הקלות האבטלה לתקופת הקורונה הסתיימו בסוף חודש מאי, ובמשרד האוצר לא ממהרים להאריכן. כתוצאה, עובדים רבים עשויים למצוא את עצמם החודש ללא זכאות לדמי אבטלה.
סיפורים הכי מעניינים והכי חמים בכלכלה - הצטרפו לערוץ הטלגרם שלנו
ההקלה הראשונה שלא הוארכה היא בתקופת האכשרה לדמי אבטלה. לפי חוק הביטוח הלאומי, העובד זכאי לדמי אבטלה אם עבד לפחות 12 חודשים מתוך ה-18 האחרונים, אך בתקופת הקורונה קוצרה הדרישה לשישה חודשי עבודה מתוך 18 החודשים האחרונים.
החל מ-1.6, עובד שיוצא לחופשה ללא תשלום (חל"ת) יהיה זכאי לדמי אבטלה בתנאים מסוימים רק אם עבד 12 מתוך 18 החודשים האחרונים. השפעת הקלה זו כעת היא מזערית כי מרבית המעסיקים מחזירים עכשיו מחל"ת ולא מוציאים.
ההקלה השנייה, שלה יש את ההשפעה המהותית יותר, היא הארכת זכאות אוטומטית למי שזכאותו הסתיימה. כאשר מאושרת תביעת אבטלה, מאושרים מספר ימי התביעה להם זכאי העובד על פי החוק, שנגזרים מגילו, מצב משפחתו והאם הגיש תביעות בשנים האחרונות. כאשר ימי הזכאות מסתיימים, העובד מיצה את זכותו ומפסיק לקבל תשלום.
בתקופת הקורונה, עד סוף מאי, עובדים שקיבלו דמי אבטלה ומיצו את הזכאות במהלך התקופה, קיבלו הארכה של הזכאות, ושולמו להם דמי אבטלה על כל התקופה שלא עבדו. החל מיוני, עובדים אלו לא יקבלו תשלום. הקלה זו רלוונטית גם לעובדים צעירים מתחת לגיל 25, שיצאו לחל"ת במרץ. לעובדים אלו יש כ-50 ימי אבטלה, ואלו נוצלו עד סוף מאי. ככל שהמעביד לא מחזיר אותם לעבודה, הם לא יקבלו תשלום מכאן ואילך.
2 צפייה בגלריה
המוסד לביטוח לאומי בירושלים
המוסד לביטוח לאומי בירושלים
המוסד לביטוח לאומי בירושלים
(צילום: גיל יוחנן)
בהקשר זה, עובדים שכבר נמצאים בחל"ת ויש להם עדיין יתרת ימי אבטלה לניצול, יכולים להמשיך לחתום עד סוף הזכאות, ובכלל זה גם עובדים שהוצאו לחל"ת לפני ה-1.6 ויש להם רק שישה חודשי עבודה מתוך ה-18 האחרונים.

עובדים מעל גיל 67 יפסיקו לקבל מענק חודשי

דבר נוסף שלא הוארך הוא המענקים שקיבלו עובדים מעל גיל 67, שאינם זכאים לקבל דמי אבטלה על פי חוק. אלו נהנו ממענק חודשי בתקופת הקורונה, אך לא יקבלו תשלום בעבור חודש יוני גם אם לא חזרו לעבודה.
בביטוח לאומי ביקשו להאריך את ההקלות באבטלה, לאור היקף העובדים הגבוה שעדיין בחל"ת. ככל הנראה, באוצר לא ממהרים לעשות זאת, על מנת לעודד את העובדים לחזור לעבודה. הבעיה שצפויה לפיכך לצוף בקרוב על פני השטח היא שמפוטרי הקורונה ימצאו את עצמם ללא זכאות לאבטלה.
חלק מהעובדים הרבים שיצאו לחל"ת ובחרו במנגנון האבטלה, קרובים למיצוי ימי האבטלה שלזכותם. כעת, אם יפוטרו בסיום החל"ת, יעמוד לרשותם זמן מועט, אם בכלל, לקבל דמי אבטלה בתשלום, והם יצטרכו להתמודד עם חיפוש עבודה בשוק עבודה קשה ומורכב בגלל השפעות הקורונה ללא הכנסה כלל.