שתף קטע נבחר

חל"ת, פיטורים וחובות: הסטודנטים מאיימים לשבות ולהפגין

נציגי הסטודנטים ייפגשו עם השר אלקין ונציגי האוצר על מנת לבחון סיוע לעשרות אלפי חבריהם שנקלעו למצוקה כלכלית קשה. סטודנט לתואר ראשון שלא זכאי לדמי אבטלה: "המדינה שכחה אותי". יו"ר התאחדות הסטודנטים: "יש נשירה מלימודים, אם התביעות לא ייענו - נצא למאבק חריף ברחובות"

הפגנה מחאה סטודנטים על זכויות ב משבר נגיף וירוס קורונה הקורונה מול המועצה ל השכלה גבוהה ירושלים (צילום: שלו שלום)
מחאת הסטודנטים מול המועצה להשכלה גבוהה. ארכיון(צילום: שלו שלום)

רז גני היא סטודנטית למשפטים באוניברסיטת תל אביב. כמו רבים מהלומדים במערכת ההשכלה הגבוהה היא הוצאה בעיצומו של משבר הקורונה לחופשה ללא תשלום (חל"ת) מעבודתה. "במקום לעודד אותי לעצמאות - מעודדים אותי לעוני", אמרה היום (ג') גני ברקע איומי התאחדות הסטודנטים והסטודנטיות הארצית להשבית את שנת הלימודים האקדמית הקרובה.

 

בהמשך היום צפויה להיערך פגישה מכרעת בין נציגי הסטודנטים, השר לענייני השכלה גבוהה זאב אלקין, נציגי הוועדה לתכנון ותקצוב ונציגי האוצר. הסטודנטים תובעים לבטל קנסות שהושתו על חבריהם שנאלצו לעזוב את המעונות בשל התפשטות הנגיף ולאפשר למי שמעוניין לעזוב ללא קנס.

 

עוד דורשים נציגי תלמידי ההשכלה הגבוהה להקים קרן מענקים לכלל הסטודנטים בישראל שנמצאים בסיכון פיננסי גבוה בשל המשבר. מדובר במענקים מידיים שמוענקים לסטודנטים שאיבדו את עבודתם ואינם זכאים לדמי אבטלה.

 

"נרד לרחובות, נצא להפגנות ולמאבק חריף" 

יו"ר התאחדות הסטודנטים והסטודנטיות, שלומי יחיאב, הזהיר: "אם התביעות שלנו לא ייענו, נרד לרחובות, נצא להפגנות ולמאבק חריף עד כדי השבתת שנת הלימודים הקרובה, ולא נשלים עם פגיעה בעשרות אלפי סטודנטים שעלולים לנשור מהלימודים בשל חובות כספיים בקורונה".

 

יחיאב הדגיש כי התביעות מתייחסות לפגיעה שכבר נגרמה לסטודנטים, אולם לדבריו אם הלימודים בשנה הבאה יתקיימו דרך מערכת ה"זום" בכוונת ההתאחדות לדרוש הפחתה בשכר הלימוד.

שלומי יחיאב, יו
יחיאב. למידה ב"זום" תוביל לדרישת הפחתה בשכר הלימוד(צילום : יאיר שגיא)

לדברי יחיאב, "עשרות אלפי סטודנטים מתלבטים בימים אלה האם לגשת למבחנים או לחזור לעבודה ולנשור מהלימודים. הסטודנטים היו הראשונים שפוטרו או הוצאו לחל"ת והאחרונים שנותרו ללא סיוע ותמיכה. מתוך 200 אלף סטודנטים רק מחציתם קיבלו דמי אבטלה. סטודנטים נושרים מהלימודים, זוהי פגיעה קשה מאוד למשק ואנחנו לא מתכוונים לוותר עד שהמדינה תסייע".

 

נציג הסטודנטים ציין כי מדובר לפחות ב-70 אלף סטודנטים במצוקה קשה, שחייבים סיוע כלכלי מידי שבלעדיו ייאלצו לנשור מהלימודים. "זיקקנו את האוכלוסיות שנמצאות במצב הקשה ביותר", אמר יחיאב. "אנו תובעים רשת ביטחון שבלעדיה הסטודנטים לא ישרדו". יחיאב הוסיף כי בפגישות קודמות נתן השר אלקין רוח גבית  לסטודנטים ותמך בתביעותיהם, אך במבחן התוצאה לא הושגו הסכמות בשל התנגדות האוצר.

 

בסקר אינטרנטי שערכה התאחדות הסטודנטים הארצית בשיתוף אגודות הסטודנטים באפריל השנה עלה כי 46.3% מהסטודנטים שעבדו טרם משבר הקורונה פוטרו או הוצאו לחל"ת. עוד עלה בסדר שבו השתתפו 3,000 סטודנטים וסטודנטיות כי 45.8% מהם שאיבדו את עבודתם אינם זכאים לדמי אבטלה.

 

רז דגני (צילום: אורי הראל)
"עשיתי באמת הכול כמו שצריך". רז גני(צילום: אורי הראל)

רז גני, הסטודנטית למשפטים מאוניברסיטת תל אביב, העידה כאמור כי היא מאוד מודאגת: "עשיתי באמת הכול כמו שצריך - עשיתי שירות של יותר משלוש שנים בצה"ל והשתחררתי בדרגת סגן. אני משרתת מילואים פעילה באוגדת עזה, סטודנטית שנה שנייה למשפטים ועד יום הולדת 25 שלי עבדתי ברשות שדות התעופה בתפקיד ביטחוני.

 

"בגלל משבר התעופה הוצאתי לחל"ת שכרגע אני ועוד רבים כמוני לא רואים את סופו. אני סטודנטית שמתגוררת בתל אביב בשכירות שאותה אני צריכה לשלם בנוסף לחשבונות".

 

גני ציינה עוד כי היא עושה הכול כדי למצוא עבודה, אך ללא הצלחה עד כה. דמי האבטלה נגמרים בחודש הבא והיא תיוותר ללא מקור הכנסה. "לחזור להורים זה אופציה שלשמחתי הרבה קיימת במקרה שלי, אבל בעקבות המגבלות על התחבורה הציבורית מבית הוריי לא יהיה לי איך להגיע לאוניברסיטה, להרצאות ולמבחנים.

 

"אי אפשר להגיד שאני בזבזנית או לא מחושבת. מהרגע שהתשתחררתי עבדתי, מעולם לא עזבתי עבודה בלי שתהיה לי עבודה אחרת. חסכתי, עבדתי גם בתקופות מבחנים הכי עמוסות שלי, בחופשים עבדתי משמרות נוספות כדי לחסוך קצת לתקופת הלימודים הבאה ולא לקחתי לעצמי יותר משבוע חופש".

ינאל גאברין ()
"שיתחילו לקחת אותנו בחשבון". ינאל ג'אברין

ינאל ג'אברין, סטודנט לתואר ראשון באוניברסיטה העברית בירושלים, נקלע למצוקה כלכלית בשל משבר הקורונה. לדבריו, "עוד מעט אני נכנס לתקופת המבחנים והדילמה שלי ושל הרבה סטודנטים נוספים אחרי שלושה חודשים של אי יציבות כלכלית זה הבחירה בין פרנסה לבין לימודים. בשבועיים האחרונים אני מחפש עבודה במשרות סטודנט חלקיות, ללא הצלחה.

 

"לדמי אבטלה אני לא זכאי בגלל תלוש שכר נמוך ותשלומי שכר המעונות ממשיכים לרדת כרגיל. הכנסות אין אבל הוצאות יש בשפע. במהלך הקורונה יצאתי לרחובות כדי להתנדב, לתרום לחברה ולקחת חלק במאמץ הלאומי, אבל עכשיו התחושה היא שהמדינה שכחה אותי ועוד עשרות אלפים כמוני. אני דורש שיתחילו לקחת אותנו בחשבון".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: שלו שלום
מחאת הסטודנטים מול המועצה להשכלה גבוהה. ארכיון
צילום: שלו שלום
מומלצים