העיתון "ניו יורק טיימס" דיווח שאיראן וסין גיבשו הסכם לשותפות כלכלית וביטחונית, שתסלול את הדרך להשקעות סיניות באיראן בהיקף של מיליארדי דולרים. השותפות תפגע במאמצים של ארה"ב לבודד את הממשל האיראני בגלל תוכנית הגרעין שלו.
לפי טיוטת ההסכם, שהגיעה לידי "ניו יורק טיימס" השותפות תרחיב משמעותית את המעורבות הסינית בתחומים רבים באיראן, כולל בתחום האנרגיה. בתמורה להשקעות משמעותיות של סין בעשרות פרויקטים ובתחומי הבנקאות, התקשורת, הנמלים והרכבות היא תקבל אספקה שוטפת של נפט איראני ב-25 השנים הקרובות - ובהנחה גדולה.
2 צפייה בגלריה
נשיא איראן חסן רוחאני עם נשיא סין שי ג'ינפינג ב 2016
נשיא איראן חסן רוחאני עם נשיא סין שי ג'ינפינג ב 2016
נשיא איראן רוחאני ונשיא סין שי
(צילום: AP)
טיוטת ההסכם גם מתארת את העמקת שיתוף הפעולה הצבאי בין הצדדים - מה שעשוי להביא ל"דריסת רגל סינית" באזור בעל חשיבות אסטרטגית גבוהה של ארה"ב. לפי ההסכם המתגבש לסין ולאיראן יהיו תרגילים צבאיים משותפים, והן ישתפו פעולה במחקר ופיתוח נשק ויחלקו ביניהן מודיעין - הכול כדי "להילחם בטרור, בסחר סמים ובני אדם ובפשעים חוצי גבולות".
לפי "ניו יורק טיימס" מי שיזם את שיתוף הפעולה היה נשיא סין שי ג'ינפינג, במהלך ביקור באיראן ב-2016. שר החוץ האיראני מוחמד ג'וואד זריף אמר בשבוע שעבר שהקבינט של הנשיא חסן רוחאני אישר את הצעד בחודש יוני.
גורמים בממשל האיראני הצהירו שיש הסכם עם סין שממתין לאישור, ושהגרסה הסופית שלו נוסחה בחודש שעבר. ההסכם עדיין לא הועבר לאישור הפרלמנט האיראני, ופרטיו לא נחשפו במדינה, מה שגרם לחלק מהאיראנים לחשוש מוויתורים מרחיקי לכת לסין. גם בבייג'ינג הגורמים בשלטון לא חשפו את פרטי ההסכם, ולא ברור מתי הממשלה הסינית תודיע על כך.
2 צפייה בגלריה
נשיא איראן חסן רוחאני עם נשיא סין שי ג'ינפינג ב 2016
נשיא איראן חסן רוחאני עם נשיא סין שי ג'ינפינג ב 2016
בפגישה ב-2016
(צילום: AP)
אישור ההסכם צפוי להחריף את המתיחות בין ארה"ב לסין, שיחסיהן הידרדרו מאז פרוץ מגפת הקורונה. ההסכם עלול להיות מכה קשה לממשל טראמפ, שדוגל בבידוד בינלאומי של הממשל האיראני מאז שהחליט לפרוש מהסכם הגרעין לפני שנתיים.
חידוש הסנקציות האמריקניות, והאיום להעניש חברות שנמצאות בקשר עסקי עם טהרן, הבריחו משקיעים מאיראן והגבילו את הסחר עם המדינה. הייאוש האיראני הוביל את המדינה לזרועותיה של סין. לפי גורמים שבקיאים בפרטי ההסכם סין תשקיע באיראן סכום של כ-400 מיליארד דולר ב-25 השנים הקרובות.