניות לא מספיקות ושימו לב במה אתם מנגבים (צילום: Shutterstock)
20 שניות לא מספיקות ושימו לב במה אתם מנגבים (צילום: Shutterstock)

מאז שנגיף הקורונה פרץ לחיינו בדצמבר האחרון הוא הותיר אחריו שובל בלתי נתפס של קורבנות ברחבי העולם, ובשעה ששורות אלה נכתבות הוא ממשיך להכות. מהר מאוד רשויות הבריאות ברחבי העולם, וגם אנחנו, הבנו שהדרך היחידה לעצור את התפשטותו ולהימנע מתחלואה היא בכך שנגזור על עצמנו היגיינה אישית וחברתית נוקשה - נתרחק מחברים ומבני משפחה, נתמגן במסכות, בכפפות ובחומרי חיטוי ביציאה החוצה ונחטא כל פריט בבית.

 

פתאום גם מצאנו את עצמנו מתמודדים עם שורה של שאלות היגיינה, כמו האם צריך לחטא את המצרכים שקנינו בסופר? האם צריך לחטא את הידיים בין פריט לפריט? ומה עם הבגדים? האם צריך לפשוט אותם בכניסה לבית ולמהר לכבס אותם בטמפרטורה גבוהה? ומה עם המשלוחים שמונחים בפתח הדלת? האם צריך לחטא גם אותם? וגם: כל כמה זמן צריך להחליף כפפות? האם צריך לחטא את הידיים לפני ואחרי ששמים כפפות ועוד ועוד שאלות.

 

כולנו רוצים להתגונן מפני הנגיף הקטלני, אבל הידע עליו מוגבל ומתפתח כל הזמן. היעדר המידע גורם ללא מעט חילוקי דעות בין מומחים ולהרבה פייק ניוז שמופצים בקבוצות ווטסאפ ובאתרי אינטרנט. לכן החלטנו לעשות לכם סדר בבלגן השמועות ולרכז עבורכם את המידע המהימן והבדוק ביותר שמבוסס על ארגון הבריאות העולמי (WHO), המרכז לבקרת מחלות ומניעתן (CDC) וד"ר אראל בוצ'ינסקי, מומחה לרפואה פנימית ורופא בכיר בחדר המיון בבית החולים בילינסון, שמטפל בין היתר גם בחולי קורונה. לפניכם כל התשובות לשאלות הבוערות, שיפרידו את הניוז מהפייק ויסייעו לכם למנוע מהקורונה להיכנס לבית שלכם בחודשים הקרובים.

 

האם צריך ללבוש כפפות?

"לבישה ממושכת של כפפות לא רק שלא מגינה מהידבקות אלא אף מסכנת יותר בהשוואה לחיטוי הידיים"

"חייבים להוריד את הכפפות!", חורץ ד"ר בוצ'ינסקי. "הן בכל מקום, ולכן חייבים לצעוק בקול גדול וברור - לבישה ממושכת של כפפות לא רק שלא מגינה מהידבקות אלא אף מסכנת יותר בהשוואה לחיטוי הידיים, לכן אין הנחיה כזאת משום גורם מוסמך. לבישת הכפפות נובעת ככל הנראה מהצורך של הציבור בתחושת הגנה, אבל זו תחושה מוטעית ושקרית. השימוש בכפפות מיועד לטיפול סטרילי נקודתי בחולים אך לא ללבישה לאורך זמן. אם אני לובש כפפות לפני שאני הולך לסופרמרקט, אין בכך שום הגנה בהשוואה לידיים חשופות, שהרי הנגיף לא חודר דרך העור. אנשים רבים מרגישים מוגנים עם הכפפות, לא מחליפים אותן במשך שעות, ובסופו של דבר מזהמים יותר משטחים בהשוואה לאנשים עם ידיים חשופות. הדרך הנכונה למנוע תחלואה בנגיף היא לשטוף ידיים לעתים קרובות בהתאם להנחיות ובדרך זו להסיר אותו אם הוא אכן נמצא על כפות הידיים שלכם".

 

חייבים להוריד את הכפפות! (ולשטוף ידיים מיד אחרי שמסירים אותן) (צילום: Shutterstock)
    חייבים להוריד את הכפפות! (ולשטוף ידיים מיד אחרי שמסירים אותן)(צילום: Shutterstock)

     

    ומי שבכל זאת רוצה להשתמש בכפפות, מהי הדרך הנכונה?

    "צריך לשטוף ידיים היטב לפני לבישת הכפפות ומיד אחרי שמסירים אותן. לא מקובל לשטוף את הכפפות. רופאים שוטפים ידיים לפני לבישת הכפפות ומיד אחרי שהם מסירים אותן. אדם שמשתמש באותן כפפות בסופרמרקט ואחר כך מגיע הביתה ומסדר את המוצרים בידיים שאולי נגועות בנגיף ואחר כך מתיישב בסלון ונוגע בשלט הטלוויזיה עם אותן כפפות ואז נוגע בפנים שלו או במקומות אחרים בבית — מזהם ומסתכן יותר מאדם שלא לובש כפפות ושוטף ידיים לעתים קרובות. כדי להשתמש בכפפות באופן נכון צריך להחליף אותן לעתים קרובות, ושימוש כזה בכפפות מזהם את הסביבה שלא לצורך".

     

    האם צריך ללבוש מסכה לפנים?

    "הבעיה היא באופן השימוש, כי מסכה שלא מוחלפת בזמן עלולה להכיל חיידקים ונגיפים שעלולים להחמיר את הסיכון של מי שלובש אותה להידבק"

    "ייתכן שבמסכות יש היגיון מסוים, כי עיקר ההדבקה היא באמצעות רסיסי רוק שעוברים מאדם לאדם", משיב ד"ר בוצ'ינסקי. "אם אדם מתעטש לידי ואני עם מסכה, ייתכן שהסיכוי שלי להידבק פוחת. הבעיה היא באופן השימוש, כי מסכה שלא מוחלפת בזמן עלולה להכיל חיידקים ונגיפים שעלולים להחמיר את הסיכון של מי שלובש אותה להידבק. אם לא מחליפים את המסכה ומדי פעם היא נופלת מהפה ואז נוגעים בה בידיים לא נקיות ואחר כך נוגעים בפנים, היא יכולה להיות מקור לזיהום ולהידבקות, ועדיף לא להשתמש בה. מסיבה זו עד כה ההמלצה של ארגון הבריאות העולמי היא שרק אנשים חולים ישתמשו במסכה כדי להימנע מהדבקת אנשים אחרים, אבל אנחנו רואים כיום גישות שונות שאומרות שיש יתרון בלבישת מסכה לכל האוכלוסייה. זו אכן הגישה שאומצה על ידי משרד הבריאות הישראלי, וההנחיה כיום לכלל הציבור היא ללבוש מסכה ביציאה למרחב הציבורי".

     

    יכולה להיות מקור לזיהום ולהידבקות (צילום: Shutterstock)
      יכולה להיות מקור לזיהום ולהידבקות(צילום: Shutterstock)

       

      הנשק היפני: גרגור הפה במי מלח

      ההמלצות להיגיינה אישית למניעת הידבקות בקורונה אחידות למדי בכל העולם, חוץ מיפן. משרד הבריאות היפני ממליץ לציבור היפני לגרגר בכל יום מי מלח או מי פה כדי למנוע מחלות של דרכי הנשימה העליונות. ההמלצה הזאת מבוססת על מחקרים, אבל קטנים מאוד, שלפיהם הגרגור יעיל למניעת מחלות ודלקות דרכי הנשימה העליונות.

       

      אגב, הצעד הזה אינו מומלץ לילדים מתחת לגיל שמונה ולאנשים שסובלים מכאבי גב.

       

      איך מגרגרים: מכינים תמיסת מי מלח בריכוז 3% (100 מ"ל מים עם 3 גרם מלח) או כפית חצי גדושה (7.5 גרם מלח) לכל כוס מידה של מים (240 מ"ל), לוגמים, מרימים את הראש, מגרגרים במשך כדקה בלי לבלוע ויורקים את מי המלח.

       

      האם צריך לחטא את המצרכים שהבאנו מהסופר או את הפריטים שהגיעו הביתה עם שליח?

      "הידע על נגיף הקורונה אינו שלם ולכן צריך לפעול בהיגיון", אומר ד"ר בוצ'נסקי. "כשמגיע משלוח מהסופרמרקט או כשאנחנו מגיעים הביתה מהקניות, כדאי לשטוף ידיים היטב, לסדר את המוצרים ואז לשטוף שוב את הידיים. אמנם ידוע שהנגיף יכול להישאר על משטחים, אבל על רובם למשך זמן מוגבל, ולא ברור אם כתוצאה ממגע כזה אפשר להידבק. לכן אחרי שמסדרים את מצרכי המזון שוטפים שוב ידיים, בעיקר לפני שנוגעים בחפצים בבית, כמו למשל שלט הטלוויזיה. כמו כן כדאי לנקות משטחים שאנו משתמשים ונוגעים בהם בבית לעתים קרובות. הדבר הכי חשוב הוא לשטוף ידיים כמה שיותר, בייחוד לפני שנוגעים באוכל או נוגעים באף, בפה ובעיניים".

       

      המשמעות של ההנחיות היא שצריך לשטוף ידיים עשרות פעמים ביום, מה קורה לעור הידיים?

      "אכן העור בידיים מתקלף, אבל אין שום ברירה אחרת".

       

      מתי לשטוף ידיים?

      • לאחר ניקוי אף, התעטשות או שיעול (או בטיפול במישהו אחר).
      • לאחר שחוזרים הביתה מקניות ולאחר סידור המוצרים שקנינו או קיבלנו במשלוח.
      • לפני לבישת כפפות ולאחר שמסירים אותן.
      • אחרי ביקור בשירותים.
      • לפני הכנת אוכל ואכילה.
      • לפני נגיעה בפנים.
      • אחרי נגיעה בילד או באדם אחר, גם אם הוא בריא.
      • אחרי נגיעה בבעלי חיים.

       

      כמה זמן צריך לשטוף את הידיים?

      עד היום מקובל היה להורות על 20 שניות של שטיפה יסודית במים ובסבון (לא משנה איזה) הכוללת קרצוף הציפורניים ובין האצבעות, אך כדי שיהיה מקדם ביטחון נוסף לפי משרד הבריאות כיום מומלץ להקדיש לפעולה הזאת דקה שלמה. רצוי להשתמש במגבת נייר להשלמת הפעולה.

       

      מחתרת הקטיפה: איך לשמור על עור הידיים גם בימי קורונה?

      עור הידיים של אף אחד מאיתנו לא נהנה משגרת הקורונה של שטיפת ידיים עם סבון ועוד שטיפת ידיים עם סבון. "השטיפה החוזרת מסירה מעל העור את שכבת השומן ששומרת על הלחות שלו", מסבירה ד"ר סיון מרסר, רופאה מומחית ברפואת עור. "ללא השכבה המגינה העור מתייבש ועלול להפוך לאדום, מגרד ומגורה. בנוסף לכך, הלחץ הנפשי שנובע מהקורונה עלול להחמיר את בעיית היובש ואף להיות גורם מזרז להתפרצות של אטופיק דרמטיטיס (אסתמה של העור) בקרב אנשים שסובלים מהבעיה. גם חילוף העונות הנוכחי תורם ליובש בעור, וכל אלה מחייבים טיפול שוטף".

       

      אז איך מגינים על עור הידיים בתקופת בהלת ההיגיינה הזאת? הנה התשובות של ד"ר מרסר:

       

      1. צמצמו את השימוש באלכוג'ל. בגלל האלכוהול שבו הוא מייבש את העור יותר מסבון, ולכן העדיפו שטיפה בסבון ובמים.
      2. שטפו את הידיים במים פושרים. גם מים חמים מייבשים את העור, לכן כדאי לשטוף ידיים במים פושרים או קרים.
      3. השתמשו בסבון ללא סבון או בסבון עם לחות. הם מנקים את העור באותה יעילות ומייבשים אותו פחות.
      4. מרחו קרם לחות לידיים לאחר כל שטיפת ידיים. אם היובש ממשיך, כדאי לעבור לשימוש בקרמים שמיועדים לטיפול באטופיק דרמטיטיס, שנמכרים ללא מרשם רופא ומכילים מרכיבים פעילים יותר נגד יובש בעור.
      5. התרחקו מכפפות עם טלק. אם אתם משתמשים בכפפות חד פעמיות, העדיפו כאלה שלא מכילות טלק כי גם הוא מייבש את העור.
      6. ותרו על הטבעות. במקרה של יובש חמור בעור כדאי להסיר טבעות כי הן עלולות להחמיר את הגרד.

       

      טיפ לעונת המעבר:  אם גם עור הגוף התייבש בגלל עונת המעבר, אפשר להסתבן עם שני תכשירים ביחד: סבון ושמן תינוקות. בדרך זו העור יתייבש פחות.

       

      האם אלכוג'ל יכול להחליף שטיפת ידיים?

      לפי ארגון הבריאות העולמי וה־CDC, האלכוג'ל נוח לשימוש, ובמקרים מסוימים, כשאין ברז בסביבה, יכול להיות תחליף לשטיפת ידיים, אבל אם יש לכלוך נראה על הידיים מומלץ לשטוף אותן במים וסבון. האלכוג'ל מכיל אלכוהול (אתנול), שפוגע במעטפת החלבונים של הנגיף. הסבון פוגע במעטפת החיצונית השומנית של הנגיף, והשטיפה במים מסלקת את הנגיף באופן פיזי מהגוף.

       

      כדי שהאלכוג'ל יהיה יעיל בניקוי הידיים ובמניעת העברת הנגיף הוא צריך להכיל 60% אלכוהול לפחות (באופן פרדוקסלי אלכוהול בריכוז 100% מחטא באופן יעיל פחות) (צילום: Shutterstock)
        כדי שהאלכוג'ל יהיה יעיל בניקוי הידיים ובמניעת העברת הנגיף הוא צריך להכיל 60% אלכוהול לפחות (באופן פרדוקסלי אלכוהול בריכוז 100% מחטא באופן יעיל פחות)(צילום: Shutterstock)

         

        זהירות, ג'ל אלכוהול ביתי

        ההתנפלות ההמונית על האלכוג'ל הובילה לא רק להעלאת מחירים אלא גם למחסור. מסיבה זו נפוצו ברשתות החברתיות ובאינטרנט מתכונים להכנת אלכוג'ל ביתי. אלא שה־CDC פרסם שרובם אינם יעילים בחיטוי הידיים כלל, ולא מומלץ להשתמש בהם. כדי שהאלכוג'ל יהיה יעיל בניקוי הידיים ובמניעת העברת הנגיף הוא צריך להכיל 60% אלכוהול לפחות (באופן פרדוקסלי אלכוהול בריכוז 100% מחטא באופן יעיל פחות).

         

        הבעיה עם רוב המתכונים שמפורסמים ברשת היא שהם מכילים הרבה פחות אלכוהול ולכן אינם יעילים. כך לדוגמה, רוב המתכונים ממליצים על שימוש ב־50% אלכוהול ו־50% אלוורה, אבל מכיוון שרוב האלכוהול שנמכר בבתי המרקחת מכיל אלכוהול בריכוז 70% - נוזל כזה יכיל אלכוהול בריכוז 35% שהוא כאמור לא יעיל בחיטוי הידיים. גם מתכונים אחרים שהמליצו על שימוש בוודקה (המכילה 40% אלכוהול) אינם יעילים מאותה סיבה.

         

        אם אתם מתעקשים להכין ג'ל בבית, ההמלצה היא לרכוש אלכוהול בריכוז 99% ולשלב אותו עם שליש כמות ג'ל אלוורה. נוזל כזה יכיל יותר מ־60% אלכוהול ולכן יהיה יעיל בחיטוי הידיים.

         

        כמה זמן הנגיף שורד על משטחים?

        לפי ה־CDC, בדיקות שנערכו על "ספינת הקורונה" ביפן הראו שהנגיף עלול לשרוד על משטחים עד 17 יום. החוקרים בדקו משטחים לאחר שהנוסעים עזבו את הספינה, אבל לעת עתה לא ידוע אם מגע במשטחים אלה יכול לגרום לתחלואה. ככל הידוע, זהו משך הזמן שהנגיף יכול לשרוד על משטחים שונים:

         

         (צילום: Shutterstock)

           

          האם צריך להקפיד יותר גם על חיטוי הבית?

          לפי ה־CDC, כדאי לחטא משטחים שנמצאים בשימוש תכוף בבית פעם ביום. הכוונה היא למקלדות, שלטים, ידיות דלתות, מתגים להדלקת תאורה, טלפונים, משטחי המטבח, שירותים וכיורים בבית. לחיטוי משטחים בבית אפשר להשתמש בתמיסת אקונומיקה מדוללת. לפי ה־CDC מספיק ריכוז של 5 כפיות אקונומיקה בכל ליטר מים. את תמיסת האקונומיקה מומלץ להשאיר על המשטח למשך דקה אחת ואז לנגב. לניקוי טלפונים וידיות אפשר להשתמש במגבון שמכיל אלכוהול או בנייר מגבת טבול באלכוהול 70% ולאחר מכן לנגב ולייבש היטב.

           

          האם צריך לחטא פירות וירקות?

          ככל הידוע נגיף הקורונה לא יכול לחיות על משטחים כמו ירקות ופירות או מאכלים אחרים. בלי קשר לנגיף, כדאי מאוד לחטא היטב ירקות ופירות כדי למנוע תחלואה בחיידקי מזון.

           

          האם הנגיף יכול להימצא במי ברז?

          הנגיף לא נמצא במים ולא עובר במים. ככל הנראה הוא לא יכול לחדור לאספקת המים השוטפת בברזים.

           

          האם צריך לכבס את הבגדים שלבשנו כשיצאנו לקניות בסופרמרקט או בבית המרקחת?

          נכון לעכשיו אין על כך תשובה מסודרת. מאחר שהנגיף מועבר בהעברה טיפתית (כלומר מועבר מאדם חולה לאדם בריא באמצעות שיעול, עיטוש או דיבור), אם לא התקרבתם לאיש, אין באמת סיבה לזרוק את כל הבגדים למכונת הכביסה. אם, לעומת זאת, ישבתם על משטח ציבורי או התחככתם במישהו מסיבה כלשהי, עדיף לכבס את הבגדים אפילו רק ליתר ביטחון וכמובן לשטוף היטב ידיים במים ובסבון.

           

          אין בעיה לכבס בגדים של אדם חולה עם בגדים של אדם בריא  (צילום: Shutterstock)
            אין בעיה לכבס בגדים של אדם חולה עם בגדים של אדם בריא (צילום: Shutterstock)

             

            האם צריך לכבס את הבגדים בטמפרטורות גבוהות?

            לא, כביסה רגילה מסלקת את הנגיף בגלל השימוש בסבון ובמים. לכן אין בעיה לכבס בגדים של אדם חולה עם בגדים של אדם בריא כי הנגיף נשטף בכביסה. אבל נגיעה וטיפול בבגדים של אדם חולה או חשוד כחולה מחייבת שימוש בכפפות חד פעמיות שיש להשליך מיד לאחר הטיפול ולהשלים בשטיפת הידיים היטב במים ובסבון.

             

            מהי הטמפרטורה שבה הנגיף מושמד?

            באופן כללי ידוע שנגיף הקורונה נוטה לשרוד על משטחים חמים ולחים. קשה לו לשרוד במשטחים קרים ויבשים, אבל נכון לעכשיו אין מידע באיזו טמפרטורה בדיוק הנגיף מושמד.

             

            האם צריך לנהוג עכשיו אחרת בחיות המחמד?

            עד כה לא ידוע על הידבקות של חיות מחמד בנגיף, אבל ידוע על טיגריסית שנדבקה מאחד המטפלים בגן החיות בברונקס בניו־יורק. ההמלצה של ה־CDC היא שאדם חולה בקורונה לא יטפל בבעלי חיים. בכל מקרה, כדאי לשמור על כללי היגיינה במגע עם בעלי חיים ולשטוף ידיים היטב במים ובסבון לאחר שנוגעים בהם או מטפלים באוכל שלהם ובהפרשות שלהם.

             

            האם חשוב לאוורר את הבית?

            לא משנה אם אתם בריאים או חולים או בבידוד, כדאי לאוורר את הבית בכל יום. אמנם ככל הידוע הנגיף אינו מידבק באוויר, אבל אם יש באוויר טיפות רוק שנגועות בו, אוורור של החדרים בבית יקצר את משך זמן שהותן בחדרים. אוורור החדרים בבית נועד למניעה נוספת ולסילוק הנגיף מהאוויר.

             

            איך לטפל בבן זוג או בן משפחה חולה או הנמצא בבידוד?

             

            • חיטוי שירותים ומקלחת: רצוי להשתמש בשירותים ובמקלחת נפרדים. אם זה בלתי אפשרי, הקפידו לחטא אותם עם אקונומיקה לאחר כל שימוש.
            • טיפול בכלי אוכל: הפרידו כלים ושטפו במים חמים וסבון או במדיח הכלים. לאחר שטיפת כלים של אדם חולה - שטפו ידיים במים וסבון.
            • טיפול בבגדים: אל תנערו את הבגדים בגלל חשש לפיזור הנגיף. כאמור, לא חייבים להפריד את הכביסה.
            • טיפול באשפה: רצוי להקפיד על הפרדה ולשטוף ידיים היטב במים ובסבון לאחר מגע בשקית.

             

            חטאו בכל יום משטחים שאתם משתמשים בהם לעתים קרובות כמו שולחנות אוכל, משענות של הכיסא, ידיות של דלתות, מתגי תאורה, שלטים, כיורים ושירותים (צילום: Shutterstock)
              חטאו בכל יום משטחים שאתם משתמשים בהם לעתים קרובות כמו שולחנות אוכל, משענות של הכיסא, ידיות של דלתות, מתגי תאורה, שלטים, כיורים ושירותים(צילום: Shutterstock)

               

              • חיטוי החדר: צמצמו מגע ככל האפשר עם האדם החולה. אם אתם צריכים לנקות חדר של אדם חולה, היכנסו לחדר עם כפפות חד פעמיות ומסכת פנים חד פעמית, השליכו אותן לפח מיד בתום השימוש ושטפו ידיים היטב במים ובסבון.  
              • חיטוי משטחים: חטאו בכל יום משטחים שאתם משתמשים בהם לעתים קרובות כמו שולחנות אוכל, משענות של הכיסא, ידיות של דלתות, מתגי תאורה, שלטים, כיורים ושירותים.
              • טיפול בכלים ובאביזרים: השתמשו בכפפות חד פעמיות, חטאו, הסירו את הכפפות ושטפו ידיים. אם אתם משתמשים בכפפות רב פעמיות, צריך לחטא אותן עם אלכוהול או עם אקונומיקה לאחר הניקוי ולא להשתמש בהן לניקוי אזורים אחרים בבית, אלא רק לניקוי אזורים של אדם חולה או חשוד כחולה. אפשר לחטא עם מטלית טבולה באלכוהול 70% או באקונומיקה.

               

              הגיליון החדש של מגזין מנטה - עכשיו בדוכנים (צילום: שי יחזקאל)
              הגיליון החדש של מגזין מנטה - עכשיו בדוכנים (צילום: שי יחזקאל)
               
              הצג:
              אזהרה:
              פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד