שקט, גרים: כשכולם בבית כל הזמן, בידוד אקוסטי הוא כבר לא מותרות

מה יעזור נגד הרעשים שמגיעים מהדירה שלמטה, ואילו פתרונות מאפשרים לקיים שיחת עבודה בזום בלי להפריע ליתר בני המשפחה? כתבה שנייה בסדרה

מרב שדה

|

15.07.20 | 09:19

ברוב הבתים לא מתעוררים יחד, לא הולכים לישון יחד, כל אחד ועיסוקיו. ואם פעם בידוד אקוסטי היה צורך של משרדים וחללים ציבוריים - הרי שהוא הופך רלוונטי גם למרחב הביתי, ככל שאנו מבלים בו יותר (צילום: Shutterstock)
ברוב הבתים לא מתעוררים יחד, לא הולכים לישון יחד, כל אחד ועיסוקיו. ואם פעם בידוד אקוסטי היה צורך של משרדים וחללים ציבוריים - הרי שהוא הופך רלוונטי גם למרחב הביתי, ככל שאנו מבלים בו יותר (צילום: Shutterstock)

הקורונה אמנם נפלה עלינו בפתאומיות, אבל בסך הכל הגענו אליה מוכנים. מהפכת האינטרנט, התקשורת המהירה, הטלפונים החכמים, המסכים הנגישים, מפגשי הסקייפ והזום, הרשתות החברתיות, חברות המדיה – רובנו ערוכים לעבודה, לימודים, בילוי ושהייה ארוכה בבית.

 

אבל הרעש, אוי הרעש. אמא עובדת במשרד הביתי. אבא בישיבת זום עם יפן. המתבגרת בעונה 5 פרק 6 של המתים המהלכים, הבן מעלה עוד סטורי ממסיבת הטכנו האחרונה שהיה בה לפני הקורונה, והבכור בזום של מתמטיקה 5 יחידות, הבגרות מתקרבת. והכלב.

 

אם בימים עברו הפעילות המשפחתית בבית הייתה בדרך כלל משותפת, היום לכל אחד מאתנו יש את ענייניו: לא מתעוררים יחד, לא הולכים לישון יחד, כל אחד והפינה שלו, העיסוקים, הזמנים ותחומי העניין שלו. ואם פעם חומרים מבודדים אקוסטית היו מעוצבים ומיוצרים בעיקר עבור משרדים, חללים ציבוריים ומסחריים, הרי שהצורך בבידוד אקוסטי במרחב הפרטי עולה ככל שאנו מבלים יותר בבית.

 

בכתבה הזו נציג כמה מוצרים ופתרונות שניתנים ליישום קל, בבית חדש או ישן. אבל ראשית נבדיל בין סוגי הרעש. ישנו רעש המגיע מבחוץ – מהרחוב, מהשכנים וגם מלמעלה, מהשמיים. ויש רעש המגיע מבפנים, מהחדרים הסמוכים: מוזיקה, סדרה או סרט, שיחות. יש רעש הנישא באוויר, ויש את זה שהולם (צעדים, רהיטים זזים, ויברציות של מכשירים חשמליים ודפיקות על קירות). בהתאם, נבחין בין שני סוגים של פתרונות: בידוד וספיגה. נתחיל עם שני פתרונות שכל אחד מאתנו יכול ליישם בקלות בכל חדר בבית, וקיימים במגוון עיצובים ובמנעד מחירים רחב:

 

שטיחים ווילונות

 

שטיחים הם פתרון מעולה לבידוד רעשים הולמים, בעיקר כאלו שמגיעים אלינו מהדירות שתחתינו. השכנה צועדת על עקבים? הפעוט שלה מתרוצץ עם הבמבה ברחבי הבית? שטיחים. ככל שהשטיח יהיה עבה וצפוף יותר, כך הוא יבודד ויספוג טוב יותר את הרעשים שמגיעים מהדירות הסמוכות.

 

פתרון מעולה לבידוד רעשים המגיעים מהדירות שתחתינו (עיצוב: hk living)
    פתרון מעולה לבידוד רעשים המגיעים מהדירות שתחתינו(עיצוב: hk living)

     

    ככל שהשטיח יהיה עבה וצפוף יותר, כך הוא יבודד טוב יותר (צילום: עמית גרון)
      ככל שהשטיח יהיה עבה וצפוף יותר, כך הוא יבודד טוב יותר(צילום: עמית גרון)

       

      גם שטיחים מקיר לקיר הם כבר מזמן לא נחלתם של חדרי מלון מיושנים וזולים. השטיחים חזרו להיות פופולריים ברגע שפותחו חומרים דוחי כתמים ושואבי אבק קומפקטיים אך עוצמתיים.

       

      בעידן שואבי האבק העוצמתיים, אפשר לחזור לשטיחים מקיר לקיר, ולא רק בחדרי מלון (צילום: סיוון אסקיו)
        בעידן שואבי האבק העוצמתיים, אפשר לחזור לשטיחים מקיר לקיר, ולא רק בחדרי מלון(צילום: סיוון אסקיו)

         

        וילונות הם סופגי רעש נהדרים, בעיקר אם מדובר על בדים שמורכבים מכמה שכבות מחוברות של בד מלובד או קטיפה. להעצמת האפקט תופרים ביניהם שכבה רכה דמויית אקרילן. לשימוש ביתי ניתן להשתמש בקטיפה או בבד עבה אחר, אפילו דו שכבתי: ככל שיש יותר בד כך האקוסטיקה תהיה טובה יותר. זהו פתרון מצוין לחדרי קולנוע ביתיים ולחללים גדולים ובעייתיים מבחינת תהודה או רעשים הנישאים באוויר מבחוץ.

         

        וילון כבד בעל שתי שכבות. רוניז עיצוב וילונות (צילום: גלית דויטש)
          וילון כבד בעל שתי שכבות. רוניז עיצוב וילונות(צילום: גלית דויטש)

           

          טפטים וחיפויי קיר

           

          בין החידושים של השנים האחרונות אפשר למצוא טפט מבודד אקוסטית, אשר נועד למנוע מעבר רעש דרך הקיר, ומתאים במיוחד אם יש לכם קיר משותף עם השכנים. הטפט עשוי מספוג בדחיסות גבוהה, עם שכבת למינציה. לאחר הדבקתו אפשר לצבוע אותו בצבע קיר רגיל, או להדביק עליו טפט דקורטיבי. יתרון בולט שלו הוא עוביו המינימלי – 6 מילימטרים, לעומת מחיצות גבס מבודדות, שלעיתים גוזלות עשרות סנטימטרים ממטראז' הדירה.

           

          טפט אקוסטי (בביצוע דרור שיש). ספוג דחוס בעובי 6 מ''מ, עם שכבת למיניציה. לאחר ההדבקה אפשר לצבוע אותו בצבע קיר רגיל, או להדביק עליו טפט דקורטיבי
            טפט אקוסטי (בביצוע דרור שיש). ספוג דחוס בעובי 6 מ''מ, עם שכבת למיניציה. לאחר ההדבקה אפשר לצבוע אותו בצבע קיר רגיל, או להדביק עליו טפט דקורטיבי

             

            גם חיפוי הקירות, שהיו עד לפני שנים מעטות בעיקר נחלתם של מלונות ומקומות ציבוריים, הגיעו לבתים הפרטיים. חיפוי בד אקוסטי מתאים בעיקר לחדרים שדורשים לא רק שקט, אלא גם ספיגה של הצלילים המופקים בהם, כמו חדרי מוזיקה או טלוויזיה. ניתן לשלב גוונים שונים של בדים ומרקמים שונים, ואפשר לחפות רק חלק מהקיר, בדוגמאות שונות.  

             

            אריחי האדמה של עדיטל אלה משפרים את איכות האוויר, וגם תורמים לאקוסטיקה. לחצו לכתבה המלאה (צילום: סטודיו קריאטרה)
            אריחי האדמה של עדיטל אלה משפרים את איכות האוויר, וגם תורמים לאקוסטיקה. לחצו לכתבה המלאה (צילום: סטודיו קריאטרה)

             

            האם בטון יכול לבודד אקוסטית? המעצב אבירם כהן סיטיון מאמין שכן
              האם בטון יכול לבודד אקוסטית? המעצב אבירם כהן סיטיון מאמין שכן

               

              בד אקוסטי מעל פסנתר (צילום עיצוב ותכנון: אדריכל שחר רודריג, ביצוע: אקוסטריקס)
                בד אקוסטי מעל פסנתר(צילום עיצוב ותכנון: אדריכל שחר רודריג, ביצוע: אקוסטריקס)

                 

                קירות אקוסטיים מחוררים בציפוי פורניר, ''סטארט אפ ניישן'' (צילום: עמית גרון)
                  קירות אקוסטיים מחוררים בציפוי פורניר, ''סטארט אפ ניישן''(צילום: עמית גרון)

                   

                  נגרות ומחיצות אקוסטיות

                   

                  הטיפ הבא רלוונטי בעיקר למי שמתכנן שיפוץ או בנייה, ואין פשוט ממנו: בשלב התוכניות מומלץ לתכנן את פרטי הנגרות כך שיותקנו על הקירות שדורשים בידוד. חדר הילדים צמוד לזה של ההורים? התקינו את ארונות הבגדים בקיר המשותף. חדר הרחצה צמוד לסלון? התקינו את הארון כך שיסווה את רעש המים הזורמים בצנרת. קיר הסלון משותף דווקא לקיר חדר העבודה? התקינו את הספרייה המשרדית כך שתחסום את רעשי הטלוויזיה.

                   

                  לחדרי ההורים והילדים יש קיר משותף? תכננו שם את ארון הבגדים הגדול. עיצוב: סטודיו 37 (צילום: אביעד בר-נס)
                    לחדרי ההורים והילדים יש קיר משותף? תכננו שם את ארון הבגדים הגדול. עיצוב: סטודיו 37(צילום: אביעד בר-נס)

                     

                    יתרה מזאת – אפשר לשפר את הבידוד אם מחפים את דפנות הארונות באחד ממבחר החומרים הקיימים בשוק (צמר סלעים הוא הנפוץ ביותר). כך משיגים בידוד נוסף, שאינו נראה לעין.

                     

                    מחיצות אקוסטיות הן רעיון ישן, שפותח כאשר התרבות הארגונית בחברות גדולות הפכה את המשרדים לחללים משותפים, אך הצורך בשקט נשאר שריר וקיים. עם השנים פותחו מחיצות מבודדות יותר ומעוצבות יותר, וכיום מעצבים רבים מכניסים אותן גם למרחב הביתי. זה פתרון שמתאים בעיקר כאשר רוצים לשמור על תחושה של לופט פתוח ומואר, ועדיין לחלק את הבית ולבודד במידת האפשר את חלקיו. למשל, בפינת עבודה זוגית, או כזו שממוקמת לא הרחק מהטלוויזיה או פינת המשחקים של הילדים.

                     

                    מחיצות על מסילות, עם זיגוג כפול וצילידרים מפוליקרבונט (צילום: יוניקיט הנדסה)
                      מחיצות על מסילות, עם זיגוג כפול וצילידרים מפוליקרבונט(צילום: יוניקיט הנדסה)

                       

                      המחיצות יכולות להיות שקופות לגמרי או למחצה, בזיגוג כפול וציפוי פוליקרבונט או ציפוי אקרילי. מגוון הצבעים והגימורים רחב מאוד, מה שנותן אפשרות לשלבן כמעט בכל סגנון עיצובי.

                       

                      חלונות ודלתות

                       

                      לא חשוב עד כמה הקירות מבודדים, הם לא יעזרו ללא החלונות המתאימים. בסביבה עירונית, הרעשים פשוט ייכנסו פנימה דרך החלונות.

                       

                      לא פחות משכבות הזכוכית חשובה הסגירה ההרמטית (צילום: חלונות היי-טק)
                        לא פחות משכבות הזכוכית חשובה הסגירה ההרמטית(צילום: חלונות היי-טק)

                         

                        חלון אקוסטי חייב להיות בעל סגירה הרמטית. זה אומר שלא משנה איזו זכוכית נכניס לחלון הזזה סטנדרטי עם תריס גלילה, לא נרוויח הרבה. סגירה של חלון מבודד תהדק את הכנף למשקוף בצורה אחידה בכל היקפה, בחיזוק גומיות הרמטיות ונעילות. תוצאות טובות עוד יותר אפשר לקבל באמצעות חלוקת הזכוכית לרבדים בעלי עובי משתנה, ושכבות של גז ביניהם.

                         

                        את משפט הסיום נשאיר לשושן, מלחין ומפיק מוזיקלי, שחתום על פס הקול של סרטים רבים. ''עבורי שגרת בידוד היא מצב רגיל", הוא אומר. "תמיד העדפתי לעבוד מהבית, וזאת הסיבה שהקמתי בו את האולפן שלי". כבר 30 שנה הוא מקליט בחדר בדירה רגילה, אך הפתרון שלו פשוט מאוד: הוא עובד עם אוזניות.

                         

                        המלחין שושן באולפן הביתי שלו (צילום: מתן שושן)
                          המלחין שושן באולפן הביתי שלו(צילום: מתן שושן)

                           

                           
                          הצג:
                          אזהרה:
                          פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד