שתף קטע נבחר

צילום: AFP, מוטי קמחי

החזרה לגני הילדים ולמעונות ביום ראשון: עושים סדר

מתווה החזרת הגיל הרך למסגרות מלווה בשלל חששות. איך תתבצע הרוטציה? מה עם ימי שישי וההורים שמפסידים עוד יום? האם צריך לעטות מסכות? ומה בנוגע לצהרונים? השאלות והתשובות

 

 

הפתרונות רחוקים מלהיות מושלמים, אבל אחרי תקופה כה ארוכה של השבתה כפויה בגלל התפשטות נגיף הקורונה, ביום ראשון הקרוב צפויים לחזור למסגרות החינוך המוסדרות ברחבי הארץ מרבית הילדים מגיל לידה עד שש. כיצד יחולקו ימי השבוע בגני הילדים? כמה ילדים ישהו בכל קבוצה? האם חובה לעטות מסכה? ומי ימשיך לשבת בבית בגלל טרוניות שונות? ynet עושה לכם סדר לקראת אישור המתווה הסופי בוועדת השרים.

 

אילו מסגרות לגיל הרך ייפתחו ביום ראשון?

יחזרו לפעילות מעונות היום, המשפחתונים וגני הילדים העירוניים והפרטיים.

 

כמה ילדים חוזרים למסגרות?

במסגרות המפוקחות לגילי לידה עד 3 כ-130 אלף ילדים, במסגרות הפרטיות בגילים אלה כ-300 אלף ילדים ובגני הילדים לגילים 3 עד 6 כחצי מיליון ילדים.

גן עפרוני קריית מוצקין (צילום: משרד החינוך)
צווות גן עפרוני בקריית מוצקין נערך לחזרת הילדים(צילום: משרד החינוך)

איך תתבצע חלוקת ההגעה למסגרות?

במעונות היום, המיועדים לגילי לידה עד 3, תתקיים הפעילות בכל ימות השבוע, בשעות הפעילות הרגילות וללא רוטציה.

 

במסגרת המתווה שגיבש משרד החינוך, תתקיים הלמידה בגני הילדים המיועדים לגילים 3 עד 6 ברוטציה של שלושה ימים לכל קבוצה. לפיכך, קבוצה אחת תגיע לגני הילדים מיום ראשון עד יום שלישי והקבוצה השנייה מיום רביעי עד שישי. בשבוע העוקב הקבוצות יתחלפו בימי ההגעה לגנים. הלמידה תימשך שש שעות בכל יום, ובכל קבוצה יהיו גננת ומטפלת.

גן ילדים (צילום: shutterstock)
"הגננות בציפייה והתרגשות" (אילוסטרציה)(צילום: shutterstock)

בתל אביב הלינו הורים על בעיה נקודתית של חלוקת ההגעה ברוטציה לפי שמות המשפחה של הילדים. בהתאם לכך נטען כי ילדי הורים ששם המשפחה שלהם מתחיל באותיות אל"ף עד יו"ד יגיעו לגן בימים ראשון עד שלישי, ואלה ששם משפחתם מתחיל באותיות כ"ף עד תי"ו יגיעו לגן בימים רביעי עד שישי.

 

נציגת העירייה השיבה להורים שהלינו על קבלת ילדיהם ביום שישי, שבו הם ממילא לא עובדים, כי "בתל אביב-יפו יש 651 כיתות גן ו-3,000 סייעות. המשימה של גיוס סייעות כדי לייצר רוטציה היא בלתי אפשרית בטווח זמנים מיידי - ומעבר לכך, לא ניתן יהיה להכשירן".

 

עוד ציינה נציגת העירייה: "בריאות הילדים, ומעבר לזה בטיחותם של הילדים, עומדות בראש מעיינינו ולכן הרוטציה אינה אפשרית ליישום בהנחיות הנוכחיות של משרד החינוך. אנחנו ממשיכים לבדוק אפשרויות נוספות להקל על ההורים".

 

חלי, אם לילד בגן טרום חובה בתל אביב, הביעה תרעומת על החלטת העירייה שלא לקיים רוטציה כפי שהנחה משרד החינוך. לדבריה, "זה לא הוגן שרק בגלל ששם המשפחה שלנו בסוף האל"ף-בי"ת יהיו לנו רק שני ימי עבודה, בימים רביעי וחמישי. בימי שישי אנחנו לא עובדים. אני מצפה שתהיה רוטציה שוויונית בין ההורים. זה לא הוגן שנוכל לעבוד יומיים בלבד".

 

כמה ילדים ישהו בכל אחת מהמסגרות?

במעונות היום לגילי לידה עד 3 ישהו קבוצות קבועות של עד 17 ילדים בכל כיתה. פתיחת הקבוצות במעונות היום תיעשה בהתאם לביקוש. אם לא יהיה לדוגמה ביקוש לכיתת תינוקות (עד גיל 15 חודשים), ניתן יהיה לפתוח כיתת פעוטות (24-16 חודשים) או בוגרים (32-25 חודשים). כמו כן, ניתן יהיה לקלוט ילדים בקבוצות רב-גיליות.

 

במשפחתונים ישהו עד חמישה ילדים.

 

לגנים לגילים 3 עד 6 אושר לפי הסכם בין משרדי החינוך והבריאות כי בכל קבוצה יוכלו לשהות עד 18 ילדים. האישור שניתן יקל על הגננות ועל הרשויות המקומיות להיערך, ונותן מענה בעיקר לגנים שבהם לומדים יותר מ-30 תלמידים מבלי שיהיה צורך לחלק אותם לשלוש קבוצות. חלוקה כזו הייתה מצמצמת את ימי השהייה בגן ליומיים בלבד לכל קבוצה.

 

איך יתבצעו השמירה על היגיינה והדיווח על בריאות הילדים?

במסגרות החינוך לגילי לידה עד 3, המתווה מחייב הקפדה על כללי היגיינה לפני ואחרי כל מגע עם פעוט וחיטוי יסודי של המעון בסוף היום.

 

בין ההנחיות נקבע כי על הצוות ועל הילדים להקפיד על רחיצה תכופה ויסודית של הידיים בסבון, תוך הקפדה יתרה, לפני ואחרי מגע פיזי עם ילד, לפני ואחרי האכלה, לפני ואחרי שימוש בשירותים או החתלה ולפני החזרה למרחב הציבורי.

גן פיסטוק בבאר שבע (צילום: משרד החינוך)
דואגים לחיטוי בגן פיסטוק בבאר שבע(צילום: משרד החינוך)

בגני הילדים לגילים 3 עד 6, יתבקשו ההורים לחתום מדי יום על הצהרת בריאות שלפיה אין לילדיהם חום, הם אינם משתעלים ואין להם בעיות נשימתיות.

 

בהתאם להנחיות משרד הבריאות, הילדים לא מחויבים לעטות מסכות כלל - והישיבה תתבצע תוך שמירה על מרחק של שני מטרים ככל האפשר. הילדים יביאו עימם ארוחות מהבית, וכל ילד יתבקש לאכול בנפרד ולא לשתף את החברים במזון שלו. הגננות הונחו לצמצם ככל האפשר מגעים משותפים בצעצועים ולדאוג לניקיון ולחיטוי.

 

מי לא צפוי לחזור למסגרות ביום ראשון?

לפי ההערכות, לכ-30% עד 40% מהילדים במעונות היום לגילי לידה עד 3 לא יהיה מקום במסגרות המוקטנות, והתעדוף ייעשה בהתאם לנוהל סדר קבלת ילדים למעון יום מסובסד ומפוקח. היתר יישארו בבית.

 

אילו בעלויות לא יפתחו את המסגרות ביום ראשון?

ארגון נעמת כבר הודיע להורים כי בשלב הראשון לא ייפתחו חלק מהמעונות שבהם יש פחות מ-51 ילדים (שלוש קבוצות של 17 ילדים), בשל מחסור במטפלות שחלקן נמצאות בקבוצות סיכון וחלקן מעדיפות שלא לחזור לעבודה. בימים הקרובים יגויסו אנשי צוות נוספים לצורך פתיחת יתר המעונות.

 

בנוסף, עדיין לא הושגה הסכמה עם ארגון "א.מ.א", שמייצג את מעונות היום המפוקחים המופעלים על ידי יזמים פרטיים, עבור כ-50 אלף ילדים בגילי לידה עד 3. הארגון לא קיבל את המתווה שהושג, והמעונות שאותם הוא מאגד לא ייפתחו לפי שעה ביום ראשון.

 

הצהרונים ייפתחו?

אחת הסוגיות העיקריות שעשויות להשפיע על חזרת ההורים לעבודה נוגעת לצהרונים, שמאפשרים את השארת הילדים במסגרות עד לשעה 16:30. ואולם, נכון לעכשיו עדיין לא ברור אם הצהרונים אכן יחלו לפעול ביום ראשון.  

 

מנכ"ל משרד החינוך שמואל אבואב אמר הבוקר בהתייחסו לנושא כי "הצהרונים ייפתחו בהדרגה. האפשרות תינתן לאותם ילדים שההורים שלהם ירצו להאריך את יום הלימודים שלהם משעה 14:00 עד 16:00 או 16:30. המסגרות לא יוכלו להשאיר את מספר הילדים, ולא יוכלו לערבב ילדים מכיתות שונות".

גן פיסטוק בבאר שבע (צילום: משרד החינוך)
מנקים בגן בבאר שבע(צילום: משרד החינוך)

משרד האוצר הודיע על הקצאת תקציב של 200 מיליון שקלים לסבסוד הצהרונים בגני הילדים ובכיתות א'-ב', אך מרכז השלטון המקומי הודיע כי הוא מתנגד למתווה, מכיוון שישנה התייחסות רק לאשכולות סוציו-אקונומיים 1-5 (הרשויות החלשות יותר).  

 

יו"ר מרכז השלטון המקומי חיים ביבס אמר: "זה הכול או כלום. כולם נפגעו ממשבר הקורונה, ולכן אם לא יתקבל תקצוב להפעלת הצהרונים ליישובים כמו כרמיאל ואור יהודה - לא ייפתחו הצהרונים בכלל".

 

ברשת המתנ"סים, שמפעילה צהרונים לכ-70 אלף ילדים, הודיעו כי בתנאים הנוכחיים לא ייפתחו הצהרונים. לאה פדידה, נציגת הרשת, אמרה: "אנחנו, רשת המרכזים הקהילתיים שמפעילים עשרות אלפי ילדים בצהרונים, לא נפתח אותם. נקודה. 40% מהילדים במדינה הם מעל אשכול 5. מי ישפה אותם? מי ייתן להם מסגרת? נדמה לי שהמילה 'מתווה' היא פשוט חלופה למילה ברדק. ברדק אחד גדול".

גן עפרוני קריית מוצקיו (צילום: משרד החינוך)
נערכים לחזרת הילדים בגן עפרוני בקריית מוצקין(צילום: משרד החינוך)

 

"אנחנו נערכים לפתוח את הגנים, וכבר התחלנו בהכנות הנדרשות", אמר מנכ"ל משרד החינוך אבואב. "ביקשנו ממנהלות ומנהלי הגנים להפסיק עם הלמידה מרחוק כדי שיוכלו להקדיש את הימים הבאים להיערכות, לארגון הגן ולהכנתו לקראת קבלת פניהם של הילדים, ולאפשר גם לרשויות להיערך בהתאם. אני רוצה להודות לצוותי החינוך שעושים יום-יום מלאכת קודש בבתי הספר ובגנים".

 

רותי איפרגן, גננת בגן "שקד" באשכול גנים גליל מערבי בשלומי, הפיקה עם שאר הגננות שרשרת עם חרוז בצבע תואם לכל אחד מילדי שתי הקבוצות. "אנחנו נערכים באופן המיטבי לקראת חזרת הילדים לגן", אמרה איפרגן. "דיללנו את ריהוט הגן, והילדים יפעלו על פי צבע הקפסולה שאליה הם משתייכים.

 

"הרחקנו וריווחנו את השולחנות, הגן עבר חיטוי יסודי עם ספריי מיוחד כולל הריהוט, המשחקים, החדרים השונים וחדרי הנוחיות. מיקמנו מספר עמדות להיגיינה אישית לשימוש הילדים בנגישות וזמינות. בעבודת צוות משותפת נצלח את התקופה המאתגרת באופן בטיחותי ובריאותי".

 

הגננת ברכה פרחי מגן "נורית" בגבעתיים סיפרה כי צוות הגן נרגש לקראת חזרת הילדים: "אנחנו ככה מאז שדיברו על החזרת גני הילדים. אנחנו מתגעגעות לפגוש את הילדים ולחזור לשגרה המבורכת. ההכנות בגן הן כמו לפתיחת שנת לימודים ואף מעבר.

 

"אנחנו מנקות, מחטאות, מסדרות ומאווררות. לא זכורה לי תקופה כל כך ארוכה שהגן היה סגור. אנחנו בתקשורת עם הילדים מתחילת המשבר, ומרגישות שגם הם בציפייה לחזרה ולמפגש עם המוכר והאהוב. אנחנו כאן בשבילם באהבה ובציפייה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: משרד החינוך
צוות גן עפרוני בקריית מוצקין
צילום: משרד החינוך
מומלצים