שתף קטע נבחר

צילום: AFP, מוטי קמחי

מנכ"ל משרד הבריאות: "ממליץ לא לפתוח גנים"

עוד אין החלטה, אבל משרד הבריאות כבר קובע עובדות בשטח: לשרים אמר בר סימן טוב כי הוא ממליץ לפתוח ביום ראשון רק את כיתות א' עד ג'. "המשפחתונים לא מוכנים. הגנים? אולי עוד שבוע-שבועיים. מי שלא יחזור עכשיו, ישוב בהמשך מאי", אמר גורם במשרד. ראשי רשויות: "בלבול בהנחיות"

 

תמונת משה בר סימן טוב (צילום: אוראל כהן)
משה בר סימן טוב(צילום: אוראל כהן)

 

ברקע חילוקי הדעות והשאלות הרבות שעלו לקראת החזרה לכיתות א' עד ג' ולגנים - שלפחות בינתיים אמורה להתרחש בבתי הספר ביום ראשון - אמר מנכ"ל משרד הבריאות משה בר סימן טוב היום (חמישי) בשיחת זום של צוות השרים עם המנכ"לים וראש הממשלה, כי הוא לא ממליץ לפתוח את הגנים וכי יש להתחיל רק עם כיתות א' עד ג'. השרים לא הסכימו איתו, ושר החינוך רפי פרץ אמר שהוא בעד לפתוח כמתוכנן בשבוע הבא והמשרד שלו ערוך לכך.

 

בנוסף, משרד הבריאות עדיין לא אישר את המתווה לפיו אפשר להחזיר את הפעוטות למסגרות, ויש עדיין דיונים על התנאים לפתיחת מעונות היום והמשפחתונים - כמה ילדים בכל קבוצה, כמות המטפלות, אופן הרוטציה, חלוקה למבנים ועוד קריטריונים. 

 

 

מחאת הגננות בכיכר רבין (צילום: מוטי קמחי )
גננות מפגינות הערב בכיכר רבין(צילום: מוטי קמחי )

מחאת הגננות בכיכר רבין (צילום: מוטי קמחי )
(צילום: מוטי קמחי )

 

מחאת הגננות בכיכר רבין (צילום: מוטי קמחי )
מחאת הגננות בכיכר רבין(צילום: מוטי קמחי )

בימים האחרונים פנו למשרד הרווחה מנהלי ארגונים של משפחתונים ופעוטונים, ואמרו שבגלל שמשרד הבריאות לא פרסם מתווה – הם לא יכולים להיערך וזקוקים למספר ימים נוספים. שר הרווחה אופיר אקוניס אמר בדיון השרים שהוא מעדיף לפתוח ביום ראשון, אך מכיוון שהם זקוקים לימי היערכות אין לו בעיה לדחות את זה לאמצע השבוע.

 

בדיון סוכם שהמנכ"לים של כל המשרדים ישוחחו וינסו להגיע להסכמה על מתווה. משתתפים בשיחה התרשמו שנתניהו מגבה את בר סימן טוב בהתנגדות לפתיחת הגנים ונראה שהעניין יידחה בכמה ימים. ביום ראשון בערב יוצגו נתונים מורחבים של מכון גרטנר על שיעורי ההידבקות של ילדים, ומחר אמורים להיות מוצגים נתונים נוספים. 

 

בתוך כך, בכיר במערכת הבריאות טען כי במשרד הבריאות מקווים שההחלטה להחזיר את מערכת החינוך תידחה. "משרד הבריאות מת לדחות את החזרה לבתי הספר, כי הוא מודאג. עשו המון צעדים להחזרה של המשק ולצרף עכשיו גם את בתי הספר זה מוגזם", אמר.

 

"המשפחתונים לא מוכנים. הגנים? אולי בפעימה הבאה"

בכיר במשרד הבריאות אמר ל-ynet כי הוא חושש שהחזרה לא תיעשה בזהירות הנדרשת: "אני לא מנהל את מערכת החינוך כך שאני לא יודע אם זה אכן יהיה בזהירות. אנחנו כן יודעים שילדים הם מידבקים וכנראה הם מידבקים פחות ממבוגרים. אני חושש באופן אישי והייתי רוצה להיות עוד חודשיים מהיום כדי לראות איפה נהיה והאם נהגנו בחכמה או בחומרת יתר. מתישהו בוודאי צריך לחזור וצריך לעשות זאת בצורה זהירה והדרגתית, זו העמדה של כולנו".

 

גורם אחר במשרד הבריאות אמר: "זה אירוע משמעותי להחזיר ללימודים. זה נכון שכל העולם בסוג של אפלה לגבי מה המשמעות של ילדים וקורונה. אנחנו יודעים שילדים כנראה נדבקים פחות ומדביקים או דומה או פחות. יהיו לנו את ממצאי דו"ח גרטנר בהמשך, אבל גם בגרמניה וגם ה-CDC שאומרים שהילדים חווים את המחלה באופן יותר קל. יש תסמונת פוסט קורונה מאוד נדירה אצל ילדים שמביאה אותם למצב קשה, היו לנו שני ילדים כאלה בארץ".

 

מחאת הגננות בכיכר רבין (צילום: מוטי קמחי )
הגננות מפגינות. הגנים יחכו לפעימה הבאה?(צילום: מוטי קמחי )

הוא הוסיף: "התפיסה היא שתהיינה קבוצות שנמצאות כל הזמן ביחד עם צוות קבוע, שמירה על כללי היגיינה, מרחק, איפה שניתן מסכות, מניעת התקהלויות ודברים מהסוג הזה. לגבי מעונות היום, אנחנו רוצים שיהיו בקבוצות קטנות של שבעה ילדים, רצינו חמישה אבל זה פחות מתכתב עם משרד העבודה והרווחה".

 

הגורם הדגיש: "ברור שמי שלא יחזור עכשיו יחזור בהמשך בחודש מאי. יש פה מהלך שצריך לראות את האפקט שלו על התחלואה. זה בסדר לפתוח את בתי הספר בנקודה שבה אנחנו נמצאים. אנחנו כן עם הישגים יפים במפת התחלואה הארצית אפשר לבצע את הצעד הזה ולחכות עם הגנים בפעימה הבאה שתהיה בעוד שבוע -שבועיים. ההמלצה שלנו היא לא לפתוח את הגנים".

 

"לגבי כיתות ד ומעלה - נצטרך לחשוב על זה. יש תעדוף לאומי לשכבות הנמוכות כדי לאפשר את היציאה של ההורים לעבודה. מבחינתנו צריך לעבוד באופן מדורג. פעימה אחרי זה יכולה להיות גני ילדים או כיתות ד'-ו'. יכול להיות שבעוד שבועיים נראה שהקורונה נעלמה בישראל ואין חולים חדשים והכל בסדר".

 

"לגבי משפחתונים, זו פונקציה של מוכנות שהיא לא קיימת. מבחינתנו עדיף לעשות את זה באופן מדורג והקבוצה שהכי בטוח להתחיל איתה זה כיתות א'-ג'".

 

ראשי הרשויות: "משרד הבריאות מנסה לשמור על השיתוק"

בשלטון המקומי טוענים כי במשרד הבריאות מנסים לסכל את החזרה ללימודים. "לא חיכינו ועשינו את כל ההיערכויות הנדרשות בשבועות האחרונים מבחינת ניקיון, סידור הכיתות והגנים, ריענון אנשי החינוך, והחזרת הסייעות לפעילות", אמר יו"ר מרכז השלטון המקומי חיים ביבס, בהערכת מצב שקיים עם ראשי הרשויות. "ועם זאת, רגע לפני שאנחנו נדרשים בפועל לפתוח את מוסדות החינוך, אנחנו עדים לספינים שונים, בלבול בהנחיות הניקיון הדרוש ועיכובים בלתי מוסברים ממשרד הבריאות שנדמה שמנסה לשמור על השיתוק ולמנוע חזרה לשגרה – לא ניקח בזה חלק ולא ניתן יד. נעשה כל מה שנדרש כדי להחזיר את הילדים ללימודים ואת המשק לפעילות".

50 ()
חיטוי בית ספר בחיפה לקראת החזרה

בשיחה עלו הנושאים המרכזיים להסדרה דחופה בימים הקרובים כדי להיות ערוכים לחזרה בטוחה ומהירה לשגרה: הצורך בהפעלת הצהרונים כדי לאפשר להורים יום עבודה מלא, הצורך בהסדרת מערך ההסעות בפורמט הקיים, הצורך בגיוס מאבטחי מוסדות חינוך שהם לא בקבוצת הסיכון.

 

בסיכום הדברים הסכימו ראשי הרשויות כי קיים צורך ממשי לשחרר את ההורים לעבודה, ולהחזיר לילדים את שגרת הלימודים האפקטיבית במסגרות החינוך ואמרו כי הם מתואמים עם משרד החינוך ומוכנים להפעלת המוסדות החל מיום א' וטיפול בנושאים הדחופים באופן מידי.  

 

ממשרד הבריאות נמסר בתגובה לטענות השלטון המקומי, כי "החזרה לבית הספר הוא הנושא החשוב ביותר שעומד כרגע על הפרק ולכן נערכים דיונים בנושא בין המשרדים. במהלך החודש הקרוב צפויות פעילויות רבות לחזור באופן הדרגתי ובטוח תוך יצירת תקופת הסתגלות למציאות המשתנה".

Фото: shutterstock ()
רבים מגני הילדים לא יפתחו בתנאים הנוכחיים

לצד זאת, איגוד מטפלות המשפחתונים בכוח לעובדים הודיע למשרד העבודה והרווחה כי לא יפתח ביום ראשון את המשפחתונים הפועלים תחת פיקוחו. 3,700 המטפלות במשפחתונים, שבהם שוהים כ-18 אלף פעוטות בגילאי שלושה חודשים עד שלוש שנים, דורשות פיצוי לכיסוי הנזקים כתוצאה מסגירתם במשך כחודש וחצי בשל משבר הקורונה וגיבוש פתרונות במקרה של הידבקויות לאחר חזרתם לפעילות.

 

גם נושא ההסעות עדיין לא נסגר, ושי חג'ג', יו"ר מרכז המועצות האזוריות פנה לראש הממשלה נתניהו בטענה כי הדרישות אינן הגיוניות: "בשל כוונת משרד הבריאות להגביל את מספר הילדים בהסעה ל-15, שיהיו מאותה הכיתה בלבד, כ-50 אלף תלמידי כיתות א-ג במועצות האזוריות לא יוכלו לשוב לספסל הלימודים והוריהם לא יוכלו לשוב לעבודתם", טען. "החלטה מנותקת מהשטח. מדובר בשטחים עצומים ובמרחקי נסיעה לא הגיוניים, בנוסף לשילוש מערך ההסעים שאין ביכולת המועצות לקיים ללא שיפוי מלא".

 

 

בנוסף, ראשי הרשויות המקומיות הערביות החליטו שלא לחדש את התהליך החינוכי בבתי הספר בשבוע הבא. בישיבה שבה השתתפו נציגי וועד ראשי הרשויות המקומיות הערביות, הוועד הערבי לחירום, ד"ר שרף חסאן יו"ר וועדת המעקב לענייני החינוך הערבי ועדת הבריאות, וועד ההורים הארצי ומומחים ופעילים בתחום החינוכי, החליטו לקיים ישיבה נוספת ביום חמישי.

 

המשתתפים בדיון הדגישו שלקהילה הערבית יש אינטרס להחזיר את התלמידים לבתי הספר בהיותו המפסיד הגדול ביותר בתהליך הלמידה מרחוק, במיוחד מכיוון שלמחצית מהתלמידים הערבים אין בבעלותם מחשבים או משום שהם גרים באזורים ללא תשתית אינטרנט, אך יחד עם זאת לקחת בחשבון את נתוני הבריאות ואת מוכנותם של בתי הספר, ולתת תנאים להבטחת בריאותם של תלמידים, מורים ועובדים במוסדות חינוך ובחברה הערבית בכלל.

 

בדיון הועלו הצעות לשקול בעתיד את ההבדל בין הערים הערביות מבחינת נתונים על התפשטות המחלה ומידת המוכנות, בתנאי שניתן לקבל נתונים מלאים לקבלת החלטות.

 

כמו כן, ד"ר זאב פלדמן, יו"ר ארגון רופאי המדינה, אמר כי "בכל החלטה על חזרה מדורגת של מערכת החינוך לשגרה, יש להביא בחשבון את צרכיהם של העובדים החיוניים - הצוותים הרפואיים, אחיות ורופאים, הם הורים לילדים קטנים החוזרים גם הם לשגרת פעילות ונתקלים בקושי רב לעשות כן, בשל חזרתה החלקית של מערכת החינוך לפעולה. המדינה חייבת למצוא פתרון מערכתי לכלל הילדים האלה, כדי לאפשר להוריהן/ם להגיע לבתי החולים ולטפל בחולי ישראל".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מוטי קמחי
גננות מפגינות הערב בכיכר רבין
צילום: מוטי קמחי
מומלצים