במשרד האוצר החלו בגיבוש תוכנית רחבת היקף לקיצוצים במגזר הציבורי, שבמסגרתה ייפגע שכר העובדים ברמות השכר הגבוהות באופן משמעותי מאוד. כך נודע הערב ל-ynet. התוכנית לא תפגע בשכרם של המשתכרים עד כ-10,000 שקל ברוטו לחודש, אולם ההטבות שהם מקבלים ייפגעו גם כן.
>>לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים בכלכלה - הצטרפו לערוץ הטלגרם שלנו
תוכנית הפחתת השכר תכניס לקופת המדינה כבר בשנה הבאה כ-6-7 מיליארד שקל. התוכנית תהיה בתוקף לשנתיים, אך צעדים נוספים ייפרסו על פני שלוש שנים.
2 צפייה בגלריה
ישראל כץ באולפן Ynet
ישראל כץ באולפן Ynet
שר האוצר ישראל כץ
(צילום: ירון ברנר)
שר האוצר ישראל כץ הכריז בשבוע שעבר על כוונתו לבצע תוכנית קיצוצים נרחבת במגזר הציבורי, אולם לא מסר את פרטיה. עם זאת, השר כבר נפגש בלשכתו עם יו"ר ההסתדרות ארנון בר-דוד, ודיווח לו על כוונת האוצר לצמצם במיליארדי שקלים את ההוצאות במגזר הציבורי כבר בתקופה הקרובה.
בהסתדרות צפויים להיאבק בתוכנית הקיצוצים, אך להסכים להקפאת שכר לתקופה מוגבלת. זאת על אף ששר האוצר אמר בשבוע שעבר שהוא סבור כי "הם מבינים שהפעם עליהם להשתתף במאמץ הכלכלי, כאשר ברקע מצוי משבר הקורונה הקשה". עוד אמר כץ שהמגזר הציבורי "צריך יהיה לתת הפעם את חלקו במשבר הקורונה. צריך שתהיה כעת סולידריות של השירות הציבורי".

קיצוץ מדורג

כפי שנודע ל-ynet, באוצר מכינים תוכנית תלת-שנתית בהיקף של כ-20 מיליארד שקל במגזר הציבורי, שתכניס לקופת המדינה סכום של כ-6-7 מיליארד שקל בכל שנה, כאמור. כץ נפגש היום אחר הצהריים עם הממונה על השכר באוצר קובי בר-נתן, שהחל לעסוק כבר בגיבוש התוכנית.
התוכנית תכלול מספר צעדים משמעותיים: יבוצע קיצוץ שכר משמעותי למאות אלפי עובדי המגזר הציבורי המשתכרים מעל 10,000 שקל ברוטו בחודש, כאשר הקיצוץ יהיה מדורג. לדוגמה, שכרם של מי שמשתכרים 12 אלף שקל יקוצץ רק באחוז או שניים, בעוד שהשכר של אלה המשתכרים כ-30 אלף שקל יקוצץ בסכומים גבוהים יותר, שיכולים לנוע בין 3%-5%. הקיצוץ יגדל עוד יותר למי שמשתכרים 50 אלף שקל או יותר.
סעיף נוסף שצפוי לגרור מאבק עיקש בין האוצר להסתדרות, יורה על ביטול תשלומי הביגוד וההבראה לתקופה מוגבלת של שנתיים. כמו כן לא יינתנו בשנתיים הבאות כל תוספות שכר בגין ותק ויקוצצו הפנסיות התקציביות, אולם רק אלה הגבוהות ביותר.
2 צפייה בגלריה
המלחמה מתחילה? "מחול השמועות וחצאי האמיתות בסוגיה זו לא יכתיבו את תנאי המשא ומתן". יו"ר ההסתדרות, ארנון בר דוד
המלחמה מתחילה? "מחול השמועות וחצאי האמיתות בסוגיה זו לא יכתיבו את תנאי המשא ומתן". יו"ר ההסתדרות, ארנון בר דוד
המלחמה מתחילה? "מחול השמועות וחצאי האמיתות בסוגיה זו לא יכתיבו את תנאי המשא ומתן". יו"ר ההסתדרות, ארנון בר דוד
(צילום: אגף הדוברות בהסתדרות)
השר כץ הנחה לא לפטר אפילו עובד אחד במגזר הציבורי במסגרת התוכנית רחבת ההיקף, אולם התוכנית כן תכלול ביטול משרות שונות שנחשבות למיותרות. העובדים במשרות אלה ינוידו בהקדם לתפקידים אחרים. כמו כן לא יגויסו עובדים חדשים במקום עובדים ותיקים שיפרשו לגמלאות או עובדים שיעזבו ביוזמתם.
חלק מהקיצוצים יהיו קבועים וחלק זמניים. החוק אינו מתיר כיום למעסיק לא לשלם דמי הבראה, למשל, ולכן מדובר יהיה בהסכמות לדחיית התשלומים ובהקטנת שיעורם. עוד יוקטנו ההפרשות לקרנות ההשתלמות, אך ניתן יהיה לעובד למשוך 33%-50% מהן, אם ידווח שהוא מצוי במצוקה כלכלית וזאת כבר באופן מיידי ולא רק מדי שש שנים.

כץ: לא רואה אפשרות שתהיה התנגדות

התוכנית תוצא לפועל באופן חלקי כבר בסוף השנה, אולם היא תיושם במלואה החל בחודש ינואר 2021. גם במשרד האוצר מבינים כי התוכנית עלולה להביא להתנגדות נמרצת של ההסתדרות ובמוקדם או במאוחר גם לעימות בין האוצר להסתדרות, שעלול להתדרדר עד לעיצומים ולהשבתת המשק.
כץ אמר היום ל-ynet כי "בימים הקשים האלה אני לא רואה שום סיבה, בעיקר לאחר פרסום דו"ח השכר במגזר הציבורי בשבוע האחרון, שמי שמשתכרים 30 או 40 אלף שקל בחודש וגם יותר, לא יתנו את חלקם למימון המאבק בקורונה. שכר כזה הוא מופרז, ברוב המקרים, בכל קנה מידה, וגם ללא משבר הקורונה יש מקום לקצץ אותו".
עוד אמר השר כץ כי "ההכרח לקצץ במגזר הציבורי ובתנאי השכר בו התגבר ממש בימים האחרונים, כאשר התפשטות נגיף הקורונה הגיעה לשיאים חדשים וכבר ברור לנו שהשפעותיה הכלכליות של המגפה הקשה הזאת יהיו איתנו עד לקיץ הבא לפחות. אני לא רואה שום אפשרות שתהיה התנגדות לקצץ בשכר למי שמשתכר עשרות אלפי שקלים בחודש.
"צריך היום להבין שמה שהיה לא יהיה עוד אחרי הקורונה. בזמן שמפטרים ומוציאים לחופשות אלפים רבים של עובדים, רבים מהם עם שכר נמוך, בעלי השכר הגבוה חייבים לוותר על חלק משכרם וההטבות שהם מקבלים. בעת שעובדים בענפים כמו התיירות והבידור לא צפויים, כנראה, לעבוד כלל עוד תקופה לא קצרה, אולי גם שנה שלמה, אלה שכן עובדים ושכרם גבוה יחסית יצטרכו להשתכר פחות וזה דבר שצריך להיות ברור לגמרי לכולם, כולל להסתדרות".
יו"ר ההסתדרות, ארנון בר דוד, אמר ל-ynet בתגובה לדברים כי "ההסתדרות בראשותי התחייבה להליך משא ומתן רציני ואחראי, שבמסגרתו ייבחנו צעדים וחלופות שניתן ליישם בהסכמה. נושא קיצוצי השכר לא עלה בשיחות. מחול השמועות וחצאי האמיתות בסוגיה זו לא יכתיבו את תנאי המשא ומתן. לכל הצדדים המעורבים ברור כי כל כוונה לפגוע בשכרם של כמיליון שכירים שמקדישים את חייהם לשירות הציבור, היא חציית קו אדום שתוביל לעימות חסר פשרות. מי שירצה פתרון - יקבל פתרון, ומי שירצה מלחמה - יקבל מלחמה".