בדיוק שבועיים עברו מאז נכנסו לתוקפן ההקלות שאיפשרו לפתוח מחדש מסעדות, בתי קפה וברים. אבל ההתנפלות שהייתה בסוף השבוע הראשון לפתיחה הולכת ודועכת, ונכון לעכשיו מדווחים המסעדנים על ירידה חדה בתפוסת המסעדות.
3 צפייה בגלריה
גיא גולן סקוטסמן נתניה
גיא גולן סקוטסמן נתניה
מסעדת סקוטסמן בנתניה טרום הקורונה
(צילום: יח"צ)
"הכל נעצר", אומר גיא גולן, מסעדן ותיק מנתניה, המחזיק כבר 35 שנה במסעדת סקוטסמן במדרחוב בעיר. לגולן היו בעבר שתי מסעדות נוספות שנהרסו בפיצוץ הגז הגדול שהתרחש לפני כעשור בעיר, שבו נהרגו ונפצעו עשרות בני אדם. "מהאסון הקודם הצלחנו לקום על הרגליים בזכות עצמנו, אבל אסון הקורונה שמתרחש עכשיו הוא לגמרי שונה, קשה לי להאמין שאנשים יצליחו לקום על הרגליים אחריו. אנחנו פתחנו כמו כולם ביום רביעי לפני שבועיים, ובהתחלה הייתה התלהבות וסוף השבוע היה טוב, אבל אז התחילה ירידה חדה. אני מרגיש ירידה של 85-80 אחוז משנה שעברה בתקופה הזאת, קיבלנו בום חזק. יש לי מסעדה בת 35 שנה, זאת מסעדה ותיקה ומוכרת בעיר, ואני בחיים לא זוכר תקופה כל כך קשה. אומרים שתמיד צריך לבחון את החבר הכי טוב בשעת צרה ופה המדינה נכשלה בגדול".
3 צפייה בגלריה
גיא גולן סקוטסמן נתניה
גיא גולן סקוטסמן נתניה
גיא גולן, סקוטסמן נתניה
(צילום: יח"צ)
מה אתה מתכנן לעשות?
"אני נמצא במרכז העיר נתניה, המדרחוב כאן בדרך כלל שוקק חיים ועכשיו הוא כמו בית קברות. אם המדינה לא תעזור עם עוד פיצוי, אז אחרי 35 שנה אני תולה את המפתחות וסוגר. המון עסקים מסביבי במצב הזה, זה לא רק אני, הרבה עסקים מסביבי להשכרה או למכירה. העסק שלי עבד בעיקר על תיירים, אבל גם מקומיים היו מגיעים אליי. יש במדינה בעיה כלכלית קשה, אין לאנשים כסף והאבטלה גואה. אנשים לא קונים, לא מבלים. המצב מאוד קשה, זאת קטסטרופה. אני בהלם כי לא האמנתי שנגיע למצב כזה. במשך 35 שנה שילמתי כל כך הרבה מיסים, אז בשעת צרה - איפה כל הכסף ששילמתי? ריבונו של עולם, אנחנו אזרחי המדינה, נלחמנו במלחמות, ועכשיו אין מי שיעזור. בצבא אומרים שאסור להפקיר פצועים בשטח, אבל זה בדיוק מה שהמדינה עשתה, הפקירה אותנו פצועים ומדממים. יש לי חברים באירופה ובארצות הברית שמספרים ששם המדינה עוזרת לכולם, שם מבלי לבקש נותנים מענקים לעצמאים".

לעבוד בשביל לשלם מיסים

מסעדן ותיק נוסף מדווח על ירידה של 30 אחוז בתפוסה ומסביר: "זה בדיוק ההבדל בין לקחת כסף הביתה או לעבוד על ריק רק בשביל לשלם מיסים. כרגע יש במשק האטה כלכלית, אי אפשר לדעת אם זה יימשך ואם זה מסמן מגמה ארוכה. הבעיה הכי גדולה שלנו עכשיו היא היעדר התיירים, עד שלא יחזרו תיירים לתל אביב הפעילות הכלכלית לא תחזור להיות מה שהיא הייתה. ירידה של 30 אחוז זו ירידה משמעותית לכל עסק, והיא משמעותית במיוחד למסעדה. המצב הכלכלי פה היום הוא כזה שהמדינה מרוויחה יותר ממה שבעל העסק מרוויח, וזה גרוע מאוד כי ככה אין תמריץ לפתח את המשק ולפתוח עסקים. אז נתנו לנו להתחיל לעבוד אבל היה עדיף לא לפתוח, זה סיוט שלא נגמר. הבעיה העיקרית שלנו היא מול המדינה שלא מפצה אותנו כמו שצריך על הזמן שהיינו סגורים".
3 צפייה בגלריה
מלצרית בעבודה
מלצרית בעבודה
הכל נראה שברירי
(צילום: shutterstock)
מסעדנים מדווחים כי הנפגעות העיקריות מהמשבר הן המסעדות שמוכרות חוויה ומסעדות שפונות לקהל מבוגר. "זה נראה שברירי", אומר בן רינג, הבעלים של מסעדת מלגו ומלבר בשדרות רוטשילד בתל אביב. "יש הרבה ביטולים ברגע האחרון לפני סרוויס ערב, ואני מניח שזה בעקבות הודעות מלחיצות וכותרות אדומות של התקשורת, הקשר ביניהם ישיר. מסעדות עם קהל מבוגר יותר, כמו שלנו, סובלות יותר ממסעדות אחרות, בעיקר כי הקהל המבוגר עדיין לא יוצא לבלות, ובצדק. גם ההורים שלי עדיין לא יוצאים. אבל כן אפשר לראות שהצעירים חזרו להרגלים הקודמים פחות או יותר".

החשש מהקורונה עדיין קיים

"אחרי ההתלהבות הראשונית מחזרת המסעדות לפעילות אנחנו רואים ירידה בכמות ההזמנות בשבוע האחרון", אומר דני גליקמן, מנכ"ל חברת Ontopo, אתר הזמנת מקום למסעדות. "בהשוואה ליום חמישי באותה תקופה בשנה שעברה, אנחנו רואים ירידה של כ-15 אחוז בכמות המזמינים. וכשמדובר בהזמנת מקומות לאמצע השבוע ישנה ירידה של 30 אחוז לעומת אותה תקופה אשתקד.
"הסיבות לירידה ברורות: החשש מהקורונה עדיין קיים, המשבר הכלכלי שנוצר ואחד הפרמטרים החשובים שיש לקחת הוא היעדר התיירים שהיו פוקדים את מקומות הבילוי והמסעדות. עם זאת, אנו רואים שמספר המזמינים מראש עלה לכ-80 אחוז (לעומת 55 אחוז לפני הקורונה) מכיוון שאנשים היום מתכננים מראש את היציאה שלהם ופחות מגיעים למסעדות בצורה ספונטנית וכעוברי אורח".
ולמספרים: לפי נתוני Ontopo, ביום חמישי בתחילת חודש יוני אשתקד, מספר המגיעים למסעדות היו כ-85,000 איש, וביום חמישי האחרון הגיעו רק כ-65,000 איש. נכון לעכשיו, הזמינו מקום להערב (יום ה') רק כ-50,000 איש (נתון שעשוי להשתנות בהמשך היום). בשבוע שעבר, שבוע לאחר פתיחת המסעדות, תפוסת האנשים במסעדות הייתה 70 אחוז באזור המרכז, 50 אחוז באזור הצפון ו-55 אחוז באזור הדרום.
גורמים בענף המסעדנות משערים כי הירידה בתפוסה היא רק שלב אחד בדרך לקריסה גדולה של ענף המסעדנות, קריסה שלהשערתם תתרחש בחודשים הקרובים.