זמן קצר אחרי שחזר לפעילות - עולם התרבות שוב נסגר, זאת בעקבות העלייה בתחלואה בנגיף הקורונה. בישיבת הממשלה הוחלט היום (ב') על הגבלות נוספות וביניהן כאמור ביטול מתווה התרבות, שאפשר קיום הופעות ומופעים.
בתוך כך, עולם התרבות, שכבר חטף מכה כלכלית חזקה בגל הראשון, נאלץ להסתגל למצב החדש. "נורא, מה יהיה. מי יסבסד אותנו? ומי יתן לחם?", אמרה השחקנית גילה אלמגור בשיחה ל-ynet, והוסיפה: "אני בחל"ת כבר כמעט חמישה חודשים. אני לא יודעת מה אעשה, אני כבר אלופת הארץ בסנפלינג, מטפסת על הקירות. מי יפצה אותנו? בגילי אני לא מקבלת כלום. אני מפרנסת את עצמי מגיל 15 וחצי, שמתי כסף בצד וגם זה מתחיל להיגמר".
2 צפייה בגלריה
"נורא. מי יסבסד אותנו". גילה אלמגור
"נורא. מי יסבסד אותנו". גילה אלמגור
"נורא. מי יסבסד אותנו". גילה אלמגור
(צילום: מוטי קמחי)
רן גואטה, מנכ"ל תיאטרון הקאמרי, אמר בתגובה להחלטה החדשה: "החלטה קשה עם השלכות קשות. אחרי כל הניסיונות להחזיר את עובדי ושחקני התיאטרון למעגל העבודה, ואת אמון הקהל כי התיאטרון הוא מקום בטוח, כואב לסגור שוב. אך מובן שהבריאות מעל הכל, ונקבל וניישם כל הנחיה".
מתיאטרון הבימה נמסר: "התיאטרון הלאומי 'הבימה' נערך מלכתחילה לפתיחתו בחודש הבא - ככה שכל החלטת ממשלה שתתקבל החל מאוגוסט ואילך – בכפוף לנתוני התחלואה – התיאטרון יפעל על פי מה שיאושר. כל עובדי ושחקני הבימה עדיין נמצאים בחל"ת עוד מאמצע מרץ עד להודעה חדשה".
2 צפייה בגלריה
תיאטרון הבימה
תיאטרון הבימה
תיאטרון הבימה
(צילום: אוראל כהן)
ציפי פינס, מנהלת תיאטרון בית ליסין, קיבלה את ההודעה בעיצומן של ההכנות לפתיחתו מחדש של התיאטרון: "לא נותר לנו אלא לקוות שהתנאים יאפשרו את פתיחת התיאטרון מהר ככל האפשר, כדי לספק עבודה למאות העובדים, השחקנים והיוצרים, שיושבים בבית כבר כארבעה חודשים. אנחנו מקווים לפגוש את הקהל בימים יפים יותר", אמרה.
שמוליק יפרח, מנכ"ל תיאטרון באר שבע, אמר כי "מדובר בטרגדיה. טרגדיה לתיאטרון, לשחקנים, לעיר באר שבע ולעולם התרבות הישראלי. כל כך שמחנו לחזור לעבודה, התנהלנו באחריות מרבית, יצרנו מקום בטוח עבור הקהל ששיווע לצרוך תרבות. להסגר בפעם השנייה זה אסון. אנחנו דורשים מהמדינה לתת הפעם אופק ברור של בטחון כלכלי, אנחנו לא יכולים לחיות בתוך חוסר הודאות הנוראי הזה".
גם ניצה בן צבי, מנכ"לית תיאטרון חיפה, לא הסתירה את אכזבתה: "הצער גדול על סגירת התיאטרון. יכולנו לחוש למספר ימים את שמחת הקהל, השחקנים והעובדים לשוב לתיאטרון, ועכשיו החרב מתהפכת שוב. נמשיך בחזרות ונקווה שימים טובים ישובו במהרה".
שאול מזרחי, בעלי המועדון הבארבי בתל אביב, ששבת רעב במהלך הסגר הראשון כמחאה על מצב התרבות, הגיב בזעם על ההגבלות החדשות: "הממשלה חבורה של פחדנים ששמים פס על סקטור התרבות, סגרו יומיים וחצי לפני תשע באב שהאולמו גם ככה ייסגרו. העלייה בתחלואה כתוצאה מההתנהלות הזחוחה של הממשלה. אם מדינת ישראל הייתה דואגת לעצמאים כמו שהבטיחה זה לא היה קורה. מרחו אנשים ארבעה חודשים והשפילו אותם. כשנתנו אופציה לצאת לעבוד אנשים טרפו ולא ראו בעיניים ואלה ההשלכות. הם חוזרים על אותה טעות. צריך לשרוף את המדינה הזאת. בסופו של יום שוב פעם הם חוזרים על הטעות, סגירה הרמטית בלי שיפוי כלכלי. הפעם הציבור לא ישתוק. אנחנו נייצר אנרכיה, לא יעלה על הדעת".
בהתאם להנחיות החדשות גם בתי הקולנוע ישארו סגורים לעת עתה, למרות פתיחתם המחודשת שתוכננה לסוף יולי. "החלטה מצערת מאוד. עשינו הכנות לפתיחה וכגודל הצפיה כך גודל האכזבה. אני בטוח שהמדינה תפצה אותנו ואת כל התרבות והבידור", אמר משה אדרי, מבעלי סינמה סיטי.
שר התרבות והספורט חילי טרופר, הביע צער על ההחלטה החדשה: "יש בי עצב עמוק עם ההחלטה על סגירה זמנית של מוסדות התרבות בישראל. נוכח העלייה המדאיגה בתחלואת נגיף הקורונה, החליטה הממשלה כי אין מנוס מהגבלת המופעים וצמצום אירועי התרבות, זאת כדי לעצור את התפשטות הנגיף בישראל. אנו נמצאים במשבר מתמשך ונדרשת מכולנו אחריות אישית כדי להבטיח את בריאות הציבור".
עוד הוסיף כי יפעל למען ביטחון כלכלי בענף: "התרגשתי ושמחתי לראות בשבועות האחרונים את עולם התרבות חוזר אט אט לחיים ואני אעשה כל שבידיי כדי לפתוח אותו מחדש ולהחזירו לשגרה בטוחה. אנחנו נמשיך לפעול בכל הכוח בכדי להבטיח את קיומם של מוסדות התרבות וכן נפעל עם משרד האוצר כדי לייצר ביטחון כלכלי עבור העובדים הרבים בתחום זה. בימים אלו מכין משרד התרבות והספורט מגוון פעילויות ופרויקטים שיאפשרו לאזרחי ישראל להמשיך ולחוות תרבות גם בימי הקורונה ונעדכן עליהם בזמן הקרוב".