טעים טבעי: עוגות, עוגיות וקינוחים טבעוניים בלי סוכר לבן ובלי גלוטן

מלבי טפיוקה עם פירות, פצפוצי אורז עם תמרים, בראוניז בשילוב שוקולד-בננה, ועוד פינוקים במתיקות מעודנת שגם טבעונים ונמנעים מגלוטן ישמחו לאכול בכיף

גאלט פירות העונה (צילום: יעל אילן)
גאלט פירות העונה (צילום: יעל אילן)

עוגות, עוגיות, קינוחים ופינוקים ביתיים ללא סוכר לבן, בלי גלוטן ובלי מוצרים מן החי:

 

מלבי טפיוקה עם פירות יבשים וטריים

קינוח טפיוקה קריר ומרענן בגרסה מופחתת סוכר ושומן. הבישול בקרם קוקוס, ללא שטיפת כדורי הטפיוקה, יוצר מנה שמזכירה במרקם הכיפי שלה מלבי. אגב, את יתרת קרם הקוקוס אפשר להקפיא לשימוש עתידי.

 

טפיוקה עם פירות יבשים וטריים  (צילום: יעל אילן)
    טפיוקה עם פירות יבשים וטריים (צילום: יעל אילן)

     

    המרכיבים

    (8-6 מנות)

     

    • 1/2 כוס טפיוקה
    • 1/2 2 כוסות מים רותחים
    • קורט מלח
    • קליפה מגוררת מ־1 תפוז
    • 1 כפית תמצית וניל
    • 1/2-1/4 כוס מייפל או סילאן
    • 1/2 כוס קרם קוקוס, 17% שומן לפחות
    • 1/2 כוס פירות יבשים קצוצים, לפי הטעם
    • להגשה: 1 כוס פירות טריים חתוכים, סילאן או מייפל

     

    ההכנה

    1. שמים בסיר את הטפיוקה, המים הרותחים, המלח, קליפת התפוז והווניל, ומבשלים כ־3 דקות על להבה בינונית, תוך כדי ערבוב במזלג מדי פעם, להפרדת הכדורים, רק עד שכדורי הטפיוקה מתרככים.

    2. מוסיפים לסיר את המייפל או הסילאן ואת קרם הקוקוס ומערבבים. מוסיפים את הפירות היבשים ומערבבים.

    3. מחלקים לקעריות, מכסים בניילון ומאחסנים במקרר 3 שעות לפחות (עד יומיים).

    4. ההגשה: מניחים פירות טריים על כל מנה, מזלפים סילאן או מייפל ומגישים.

    • איך שומרים? עד 4 ימים, מכוסה במקרר.

     

    עוגיות סנדוויץ' חמאת בוטנים וריבה

    השילוב האמריקאי הממכר, בתוך עוגייה. ויש גם עיטור קקאו חמוד ששווה לאמץ גם בעוגיות אחרות.

     

    עוגיות סנדוויץ' חמאת בוטנים וריבה  (צילום: יעל אילן)
      עוגיות סנדוויץ' חמאת בוטנים וריבה (צילום: יעל אילן)

       

      המרכיבים

      (כ־18 יחידות)

       

      לעוגיות:

      • 1/2 כוס חמאת בוטנים טבעית או חמאת שקדים
      • 2 כפות שמן
      • 1/3 כוס ריבה 100% פרי ללא סוכר (מומלץ שזיפים או תותים)
      • 1 כוס שקדים טחונים
      • 1 כוס קמח תפוחי אדמה
      • 1/2 כפית אבקת אפייה
      • 1/4 כפית קינמון טחון
      • 1/4 כפית מלח

       

      למלית

      • 1/3 כוס חמאת בוטנים
      • 1/3 כוס ריבה 100% פרי

       

      ההכנה

      1. העוגיות: שמים בקערת מעבד המזון את כל מרכיביהן ומעבדים לבצק. אוספים את הבצק ויוצרים ממנו גליל בקוטר 5-4 ס"מ. עוטפים בניילון נצמד ומאחסנים במקפיא כ־20 דקות, להקלת החיתוך.

      2. בינתיים, מחממים את התנור ל־160 מעלות ומרפדים תבנית בנייר אפייה.

      3. מוציאים את הבצק ופורסים אותו לפרוסות בעובי 3 מ"מ. אם רוצים, מעטרים מחצית מהפרוסות (ראו טיפ למעלה). מניחים בתבנית ואופים 15-12 דקות, עד שהעוגיות יבשות ותחתיתן זהובה. מוציאים ומצננים.

      4. המלית: מורחים על מחצית מהעוגיות שכבה של חמאת בוטנים ושכבה של ריבה (אפשר גם לזלף אותן דרך שקי זילוף, זו על זו). סוגרים ביתרת העוגיות. מגישים.

      • איך שומרים? בכלי סגור, עד שבוע במקרר (כשקר, בטמפרטורת החדר) או עד חודשיים במקפיא. 

       

      טיפ: עיטור קקאו: טובלים מזלג באבקת קקאו ומהדקים את שיניו לבצק העוגייה כך שייראו עליה פסי קקאו דקים. מעטרים כך מחצית מהעוגיות (הן יהיו כיפת הסנדוויץ') 

       

      קוביות פצפוצי אורז עם תמרים וקקאו

      ממתק שוקולדי מתפצפץ עם מרכיבים בריאים שגם ילדים אוהבים.

       

      קוביות פצפוצי אורז עם תמרים וקקאו  (צילום: יעל אילן)
        קוביות פצפוצי אורז עם תמרים וקקאו (צילום: יעל אילן)

         

        המרכיבים

        (כ־25 קוביות)

         

        • 12-10 תמרים יבשים מגולענים או 1 כוס (180 גרם) תמרים דחוסים (נמכר באריזות ואקום)
        • 1/3 כוס (3 כפות גדושות) חמאת שקדים, חמאת קוקוס, חמאת בוטנים או טחינה גולמית
        • 2 כפות מים חמים
        • 2 כפות גדושות אבקת קקאו
        • 1 כפית תמצית וניל
        • קורט קינמון טחון
        • קורט מלח
        • 2 כוסות פצפוצי אורז
        • אפשרות לציפוי: 1 כוס שבבי קוקוס 

         

        ההכנה

        1. שמים בקערת מעבד המזון את התמרים, את החמאה הנבחרת (או הטחינה) והמים ומעבדים לעיסה אחידה. מוסיפים את הקקאו, הווניל, הקינמון והמלח ומעבדים לעיסה אחידה.

        2. מרפדים את משטח העבודה בניילון נצמד ומפזרים עליו מחצית מפצפוצי האורז. בידיים משומנות, משטחים עליו את עיסת התמרים ומפזרים עליה את יתרת פצפוצי האורז. מכסים בניילון נצמד ומהדקים ומיישרים כך שייווצר מלבן בעובי 3-2 ס"מ. מאחסנים במקרר 3 שעות לפחות (אם רוצים, אפשר לאחר יצירת השכבות לגלגל כדורים. במקרה כזה, לא חייבים לצנן ואפשר להגיש מיד).

        3. אם רוצים, מפזרים את הקוקוס בצלחת שטוחה. חותכים את הממתק לקוביות והופכים אותן בתוך הקוקוס כך שכל הצדדים יצופו בו. מגישים.

        איך שומרים? בכלי סגור, עד שבוע במקרר (כשקר, בטמפרטורת החדר) או עד חודשיים במקפיא. 

         

        בראוניז בטעם שוקולד־בננה

        בראוניז מעולים, רכים ושוקולדיים עם ארומת בננה שילדים אוהבים. המלצה שלי: הכפילו כמויות, זה יתחסל מהר!

         

        בראוניז בטעם שוקולד־בננה  (צילום: יעל אילן)
          בראוניז בטעם שוקולד־בננה (צילום: יעל אילן)

           

          המרכיבים

          (תבנית בגודל 20X20 ס"מ)

           

          • 12-10 תמרים יבשים מגולענים או 1 כוס (180 גרם) תמרים דחוסים (נמכר באריזות ואקום)
          • 1/2 כוס חלב צמחי, לפי הטעם
          • 1/2 כוס (1 בננה גדולה) בננה טחונה או מעוכה היטב
          • 3 כפות אבקת קקאו
          • 1/2 כפית אבקת סודה לשתייה
          • 1/8 כפית מלח
          • 1 כפית תמצית וניל
          • 1 כף חומץ 5%
          • 1/4 כוס קמח שיבולת שועל ללא גלוטן או קמח עוגות ללא גלוטן
          • 3 כפות שקדים טחונים
          • לאפייה: 1/2 בננה, פרוסה לעיגולים
          • אפשרות: 1 כף מייפל או סילאן

           

          ההכנה

          1. מחממים את התנור ל־180 מעלות ומרפדים את התבנית בנייר אפייה.

          2. שמים בקערת מעבד המזון את כל המרכיבים ומעבדים לעיסה אחידה. מעבירים לתבנית ומיישרים. מניחים את פרוסות הבננה על העיסה ומהדקים קלות.

          3. אופים 30-25 דקות, עד שהעיסה מתייצבת ופני העוגה יבשים. מוציאים ומניחים לצינון מלא.

          4. אם רוצים, מברישים את הבננות (שמתייבשות קצת באפייה) במייפל או סילאן. מגישים. 

          • איך שומרים? בכלי סגור, עד שבוע במקרר (כשקר, בטמפרטורת החדר) או עד חודשיים במקפיא.

           

          גאלט פירות

          פאי כפרי שמכינים עם פירות העונה. הבצק פריך ויש לו ארומה תפוזית, והמלית רכה, חמצמצה־מתוקה. אפשר להשתמש בפירות שונים, למשל: נקטרינות, אפרסקים, שזיפים, פירות יער, תפוחים ואגסים.

           

          גאלט פירות  (צילום: יעל אילן)
            גאלט פירות (צילום: יעל אילן)

             

            המרכיבים

            (עוגה בקוטר 24 ס"מ)

            לבצק:

            • 1/4 כוס שמן זרעי ענבים או שמן קנולה או שמן זית עדין
            • 1/3 כוס רסק תפוחי עץ
            • 1 כוס (100 גרם) שקדים טחונים
            • 3/4 כוס קורנפלור
            • 1/2 כוס קמח תירס מהיר הכנה לפולנטה
            • 1/4 כפית קינמון טחון
            • 1 כף קליפת תפוז מגוררת
            • 1/2 כפית אבקת אפייה
            • 1/4 כפית מלח

             

            למלית

            • 1 כף שמן
            • 5 כוסות קוביות פרי, לפי הטעם
            • 1 כף קורנפלור
            • 1 כפית תמצית וניל
            • 4 כפות צימוקים
            • להגשה: פיסטוקים קצוצים

             

            ההכנה

            1. המלית: מחממים בסיר את כף השמן. מוסיפים את הפירות ומבשלים כ־12 דקות, תוך ערבוב מדי פעם, עד שהפירות מתרככים ומגירים את נוזליהם.

            2. מוציאים כ־1/2 כוס מהנוזלים ומעבירים לקערה. מוסיפים לקערת הנוזלים את הקורנפלור ומערבבים היטב. יוצקים את התמיסה לסיר הפירות ומערבבים. מבשלים תוך ערבוב על להבה בינונית־גבוהה עד שהנוזלים מסמיכים. מסירים מהכיריים. מוסיפים את הווניל ואת הצימוקים ומערבבים. מניחים לצינון לטמפרטורת החדר.

            3. בינתיים מכינים את הבצק: שמים בקערת מעבד המזון (או המערבל עם וו הגיטרה) את כל מרכיביו ומעבדים לבצק. אוספים לכדור, עוטפים ומאחסנים במקרר כ־30 דקות.

            4. מחממים את התנור ל־180 מעלות.

            5. פורשים נייר אפייה על גב תבנית תנור הפוכה (כך לא יהיה צורך להעבר את העוגה לתבנית. אין צורך לקמח). מניחים עליו את הבצק ומרדדים לעלה בקוטר 30 ס"מ ובעובי 5-4 מ"מ. מדי פעם מצמידים ומהדקים את שולי הבצק כדי שלא ייקרעו. מניחים את מלית הפירות במרכז הבצק, כך שיישארו שולי בצק נקיים ברוחב 4 ס"מ. אוספים ומקפלים את שולי הבצק על המלית.

            6. אופים כ־30 דקות עד שהבצק מזהיב ויבש גם בתחתית והמלית יציבה. מוציאים, מצננים מעט, בוזקים פיסטוקים ומגישים.

            • איך שומרים? עד 4 ימים, במקרר (כשקר, אפשר בכלי סגור בטמפרטורת החדר)

              

             

            הגליון החדש של לאשה - עכשיו בדוכנים (צילום: שי ארבל, סגנון: ראובן כהן)
            הגליון החדש של לאשה - עכשיו בדוכנים (צילום: שי ארבל, סגנון: ראובן כהן)
             
            הצג:
            אזהרה:
            פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד