בסך הכל רציתי לשפץ את המטבח בעצמי: 10 טעויות שלא תרצו לבצע

יעל גרטי הייתה בטוחה שהיא תסתדר גם בלי מעצבת פנים. מכאן והלאה, הכל הידרדר: מהתקציב שהתנפח, דרך השיש הלבן שהתברר כוורוד, ועד הברז שנתקע בחלון

יעל גרטי

|

08.09.20 | 08:58

לא חשבתי שכל הסיפור יקח יותר משבוע. גג שבוע וחצי. במציאות? 25 ימים תמימים של ארוחות בחוץ ומשלוחי אוכל, שלא לדבר על הבלגן (צילום: Shutterstock)
לא חשבתי שכל הסיפור יקח יותר משבוע. גג שבוע וחצי. במציאות? 25 ימים תמימים של ארוחות בחוץ ומשלוחי אוכל, שלא לדבר על הבלגן (צילום: Shutterstock)

טעות מס' 1: אני יכולה לנהל את זה ללא מעצבת פנים!

 

לפגישה הראשונה עם המעצבת של חברת המטבחים הגעתי לבד. בשולחנות הסמוכים ישבו זוגות צעירים נרגשים מול יועצי החברה, כשלצדם מעצבת פנים, המנווטת את הספינה בדרכה ליעדה. ואני, אחת שחושבת שיש לה טעם טוב, יושבת בדד.

 

"למטבח כל כך קטן, 4.3 על 2.3 מטרים, לא צריך מעצבת פנים", אמרתי לעצמי. היום אני יודעת שזו הייתה טעות. למה? תצטרכו לקרוא עד הסוף כדי לגלות.

 

יצאתי לדרך לבד. בהצלחה! (צילום: יעל גרטי)
    יצאתי לדרך לבד. בהצלחה!(צילום: יעל גרטי)

     

    טעות מס' 2: זה יעלה 30 אלף שקל גג

     

    כשיצאתי לדרך, חשבתי שאצליח להחליף את המטבח ב-30 אלף שקלים מקסימום. נחשו כמה זה עלה בסופו של דבר? 53 אלף שקלים!

     

    איך זה קרה? תוך כדי התהליך החלטתי להחליף את חלון ה"גיליוטינה" הקטסטרופלי במטבח, שאי אפשר היה לפתוח. הפער בין שש הצעות  המחיר שאספתי, אגב, היה מטורף: בין 1,800 שקלים ל-4,300 שקלים בעבור אותו חלון. מה עוד ייקר את העניין? דלגו לטעות מס' 3.

     

    טעות מס' 3: עצבי את המטבח לפי מיטב הבנתך

     

    כשאתם מגיעים למעצבת ספציפית בחברת מטבחים בעקבות המלצה חמה, ואומרים לה "עצבי את המטבח לפי מיטב הבנתך", קחו בחשבון שהיא עלולה להזיז את נקודת הגז, המים ואת כל נקודות החשמל, בלי שום התחשבות בעלויות הנוספות שהיא יוצרת לכם.

     

    התוכנית שתכננה אותה מעצבת מוכשרת כללה סגירה של שש נקודות חשמל (100 שקלים לנקודה) ויצירת תשע נקודות חשמל חדשות (450 שקלים לנקודה!). גם הזזת נקודת הגז עלתה קרוב ל-800 שקלים והזזת נקודת המים עלתה 1,300 שקלים. גוועלד.

     

    כל הזזה של נקודות חשמל וגז עולה מאות שקלים. כי נתתי למעצבת של חברת המטבחים אור ירוק לעשות מה שהיא מבינה (צילום: Shutterstock)
      כל הזזה של נקודות חשמל וגז עולה מאות שקלים. כי נתתי למעצבת של חברת המטבחים אור ירוק לעשות מה שהיא מבינה(צילום: Shutterstock)

       

      טעות מס' 4: לא, אני לא מחליפה מקרר

       

      בשלב התכנון, שאלה אותי המעצבת בחברת המטבחים אם אני מתכוונת להחליף את המקרר. עניתי: "לא, הוא אמנם בן 14 שנים, אבל לגמרי תקין". "אולי בכל זאת"? הקשתה. "למה להחליף מקרר תקין לחלוטין?" תמהתי.

       

      עכשיו אני יודעת את התשובה: המקרר הישן שלי לגמרי "משנמך" את המטבח החדש שלי – והפער שנוצר בין הגומחה שהיא תכננה לו (מתוך מחשבה שביום מן הימים אחליף למקרר גדול יותר) לבין גודלו בפועל יצר אסון אסתטי, עד כדי כך שגיגלתי על מחירי מקררים (אמא'לה) אחרי התקנת המטבח.

       

      בדיעבד, חוששתני שהייתי צריכה לקנות מקרר חדש במסגרת השיפוץ, כי כשבאמת ארצה להחליף מקרר, אצטרך להתחשב במגבלות השטח שתוכנן כבר.

       

      טעות מס' 5: הו, זה ברז מהמם

       

      היועץ בחברת המטבחים, זה שבחר בשבילכם שיש וכיור, מציע ברז שיתאים לכיור. הברז הראשון שהוא מציע שובה את לבכם, ואתם מאשרים את העסקה ללא כל היסוס. מה שאתם עדיין לא יודעים הוא שהברז היפהפה, 40 סנטימטרים אורכו, גבוה מדי. היועץ לא שם לב שהכיור מתוכנן לעמוד בדיוק מול החלון – וגם אתם לא מקדישים מחשבה לנושא. גם האיש שמתקין את החלון לא מפנה את תשומת לבכם לכך – וגם השרברב שמתקין את הברז לא שם לב שאי אפשר לפתוח את החלון, כן, זה שהשקעתם בו ממש עכשיו 3,276 שקלים.

       

      אופסי, הברז גבוה מדי והחלון לא נפתח (צילום: יעל גרטי)
        אופסי, הברז גבוה מדי והחלון לא נפתח(צילום: יעל גרטי)

        הברז החליפי לא היה הבחירה הראשונה שלי, אבל עכשיו החלון ייפתח (צילום: יעל גרטי)
          הברז החליפי לא היה הבחירה הראשונה שלי, אבל עכשיו החלון ייפתח(צילום: יעל גרטי)

           

          כמה שעות לאחר ההתקנה, הברז זוכה בתואר "הפדיחה הכי גדולה של השיפוץ". למרבה המזל, חברת המטבחים לוקחת אחריות על הפדיחה ומחליפה לברז אחר ללא תוספת מחיר – וגם השרברב מכיר בטעותו ומחליף את הברז חינם.

           

          טעות מס' 6: שבוע בלי מטבח? נסתדר!

           

          חסרת ניסיון שכמותי, כשיצאתי לדרך חשבתי שתהליך החלפת המטבח ישאיר אותנו בלי מטבח למשך שבוע לכל היותר, או גג שבוע וחצי. במשך יומיים ארזתי את תכולת המטבח לתוך 12 ארגזי קרטון, שנאלצתי לאחסן בחדר השינה שלי.

           

          לפני התקנת המטבח נזקקתי לשני גברים חסונים, שיפרקו את המטבח הקיים ויפנו אותו לאתר פסולת מתאים (הידעתם? המפנה צריך לשלם בעת זריקת הפסולת), ולאנשי מקצוע שיזיזו את נקודות המים, הגז והחשמל. אחרי כל אלה יש לצבוע את המטבח ולנקות את הרצפה – ורק אז יכול המתקין לעשות את מלאכתו.

           

          הרכבת הארונות תשאיר לכם נסורת, בכמות שתספיק לחוף ים קטן  (צילום: יעל גרטי)
            הרכבת הארונות תשאיר לכם נסורת, בכמות שתספיק לחוף ים קטן (צילום: יעל גרטי)

             

            בתמימותי, חשבתי שהשיש והכיור יגיעו יום-יומיים אחרי ארונות המטבח, אך לא! שלושה ימים לאחר התקנת הארונות הגיע מודד מחברת השיש, ורק אז התחילו לחתוך לי את השיש. בסופו של דבר היינו בלי מטבח במשך 25 ימים תמימים, דבר שגרר הוצאות רבות בגין ארוחות בחוץ ומשלוחי אוכל – ואף דירדר את איכות התזונה שלנו (כי אי אפשר לחתוך סלט באמבטיה, חבובים!)

             

            טעות מס' 7: הנה, בחרתי שיש

             

            כשמגיע השלב שבו חברת המטבחים שולחת אתכם לבחור שיש בפינה אפלולית באולם, אתם עומדים מול טור של פאנלים קטנים. מלבד העובדה שהתאורה אינה תמיד מספקת, התוצאה הסופית עלולה להפתיע אתכם.

             

            קצת אחרי שהותקן השיש במטבחי, התברר שצבעו ורדרד (או "ניוד") בשעות מסוימות של היממה. ורוד? אצלי בבית? והרי הזמנתי שיש בצבע קרם!

            המסקנה, חוששתני, היא שכדאי לראות את השיש במטבח אמיתי וממשי לפני הבחירה, ואם אין אפשרות כזו, בקשו לפחות לראות תמונות של הדגם הנחשק במטבחים שונים.

             

            צבע השיש במציאות לא דומה למראהו בפאנל קטן (צילום: יעל גרטי)
              צבע השיש במציאות לא דומה למראהו בפאנל קטן(צילום: יעל גרטי)

               

              טעות מס' 8: אני אקנה כיריים בעצמי

               

              כשהתבקשתי על ידי חברת המטבחים לבחור כיריים לבנים מבין כמה דגמים, התעקשתי שאני מעוניינת בכיריים בצבע שמנת והודעתי שאקנה בעצמי. הלכתי לחנות מוצרי חשמל ובחרתי כיריים בצבע וניל, מתוך שכנוע עצמי שהכל יתאים להכל.

               

              והנה, צבע הכיריים לא מתאים לצבע השיש (צילום: יעל גרטי)
                והנה, צבע הכיריים לא מתאים לצבע השיש(צילום: יעל גרטי)

                 

                 ובכן, לא. השיש הקרמי, שבסופו של דבר יצא מעט ורדרד, לחלוטין לא מתאים לכיריים הווניליים. בימים הראשונים זה ממש כאב לי בעיניים. בדיעבד אני מצטערת שהתחכמתי, שהרי אם לא מדובר בכיריים לבנים או נירוסטה, איך אפשר לבחור כיריים בצבע מיוחד כשאין בידיכם דוגמה של השיש שבחרתם?

                ואם חשבתם שאפשר לקבל דוגמה של השיש מחברת המטבחים, תשכחו מזה.

                 

                טעות מס' 9: מה הבעיה לקנות ידיות למטבח?

                 

                אם קראתם את סעיף 8, אתם כבר יודעים שאי אפשר לקבל שום דוגמה פיזית מחברת המטבחים - לא של השיש שהזמנתם, וגם לא של החומר שממנו עתידים לייצר את ארונות המטבח שלכם בצבע שבחרתם. איך בוחרים ידיות למטבח, אם כך?

                 

                שנתי נדדה בלילה: האם הידיות יתאימו לארונות המטבח? (צילום: יעל גרטי)
                  שנתי נדדה בלילה: האם הידיות יתאימו לארונות המטבח?(צילום: יעל גרטי)

                   

                  עומדים בחנות הפרזול, עוצמים עיניים ומנסים להיזכר. פרפקציוניסטית שכמותי, קניתי שתי ידיות בודדות ונסעתי לחברת המטבחים (עניין של חצי שעה). הסתכלתי על הידיות ליד הצבע שבחרתי, כשהוא מופיע במניפת צבעים מנייר, ונסעתי שוב חצי שעה כדי לקנות את הדגם המתאים ביותר בכמות הנכונה. ועדיין, לא הייתי רגועה. האם הידיות יתאימו מבחינת החומרים? האם ההתאמה מבחינת הצבע תהיה מדויקת? רק בסיום התקנת ארונות המטבח נשמתי לרווחה.

                   

                  טעות מס' 10: למה לעזאזל לא ניצלתי את ההזדמנות ל....

                   

                  אז יש לך מטבח חדש ויפה, אבל עדיין חם לך, כי המזגן של הסלון לא ממש מגיע למטבח. למה לא חשבת על זה לפני שחצבו לך במטבח, הָא? יכולת להתקין מזגן קטן במטבח ולבשל בקלאסה. ובעצם גם קצת חשוך לך, עוד תאורה יכלה לעזור לך. גם על זה היית צריכה לחשוב קודם. ומתקן המים המינרליים, שאת מתעקשת להשאיר כי מים אחרים לא טעימים לך, כל כך מכער את המטבח. אולי בכל זאת היית צריכה לעשות הכנה למתקן מים מסוג אחר, ללא כד כחול שפוגע בנוף.

                   

                  השורה התחתונה

                   

                  הנה השורה התחתונה (צילום: יעל גרטי)
                    הנה השורה התחתונה(צילום: יעל גרטי)

                     

                    המטבח החדש שלי נראה טוב, אבל לא מושלם. אם נחבר את כל הנקודות, העלויות הבלתי-צפויות, הגומחה הגדולה מדי של המקרר, צבע השיש שאינו מה שחשבתי, צבע הכיריים שאינו מתאים לשיש, הטרטור שעברתי כדי לבחור ידיות, הפדיחה האיומה של הברז הגבוה-מדי והדברים שאני מצטערת שלא עשיתי, המסקנה ברורה: הייתה חסרה כאן ראייה כוללת של מעצבת פנים, שיכולה הייתה לייצר בעבורי מטבח טוב יותר, חכם יותר, יפה יותר, לקצר הליכים ולחסוך בעלויות. אין ספק שבשיפוץ המטבח הבא שלי אהיה חכמה יותר.

                     

                     
                    הצג:
                    אזהרה:
                    פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד